Nauka pod kątem pisania po angielsku
Sposoby nauki

0

Witam,

Anielski opanowany w stopniu podstawowym. W mowie b.slabo, w zrozumieniu tekstu pisanego, zwlaszcza tematyki komputerowej mysle, że dość dobrze. Zasób słów związanych z informatyką dość spory.
Czytam w miarę swobodnie i ze zrozumieniem grupy dyskusyjne w jezyku ang. Problem pojawia się, gdy chcę sam coś napisać. Brakuje mi chyba umiejętności konstruowania podstawowych zdań, zwrotów.
Zależałoby mi na nauczeniu się swobodnego pisania wiadomości na grupy dyskusyjne, fora. Na mówieniu w chwili obecnej w znikomym stopniu (o ile to można rozdzielać).

Jaką metodę nauki przyjąć? Samemu? Korepetycje - jeśli tak to jaka jest sensowna, minimalna czestotliwosc korepetycji?

Pozdrawiam :-)

0

Czytam w miarę swobodnie i ze zrozumieniem grupy dyskusyjne w jezyku ang. Problem pojawia się, gdy chcę sam coś napisać. Brakuje mi chyba umiejętności konstruowania podstawowych zdań, zwrotów.
Zależałoby mi na nauczeniu się swobodnego pisania wiadomości na grupy dyskusyjne, fora.

Jaką metodę nauki przyjąć? Samemu? Korepetycje - jeśli tak to jaka jest sensowna, minimalna czestotliwosc korepetycji?

Nie wiem, czy dobrze Ciebie zrozumiałem, ale moim zdaniem jest tak, że jeżeli umiesz przeczytać ze zrozumieniem, co ktoś po angielsku napisał na forum, to również potrafisz sam coś podobnego napisać.

Piszesz, że rozumiesz to, co piszą inni, więc może spróbuj pisać to, co chcesz napisać, w ten sposób, jak piszą inni. To byłoby przecież bardzo dziwne zjawisko zupełnie nietypowego przypadku komunikacji polegającej na tym, że wszystko się rozumie, ale nic nie potrafi się samemu napisać.

0
Sponsor (Gość)
Wto Wrz 4, 2012, 13:28

0

Nie rozumiem tego zdziwienia. Przecież umiejętność rozumienia tego co się czyta jest inną umiejętnością niż umiejętność pisania, mówienia czy rozumienia ze słuchu.

Jak najbardziej można rozumieć to co się czyta a jak samemu ma się coś napisać to zaczyna się problem. Okazuje się bowiem, że nie potrafimy wyrazić tego co chcemy napisać pomimo znania słów.

Np. jakaś osoba widzi zdanie: I caught him breaking into my house. Osoba ta rozumie o co chodzi w tym zdaniu. Gdy jednak ten ktoś nie widzi tego zdania tylko chce samemu napisać takie zdanie, czyli Przyłapałe/am go jak włamywał się do mojego domu, okazuje się, że nie wie jak to napisać, jak poskładać zdanie do kupy, mimo że zna słowa i wie, że trzeba użyć czasu przeszłego.

Twój problem vascez polega głównie na dwóch rzeczach. Po pierwsze nie znasz odpowiednich zwrotów, po drugie nie umiesz dobrze gramatyki. I nad tym trzeba nad tym popracować.

Nie mam zbytnio dobrego zdania na temat korepetycji. Lepiej uczyć się samemu, ale potrzeba jest do tego motywacja i samodycyplina (trzeba być systematycznym, nie odpuszczać sobie).

0

witam,
ja natomiast mówię biegle po angielsku, rozumiem wszystko ze słuchu, doskonale czytam i rozumiem słowo czytane tylko NIE POTRAFIĘ PISAĆ POPRAWNIE GRAMATYCZNIE. nie chodzi mi o strukturę zdań, bo nie jest to trudne, tylko o literówki w pisanych wyrazach.

czy jest jakiś sposób nauki pisania??
pomocy

0

witam,
ja natomiast mówię biegle po angielsku, rozumiem wszystko ze słuchu, doskonale czytam i rozumiem słowo czytane tylko NIE POTRAFIĘ PISAĆ POPRAWNIE GRAMATYCZNIE. nie chodzi mi o strukturę zdań, bo nie jest to trudne, tylko o literówki w pisanych wyrazach.

czy jest jakiś sposób nauki pisania??
pomocy

Moim zdaniem jest nawet kilka sposobów, ale mam najpierw jedno pytanie:

Czy piszesz wyraźnie, tzn. w ten sposób, że potrafisz odczytać prawidłowo to, co piszesz, oraz inni też są w stanie prawidłowo odczytać to, co napisałaś?

0

f3c - jest dokładnie jak napisałeś. Twoje przykładowe zdanie po paru sekundach namysłu zrozumiałem. Natomiast gdybym miał w drugą stronę czyli z polskiego na angielski - na pewno nie wymyśliłbym zdania w takiej postaci.

O ile słówka znam to nie wpadlbym na odmiane caught,breaking i na to jaka ma być kolejność ich w zdaniu.

Chyba sam sobie wlasnie odpowiadam ze gramatyka przede wszystkim :-)

O korepetycjach myslałem w zasadzie dlatego, zeby ktoś wskazał mi jakiś plan, metode - jak, czego, w jakiej kolejnosci sie uczyc.

0

f3c - jest dokładnie jak napisałeś

Napisałaś :-)

Chyba sam sobie wlasnie odpowiadam ze gramatyka przede wszystkim :-)

Oczywiście, że gramatyka przede wszysykim. Powinnam to podkreślić.

Rozumiem doskonale o co Ci chodzi, gdyż sama miałam dosć podobny problem. Do dzisiaj zresztą mam ale nie w tak wielkim stopniu jak kiedyś. Ja to jednak miałam to do siebie, że czasy gramatyczne umiałam, stronię bierną też, a okazało się (najlepsze w tym wszystkim, że sama do tego doszłam, nikt nie wiedział na czym polega mój problem i przez to nie umiał pomóc), że nie umiem zwykłych konstrukcji zdaniowych. Np. nie wiedziałam kiedy używa się w zdaniu czasownika z końcówką ing, kiedy czasownika w bezokoloczniku z to a kiedy bez to, gdzie się wstawia przysłówki, itp.

O korepetycjach myslałem w zasadzie dlatego, zeby ktoś wskazał mi jakiś plan, metode - jak, czego, w jakiej kolejnosci sie uczyc.

Kup sobie (na stronie Empika możesz zamówić, czy gdzie tam chcesz) książkę Problem structures Trudne konstrukcje (tak naprawdę te struktury nie są wcale takie trudne). Ta książka skupia się właśnie na zdaniach z formami z końcówką ing, itd., znajdziesz tam też informacje np. o dopełnieniu bliższym i dalszym. Nie jest to droga książka a dla mnie okazała się dosć pomocna. Kup sobie także Angielski. Niezbędnik 2+1 wyd. Lingo. Jest to zestaw 3 książek. Jedna mówi o przedimkach (czyli kiedy stosujemy the, a, an albo nic), przyimkach i wyrażeniach z przyimkami (czyli kiedy używa się np. at - in - on), ostatnia o czasownikach (kiedy się używa np. say - tell - talk - speak). Kup sobie też Wielka gramatyka angielska Tam masz zarówno takie podstawowe rzeczy jak np. rzeczowniki policzalne i niepoliczalne, a jednoczesnie są tam wszystkie czasy gramatyczne, mieszane tryby warunkowe, strona bierna czasów Perfect. Są tam też ćwiczenia gramatyczne. Nawet lenie nie trawiące gramatyki przyznają, że jest to nawet dość przyjemna książka.

Pozdrawiam

0

Dziękuję Ci bardzo dobra kobieto :-)

Za uwagi i tytuły książek. Na pewno przejrzę te pozycje.

Temat przeniesiony do archiwum. Nie można udzielać odpowiedzi
Serwis e-ANG.pl nie bierze odpowiedzialności za treści publikowane przez użytkowników.
Najefektywniej nauczysz się języka angielskiego z e-ANG.pl jeśli się zalogujesz.
Zalogowane osoby mogą korzystać z Systemu Powtórek Słówek, mają dostęp do Panelu Edukacyjnego oraz mogą tworzyć własne zestawy słówek.

Informacja

Zachęcamy do zalogowania się

Forum językowe e-ANG.pl to miejsce na dyskusje, zadawanie pytań oraz platforma wymiany wiedzy o języku angielskim. Zachęcamy do zapoznania się z zagadnieniami gramatycznymi oraz systemem nauki słówek angielskich udostępnionym bezpłatnie na e-ANG.pl

Ostatnio na forum
Powitanie
tszafarowski81v5, 13 kwietnia 2026, 06:51
Witam wszystkich
Pedro C, 9 kwietnia 2026, 11:11
Powitanie.
zzgorzelski, 9 kwietnia 2026, 00:26
Hi
gość154, 8 kwietnia 2026, 15:04
Witajcie
ursus3275, 4 kwietnia 2026, 20:34