pierwsze zadanie
Prace domowe, problemy lingwistyczne

0

klasa 2
Było zadanie domowe z kółka angielskiego (drugie zajęcia) ;)
postać wycięta z gazety i mieli opisać jak wygląda ;)

córka napisała tak:

She's got a brown hair, grey eyes and red mouth. She is wearing a white and black scarf, red and white sweater, red skirt and black shoes.

Pani skorygowała pierwsze zdanie, przekreśliła a przed słowem brown a dopisała przed red:
She's got brown hair, grey eyes and a red mouth.

Proszę wytłumaczcie dlaczego.
Pozdrawiam

0

"hair" jako 'ogół' włosów na czyjejś głowie jest rzeczownikiem niepoliczalnym, dlatego nie ma przedimka nieokreślonego.

"mouth", czyli usta, to rzeczownik policzalny.

0
Sponsor (Gość)
Śro Paź 17, 2012, 15:21

0

hmmm to póki co chyba zostawię tłumaczenie dziecku i poczekam aż Pani z nimi to przerobi bo chyba mogę bardziej zaszkodzić aniżeli pomóc.
Chyba że ktoś podrzuciłby mi jakiś link z jakimiś ćwiczeniami i przykładami :)
Pozdrawiam.

0

1. Rzeczowniki policzalne, liczba pojedyncza:
a white cat
a black dog
a red mouth

2. Rzeczowniki policzalne, liczba mnoga:
white cats
black dogs
grey eyes

3. Rzeczowniki niepoliczalne:
yellow cheese
white milk
brown hair

Tylko rzeczowniki policzalne w liczbie pojedynczej (1) mają przedimek a/an

0

@cinkaletinka napisał(a):

hmmm to póki co chyba zostawię tłumaczenie dziecku i poczekam aż Pani z nimi to przerobi bo chyba mogę bardziej zaszkodzić aniżeli pomóc.
Chyba że ktoś podrzuciłby mi jakiś link z jakimiś ćwiczeniami i przykładami Smile
Pozdrawiam.

Polecałbym nauczenie się na pamięć listy rzeczowników niepoliczalnych (tej z aktualnego podręcznika). Jest to związane z regułą gramatyczną, że przed tymi rzeczownikami nie stawiamy przedimków a ani an.

Na klasówkach i testach często pojawia się problem, że w przeciwieństwie do języka polskiego, po angielsku drzwi (door) są w liczbie pojedynczej (door) i mnogiej (doors) a włosy (hair) są po angielsku w liczbie pojedynczej jako rzeczownik niepoliczalny, i jako rzeczownik niepoliczalny (hair) włosy nie mają liczby mnogiej.

Hair (włos) jako rzeczownik policzalny ma po angielsku liczbę mnogą (hairs).

Meble (furniture) po polsku są w liczbie mnogiej (meble) i pojedynczej (mebel), a po angielsku furniture jest tylko w liczbie pojedynczej jako rzeczownik niepoliczalny.

Temat przeniesiony do archiwum. Nie można udzielać odpowiedzi
Serwis e-ANG.pl nie bierze odpowiedzialności za treści publikowane przez użytkowników.
Najefektywniej nauczysz się języka angielskiego z e-ANG.pl jeśli się zalogujesz.
Zalogowane osoby mogą korzystać z Systemu Powtórek Słówek, mają dostęp do Panelu Edukacyjnego oraz mogą tworzyć własne zestawy słówek.

Informacja

Zachęcamy do zalogowania się

Forum językowe e-ANG.pl to miejsce na dyskusje, zadawanie pytań oraz platforma wymiany wiedzy o języku angielskim. Zachęcamy do zapoznania się z zagadnieniami gramatycznymi oraz systemem nauki słówek angielskich udostępnionym bezpłatnie na e-ANG.pl

Ostatnio na forum
Cześć!
magdapk1604, dzisiaj o 13:07
Cześć, jestem Adam.
Francuz30, przedwczoraj o 21:12
Hej, jestem Pyska
Miłosz Pysia, 20 lipca 2025, 20:13
Cześć
Gabela.aa, 16 czerwca 2025, 22:45
Witam
Koziołek, 11 czerwca 2025, 23:54