1. We'll be coming back from Edinburgh on Sunday
vs
2. We are coming back from Edinburgh on Sunday.
Różnice:
A)
1. Decyzja podjęta w przeszłości
2. Decyzja podjęta w chwili mówienia
B)
1. Decyzja mało podatna zmianę
2. Decyzja podatna na zmianę
Bardzo prosze o uzupełnienie, zmianę i podpowiedzi.
1. We'll be coming back from Edinburgh on Sunday
vs
2. We are coming back from Edinburgh on Sunday.
vs
3. We are going to come back Edinburgh on Sunday.
vs
4. We will go back Edinburgh on Sunday.
1. = czynność przyszła, wynikająca z normalnego przebiegu zdarzeń (mieliśmy w zwyczaju wracać już w niedzielę z tego Edynburga)
2. Czynność uprzednio zaplanowana, 100% pewności, że się wydarzy. Nastawiona na bliską przyszłość. Osoba, z która masz wracać z tego Edynburga wie o wszystkich szczegółach powrotu.
3. = zamiar.
4. Decyzja w danym momencie.
Dziekuje Dave Freak.
a) Czyli nieprawda jest, ze 1. sugeruje mniejsza podatnosc na zmiane, lub nawet jej brak, w stosunku do 2.?
b) czy 1. sugeruje rowniez 100% pewnosci?
c) czy w 1. osoba, z ktora mam wracac rowniez wie o szczegolach, czy jest to tutaj nieistotne?
Interesuja mnie tylko przypadki 1. i 2.
Przepraszam, ale lubie wglebic sie czasami w szczegoly :)
>>> a) Czyli nieprawda jest, ze 1. sugeruje mniejsza podatnosc na zmigrzecane, lub nawet jej brak, w stosunku do 2.?
Nie rozumiem pytania, w jakim sensie?
>>> b) czy 1. sugeruje rowniez 100% pewnosci?
Zazwyczaj tak. Zawsze trzeba to rozpatrywać w oparciu o dany przykład.
Future Continuous ma 5 zastosowań, tutaj mamy jedno, więc trudno bez przykładu kolejnego coś powiedzieć. W Twoim przykładzie, użycie F. Cont. sugeruję, że W tym Edynburgu byliście już kolejny raz i zawsze wracaliście w niedzielę. Wyobraź sobie sytuację, że chcesz iść z niezapowiedzianą wizytę do kumpla, ale ktoś Ci mówi, że bez sensu do niego iść, bo go jeszcze nie będzie w domu, bo on:
he will be working up in the gym at this time. (b)
To jest pewne.
F. Cont:
a) czynność, która będzie trwała dany czas w przyszłości
b) czynność, która będzie w trakcie trwania w danym momencie w przyszlości (mój przykład)
c) zwrot grzecznościowy o czyjeś plany
d) czynności przyszłe, wynikających z normalnego przebiegu zdarzeń (Twój przykład)
e) czynności przyszłe, będące jednym z punktów wcześniej ustalonego planu
Wybacz, że nie podałem przykładów, ale się śpieszę, napiszę wieczorem jak będziesz chciał/a.
pozdrawiam
Przeczytalem w ksiazce do gramatyki, wedlug ktorej uzycie czasu Present Future sugeruje bardzo mala mozliwosc do zmiany w stosunku do Present Continuous. Przyznaje racje, ze wszystko zalezy od zdania i jego kontekstu. Dziekuje za wytlumaczenie, ktore w pelni wyjasnia mi te kwestie :)
Forum językowe e-ANG.pl to miejsce na dyskusje, zadawanie pytań oraz platforma wymiany wiedzy o języku angielskim. Zachęcamy do zapoznania się z zagadnieniami gramatycznymi oraz systemem nauki słówek angielskich udostępnionym bezpłatnie na e-ANG.pl