nauka angielskiego w 2-3 lata, czy to możliwe?
Sposoby nauki

0

Witam,
jestem tutaj nowy. Obecnie wybieram się na studia na PP. Postanowiłem sobie iż w ciągu trwania okresu nauki wezmę się za mój angielski (maturkę z angielskiego zdałem, ale tak na prawdę mam bardzo ubogie słownictwo, czasy również leżą). Nie ukrywam, iż język ten jest mi bardzo potrzebny w mojej przyszłej pracy. Stąd też moje pytanie.
Czy w ciągu 2-3 lat mogę podszkolić mój angielski na tyle aby w CV, w rubryce języki wpisać bardzo dobra znajomość języka angielskiego i to w stopniu komunikatywnym. Proszę brać pod uwagę to, że na studiach nie będę miał całego dnia na naukę języka.
W celu zaczęcia nauki zakupiłem Profesora Henrego 8 oraz słucham audycji BBC.(Może proponujecie coś jeszcze?) Chętnie pobrałbym również nauki u nativ speakera tylko że jak na studencką kieszeń 50zł za godzinę to strasznie dużo (co tak właściwie robi się podczas takich zajęć z nativ speakerem? Według definicji są to rodowici użytkownicy tego języka a na stronach internetowych widzę wiele ogłoszeń polaków, więc już nie wiem kogo lepiej wziąć. Ile takich lekcji, jeśli byłoby mnie stać, warto wziąć w ciągu miesiąca?)
Wiem, że pytań dużo i trochę się tu rozpisałem ale chcę wiedzieć na czym stoję i jak ruszyć do przodu.

0

a to zależy czy Bóg miał taki kaprys i dał ci dobrą pamięć i tzw. 'flair for languages' jeśli to masz to powiedzmy 3-4 lata wytrwałej nauki i będziesz mógł sobie wpisać w CV:

English: very good

Pytanie jakie Bóg dał Ci talenty, Te/inne/obydwa/nie wiesz jakie ...

Bedzisz sie uczył sam...--> Ważna jest wytrwałość, zapał i dobre książki.

0
Sponsor (Gość)
Pon Sie 13, 2012, 16:56

0

jeszcze doczytałem....

50zł za godzinę. Chyba sobie kpisz! To jest połowa dniówki. Daj sobie spokój z native speaker'ami. To jest przereklamowane, n-s nie musi oznaczać dobrego nauczania!

0

Moim zdaniem nauka języka obcego powinna trwać rok, ponieważ w dłuższym okresie zaczynasz zapominać to, czego nauczyłeś się na początku. Problem ten zauważam u uczniów bardzo zaawansowanych, którzy uczą się angielskiego kilka lat, i radzą sobie ze strosunkowo trudnymi gramatycznymi testami. Natomiast jeżeli pytam ich o zupełnie podstawowe sprawy, to robią błędy po prostu dlatego, że uczyli się tego dawno i już zdążyli zapomnieć.

Najważniejszą kwestią jest określenie, czego właściwie chcesz się nauczyć i jakim zasobem słownictwa chcesz się posługiwać. Jeżeli docelowa znajmość 10000 słów satysfakcjonuje Ciebie, to oznacza, że dziennie musisz nauczyć się używać 30 różnych słów w zdaniach. To naprawdę jest bardzo mało.

Ważną kwestią jest nauka codzienna odbywająca się kilka razy dziennie - rano, w południe, po południu i wieczorem. Dodatkowo musisz zwrócić uwagę na unikanie zmęczenia, znużenia i przemęczenia, dlatego powinieneś dzielić dzienny materiał na małe porcje.

Jeżeli chodzi o nauczycieli, lektorów, korepetytorów, tutorów, native speakerów itd, to ceny wahają się od 15 do 150 zł za godzinę lekcji, jednak dostępność zajęć jest bardzo różna. W okresie wakacyjnym oczywiście najłatwiej znaleźć korepetytora, natomiast przed końcem semestru lub przed maturą jest praktycznie niewykonalne znalezienie kogokolwiek dysponującego wolnymi godzinami.

0

z przyswajaniem języka jest u mnie średnio nie jestem najbardziej wybitny w tej dziedzinie, ani też kompletnie tępy ;D

O jakich książkach mówisz?
Czy profesor Henry 8 to dobry wydatek?

0

O jakich książkach mówisz?

Nie znam Henrego, ale kazda metoda jest dobra. Henry chyba zbiera dobre opinie... Ważne jest urozmaicenie.

Grammarway. 2,3,4. Ewentualnie 3.
English grammar in use - Murphy

PS
Na lektorów szkoda kasy.

Temat przeniesiony do archiwum. Nie można udzielać odpowiedzi
Serwis e-ANG.pl nie bierze odpowiedzialności za treści publikowane przez użytkowników.
Najefektywniej nauczysz się języka angielskiego z e-ANG.pl jeśli się zalogujesz.
Zalogowane osoby mogą korzystać z Systemu Powtórek Słówek, mają dostęp do Panelu Edukacyjnego oraz mogą tworzyć własne zestawy słówek.

Informacja

Zachęcamy do zalogowania się

Forum językowe e-ANG.pl to miejsce na dyskusje, zadawanie pytań oraz platforma wymiany wiedzy o języku angielskim. Zachęcamy do zapoznania się z zagadnieniami gramatycznymi oraz systemem nauki słówek angielskich udostępnionym bezpłatnie na e-ANG.pl

Ostatnio na forum
Cześć
Gabela.aa, 16 czerwca 2025, 22:45
Witam
Koziołek, 11 czerwca 2025, 23:54
Serio? Type of music? a dlaczego nie KIND?
atakromana, 2 czerwca 2025, 21:47