Cześć Miłosz,
Jak się masz? Piszę do Ciebie ten list, ponieważ chcę Ci opowiedzieć o moich wakacjach. Jestem teraz na Morzem Bałtyckim u Gdyni i będę tu cały tydzień!
To jest niesamowite miejsce pełne atrakcji. Na plaży jest dużo ludzi i nie ma miejsca. Woda jest zimna ale pogoda jest doskonała! Cały dzień świeci słońce i jest naprawdę gorąco.
Pierwszego dnia, kiedy się rozpakowałem, poszedłem zwiedzać miasto. Poszedłem do restauracji i zamówiłem obiad. Wieczorem poszedłem na plażę zobaczyć zachód słońca. Po zachodzi wróciłem do mojego hotelu.
Pewnego dnia zobaczyłem okręt wojenny. Był naprawdę wielki! Nigdy nie zapomnę tego widoku!
Muszę już kończyć, ponieważ idę na plażę. Napiszę do Ciebie kiedy wrócę do domu.
Trzymaj się,
XYZ
Hi Miłosz,
How are you? I'm writing to you to tell you something abaout my holiday. Now I'm by the Batlic Sea in Gdynia and I will be here all week.
This is amazing city full of attractions. On the beach are a lot of people and there is little space. Water is cold, but weather is excellent! All day the sun shines and is very hot.
First day, after I unpacked, I go visit a city. I go to the restaurant and order dinner. In the evening I go on the beach see the sunset. After sunset, I returned to my hotel.
One day i saw a warship. It's very big! I will never forget this view!
I have to stop now, bacause i go to the beach. I'll write to you when I'm back home.
Take care,
XYZ
1. about - pewnie literówka
2 I'm going to be here for the whole week - mówisz raczej o planach
3. an amazing...is a little space - brak przedimków
4.The water...the weather - jak wyżej
5....sun is shining - cały dzień, więc trzeba pociągnąć continuousem
6. ...and it's very cold - angielski lubi żeby był podmiot. Jeśli nie ma, to zwykle wrzucamy "zastępczy"; it, albo czasem they ( mówi się -they say)
7. On the first day- przyimek przy dniach
8. I'd unpacked - past perfect, czynność przeszła, wcześniejsza niż inna przeszła. Można sobie darować - jak w tym przypadku- gdy z treści wynika że nie ma kolizji czasowej (np wyrazy after lub before), ale niektórzy bardziej zasadniczy nauczyciele tego nie uznają.
9.I went to visit the city - piszesz o przeszłości i o Gdyni, więc konkretnym mieście.
10....dalej też nie zwracasz uwagi na czas - I went...ordered...went to the beach to see...It was very big...
11.that view - this gdy mówisz o teraźniejszości lub przyszłości
12.because I'm going to the beach.
Czasy angielskie nie są twoją mocną stroną, jak widzisz.
Forum językowe e-ANG.pl to miejsce na dyskusje, zadawanie pytań oraz platforma wymiany wiedzy o języku angielskim. Zachęcamy do zapoznania się z zagadnieniami gramatycznymi oraz systemem nauki słówek angielskich udostępnionym bezpłatnie na e-ANG.pl