supper/ dinner - różnice
Tłumaczenia / Translations

0

Mam wrażenie że jak chcemy zaprosić kogoś na kolacje( na rantkę itp) to używamy słówka dinner(obiad). A jeżeli jemy w domu kolacje to używamy słówka supper.

Czy dobrze rozumuje że wieczorną porą na posiłek oficjalny używamy słówka dinner? A w domu jako posiłek wieczorny słówka supper?

0

To powyższe pytanie jest ode mnie. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

0
Sponsor (Gość)
Wto Lis 12, 2013, 12:15

0

To gdzie jesz nie ma znaczenia. Anglicy którzy kiedyś mieli - albo jeszcze mają - służbę, jedli breakfast, lunch, dinner, tea (podwieczorek) i na końcu supper. Dla większości ostatnim a zarazem głównym posiłkiem jest obecnie późny dinner po przyjściu z pracy, obojętnie gdzie, a potem już chlaństwo i chipsy.

0

Zauważyłem, że moi angielscy znajomi w ogóle nie używają słowa supper mówiąc o kolacji.

Tak jak wspomniał suzuki, ich głównym posiłkiem jest taki późny obiad po przyjściu z pracy. Nie wiem jak w innych regionach Anglii, ale u mnie (West Yorkshire) wszyscy to nazywają tea.

Pzdr 8)

P.S. randka

0

tea time - 5 o'kloki zakichane. - cytat z polskiej superprodukcji :roll:

I po 20 latach dowiedziałem się że tea time jest o 4 tej

a teraz się dowiaduję że tea time to dinner a dinner to główny posiłek dnia

Najwazniejszy posiłek dnia dla Anglika to
breakfast - śniadanie
potem jest
Lunch - obiad
a wieczorem lub późnym popołudniem dinner - kolacja lub supper - czyli kolacja róznica miedzy nimi jest żadna

Choć dla mnie
dinner jest od 17 - 20:00
supper po 20:00 co oznacza że będzie lekka i raczej się nie najem zielsko babaeczki mini porcyjki

Temat przeniesiony do archiwum. Nie można udzielać odpowiedzi
Serwis e-ANG.pl nie bierze odpowiedzialności za treści publikowane przez użytkowników.
Najefektywniej nauczysz się języka angielskiego z e-ANG.pl jeśli się zalogujesz.
Zalogowane osoby mogą korzystać z Systemu Powtórek Słówek, mają dostęp do Panelu Edukacyjnego oraz mogą tworzyć własne zestawy słówek.

Informacja

Zachęcamy do zalogowania się

Forum językowe e-ANG.pl to miejsce na dyskusje, zadawanie pytań oraz platforma wymiany wiedzy o języku angielskim. Zachęcamy do zapoznania się z zagadnieniami gramatycznymi oraz systemem nauki słówek angielskich udostępnionym bezpłatnie na e-ANG.pl

Ostatnio na forum
Introduction
andrzej.podejma, przedwczoraj o 11:07
Hello
mariusz.zalo20, 3 dni temu, 12:37
hi
KateWuu, 3 dni temu, 10:10
hi
zosiapietras, 5 dni temu, 20:40
hi
nchojnacka9, 13 maja 2026, 15:36