Czasownik 'understand' może wystąpić w czasie Present Continuous, np. jeśli chcemy powiedzieć, że rozumiemy coś od niedawna:
I am understanding the text now that I have read it once more.
ale nie w zdaniu pytającego.
tak samo czasownik see(lub wieloma innymi) na ogół stosowany jest w Present simple, ale mozna zastosować go w Present Continuous.
I see some people(=preceive with my eyes)
I'm seeing my friend tomorrow.(= meeting)
@Lorelay napisał(a):
Czasownik 'understand' może wystąpić w czasie Present Continuous, np. jeśli chcemy powiedzieć, że rozumiemy coś od niedawna:
I am understanding the text now that I have read it once more.
W zdaniu pytającego też można użyć czasu Present Continuous.
Ktoś ogląda film po chińsku z napisami, i nagle napisy znikają:
I'm not understanding now.
Lorelay ma jak najbardziej racje understand występuje w Present Continuous.
w zdaniach z Present Continuous podkreślamy pewien etap zmian, które zachodzą u kogoś od niedawna.
@Angielski IB FCE CAE
Jeżeli rozumiemy coś od niedawna, możemy wyrazić to na różne sposoby:
- I understand
- I am understanding
- I can understand
Na klasówkach i testach ze słówkiem ' understand', gdzie wymagana jest 1 odpowiedź, zdania są specjalnie tak opracowane, żeby uniknąć niejednoznaczności czyli tak, żeby czasownik miał naturę stative verbs.
Zdania z 'understand' w Present Continuous nie pojawiają raczej się w testach na poziomie szkoły podstawowej czy gimnazjum, ale mogą wystąpić na poziomie egzaminów CAE lub CPE.
I have just understood it.
Właśnie to zrozumiałem.
@Lorelay napisał(a):
Jeżeli rozumiemy coś od niedawna, możemy wyrazić to na różne sposoby:
- I understand
- I am understanding
- I can understand
Na klasówkach i testach ze słówkiem ' understand', gdzie wymagana jest 1 odpowiedź, zdania są specjalnie tak opracowane, żeby uniknąć niejednoznaczności czyli tak, żeby czasownik miał naturę stative verbs.
Zdania z 'understand' w Present Continuous nie pojawiają raczej się w testach na poziomie szkoły podstawowej czy gimnazjum, ale mogą wystąpić na poziomie egzaminów CAE lub CPE.
understand występuje w Present Continuous.
@Sith Lord napisał(a):
Czasownik "understand" jest czasownikiem stanu. NIE POJAWIA SIĘ W CZASACH PROGRESSIVE (czyli continuous). Nie robi tego na poziomie szkoły podstawowej, ani gimnazjum, ani liceum, ani CPE - bo nie może. Nie robi tego w języku angielskim. Dziękuję, skończyłem.
@Lorelay napisał(a):
Jeżeli rozumiemy coś od niedawna, możemy wyrazić to na różne sposoby:(...)
- I am understanding (...)
@Adamo714 napisał(a):
Lorelay ma jak najbardziej racje understand występuje w Present Continuous.
w zdaniach z Present Continuous podkreślamy pewien etap zmian, które zachodzą u kogoś od niedawna.
@Lorelay napisał(a):
I'm not understanding now.
damian88 napisał(a):
podtrzymuję swoje zdanie, że "understand" jest czasem używane w formie ciągłej. Może i nie użyłbym jej w oficjalnym teście z angielskiego ze względu na kontrowersyjność tej formy, ale w niektórych innych sytuacjach - czemu nie.
Jeśli zamiast praktycznego użycia wyznacznikiem poprawności formy są częstokroć wyssane z palca podręcznikowe regułki, to wtedy mogę się zgodzić.
Jeśli zamiast praktycznego użycia wyznacznikiem poprawności formy są częstokroć wyssane z palca podręcznikowe regułki, to wtedy mogę się zgodzić.
OK, understand nie występuję w Present Continuous, bo to jest stative verb.
a co z czasownikami be, think itd zmieniaja te czasowniki znaczenie wtedy, ale jakoś ich się używa.
tak samo jest z understand. jesli coś rozumiem od zawsze wtedy napisze I understand, ale jeśli sytucaja jakaś się zmienia, kiedys nie rozumiałem gramatyki angielskiej, a teraz jakoś mnie oświeciło mogę napisac I'm understanding...
mogę napisac I'm understanding
niech Wam będzie :)
dyskutowanie o tym to tak jak dyskutować o tym co było pierwsze jako, czy kura.:)
ja w tej kwestii nie zamieniam zdania.
@Angielski IB FCE CAE
Adamo716
Zgodnie ze standardem klasówkowo-testowo-podręcznikowym:
I don't understand (what you are saying) now. Speak slowly, please.
Nie rozumiem (co mówisz). Proszę, mów powoli.
I understand (what you are saying) now. Thank you for speaking slowly.
Teraz rozumiem (co mówisz). Dziękuję, że mówisz powoli.
Chociaż sytuacja odbywa się teraz i w tej chwili, a czasownik understand dotyczy w tym przypadku właśnie tego, co odbywa się teraz i w tej chwili, to czasownik understand jako stative verb nie może zostać użyty w czasie present continuous, ponieważ jest to wykluczone regułą gramatyczną.
Forum językowe e-ANG.pl to miejsce na dyskusje, zadawanie pytań oraz platforma wymiany wiedzy o języku angielskim. Zachęcamy do zapoznania się z zagadnieniami gramatycznymi oraz systemem nauki słówek angielskich udostępnionym bezpłatnie na e-ANG.pl