Relative pronoun (who, which itp.)
Prace domowe, problemy lingwistyczne

0

Witam!
Jakby ktoś mógł sprawdzić czy dobrze zrobiłem to ćwiczenie:
Fill in the correct relative pronoun.(who, which, whose, when, where, why, whom)

1. The lady (who) is speaking to the airport officials is the one (whose )luggage mysteriously dissapeared.
2. It was 1990 (when) I travelled to Italy, as I had always wanted to visit the place (where) my parents were born.
3. Her brothers, both of (whom) are university students, enjoy going surfing at weekends.
4. In the cafe (where) I go for my lunch break, I often see a man (who) looks a lot like Paul Newman.
5. The old building (which) is now being restored, once belonged to a wealthy merchant (i tu nie wiem co wstawić) ghost is said to haunt the place.
6. Kenya is the place (where) they have chosen to spend their summer holidays this year, (nie wiem co wstawić) is the reason (też nie wiem) they are having vaccinations.
7. The TV programme (which) I saw last night was about old people (who) go hiking every day.

Jakby ktoś mógł rzucić na to okiem, sprawdzić i podpowiedzieć co wstawić w tych 3 lukach. Byłbym wdzięczny :lol: :D

0

5. merchant whose ghost
6. which is the reason why they are having
reszta ok, pozdrawiam :)

0
Sponsor (Gość)
Sob Lut 23, 2008, 13:50

0

a najlepiej to bym tam wstawila: what is the reason (ale "what" nie masz do wykorzystania)

0

No właśnie "what" nie mam do wykorzystania!

DZIĘKI WIELKIE za POMOC 8) :D

Temat przeniesiony do archiwum. Nie można udzielać odpowiedzi
Serwis e-ANG.pl nie bierze odpowiedzialności za treści publikowane przez użytkowników.
Najefektywniej nauczysz się języka angielskiego z e-ANG.pl jeśli się zalogujesz.
Zalogowane osoby mogą korzystać z Systemu Powtórek Słówek, mają dostęp do Panelu Edukacyjnego oraz mogą tworzyć własne zestawy słówek.

Informacja

Zachęcamy do zalogowania się

Forum językowe e-ANG.pl to miejsce na dyskusje, zadawanie pytań oraz platforma wymiany wiedzy o języku angielskim. Zachęcamy do zapoznania się z zagadnieniami gramatycznymi oraz systemem nauki słówek angielskich udostępnionym bezpłatnie na e-ANG.pl

Ostatnio na forum
Hello
sylwia.pisanko, wczoraj o 11:44
Witam
justynawegrecka, przedwczoraj o 20:28
Hello everyone
ania202525, 2 dni temu, 13:53
Dzień dobry
alborg1973, 3 dni temu, 09:39
Dżem Dobry.
atakromana, 6 dni temu, 17:34