List formalny
Prace domowe, problemy lingwistyczne

0

dzieki wielkie :)

0

potrzebuje list formalny z odpowiedza na poszukiwania asystentow archeologow do procy w Egipcie POMOCY!!!

0
Sponsor (Gość)
Sob Gru 16, 2006, 16:26

0

:| ej nie ma nikogo na forum?? taki pech :(

0

1. Wiki: co mamy ci napisać? Przeczytaj chociaż posty z tej strony - dowiesz się, dlaczego między innymi nie uzyskałaś odpowiedzi. Fajnie, archeologowie w Egipcie... MOŻE COŚ WIĘCEJ?!!!

2.Odnośnie tekstu Daciana (dla Siakoo):
*nie brzmi za dobrze: I'm writing to speak... tak, jest poprawne, ale sam sens wypowiedzi...
*pens ordered on 1st Dec 2006
*I have ordered 30 pens, but there were only 15 of them.
*I'm looking foreward to your answer / I'm looking foreward to recive your answer

0

odnosnie mojego listu o archeologach czy moga byc takie przyczyny pisania listu?? chodzi mi m.in. o poprwanosc
my reason for doing this as that I often travel to another country. I have very spare time and I have always been fascinated by nature and monuments Egypt

0

Ja mam do napisania list z zażaleniem do dyreksji brytyjskich kolei w związku z opóźnieniem pociągu jadącego na lotnisko.

- zaznacz skąd, dokąd i w jakim terminie podróżowałeś
-napisz ile wynosiło opóźnienie pociągu i jakie ono miało konsekwencje dla ciebie
- jakie wyjaśnienie dotyczące opóźnienia otrzymales w biurze i dlaczego jest ono nieprzekonujące
- wyjaśnij jakie straty poniosles i zazadaj zwrotu kosztow

Z angielskiego jestem noga, mam troche napisane, ale prosilbym o sprawdzenie i pomoc w dokonczeniu listu

Dear Sir or Madamme

I would like to complain about a train delay. It happened on 17th November. I had to fly to Birmingham from London to very important business meeting. The train which had to go to the airport from ( tu jakas nazwa przystanku, czy miejsca w Londynie, nie mam pomyslu) at 10am, came at 1pm and I didn't catch my flight to Manchester. I lost also much time to hunting alternative train.
I didn't sign lucrative contract and my company lost about twenty thousands. In your office...

I tu skonczylem. Powiedzmy ze do ich biura nie moglem sie na poczatku dodzwonic. Kiedy poszedlem tam osobiscie, powiedzieli, ze wiedza tylko cos o jakiejs awarii ale nie mogą mi pomóc. No i tu prosilbym o jakies zakonczenie z prosba o rekompensate poniesionych kosztow itp.

Zdaje sobie sprawe ze strasznie namieszalem i trzebaby to poprawic aby jakas logiczna calosc tworzylo :P Jesli ktos mialby inna koncepcje sytuacji jaka mogla sie wydarzyc, nie mam nic przeciwko.

Postaralem sie nieco ulatwic sprawe. Bedę bardzo wdzieczny za pomoc. :)

0

:?: Przebywasz w Anglii wróciłeś z 2 dniowej wycieczki zorganizowanej przez angielskie biuro podróży.Niestety bardzo żałujesz, że pojechałeś. Napisz list do biura podróży w którym:
*przedstawisz się/ podasz cel listu
*napisz jaki był termin wycieczki i podaj jej trasę
*wymień 2 zastrzeżenia
*zażądaj zwrotu pieniędzy, oraz dodaj, że nikomu już nie polecisz tego biura podróży :shock:

0

Znalazlas w prasie reklamę letniej szkoly w anglii. chcesz uzyskac szczegolowe informacje. napisz list aby dowiedziec sie:
+ czy sql prowadzi kurs na poziomie ktory Tobie odpowiada i jak jest cena
+ czy w cenie kursu zagwarantowane jest zakwaterowanie, a jesli tak to jakie
+ czy w programie sa przewidziane wycieczki krajoznawcze a jezeli tak to dokąd
+ jak dlugo trwa kurs i kiedy sie zaczyna

plisssssssss ;( :( :( :( :( :(

0

"Anonymous" napisał:
w czasopiśmie anglojęzycznym ukazał się artykuł potępiający ogrody zoologiczne i nawołujący do ich likwidacji.Napisz list do redakcji komentując ten artykuł:
-podaj,kiedy przeczytałaś ten artykuł i jaki był jego tytuł
-przypomnij opisany w nim problem
-wyraź swoje zdanie na ten temat,podając dwa argumenty
-zachęć innych czytelników do wyrażenia swoich pogladów,podając przewidywany rezultat takiej akcji :lol: :)
jeżeli ktoś może mi to napisać to z góry dziękuje...

I ja także mam do napisania list formalny z j. angielskiego: amerykańska organizacja szuka młodych ludzi chętnych do podjęcia pracy w obozie młodzieżowym w USA podczas wakacji: skąd i kiedy dowiedziałeś się o ofercie, jaki rodzaj pracy chciałabyś wykonywać, jakie masz doświadczenia i umiejętności, dlaczego ta praca cię interesuje.
Nie mam pojęcia, jak to napisać, więc błagam o pomoc!

Piszę do państwa ten list w odpowiedzi na państwa ogłoszenie zamieszczone w gazecie "..." dnia..(...).Interesuje mnie praca proponowana przez państwa- na czas wakacji na stanowisku biurowym. Jestem dwudziestoletnią osobą, studiującą międzynarodowe stosunkiw Wyższej szkole (...).. Uczęszczałam na dwuletnie praktyki w Invest-Banku w Łodzi.Świetnie znam się na komputerze a także maszynie biurowej.Znam także śietnie j. francuski.interesuje mnie państwa praca ponieważ jest ona dla mnie nowym wyzwaniem, poznamniem ciekawych ludzi oraz zdobycie nowych doświadczeń.
z poważaniem
xyz

no.. to mój taki pomysł...gdyby ktoś mógł mi jakoś pomóc to błagam!! z góry dziękuję.

0

mam do napisania list formalnyy :?
mam nadzieje, ze pomozecie.
napisalam juz sama kawalek ale dalej juz mi nie idzie :?
"Dear Madam
I am writting with regard to my reservation. I have booked four seat... "

polecenie brzmi:
Planujesz ze znajomymi spedzenie wakacji w miasteczku młodzieżowym nad morzem w Anglii. Zrobiłas rezerwacje na cztery mijsca w okreslonym terminie. Twoje plany uległy zmianie. Napisz list, w którym:
-podsumujesz dotychczasowe uzgodnienia,
-pytasz o mozliwosc zmiany rezerwacji z czterech na sześć osob,pytasz o powod roznicy miedzy cena jaka Ci podano, a ceną podaną w internecie,
-pytasz o wysokosc kaucji i forme platnosci.
Długosc: 120-150.

mysle ze dalsza czesc listu mogła by wygladac tak (oczywiscie jesli to co stworzylam do czegos sie nadaje) :

-chcialbym wiedziec czy isnieje mozliwosc na zmiane rezerwacji z czterech na szesc osob, co spowodowalo roznice miedzy cena podana mi przez Pania a cena jaka widnieje w internecie
-ile wyniesie kaucja i w jaki sposob mam dokonac zaplaty.

Bede ogromnie wdzieczna za pomoc, a zwłasza jesli dostane odpowiedz do jutrado godziny okolo 23 gdyz ta praca zawazy o mojej ocenie z j.angielskiego

0

prosze was pomuszcie mi napisać list formalny !!!!!!!
na podstawie tego tekstu:: cooks-reliable and hart-working people are needed to cook interesting meals for our visitors.Applicants must be practical and creative with food::
trzeba zamiescic ile ma sie lat (16) jakie wykształcenie (jeszcze sie ucze)PROSZE BŁAGAM JA TEGO NIE UMIEM ZROBIĆ JESTEM BARDZO ALE TO BARDZO SŁABA Z ANGIELSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

0

hey moze ktos mi z tym pomoze ? :)
mam do napisania ktorki list formalny do osoby lub firmy i zachecic do wspólpracy.. wymyśliłam to sobie mniej więcej tak:

Jestem przedstawicielem firmy xxx, która jest pionierem na polskim rynku. Prowadzimy portal zzz i chcielibyśmy nawiązać współpracę z waszym serwisem pracy na zasadzie wymiany linków i bannerów. Co wzbogaci ruch w obu serwisach a w efekcie większe korzyści z prowadzenia portali.
Strona naszego serwisu znajduje sie pod adresem ...
zxy

dodatkowe zwroty itp mile widziane, mam nadzieje ze ktos pomoze;-) ja nie jestem dobra w angielskim ;-(

0

:cry: :mrgrNapisz list formalny do zarządu szkoły w USA \
-ze chciałaś byś być studentem tej szkoły i napisz, jakie egzaminy zdałaś i kiedy to było (chodzi o gimnazjum. I maturalny)
-czy te egzaminy przyniosły mi satysfakcje i czy jestem z nich zadowolona
-jaki SA twoje oczekiwania na odnośnie szkoły, w której zamierzasz się uczyć poproś o dodatkowe informacje o szkole
een:

0

Wracając do grudniowego listu, myślę, że te poprawki przydadzą się również innym:

I am writing with regards to speak about

To mi nie za bardzo pasuje.
there was only 15

there were... - to liczba mnoga
I wanted to ask what happened?

To nie jest pytanie tylko zdanie twierdzące, więc nie może w nim występować znak zapytania.
I am looking forward for your answer.

"I am looking forward..." można napisać w nieformalnym liście, a w formalnym "I look forward to your answer."

Poza tym, jeśli po powitaniu stawiasz przecinek, konsekwentnie wstaw go po pożegnaniu i zwykle pisze się "Yours faithfully".

A teraz pozostałe listy. Swoją drogą to nie widzę sensu we wklejaniu ich wszystkich do jednego tematu.
I had to fly to Birmingham from London to very important business meeting

... to a very...
The train which had to go

On nie musiał jechać tylko miał jechać, więc: The train which was about to leave...
W tym liście jest jeszcze kilka błędów.

pomuszcie

pomóżcie

Napisz list formalny do zarządu szkoły...

No i gdzie ten list? To Twoja praca domowa, a na forum inni mogą Ci ją sprawdzić.

0

cześć wam wszystkim!! mam do napisania list do kolegi...(ok 200 znaków)... Niby banalne ale mam mało angielskiego i ucze się go pierwszy rok.... :? czy mógłby ktoś mi pomóc i coś dla mnie napisać.... będę bardzo wdzięczny... :lol:

Temat przeniesiony do archiwum. Nie można udzielać odpowiedzi
Serwis e-ANG.pl nie bierze odpowiedzialności za treści publikowane przez użytkowników.
Najefektywniej nauczysz się języka angielskiego z e-ANG.pl jeśli się zalogujesz.
Zalogowane osoby mogą korzystać z Systemu Powtórek Słówek, mają dostęp do Panelu Edukacyjnego oraz mogą tworzyć własne zestawy słówek.

Informacja

Zachęcamy do zalogowania się

Forum językowe e-ANG.pl to miejsce na dyskusje, zadawanie pytań oraz platforma wymiany wiedzy o języku angielskim. Zachęcamy do zapoznania się z zagadnieniami gramatycznymi oraz systemem nauki słówek angielskich udostępnionym bezpłatnie na e-ANG.pl

Ostatnio na forum
Hej, jestem Pyska
Miłosz Pysia, 5 dni temu, 20:13
Cześć
Gabela.aa, 16 czerwca 2025, 22:45
Witam
Koziołek, 11 czerwca 2025, 23:54
Serio? Type of music? a dlaczego nie KIND?
atakromana, 2 czerwca 2025, 21:47