czy można tak powiedzieć? I am not understand now
Prace domowe, problemy lingwistyczne

0

Czasownik 'understand' może wystąpić w czasie Present Continuous, np. jeśli chcemy powiedzieć, że rozumiemy coś od niedawna:

I am understanding the text now that I have read it once more.

0

ale nie w zdaniu pytającego.

tak samo czasownik see(lub wieloma innymi) na ogół stosowany jest w Present simple, ale mozna zastosować go w Present Continuous.
I see some people(=preceive with my eyes)
I'm seeing my friend tomorrow.(= meeting)

0
Sponsor (Gość)
Sob Paź 13, 2012, 13:50

0

@Lorelay napisał(a):

Czasownik 'understand' może wystąpić w czasie Present Continuous, np. jeśli chcemy powiedzieć, że rozumiemy coś od niedawna:

I am understanding the text now that I have read it once more.

I understand the text now that I have read it once more.

Użycie czasownika understand w formie progressive (be understanding) jest zupełnie niestandardowe. Na wszystkich klasówkach i testach typu użyj czasownik podany w nawiasie w odpowiedniej formie czasownik undrestand nie może być użyty w formie z -ing na końcu. Oczywiście, podkreślam, podana przeze mnie reguła dotyczy understand jako czasownika typu stative verb.

Jeżeli rozumiemy coś od niedawna, to mówimy:

I have just understood it.
Właśnie to zrozumiałem.

0

W zdaniu pytającego też można użyć czasu Present Continuous.

Ktoś ogląda film po chińsku z napisami, i nagle napisy znikają:

I'm not understanding now.

0

Lorelay ma jak najbardziej racje understand występuje w Present Continuous.
w zdaniach z Present Continuous podkreślamy pewien etap zmian, które zachodzą u kogoś od niedawna.

tak, bez kontekstu możemy polemizować wieki.:)

0

@Angielski IB FCE CAE
Jeżeli rozumiemy coś od niedawna, możemy wyrazić to na różne sposoby:
- I understand
- I am understanding
- I can understand

Na klasówkach i testach ze słówkiem ' understand', gdzie wymagana jest 1 odpowiedź, zdania są specjalnie tak opracowane, żeby uniknąć niejednoznaczności czyli tak, żeby czasownik miał naturę stative verbs.

Zdania z 'understand' w Present Continuous nie pojawiają raczej się w testach na poziomie szkoły podstawowej czy gimnazjum, ale mogą wystąpić na poziomie egzaminów CAE lub CPE.

I have just understood it.
Właśnie to zrozumiałem.

To zdanie znaczy coś innego, a nie "teraz rozumiem".

0

@Lorelay napisał(a):
Jeżeli rozumiemy coś od niedawna, możemy wyrazić to na różne sposoby:
- I understand
- I am understanding
- I can understand

Na klasówkach i testach ze słówkiem ' understand', gdzie wymagana jest 1 odpowiedź, zdania są specjalnie tak opracowane, żeby uniknąć niejednoznaczności czyli tak, żeby czasownik miał naturę stative verbs.

Zdania z 'understand' w Present Continuous nie pojawiają raczej się w testach na poziomie szkoły podstawowej czy gimnazjum, ale mogą wystąpić na poziomie egzaminów CAE lub CPE.

I understand it now.
Teraz rozumiem.

I am understanding, particularly to what you have written.
Jestem wyrozumiały, szczególnie dla tego, co piszesz.

I can understand your meaning, but I can't agree with with.
Jestem w stanie zrozumieć, co masz na myśli, ale nie jestem w stanie się z Tobą zgodzić.

0

understand występuje w Present Continuous.

Um, nie. Porzucając chwilowo wszelką ironię i kpinę, jedyna możliwość użycia "I am understanding" to to, co powyżej wytłuścił Angielski-IB-etc. (No i mój wcześniejszy, choć nie w pełni serio pisany, przykład.)

Czasownik "understand" jest czasownikiem stanu. NIE POJAWIA SIĘ W CZASACH PROGRESSIVE (czyli continuous). Nie robi tego na poziomie szkoły podstawowej, ani gimnazjum, ani liceum, ani CPE - bo nie może. Nie robi tego w języku angielskim. Dziękuję, skończyłem.

0

@Sith Lord napisał(a):

Czasownik "understand" jest czasownikiem stanu. NIE POJAWIA SIĘ W CZASACH PROGRESSIVE (czyli continuous). Nie robi tego na poziomie szkoły podstawowej, ani gimnazjum, ani liceum, ani CPE - bo nie może. Nie robi tego w języku angielskim. Dziękuję, skończyłem.

@Lorelay napisał(a):
Jeżeli rozumiemy coś od niedawna, możemy wyrazić to na różne sposoby:(...)
- I am understanding (...)

@Adamo714 napisał(a):

Lorelay ma jak najbardziej racje understand występuje w Present Continuous.
w zdaniach z Present Continuous podkreślamy pewien etap zmian, które zachodzą u kogoś od niedawna.

@Lorelay napisał(a):

I'm not understanding now.

damian88 napisał(a):

podtrzymuję swoje zdanie, że "understand" jest czasem używane w formie ciągłej. Może i nie użyłbym jej w oficjalnym teście z angielskiego ze względu na kontrowersyjność tej formy, ale w niektórych innych sytuacjach - czemu nie.

Ponieważ dla czytelników uczących się języka angielskiego powyższe wypowiedzi mogą być ogólnie mylące, pozwolę sobie na kilka wyjaśnień:

1. Zdanie I am not understanding now jest prawidłowe pod warunkiem, że nie jest zdaniem w czasie present continuous. Takiego zdania nie możemy powiedzieć w czasie present continuous, ponieważ czasownik understand nie ma formy z końcówką -ing. Na klasówkach, testach i w wypracowaniach zdanie I am not understanding now będzie błędne, jeżeli będzie ono w czasie present continuous (present progressive).

2. Zdanie I am not understanding now jest prawidłowe pod warunkiem, że słowo understanding jest w tym zdaniu przymiotnikiem, którego polskim tłumaczeniem jest najczęściej słowo wyrozumiały.

3. Nie znalazłem jeszcze żadnego podręcznika do angielskiej gramatyki, który zalecałby użycie czasownika understand w czasie present continuous (present progressive). Sugestie Forumowiczów @damian88, @Lorelay i @Adamo714 dotyczące użycia czasownika understand w czasie present continuous (present progressive) jako dopuszczalnego to - moim zdaniem - stosunkowo daleko idąca dezinformacja.

0

Jeśli zamiast praktycznego użycia wyznacznikiem poprawności formy są częstokroć wyssane z palca podręcznikowe regułki, to wtedy mogę się zgodzić.

0

Jeśli zamiast praktycznego użycia wyznacznikiem poprawności formy są częstokroć wyssane z palca podręcznikowe regułki, to wtedy mogę się zgodzić.

Damianie, bądź mężczyzną, przyznaj się do błędu. To nie dyshonor. Nie brnij, bo nie masz racji.

0

OK, understand nie występuję w Present Continuous, bo to jest stative verb.
a co z czasownikami be, think itd zmieniaja te czasowniki znaczenie wtedy, ale jakoś ich się używa.
tak samo jest z understand. jesli coś rozumiem od zawsze wtedy napisze I understand, ale jeśli sytucaja jakaś się zmienia, kiedys nie rozumiałem gramatyki angielskiej, a teraz jakoś mnie oświeciło mogę napisac I'm understanding...

0

mogę napisac I'm understanding

nie mogę.

Czasowniki be, think, wszystkie "zmysłowe" (tj. feel, taste, smell...) i parę innych mają taką właściwość, że występują w wersji statycznej i normalnej, czasownika denotującego czynność. I w zależności od tego, której wersji używasz, możesz zastosować czas progressive lub nie.

Nad czym się zastanawiasz? = What are you thinking about?

ale:

Co sądzisz o...? = What do you think about...? <- tutaj błędem byłoby użycie are you thinking. Bo to jest statyczy czasownik "think".

Understand nie należy do tej grupy.

Do you understand now? ([Do you] Get it now?)
Yes, I understand it now. (Yeah, I get it.)

0

niech Wam będzie :)

dyskutowanie o tym to tak jak dyskutować o tym co było pierwsze jako, czy kura.:)

ja w tej kwestii nie zamieniam zdania.

@Angielski IB FCE CAE
Adamo716

0

Zgodnie ze standardem klasówkowo-testowo-podręcznikowym:

I don't understand (what you are saying) now. Speak slowly, please.

Nie rozumiem (co mówisz). Proszę, mów powoli.

I understand (what you are saying) now. Thank you for speaking slowly.

Teraz rozumiem (co mówisz). Dziękuję, że mówisz powoli.

Chociaż sytuacja odbywa się teraz i w tej chwili, a czasownik understand dotyczy w tym przypadku właśnie tego, co odbywa się teraz i w tej chwili, to czasownik understand jako stative verb nie może zostać użyty w czasie present continuous, ponieważ jest to wykluczone regułą gramatyczną.

Temat przeniesiony do archiwum. Nie można udzielać odpowiedzi
Serwis e-ANG.pl nie bierze odpowiedzialności za treści publikowane przez użytkowników.
Najefektywniej nauczysz się języka angielskiego z e-ANG.pl jeśli się zalogujesz.
Zalogowane osoby mogą korzystać z Systemu Powtórek Słówek, mają dostęp do Panelu Edukacyjnego oraz mogą tworzyć własne zestawy słówek.

Informacja

Zachęcamy do zalogowania się

Forum językowe e-ANG.pl to miejsce na dyskusje, zadawanie pytań oraz platforma wymiany wiedzy o języku angielskim. Zachęcamy do zapoznania się z zagadnieniami gramatycznymi oraz systemem nauki słówek angielskich udostępnionym bezpłatnie na e-ANG.pl

Ostatnio na forum
Cześć
Gabela.aa, 16 czerwca 2025, 22:45
Witam
Koziołek, 11 czerwca 2025, 23:54
Serio? Type of music? a dlaczego nie KIND?
atakromana, 2 czerwca 2025, 21:47