Says czy say?
Prace domowe, problemy lingwistyczne

0

Mały problem. Jak właściwie powinno się mówić:
Everybody says, czy everybody say? People says, czy say?
Spotkałam się z obydwoma wersjami i już się zgubiłam :D

0

Może i sie spotkałas z Everybody say ale to nie znaczy, ze to jest dobrze :)

Everybody
Everyone
Everything
Nobody
....

Traktujemy zawsze jako trzecia osoba liczby pojedynczej, czyli Everybody says...

0
Sponsor (Gość)
Pią Mar 21, 2008, 21:39

0

a po polsku powiesz : każdy mówi, czy każdy mówią ? :) taka sama zasada w angielskim, everybody, anyone, nobody to 3 os. l . poj

0

everybody says
ponieważ everybody jest rzeczownikiem niepoliczalnym, wiec stawiamy ..s.. tak jak w 3 os l.poj,

people say
ponieważ people to jest liczba mnoga od slowa person a "s" dodajemy tylko w 3 os l.poj. w czasie present simple

[Dodano: Pią Mar 21, 2008 21:42 ]
everybody says
ponieważ everybody jest rzeczownikiem niepoliczalnym, wiec stawiamy ..s.. tak jak w 3 os l.poj,

people say
ponieważ people to jest liczba mnoga od slowa person a "s" dodajemy tylko w 3 os l.poj. w czasie present simple

0

Wielkie dzięki bardzo mi pomogliście ;)

0

w przyrodzie nic nie ginie, peoples także występuje :]

0

heh, byłem pierwszy ;-)

Olad888: everybody NIE jest rzeczownikiem (niepoliczalnym). To pronoun czyli zaimek. Podobnie jak inne wymienione przeze mnie wczesniej przyklady.

A odnosnie 'person' w liczbie mnogiej to RÓWNIEŻ WYSTĘPUJE 'persons'- w formalnej angielszczyźnie sie takiego cuda uzywa, chociaz wiekszosc ludzi mysli, ze takie cos nie istnieje. A 'peoples' rowniez jak najbardziej jest- w odniesieniu np. do 'narody', 'ludy' itp.

0

acha no dzięki za poprawke ale tak nam angliczka tłumaczyła i ja tak to zrozumiałam, ale dzięki za wytłumaczenie mnie mojego błędu :)

0

No to mozesz Jej powiedziec, ze nie miala racji :-)

Pewnie chciała troche uproscic sprawę nie wprowadzając nowej terminologii.

0

zdarza się też, że sama nei wiedziala , są takie ewenementy po anglistykach na NKJO (oczywiscie nie mowie o wszystkich)

0

a co to jest NKJO ? :p Pewnie jakas prywatna szkola czy cos takiego ?

0

nauczycielskie kolegium języków obcych :D

0

"Marika" napisał:
a po polsku powiesz : każdy mówi, czy każdy mówią ? Smile taka sama zasada w angielskim, everybody, anyone, nobody to 3 os. l . poj

but:

Wszyscy MÓWIĄ (*mówi)

:-)

Temat przeniesiony do archiwum. Nie można udzielać odpowiedzi
Serwis e-ANG.pl nie bierze odpowiedzialności za treści publikowane przez użytkowników.
Najefektywniej nauczysz się języka angielskiego z e-ANG.pl jeśli się zalogujesz.
Zalogowane osoby mogą korzystać z Systemu Powtórek Słówek, mają dostęp do Panelu Edukacyjnego oraz mogą tworzyć własne zestawy słówek.

Informacja

Zachęcamy do zalogowania się

Forum językowe e-ANG.pl to miejsce na dyskusje, zadawanie pytań oraz platforma wymiany wiedzy o języku angielskim. Zachęcamy do zapoznania się z zagadnieniami gramatycznymi oraz systemem nauki słówek angielskich udostępnionym bezpłatnie na e-ANG.pl

Ostatnio na forum
Cześć
Gabela.aa, 16 czerwca 2025, 22:45
Witam
Koziołek, 11 czerwca 2025, 23:54
Serio? Type of music? a dlaczego nie KIND?
atakromana, 2 czerwca 2025, 21:47