Cześć wszystkim, liczę na Waszą pomoc
Piszę pracę licencjacką na temat języka Polaków przebywających na emigracji w UK a konkretne dwóch zjawisk: Ponglish i code-switching. Mam rozdział teoretyczny ale teraz jestem w kropce co dalej. Na czym można by się skupić w dalszej części pracy? Pisząc rozdział teoretyczny widziałam że autorzy gromadzili materiał z forów internetowych i za pomocą ankiet wśród Polaków w UK (np. najczęstsze zapożyczenia np. break, landlord) i badali jakim procesom podlegają te słowa np. adaptacja fonologiczna, graficzna itd. (i z break robił się brejk) albo robili statystyki z jakiej dziedziny życia najczęściej słowa są zapożyczane (przykładowo używają go mówiąc o pracy czy transporcie bo jest to ściśle związane z krajem w którym przebywają). Swoją drogą zastanawiam się jak zebrać materiał (fora Polonii brytyjskiej? mogłabym poprosić ludzi o wypełnienie ankiety) byłaby możliwość przeprowadzenia takiej w UK bo mam tam brata i mógłby poprosić znajomych, z tym że nie wiem czy udałoby się zebrać odpowiednią liczbę osób. Jak myślicie ile takich osób musiałabym mieć? Co mogłabym zbadać za pomocą takiej ankiety? Natknęłam się w internecie na licencjat na podobny temat i tam chłopak właśnie gromadził takie słowa ankiet academia.edu podaję link gdyby ktoś chciała zerknąć, ale czy można by to ugryźć z innej strony? Czy w ogóle brać się za przeprowadzanie badania, czy będę w stanie zebrać wystarczający materiał? A jeśli nie to co może być alternatywą dla takiego badania? Może w jakiś sposób porównać te które do tej pory zostały przeprowadzone. Wiem, wiem takie pytania to sobie trzeba zdawać przy wyborze tematu, ale trzeba się było szybko decydować, oddawać 1. rozdział a nie rozłożę rąk tylko muszę coś ruszyć w tym temacie ;) Dobra, nie nudzę już, dzięki jeśli dotrwaliście do końca. Jeśli macie jakieś pomysły lub wskazówki czy doświadczenie w temacie to będę bardzo, bardzo wdzięczna za Wasze opinie i rady.
Mnie sie wydaje, ze przeprowadzenie takiegi badania to dobra opcja, tym bardziej jak masz taka mozliwosc. ja pisze metodyki nauczania, wiec w kwestiach typowo jezykoznawczych Tobie nie doradze, chociaz uwazam, ze jest to ciekawa dziedzina.
Forum językowe e-ANG.pl to miejsce na dyskusje, zadawanie pytań oraz platforma wymiany wiedzy o języku angielskim. Zachęcamy do zapoznania się z zagadnieniami gramatycznymi oraz systemem nauki słówek angielskich udostępnionym bezpłatnie na e-ANG.pl