słowa: wydział kierunek specjalność
Prace domowe, problemy lingwistyczne

0

Właśnie piszę CV po angielsku i się zastanawiam nad angielskimi odpowiednikami słów:

wydział
kierunek
specjalność

oczywiście chodzi o słownictwo związane z uczelnią

moje przypuszczenia:

Wydział Elektrotechniki, Elektroniki, Informatyki i Automatyki
Faculty of Electrical, Electronic, Computer and Control Engineering

kierunek : elektronika i telekomunikacja
course (???): Electronics and Telecommunications

specjalizacja: systemy mikroprocesorowe i układy programowalne
the path (??): Microprocessor Systems and Reprogrammable Circuits (??)

O ile faculty jestem pewien, dwóch pozostałych słówek nie.
Bardzo prosze o pomoc. Wysyłam to do poważnych instytucji więc nie chcę się wygłupić

0

branch of study: Electronics and Telecommunications
speciality [= specialty American English]

0
Sponsor (Gość)
Nie Kwie 27, 2008, 18:10

0

a no ciekawe, wlasnie ja tez nie wiedzialam tego, :roll:

0

Oto co spłodziłem:

EDUCATION:

2004 -
• Technical University of Warsaw: Faculty of Electrical, Electronic, Computer and Control Engineering
• Branch of study: Electronics and Telecommunication
• Speciality: Microprocessor Systems and Reprogrammable Circuits

2000 - 2004
• High School No 3 in Warsaw: Math & IT class

WORK EXPERIENCE:

07/2007 – 09/2007
• EXTEND S.A. : Service Technician

MAJOR SKILLS ACQUIRED:

• Computer Skills: Extensive experience with Windows and Linux environments, MS Office and various other Windows applications
• Programming Languages and Development Environments: C, C++, JAVA, Pascal, MatLab, PSpice, Assembler, VHDL & Verilog (learning)
• Web Programming: HTML, CSS, PHP 4, MySQL, JavaScript, Ajax

ADDITIONAL SKILLS:

• Driving Licence B

FOREIGN LANGUAGES:

• English: fluent (FCE Certificate)
• German: basic

z góry dzięki za pomoc!

0

Głównym znaczeniem speciality jest specjalność.
Specializacja - Specialization ( używana u nas też jako kierunek studiów)
Gdybyś kierował to do strefy AE - to kierunek studiów określają tam jako: Major (w BE często również, ale chyba Branch...częściej). Wtedy pasowałoby opuścić MAJOR przed SKILLS...
Do ADDITIONAL...dopisałbym jescze AND ABILITIES i wrzucił jakieś hard-working i inne. Nie bądź skromny. Języki umieść wyżej niż dodatkowe, bo są ważniejsze.

0

Dziękuję Panie Jurku! Dziękuję asza!

CV już poprawione, napisane i wysłane.
Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

0

Właśnie się zastanawiałem skąd się wziął ten Pan. Ja go nie dopisywałem i postu też nie zażółciłem. Widocznie nowy trend na stronie. Powodzenia!

0

wydział- department lub faculty
kierunek- (branch) field of study lub poprostu subject
specjalność- speciality

Ja bym dal zamiast ADDITIONAL SKILLS- training courses i tam wypisał wszystko co zdobyłeś.
Dodałbym jeszcze: Social skills and competences
Organisational skills and competences
Interests.
Zawsze jakas mozliwosc do napisania jak Ty to ogromnie lubisz prace z ludzmi, ze sprawia Ci ona najwieksza przyjemnosc, ze najlepiej czujesz sie w zwartym team'ie itd. W interests napisac jakies moze zwiazane z przyszlym zawodem.

Np.
I am an easygoing person who likes talking and working with a team. I am considered to be a person who never gets angry and quarrels. I always take work and duties seriously and do my best. I am reliable and good-time keeping.

Do computer skills mozna by dodac:
Very fast typing, using, installing, servicing computer software and hardware - to moze na poczatku jako wprowadzenie do dalszego chwalenia sie :P (no chyba, ze to nie prawda:P)

Może by tak wg formatu Europas ? Ja wlasnie z niego korzystałem jak robiłem swoje. TO taki (ponoć) europejski standard. Polecam
jobland.pl

P.s. też mam "PANA" przez Ozzy :p I żółte tło :P Widocznie admin wprowadził jakieś zmiany :)

Uwagi moderatora

BoSko: Już nie ma Pan/Pani. Usunięte na prośbę yurka

Temat przeniesiony do archiwum. Nie można udzielać odpowiedzi
Serwis e-ANG.pl nie bierze odpowiedzialności za treści publikowane przez użytkowników.
Najefektywniej nauczysz się języka angielskiego z e-ANG.pl jeśli się zalogujesz.
Zalogowane osoby mogą korzystać z Systemu Powtórek Słówek, mają dostęp do Panelu Edukacyjnego oraz mogą tworzyć własne zestawy słówek.

Informacja

Zachęcamy do zalogowania się

Forum językowe e-ANG.pl to miejsce na dyskusje, zadawanie pytań oraz platforma wymiany wiedzy o języku angielskim. Zachęcamy do zapoznania się z zagadnieniami gramatycznymi oraz systemem nauki słówek angielskich udostępnionym bezpłatnie na e-ANG.pl

Ostatnio na forum
Introduction
andrzej.podejma, przedwczoraj o 11:07
Hello
mariusz.zalo20, 3 dni temu, 12:37
hi
KateWuu, 3 dni temu, 10:10
hi
zosiapietras, 5 dni temu, 20:40
hi
nchojnacka9, 13 maja 2026, 15:36