Zadanie 1 to była rozmowa kwalifikacyjna o pracę jako opiekunka do dziecka. I tam trzeba było powiedzieć czy dobrze mówisz po angielsku, jakie chcesz mieć zarobki, kiedy możesz zacząć i w jakich godzinach.
Zad 2 obrazek był coś tam nad morzem 3 osoby ,które spacerowały po molo. Prawdopodobnie mama, tata i dziecko, tylem do zdj. koles koszula w pionowe paski babka w poziome paski a dziecko w kratke, I pytania coś w stylu dlaczego maja takie ubrania, w czym lubisz chodzić i 3 nie zrozumialem
Zad.3 dyrektor organizuje kampanie przeciw sciaganiu i byly 2 beznadziejne plakaty i pytana :
zalety prywatnego nauczania
i co sadzisz o prywatnym nauczaniu
ten u góry to 6 zestaw ;p
Ja mam mature w piatek jestescie wielcy
brakuje 1,2,4,5,7,13,16,17,19,21,23,24,26,29,30,31,33,36,38,41,46
Przynajmniej mi ale mam duzo nieponumerowanych wiec jesli ktos cos ma to dajcie cynk
Mialam zestaw nr.... nie wiem;)
Pytania wstępne:
1. czy chcialabym byc nauczycielka?
2. kim chcialabym byc w przyszlosci?
3. czy lubie chodzic do zoo i dlaczego?
4. co zazwyczaj jem na sniadanie?
1 zadanie:
Rozmawiasz z kolezanka, ze starasz sie o przyjecie do jakiejs pracy i chcesz z nia o tym pogadac (rozpoczyna zdajacy), chmurki:
1. jaka praca
2. pozostali kandydaci
3. cv
4. jaki stroj
2 zadanie:
obrazek, a na nim dziecko gra z dziadkiem w gry na komputerze, leza na podlodze w pokoju i pytania:
1. czy lubisz grac na komputerze?
2. dlaczego ten starszy mezczyzna gra z tym dzieckiem?
3. opowiedz kiedy ostatnio internet pomogl ci w przygotowaniu sie do jakiegos testu?
3 zadanie:
twoja kolezanka idzie na bal maturalny i masz polecic jej jedna z 3 sukienek:
1. taka czarna sukienka, glany - cos jak dla punka
2. "mala czarna" i rozowe szpilki
3. niebieska, falbaniasta sukienka ze srebrnymi szpilkami
Pytania:
1. Dlaczego mlodzi ludzie interesuja sie modelingiem?
2. W jakich sytuacjach wyglad jest wazny dla mlodych ludzi?
Zestaw ?X?
Zad0 (wstępne)
Jakie jest twoje ulubione miejsce w dom- what is your favourite place AT Home?
My favourite place AT Home is my room because it is very cosy small room.I love spend time on it. That is place where I feel the best.
Jak spedzasz czas z rodzina?-How spend time with your family?
I spend a lot of time with my family. Every day we talking a lot. Sometimes we go to the restaurant or to the cinema together. We often play in the sports field together. we are in good relations.
Zad1
Chcesz dostac prace w restauracjii swojego kuzyna/kuzynki
godziny pracy
obowiazki
dlaczego chcesz tam pracowac
jaki jest twoj poziom angielskiego
I heard that you are looking an employee to your restaurant.I would like to know what the duties are and what working hours are. Could you tell me something about it?
-…
--I’m looking a job because I want earn the money for new computer, I think that I am a good candidate for this position.Could you employ me in your restaurant?
-why? I’m hard working, loyal and people like me.I speak English well and I was once a waitress at the wedding.Please,Could I come for waiting period?
-..
-Thanks.you will be satisfied.
Zad2
Na obrazku piłkarz rozdający autografy na stadionie. Obok niego pełno ludzi robiących mu zdjęcia.
In this picture I can see Man who probably is a football star. He is giving autograph for fans. next to him a lot of people photographing him.They are in stadium.
Dlaczego ci ludzie chca od niego autograf ?- why this people want for him autograph?
I think that they want for him autograph because He is football star. Maybe he is footballer from national team.
jaki jest twoj ulubiony sportowiec/ sportsmenka?- what is your favourite sportsman/sportswoman?
My favourite sportswoman is Otylia Jędrzejczak because she is great swimmer. She was three times world champion. she won a lot of gold medals and I think that she is the Best.
Opowiedz o jakims ciekawym wydarzeniu sportowym ktorego byles swiadkiem w trakcie calej nauki w szkole.
When I was in the second class high school in my school were sport competitions with secure cheering. All school had their group of supporters. The Best team In cheering had won the cup. I was in my school group of fan. We were great and we won it. I never forget this amazing atmosphere.
Zad3
Ktory plakat najbardziej nadaje sie na reklame sklepu internetowego
wozek sklepowy a w nim małpa
panienka lezy na lozku z laptopem a obok leza torby z zakupami
zblizenie na klawiture (na klawisz enter) a na nim lezy zabawka wozka sklepowego.
I would choose picture number 3 because this picture is clearly and easy to understand. I think that this picture is extremaly syggestive.
Zalety zakopow online - what are the advantages of shopping online.
I think that online offer is higher. Shopping online are cheaper. We don’t have to go outside.
We can do shopping faster
.Do czego wykorzystujemy Internet?- What we use the Internet?
We do online shopping. We communicate with people by Internet services. We pay bill on the Internet and we read a lot of information from the Internet.
jakieś?
WSTĘPNA:
-jaki jest twój ulubiony aktor.?
-z jakimi ludźmi lubisz spędzać czas.?
ZADANIE 1
Rozmowa z koleżanką o diecie na której jesteś od niedawna+polecenie jej.
-co to za dieta, jak się nazywa..
-dlaczego na niej jesteś..
-jakich się spodziewasz skutków..
-???nie pamiętam???
ZADANIE 2
Trzech kolesi w jakimś barze czy czymś. Jeden z przodu-przygotowuje jedzenie i dwóch z tyłu-chodzą ;p
Pyt.1. Czy lubią swoją prace..?
Pyt.2. ???nie pamiętam???
Pyt.3. Opisz sytuacje w której musiałaś zrobić coś za kogoś.
ZADANIE 3
Trzeba wybrać plakat, który będzie zachęcał do nauki jezyka angielskiego.
Pytania dotyczyły języków obcych. Chyba czy warto sie ich uczyć w szkole i czy to jest najlepsze miejsce do tego oraz czy ludzie się ich będą uczyć w przyszłości czy coś takiego. (nie jestem pewna czy dobrze je zrozumiałam bo egzaminator trajkotał jak katarynka :/ )
Obr1. Dwie postaci jakby z kreskówki, kolorowy obrazek z jakimś hasłem, że ang jest fajny czy coś w ten deseń.
Obr2. Napis 'learn english' na zielonym tle.
Obr3. Dwie dłonie, które są pomalowane w mapę świata.
Jakieś?
Zad0 (wstępne)
Jakie jest twoje ulubione miejsce w domu
Jak spedzasz czas z rodzina
Zad1
Chcesz dostac prace w restauracjii swojego kuzyna/kuzynki
godziny pracy
obowiazki
dlaczego chcesz tam pracowac
jaki jest twoj poziom angielskiego
Zad2
Na obrazku piłkarz rozdający autografy na stadionie. Obok niego pełno ludzi robiących mu zdjęcia.
Dlaczego ci ludzie chca od niego autograf
jaki jest twoj ulubiony sportowiec/ sportsmenka
Opowiedz o jakims ciekawym wydarzeniu sportowym ktorego byles swiadkiem w trakcie calej nauki w szkole.
Zad3
Ktory plakat najbardziej nadaje sie na reklame sklepu internetowego
wozek sklepowy a w nim małpa
panienka lezy na lozku z laptopem a obok leza torby z zakupami
zblizenie na klawiture (na klawisz enter) a na nim lezy zabawka wozka sklepowego.
Zalety zakopow online
Do czego wykorzystujemy internet
jakieś?
1. rozmowa o balu karnawalowym (kiedy, gdzie, jedzenie i picie, jak ubrac sale i czy jakies kostiumy)
2. pies w zmywarce + pytania... dlaczego on tam jest i opowiedzieć jakas historie z psem ktora byla niebezpieczna
3. wybrac zdjecie domu i dlaczego wybieramy go a reszte odrzucamy. jeden dom na palach w wodzie drugi na wysokiej skale a trzeci na lodzi
czy ktoś wie jaki to jest nr zestawu? proszę o odpowiedź:)
jakiś?
Zadanie pierwsze: Jesteś w Anglii i jesteś świadkiem przestępstwa. Idziesz na policję no i trzeba uwzględnić co się stało, gdzie to się stało, jak osoba wyglądała i co Ci powiedzieli na policji. A pytanie dostałam : czy mam zapisany gdzieś numer na policję. drugiego nie pamiętam.
Obrazek drugi był banalny, bo miałam weterynarza który pada psa. I pytanie : czy pies jest niebezpieczny, drugiego nie pamiętam:D
i trzecie zadanie tooo trzy obrazki, które były takie same w sumie, trzy morza, wyspy, i gdzie chciałabym pojechać na wakacje.
I pytanie czy polska jest atrakcyjna dla innych osób poza granicami....;D
jakiś?
nie pamiętam który to był zestaw ale miałam:
Zadanie 1
Zgubiłaś bagaż na lotnisku porusz cztery kwestie
- okoliczności
- omówić co zgubiłam
- coś o odebraniu i czwartego nie pamiętam
Zadanie 2
Obrazek banalny 3 dziewczynki piekące ciasto w kuchni
i do tego pytania:
1. Z jakiej okazji dziewczynki pieką ciasto nie pamiętam
Zadanie trzecie
dwa obrazki na jednym psy w klatkach na drugim łapa psa i ręka człowieka. i coś tam o jakiej akcji to dotyczyło
1. ptania były w czym pomaga ci technologia
2 po co ci pies w domu
trzeciego nie rozumiałam
jakiś?
nie pamiętam numeru zestawu ale znajoma miała obrazek z ziemią i dookoła zwierzęta,miała powiedzieć jakie działania podejmie żeby chronić ziemię .miała jeszcze globus ubrany w czapkę i szalik z termometrem w buzi.ale o co konkretnie chodziło to nie wiem.dzisiaj ja zdaję także zdam relacje z zestawu :)
jakiś?
Ja słyszałam że w jednym zestawie pierwsze zadanie polegało na tym że ma się za zadanie zorganizowanie pomocy powodzianom i trzeba było powiedzieć kogo się zaangażuje w tę pomoc i na czym to będzie polegało. Niestety nie znam dokładnie treści zadania ponieważ słyszałam o tym, sama jeszcze nie zdawałam. Dlatego nie znam też żadnych numerów. Wiem że w tym samym zestawie ostatnie zadanie polegało na omówieniu trzech plakatów promujących zdrowy tryb życia.
Jakiś?
ozmowa wstepna ; ulubione danie , czy lubie gotowac i co , ulubiony przedmiot w szkole i jaki powinien byc idealny przyjaciel ;p
1 . chcesz wziac udzial w kursie ang ; poziom znajomosci jezyka , termin zajec i koszt , czy potrzebne sa wlasne materialy , jakie bd rezulataty
2 koles z dzieckiem na korcie tenisowym
1 pyt . jesli dobrze zrozumialam to czy ten chlopiec nie jest zbyt maly zeby grac w tenisa
2 pyt jaki uprawiasz sport i dlaczego
3 pyt cos zwiazane ze sportem ale nie zrozumialam o co chodzilo
3 zadanie
masz wybrac obraz do swojego pokoju
1 obraz jakas martwa natura ( owoce )
2 obraz jakies dziwne drzewo
3 obraz jakas kobieta tak jakby z jakis kawalkow czegos
pyt dlaczego mlodzi ludzie nie chodza do galerii
i chyba czy wole film czy teatr , ja tak to bynajmniej zrozumialam ;p
jakies
Moja kolezanka dzis miala egz. zdala na 73 %
zad 2
dwie dziewczyny na autostradzie z popsutym samocgodem
zad 3
pomoc kolezance wybrac radzaj slubu
1 slub w wodzie
2 slub w powietrzy
1) wybierasz sie do Londynu na weekendowe zakupy: -co kupisz, -rodzaje sklepów, lunch podczas zakupów, sposób dotarcia do sklepów 2) obrazek- wszystko wymalowane w farbie i dziecko pośrodku też, pytania: co sie poźniej wydarzy, jaki okres życia jest najlepszy, opisz jeden dzien z dzieciństwa 3) do wyboru trzy miejsca na wakacje i pytania: jakie sa zalety podrózowania do egzotycznych krajów, dlaczego ludzie spedzaja wakacje w domu :)
moja koleżanka miała już miało coś o szkole nie pamietam dokładnie obrazem miała dziewczyne która trzymałam pana młodego za noge a on sie trzymał jakieś bramki i więcej nie pamiętam :)
a druga koleżanka miała obrazek z psem w zmywarce miała wybrać jakieś egzotyczne zwierze i powiedziec co potrzebuje żeby je wychować ... jeszcze z obrazków to wiem że była para młoda która wyskakiwałam z samolotu ze spadochronem .. a i jesteśmy z województwa łódźkiego .. jak byś cie coś wiedzieli to piszcie :) ja mam w środe 16 maja ;/
w pierwszym zadaniu miałam że organizuję karnawałową imprezę i omówić:
1. czas i miejsce
2. stroje
3. menu
4. wystrój pomieszczenia
drugie zadanie: pies w zmywarce
1.czemu ten pies jest w zmywarce
2.chyba czy chciałabym mieć zwierzaka, jakiego i dlaczego
3. opowiedzieć co mi się przydarzyło bądź mojemu znajomemu z udziałem zwierzaka
trzecie zadanie: trzy obrazki przedstawiające domy jeden na oceanie, drugi na skale a trzeci to łódź i wybrać jeden, pozostałe dwa odrzucić. Pytania:
1.czy wolałabym mieszkać z kimś czy sama
2. czemu ludzie nie chcą mieszkać w dużych miastach
moja przyjaciółka już zdawała ustny, oto co miała:
zad 1: rozmowa kwalifikacyjna z pracodawcą
zad2: obrazek z jakimś dziadkiem grającym na komputerze
zad3: trzy chyba sukienki i należało wybrać najlepszy strój na imprezę, oczywiście odrzucić dwie pozostałe ilustracje i powiedzieć dlaczego.
???
pierwsze pytania czy chciałabym zostać doktorem? czy jestem za podróżowaniem i zwiedzaniem nowych miejsc.
Dialog: odnośnie ściągania plików z internetu jakie to ma skutki prawne, jak mozemy temu przeciwdziałać, czy jest to legalne.
3 opis obrazka, ludzie ktorzy płyneli łodzią i zwiedzali big ben. pytania do tego czy uwazam ze są oni turystami czy nie i opisać swoją ostatnią podróż.
4 wybór kampanii reklamowej pierwszy obrazek kran z zasadzoną rosliną, drugi globus schowany w dłoniach i trzeci krople wody spływające po dłoniach. Pytania do tego czy wazniejsze dla mnie jest zuzywanie energii czy wody. Zalety zwierząt które są przetrzymywane w zoo.
???
czy chcialabym pracowac za granica? co sprawia, ze jestem wkurzona? i trzeciego nie pamietam, zreszta to i tak chyba jest nieistotne, bo tego sie nie punktuje ;p
1. rozmawiam z jakims kolega z Anglii i chemy kupic prezent dla kuzyna, bo ma niedlugo urodziny. rozmowe rozpoczyna egzaminator. do omowienia:
-rodzaj prezentu
-podzial kosztow
-czas na zakupy
-miejsce zakupow
2. obrazek troche beznadziejny! generalnie motyw powodzi, zalany dom przed nim facet po kolana w wodzie i tyle. pytania:
-jak mysle, co sie stanie z tym facetem i domem?
-co zrobilabym, aby pomoc ludziom z powodzi?
-opowiedziec o jakiejs katastrofie, klesce zywiolowej, ktora ostatnio ogladalam w telewizji
3. jade gdzies tam z kolega i mam wybrac pokoj w hotelu, w ktorym chcialabym mieszkac. i trzy zdjecia pokoi: jeden taki najbrzydszy, taki strasznie przecietny, drugi juz lepszy z jakimis pomalowanymi kolorowo scianami, taki zyczajny, nawet ladny i trzeci byl taki najbardziej ekskluzywny i jako jedyny mial 2 osobne lozka, bo na poprzednich dwoch bylo jedno podwojne i w tym jako jedynym byl telewizor, takze dosc latwe! a pytania:
-dlaczego niektorzy ludzie pozostaja na wakacje w domach?
-jakie zakwaterowanie wybieraja mlodzi ludzie jadąc na wakacje?
???
Ja miałam pytanie czy mam zwierzątko i jakie jest moje ulubione danie. W zad. 1 miałam rozmowę u lekarza - objawy, zalecenia, ubezpieczenie i cośtam jeszcze, zad. 2 na obrazku miałam jakby wóz żółty z napisem school bus ciągnięty przez konie i w tym wozie jadą dzieci do tego miałam pytania czy dzieci lubią jeździć do szkoły autobusem, czy chciałabym pracować za granicą i opowiedzieć najdłuższą podróż. W zad. 3 miałam dwa obrazki ekologiczne i wybrać które lepsze na zaproszenie na dzień ziemi, do tego miałam pytanie czy uważam że ruch samochodów w centrach miast powinien być zabroniony i.. nie pamiętam;)
zestaw 3
Zaproponuj wyjazd koledze w góry do zakopanego
-odzież
-pobyt
-atrakcje
-
Hi, last Saturday I saw great offer holidays in Zakopane.. Would you like to go there with me and Julliette on the first of June?
-…
-Cool, I’m happy.Offer which I read was three-days stay at hotel “Bear”, near Kropówki and ticket for all disco in Zakopane. Like you this offer?
-…
-…, I listened to the weather forecast and will be cold so we must take warm clothes and a raincoat. Have you two raincoats?
-…
- and lend me one?because if will be raining/ OK, it's hard, buy a new one
-…
-
Obrazek:dyrygent I pięcioro dzieci grających na instrumentach, chyba byli w klasie
In the picture I can see conductor and five children, who play different instruments. older man probably is their teacher and they probably are in class. man conducts children
1.po co oni się uczą grać?- why they are learning to play?
The are learning to play because probably this is relaxing for them. This improves their concentration. They probably go to music school and they must learning to play.
Jaką muzykę preferujesz I dlaczego?- What’s music you prefer and why?
I prefer classical music because classical music calms me and I think that it is beautiful songs. I like Ludwig van Beethoven so I often listening classical music.
3. Opisz concert, na którym byłaś.-Describe concert, which you was.
Last year I was in Doda’s concert. It was on summer in Walichnowy. I stay near the stage and I had a great time. at the concert was the best special effects and costume the singer as an angel. After the concert I got an autograph from Doda. I was very happy.
III. wybierz plakat walczący z uzależnieniami
Zestaw 1
Zapraszasz koleżankę z Anglii na impreze organizowaną w szkole
-okazja
-twój występ
-przygotowania
-
-Hi, Next Monday at 2 o’clock my school organized the festival on the occasion of a children’s day. Would you like come?
-..
-I will be very happy because I will sing at the festival and I want you to hear me. I must go an hour earlier because I have dress rehearsal before the performance so we meet after my show.OK?
-ok, see you later.
Obrazek. Sklep z butami, 2 kobiety, bałagan na pudełkach z butami, buty nie do pary leżące na ziemi.
In the picture I can see 2 women, who probably doing shopping in shoe shop. Around the women lying shoes and some odd. in the shop is a mess.
1.czy myślisz że to ekskluzywny sklep?- Do you think that is an exclusive shop?
I think that this isn’t exclusive shop because in this shop is a mess.
2.Gdzie najczęsciej robisz zakupy?- Where do you shop most often?
I usually do the shopping at the supermarket and nearby boutique, because these shops are cheap and is a big choice.
3.opisz sytuacje w której kupiłaś coś w dobrej cenie- describe situations in which you bought something at a good price
Last Saturday I walked with my nephew and I saw a great sale in one of chain store. I went to this shop and I buy my nephew pretty jeans for 10
III.oferta biura podróży
-plakat z mapą ,zdj miejsc, długość trasy (wycieczki) niższa, cena niższa(2 tyg)
--//-//-//--//--//--//-- dłuższa i droższa(miesiąc)
I would choose offer in the picture number 1,because trip in this picture is better. This trip is cheaper and more interesting.In this map I see beautiful place to visit.I think that two-week trip is long enough because most people are working and can’t get a long holidays. I would not choose offer in second picture because this trip is too expensive and too long. after a time people will be bored on this trip. In this map I see uninteresting views. I don’t like old monuments.
1.czy uważasz że ważne jest to z kim spędza się wyjazd?- Do you think that the important thing is who you spend a holiday?
I think that this is important because if we go on trip with funny company, who we like, we will be more fun than the disliked company.
2.dlaczego lepiej jest jeżdzić na wycieczki poza sezonem?- why it is better to go on trips out of season?
It is better to go on trips out of seasons because then it is cheaper and comfortable, because are less tourists. We can easily visit everything.
Zestaw 2
Wstęp: Jak się relaksujesz?- how do you relax?
I relax when I listening a music and dancing. sometimes I do a day spa and make myself a long bath.
2.gdzie lubisz jeździć na wakacje?- Where do you like go on holidays?
I like spend my holidays with my friend and family in the mountains because I like climb and I feel better in that climate.
Zachęć koleżankę z zagranicy aby wzięła udział w kursie języka polskiego
-zapewnij że jej pomożesz w nauce
-omów koszty kursu
-
-
Hi, last Saturday I told you about the course of Polish language. Think about it?
-You can do it. I help you learn.Don’t worry
-This course is really cheap and this course will help you talk to me
Obrazek: dwie dziewczyny siedzące przy stole, 1 gada przez tel, druga siedzi I nic nie robi, na stole torby I ksiazki, w tle sporo dziewczyn
In the picture I can see two women who was sitting at the table. One of them talking by mobile phone. On the table I can see a lot of books and two bag. In the background I can see a lot of women. I think they are in café and women in foreground probably are friends .
Dlaczego używaż telefonu- why you use mobile phone?
I use my mobile phone because I like have contact with my friend and family wherever I am and mobile phone is cheap means of communication.
Opowiedz o sytuacji w której telefon był Ci bardzo potrzebny.- Tell you about a situation when mobile phone was very much needed you.
Last Saturday I was in birthday party my friend and I came back alone at night. When I was driving through the forest, my car broke down. I didn’t know what happened. there weren’t houses and I'm afraid.I was happy that I gave my mobile phones because I could quickly call for sister. She helped me and hour later I was at home.
III.promowanie zdrowej żywności-plakaty
-czerwony, logo KFC I Mc
-gruby mezczyzna siedzi na trawie i trzyma frytki
-woda mineralna i owoce
I choose picture number 3 because in my opinion this picture present what we have to eat if we want be healthy. This picture is clearly and easy to understand. If people eat food presented in this picture, they can keep fit.I don’t choose picture number 1 because it show restaurant with unhealthy food.Food in this restaurant are prepared quickly and contains a lot ofcalories. This poster is a very chaotic.I don’t choose picture number 2 because man in this poster don’t promote healthy foods but shows passive lifestyle and how look overweight people, who has bad diets.
1.Jak zachęcić młodych ludzi do zdrowego żywienia?- How to encourage young people to healthy eating?
I think that in schools should be a lesson about healthy heating and should be more billboards about healthy lifestyle. I think that in the internet should be more information about it.
2.Co możesz robić aby promowac zdrową żywność?- what can you do to promote healthy food?
I can eat health and tell about this my friend and another people. We can stop eating fast food.
zestaw 20
Wstęp:
1.po co idziemy na uniwersytet?- Why go to university?
We go to university because we want getting a qualification and in the future find well-paid job. University gives us improve career prospects.
2.jaki powinien być idealny nauczyciel?- as it should be an ideal teacher?
An ideal teacher should be cheerful and friendly. He should help and understand their students.He should give interesting lessons.
I.Obrazek: dziewczyna siedzaca przed kompem, w Sali komputerowej(prawdopodobnie w sql) I przepisujaca tekst z kartki na kompa, ma słuchawki w uszach.
In the picture I can see woman, who sitting at the computer, probably in computer lab in school. She rewriting the text on the computer. She have a big earphones.
CO ona robi?-What’s she doing?
She sitting and rewriting the text from paper on the computer.
W jaki sposob najczęściej komunikujesz się ze znajomymi?- How would you communicate most with your friends? Jaki jest dla ciebie najlepszy wynalazek do komunikowania się?- What is the best invention for you to communicate?
For me, the best invention is mobile phone.
I usually communicate with my friends over the mobile phone. We send a lot of messages and we call each other often. Sometimes we communicate using social networking, for example by facebook.
II. Robisz z koleżanką prywatkę. Musicie ustalić szczegóły na temat:
-miejsce i czas zabawy
-atrakcje
-menu
-muzyka
-Hi, I have an idea for our party. My parents go at 6 o’clock on Saturday to friends so we can do this party in my house.What do you think about it?
-…
-Ok,… I think we could do this party in the style of the sixties. We could invite anyone from our class and ask them to dress up on Saturday night. We could do a contest for the best costume.How about this?
-…
-…, I don’t really have idea what give to eat.Have you thought about this?Maybe you suggest something?
-… It seems to me that this is a good idea. And do you mind if Petter will be a Dj?
-… I hope that the party will be great.
III.Obrazki. Jaka praca byłaby dla Cb najlepsza na wakacje?
Kobieta zbiera owoce
Basen ratownik
Dziewczyna w kuchni
I choose picture number 2 because I think that this job is interesting for me and another teenager .It isn’t hard work because we can combine it with pleasure.We can watches swimmers and sunburn.I know that this is responsible job but I have swim card and first aid course so this is not hard.In addition,lifeguard job is well paid.I doesn’t pictures 1 and 3 are a good choice because this jobs are very boring and low paid. In addicted,work on the picture 1 is too hard for me. I would have to work fast and precisely.For teenager this is too stressful to the body.after the work ache your hands.In picture number 3 job is dangerous because I can get burned or hurt. I can’t cook and I don’t like to cook.
1.Dlaczego ludzie wyjeżdzają za granicę?- Why do people go abroad?
People go abroad because in their country isn’t working and abroad easy find job. Work in abroad is well paid. Sometimes people go abroad on holiday because in abroad is a lot of interesting monuments.
Czego oczekują młodzi ludzie wyjeżdżają za granice do pracy?-What expect Young pe ople go abroad to work?
Young people want earn more and gualify. They expect that they save money and return to the country.
Zestaw 21
I.razem z kolega z ang urzadzasz przyjecie ur
-miejsce
-dania
-gosci
-niespodzianki dla gosci
-thanks that you want help me to organize my birthday party.my mather allowed me to do this party in my home. What do you think about it?
-…
-Ok,… My mum promised me that she help us prepare food. She will do 5 hot dishes and we must buy biscuit birthday cake and crisps. do you know where we buy cheap?
-…
Ok,I think that this is good idea. And what about invitations? I would like to invite all of our class and I bought a lot of invitations but I ugly writing. Could you write it for me?
-…
-ok, I will ask my sister. I want do some surpise for the guests. Have you thought about this?Maybe you suggest something?
-…
-Ok, thanks for your help.
II. Obrazek. Mężczyzna oglądający uszkodzony samochód. Nad nim zmartwiona kobieta. Prawdopodobnie mieli wypadek. Są na drodze. Bok samochodu jest wgnieciony.
In the picture I can see Man, who looking damaged car and worried woman.They are probably the family.they are on the way and probably they had a car accident.A side of the car is dented.
1.dlaczego kobieta jest zmartwiona?-Why the woman are worried?
I think that the woman is worried because she had a car accident and his car is damagted. She will have to give a lot of money to repair the car.
2.opowiedz swój wypadek.-tell us your event
Last year I traveled with my friend to the cinema and when we stayed at the red light, in the back of the car struck another car. Fortunately nothing had happened to us, and the car broke bumper. Man, who walking next to the accident called the police. The case ended successful. The police gave mandate second driver . After all, I drove to mechanic to repair my car.
III.organizujesz akcje promującą spędzanie wolnego czasu przez nastolatków
-2 dzieczyny przed laptopem
-chlopak spi
-dziewczyna z ciężarkami
I choose picture number 3 because it shows how healthy young people can spend their free time. Sports Exercise is good for our Dobies. Such spending time is interesting. We can exercise with other and this can be fun.If we exercise we feel better.
I don’t think picture 1 is a good choice because in this picture boy sleeps.This is passive spending time. we shouldn’t free time spend too lazy and sleep we can at night.we should spend time with friends in the fresh air. I would not choose picture 2 because this is also passibe spending time. When we sitting at the computer,our eyes get tired. Long sitting at the computer causes the defect of the spine. The braindoes not get oxygen.
Czy wg Cb sport jest wystarczająco promowany wśród nastolatków?- Do you think sport is sufficiently promoted among teenagers?
I think that yes. More and more young people are starting practice a sport and more often appear on television advertising about healthy spending time and how the sport is important for young people.Moreover las Saturday I found in my letterbox brochure fitness club, which promoted sporting life.
Ja miałam dzisiaj.
W pierwszym zadaniu miałam ze wynajmuje mieszkanie z kolega z za granicy i chce kupić psa. Miałam podać wygląd utrzymanie go co na to własciciel mieszkania i cos jeszcze ale nie pamietam juz.
Obrazek to: siedzi mezczyzna i kobieta chyba małżeństwo nad nimi stewardesa i cos zapisuje. wyglądało na to ze cos zamawiali.
miałam do wyboru 2 obrazki akcja na temat ludzi niepełnosprawnych. na pierwszym chłopiec na wózku inwalidzkim gdzies na jakiejs łace a na drugim mezczyzna który wjezdza do jakiejś szkoly po górce.
1. rozmowa na temat wynajmu pokoju w hotelu, należało poruszyć następujace kwestie:
-wyzywienie,
-zapytać o lokalizacje,
-koszt pobytu,
2. Obrazek przedstawiajacy nauczycielke z dziećmi, pokazujacą im globus
3. dwa obrazki: jeden przedstawiał mapę na której leżal stetoskop, na drugim lekarz opatrujący ranę małemu Afrykańczykowi, należało wybrac który z tych obrazków wybrałbyś na ulotkę zachęcającą wolontariuszy do pracy w Afryce.
Ja miałem
1 zadanie remont mieszkania
-co chcesz zmienić
-co zrobisz ty a twój kolega/koleżanka (podział obowiązków)
-coś tam
-relacja reakcji właściciela
2.Obrazek dwie laseczki. Po lewej stronie laseczka w różowej koszulce w krótkich spodenkach.Po prawej dziewczyna w pomarańczowej koszulce i krótkich dżinsowych spodenkach.
Pyt1
Jak sądzisz czy dziewczyny potrzebują pomocy?
pyt 2 i 3 zapomniałem
Zad 3
Masz doradzić koledze/koleżance gdzie wziąść ślub . 1 fotka lecą z samolotu i ksiądz udziela im ślubu. 2 obrazek śą w wodzie chyba w morzu i biorą ślub.
-coś tam
-co jest ważniejsze osobowość czy doświadczenie?
Powodzenia ja mam do przodu;)
rozgrzewka:
1. co robie w wolnym czasie?
2. w czym pomagam rodzicom?
zadanie 1.
chce iść z kolezanką zapisać sie do klubu sportowego, omów:
* lokalizacja klubu
* strój jaki trzeba miec
* dodatkowe atrakcje klubu
* możliwe dyscypliny sportowe
zadanie 2
na obrazku remont mieszkania, babka maluje sciane a faceci (3) stoją obok i sie przygladają. nic nie robią.
* co robi ta pani?
* opisz swój pokój
* mój wymarzony pokój po remoncie
zadanie 3
kampania zachęcająca do zdrowego odżywiania sie. 2 plakaty, na jednym chłopiec i napis "help me" a na drugim chłopiec i stos hamburgerów.
* czy ja jem takie jedzenie?
* czy uważam ze takie jedzenie jest zdrowe?
(ostatnich 2 pytan nie jestem pewiem czy dobrze zrozumiałem)
Moja kolezanka miała :
1. Opis wypadku, jak wyglądał poszkodowany, co robili ludzie, czy wezwano karetke
2. Obrazek: jakis doktor nachyla sie do dziewczynki
3. Wybrać zaproszenie ślubne, jedno z trzech i dlaczego to a nie tamte:)
Druga kolezanka miała:
1. Zapraszasz kolege na koncert: gdzie jest, czym tam dojechac, jakie atrakcje i cena
2. Obrazek: Tusk stojący nad powodzia;/
3. Wybrac sposrod trzech sportow: siatkówka, kosz , bieganie:)
Zad. 1
Organizacja konkursu( nagrody, jury, rodzaj konkursu, miejsce i czas)
Zad. 2
Obrazek z dziećmi w autobusie, które uśmiechają się. Prawdopodobnie jadą na jakąś wycieczkę.
* opisać swoją ostatnią wycieczkę szkolną
*czy lubie jeździć na wycieczki szkolne i dlaczego
Zad. 3
3 kawiarnie, wybierz najlepszą dla przyjaciół ze szkoły językowej
* ponura przy ulicy
*przytulna z widokiem na jakiś staw czy coś takiego
* nad stawem
- Czy przyjaciele są dla mnie ważni i dlaczego
Mam nadzieję, że pomogłam;)
Ja mam jutro tzn. już dzisiaj jestem załamana ;//
przejrzałam te zestawy co są tutaj , ale boję się że trafię na jakiś inny ;(
dareq192333 szkoda kurde ze nie masz nr zestawów. ale zawsze cos ;D
Wrzucam wszystkie dotychczas opisane zestawy w kolejności numerycznej. Oprócz tego znajdziecie też tam parę innych bez numerów. Większość z nich była już w mojej szkole. Ja mam maturę 25 maja, może coś jeszcze do tego czasu dorzucicie.
Link do pliku Word z opisanymi zestawami:
speedy.sh/8xBJ2/Matura-ustna-2012-angielski-2.docx
Do dwóch zestawów dorzuciłam nawet obrazki ;]
Pozdrawiam :)
nie moge otworzyć tego pliku :(
widziałam ze ktoś pisał że zadanie wstepne sie nie liczy .
wcale tak nie jest wczoraj weszłam na CKE i tam są zasady oceniania.
oni oceniaj również całość wypowiedzi ( pytania wstepne tez). pewnie to jakis 1 marny punkt ale czasami moze uratowac :p
Ja mam maturkę jutro i dzięki wszystkim za zestawy:) Powiem jak mi poszło i podrzucę swój no chyba że będę miał szczęście i trafie na któryś z udostępnionych przez Was:D
Hej :)
Miałam zestaw nr 13 podobno jeszcze tego nie było:
Rozmowa wstępna:
* czy lubię jeść poza domem? I dlaczego?
* Co jem na śniadanie?
* Jakie są moje zainteresowania.
1. Chcę mieć egzotyczne zwierzę:
* jakie warunki muszę mu stworzyć
* reakcja rodziców
* zagrożenia (chyba)
* dlaczego chcę to zwierzę
2. Obrazek:
Babka na rowerze z kilkoma psami na smyczy.
* Dlaczego babka lubi to co robi?
* Miałam opis ostatniego czasu wolnego aktywnie spędzonego.
3. 3 obrazki:
pole kampingowe, ruiny wokół turyści (prawdopodobnie Grecja), kilka autobusów:
Wpływ masowej turystyki na otaczającą przyrodę (chyba :D).
Pytania:
* Jakie warunki muszą być spełnione aby wakacje były udane.
* Dlaczego jedni Polacy wolą spędzać wakacje w kraju, a inni poza granicami państwa.
Miałam zestaw nr 13 podobno jeszcze tego nie było:
Rozmowa wstępna:
* Co jem na śniadanie?
* reakcja rodziców
* zagrożenia (chyba)
2. Obrazek:
3. 3 obrazki:
Pytania:
* Dlaczego jedni Polacy wolą spędzać wakacje w kraju, a inni poza granicami państwa.
ja miałam 41
pytania
dlaczego mój ulubiony aktor jest moim ulubionym
w czym pomagam rodzicom
czy mam zwierzaka
1 organizujesz konkurs *nagrody*jaki temat*jury*termin i miejsce
2 obrazek dzieci w autobusie z podsinionymi kciukami do góry
dlaczego maja podniesione kciuki i opisać swoja ostatnia wycieczkę klasowa
3 3 restauracje wybrać na zakończenie kursu
*jedna elegancka
*druga w parku
*trzecia przy murach
pytania 1 jak nastolatkowie lubią spędzać czas aktywnie czy biernie a 2 czy to zmieni sie w przyszłosci
życzę powodzenia:P
Macie tutaj większośc zestawów, robiłam kokretny zbiór:) mam nadzieje, że sie wam przyda:)
Zestaw 1
1. Zapraszasz koleżankę z Anglii na imprezę organizowaną w szkole.
-z jakiej okazji
-twój występ
-przygotowania
(…)
2. Obrazek, jakiś sklep z butami i 2 kobiety. bałagan na pulkach z butami, buty nie do pary lezące na ziemi. Pytania:
-czy myślisz ze to ekskluzywny sklep z butami
-gdzie najczęściej robisz zakupy
-opisać sytuację, w której kupiłaś coś w dobrej cenie
3. 2 plakaty. oferta biura podróży. na obydwu plakatach mapka z trasą wycieczki, zdjęcia miejsc, długość trasy, cena (na jednym nizsza na drugim wyższa), długość wycieczki (na jednym 2 tyg na drugim 1 miesiąc). Wybrać jedną ofertę i uzasadnić
Pytania:
-czy uważasz ze ważne jest to z kim się spędza wyjazd
-dlaczego lepiej jest jezdzic na wycieczki poza sezonem
Zestaw nr 2
Rozmowa wstępna
1. Co mnie denerwuje?
2. Gdzie chciałabym wyjechać na wakacje?
ZADANIE 1
Rozmowa o wyciecze rowerowej którą planujesz i musisz uwzględnić
a) trasę
b) ekwipunek
c) jedzenie
d) noclegi
ZADANIE 2
Kobieta w sandałkach z czerwoną parasolką idzie ulicą. Na chodniku leży snieg.
1. Dlaczego ona ma sandałki?
2. Moja ulubiona pora roku.
ZADANIE 3
Trzy obrazki kuchni. Polecić których koleżance ( jedna nowoczesna, jedna cała biała, a druga taka zwyczajna, przytulna)
1. Kiedy dzieci powinny opuszczać dom rodzinny?
2. nie pamiętam
Zestaw nr 3
obrazek byl 2 dziewczyny stoja przy rozwalonym samochodzie
dwa obrazki do wybrania : słub pod woda i slub latajacy w powietrzu
zadanie pierwsze polegalo na tym ze mieszkasz z kolezanka w norwegiii remontujesz dom i musisz podzielic obowiazki co ona robi i co ty , jakie bedzie odczucia mial wlasciciel domu i jak bedzie wygladal dom po remoncie ...
Zestaw 6.
Zadanie 1 to była rozmowa kwalifikacyjna o pracę jako opiekunka do dziecka. I tam trzeba było powiedzieć czy dobrze mówisz po angielsku, jakie chcesz mieć zarobki, kiedy możesz zacząć i w jakich godzinach.
Zad 2 obrazek był coś tam nad morzem 3 osoby ,które spacerowały po molo. Prawdopodobnie mama, tata i dziecko, tylem do zdj. koles koszula w pionowe paski babka w poziome paski a dziecko w kratke, I pytania coś w stylu dlaczego maja takie ubrania, w czym lubisz chodzić i 3 nie zrozumialem
Zad.3 dyrektor organizuje kampanie przeciw sciaganiu i byly 2 beznadziejne plakaty i pytana :
zalety prywatnego nauczania
i co sadzisz o prywatnym nauczaniu
zestaw 8
wstęp: 1. co myślisz o medytacji?-what do you think about meditation?
I think that meditation is very good. It relaxes us and after the meditation we feel better.We are less nervous.
2.Co jesz na śniadanie?-What you eat for breakfast?
- For breakfast I eat two sandwiches. usually This sandwiches are with ham, cheese and tomato. Sometimes I eat yoghurt.
3. Lubisz podróżować samolotem?-Do you like traveling by plane?
Yes, I like. I flew a plane twice and it was very exciting for me because I felt like a bird. the sky is beautiful.
4.
5.
I. Przyjaciółka chce zmienić coś w swoim wyglądzie.Doradz jej.przekonaj ja do tego.
-skutki
-fryzura
-ubrania
-dlaczego musi zmienić
-Hi, I don’t mind your looks but I think that you can look a lot better. You look like an older woman and I think that you can look like beautiful young girl. Please, you must do it!. don’t you think that?
-…
-I can advice you. I think that if you change your casual style of dress you will look better. You should wear dresses more often and follow the latest fashion.Then you look wonderful and younger. I can go shopping with you. what do you think?
-…
-Ok., I think that you should too go to the hairdresser and dye your hair by red and maybe have a haircut.don’t you think that it will suit you?
-…
-….
II. obrazek: nauczycielka z uczniem przy tablicy. Chłopiec pisze równanie.
In the Picture I can see women who probably is maths teacher and young men, probably her student. the students solve a problem on the table and the teacher looks at it. They probably Are in a classroom.
1. Czy uczeń umie dobrze matematykę?- Does the student knows well maths?
I think that yes, because he is smiling when he solve a problem
2. Opisz swój pierwszy dzień w szkole- Describe your first day in school.
I remember my first day at school. It was when I was 7 years old. I went with my mother to school at 8 am. I was very nervous and when my mum went to home I was afraid. I don’t know anyone but later I met other children and my friendly teacher. We played together and I was happy. When I come back at home I told my mum about everything.
III. wybierz najlepszy plakat na kampanie o graffiti.
-dlaczego graffiti uważane jest za sztukę?- why graffiti is graffiti is considered art?
people think that graffiti is art because professional graffiti makes city becomes more beautiful. Sometimes young people by graffiti exposes his emotions. Graffiti beautifies old walls.
2. dlaczego ludzie stają się kryminalistami?- why people become criminals?
Sometimes People become criminals because they haven’t a work and they are lazy. They think that this is more comfortable lifestyle.They like emotions and adrenaline.
zestaw nr 9
4 pytania na rozgrzewke:
czy umiesz gotowac i co?
co czyni cie szczesliwym?
jak spedzasz czas z przyjaciolmi?
ulubiona pora roku
pierwsze zadanie mialam przeprowadzic lekcje o Ameryce z koleznka, ustalic o czym bedziemy mowi, podzielic obowiazki, skad ebdziemy czerpac informacje
obrazek mialam 4 dziewczyny w pokoju, jedna trzyma koszule w reku, drugie jej pomagaja z opinia, sa na jakiejs koloni
pytania: dlaczego uwazasz, ze one dziela ten pokoj, drugiego nie amietam, trzecie: opisz sytuacje,kiedy musialas sie z kims czyms podzielic
trzecie zadanie mialam wybrac plakat ktory najlepiej pokazuje, jak przeciwdzialac przemocy
czy dobrze jest pokazywac emocje czy lepiej je ukrywac?
zestaw 10
Na początku miałam pytanie jaki jest mój ulubiony aktor i gdzie chciałabym pojechać na wakacje. W zadaniu 1. rozmowa z babką która chce przyjechać do Londynu aby pracować w wakacje - co chce robić, gdzie będzie mieszkać, co na to rodzice i 4 nie pamiętam. W zadaniu drugim to jest babka ubrana w suknie ślubną koleś w garniturze są na balkonie i babka trzyma kolesia za nogi a ten się trzyma za bramkę i pytania 1. nie pamiętam, 2. mój wymarzony mąż( lub żona wedlug gustu) 3. to opowiedzieć o ślubie na jakim byłam z rodziną. Zadanie 3. to miałam wybrać na jaki obóz chciałabym pojechać i do tego dwa obrazki 1 to jakieś Karaiby i 2 to ludzie siedzą na trawniku przy jakimś budynku. Pod zdjęciami było jedno zdanie o tym obozie. A pytanie to dlaczego język angielski jest językiem globalnym i wady uczenia się języka anielskiego za granicą
Zestaw 11.
rozmowa wstępna
Twój ulubiony aktor jak wygląda
Twoja ulubiona pora roku
Czy chciałabym mieszkać w dużym mieście np Nowym Jorku?
1. Jade z kolegami/koleżankami do Londynu, załatwiam zakwaterowanie w hostelu
*termin pobytu i koszty
*wyżywienie
2. obrazek dzieci z globusem i nauczycielką w klasie
*Czego szukają dzieci na globusie, co pokazuje im nauczycielka?
*Jaki powinien być dobry nauczyciel?
*Opisać ciekawa lekcję
3. Przygotowuje ulotkę dotyczącą wolontariuszy-lekarzy w Afryce
*Czy dobrze jest pomagać ludziom?
*Jaki jest największy problem krajów trzeciego świata?
zestaw 12
1 zadanie byłam w przychodni bo źle się poczułam i miałam poruszyć kwestie : jakie mam objawy , jakie mogą być przyczyny że się tak źle czuje, jakie mam przy sobie dokumenty i jaka data mi pasuje żeby się umówić na spotkanie z lekarzem.
2 obrazek był coś takiego że w górach 2 konie ciągły wóz taki żółty i ludzie na tym wozie wokół białe góry zima. pytanie do tego miałam czy moim zdaniem ciesza sie z tego
i jakies cos czym bym chciala podrozowac w duzym miescie
oj bardzo rozne sa te zestawy.. zdarzaly sie wlasnie ze z kolerzanka organizujemy impreze i powiedziec o podziale obowiazkow jakie stroje
najgorsze sa te 3 zadania. kolezanka np miala slub pod woda czy w powietrzu ;/
w 3 mialam dwa plakaty wybrac ktory lepszy dla mnie an dzien ziemi. i dwa pytania ;/ czemu niektore gatunki zwierzat sa teraz zagrozone.
i 2 pytanie jak mozemy wplynac na innych jak ich zachecic zeby dbali o srodowisko
zestaw nr 13:
Rozmowa wstępna:
* Co jem na śniadanie?
* reakcja rodziców
* zagrożenia (chyba)
2. Obrazek:
3. 3 obrazki:
Pytania:
zestaw 14:)
pytania wstępne bardzo proste
kim bym chciała zostać w przyszłości
czy chciałabym pracować w szpitalu
i jeszcze jakieś ale nie pamiętam:)
zad1
organizujesz z koleżanka konkurs omówić:
jaki to konkurs będzie
kto będzie w składzie żyrii
jaka będzie nagroda
i 4 nie pamiętam
zad2
obrazek z dziećmi jadącymi w autobusie,byli szczęśliwi pokazywali ok
pyt.
jak mysle dlaczego są szczęśliwi
coś jeszcze .. i opisać jakąś swoją wycieczke klasową
zad 3
z trzech obrazków wybrać najlępszą restauracje
pierwsza była z ładnym widokiem
druga nad rzeką
a trzecia przy jakiś murach
pytanie:dlaczego ludzie robią imprezy w barch a nie w domach i drugiego pytanie też nie pamiętam
zestaw 15. Jest taki jak w mazowieckim (wydrukowałem sobie wszystkie tam podane i uczyłem się tak pobieżnie) ale opiszę wam wszystko.
Pytania wstępne:
1. Jakie jest twoje ulubione danie?
2. Co sprawia że jesteś szczęśliwy?
3. Czy wolisz podróżować samemu czy z przyjaciółmi?
Zadanie 1.
Chcesz zostać nauczycielem.
- powód wyboru zawodu
- dzieci w jakim wieku chcesz uczyć
- doświadczenie
- nie pamiętam ale chodziło o to że nauczyciel musi organizować też jakieś dodatkowe lekcje itp.
Zadanie 2.
Obrazek z filmu "Zatańcz ze mną". Jennifer Lopez tańczy z jakimś kolesiem a Richard Geere siedzi i się na nich gapi.
Pytania:
1. Czy myślę że oni są profesjonalnymi tancerzami.
2. Czy zapisałbym się na kurs tańca.
3. Opowiedzieć o swojej studniówce. Tu dałem ciała bo nie zrozumiałem na początku. Powiedział żeby opowiedzieć o swoim "prom ball". Powiedziałem że nie rozumiem tego a babka mówi że to jest ball ale nie do grania tylko taka impreza. No to ja zaczynam mówić że byłem na imprezie w ostatni weekend a ona że to jest taka impreza na którą idą uczniowie ze szkoły i wtedy zakapowałem że chodzi o studniówkę.
Zadanie 3.
Dwa obrazki na temat przestępczości i wybrać ten ktory bardziej przemawia do dzieci. Na pierwszym dziecko w więziennym stroju i płacze a na drugim dziecko z fajką, w ciemnych okularach i z łańcuchem na szyi. Wybrałem pierwszy ale nie umiałem zbytnio uzasadnić i dlaczego tamten odrzucam też nie więc lałem wodę.
Pytania:
1. Dlaczego ludzie popełniają przestępstwa? Powiedziałem że są agresywni i potrzebują pieniędzy a nie chce im się pracować więc kradną.
2. Czy sądzę że każdy powinien mieć broń czy tam że powinna być dostępna dla każdego.
zestaw 18.
- czy lubie swój pokój, opisać go.
-moja ulubiona aktorka.
-co chciałabym robić w przyszłości.
1. opisać zdarzenie w którym byłam świadkiem przestępstwa.
chmurki - wygląd przestępcy, gdzie to było, co się tam działo, co zrobiłam.
2. zdjęcie weterynarki która bada psa słuchawkami, na ścianie wisi zegar, pies ma tąką smutną mine.
pytania - czy mam jakieś zwierzątko dome, czy chciałabym mieć i dlaczego; czy to moje zwierzątko było kiedyś chodze ( czy coś takiego, nie zrozumiałam zbytnio )
3. (zadanie marzenie)
trzy obrazki - na pierwszym : morze, plaża, dupa przy dupie - w sensie bardzo dużo ludzi, drugi - jakiś zamek, wodaaa,palmy - być może basen bardziej ekskluzywne miejsce, drogie i trzeci obrazek ocean, wyspa, skały, 2 ludzi.
pytania: czy w Polska jest atrakcyjna turystyczne.
czy lepiej jest zostać na wakacje w polsce czy pojechać zagranice i dlaczego.
zestaw 20
Wstęp:
1.po co idziemy na uniwersytet?- Why go to university?
We go to university because we want getting a qualification and in the future find well-paid job. University gives us improve career prospects.
2.jaki powinien być idealny nauczyciel?- as it should be an ideal teacher?
An ideal teacher should be cheerful and friendly. He should help and understand their students.He should give interesting lessons.
I.Obrazek: dziewczyna siedzaca przed kompem, w Sali komputerowej(prawdopodobnie w sql) I przepisujaca tekst z kartki na kompa, ma słuchawki w uszach.
In the picture I can see woman, who sitting at the computer, probably in computer lab in school. She rewriting the text on the computer. She have a big earphones.
CO ona robi?-What’s she doing?
She sitting and rewriting the text from paper on the computer.
W jaki sposob najczęściej komunikujesz się ze znajomymi?- How would you communicate most with your friends? Jaki jest dla ciebie najlepszy wynalazek do komunikowania się?- What is the best invention for you to communicate?
For me, the best invention is mobile phone.
I usually communicate with my friends over the mobile phone. We send a lot of messages and we call each other often. Sometimes we communicate using social networking, for example by facebook.
II. Robisz z koleżanką prywatkę. Musicie ustalić szczegóły na temat:
-miejsce i czas zabawy
-atrakcje
-menu
-muzyka
-Hi, I have an idea for our party. My parents go at 6 o’clock on Saturday to friends so we can do this party in my house.What do you think about it?
-…
-Ok,… I think we could do this party in the style of the sixties. We could invite anyone from our class and ask them to dress up on Saturday night. We could do a contest for the best costume.How about this?
-…
-…, I don’t really have idea what give to eat.Have you thought about this?Maybe you suggest something?
-… It seems to me that this is a good idea. And do you mind if Petter will be a Dj?
III.Obrazki. Jaka praca byłaby dla Cb najlepsza na wakacje?
Kobieta zbiera owoce
Basen ratownik
Dziewczyna w kuchni
I choose picture number 2 because I think that this job is interesting for me and another teenager .It isn’t hard work because we can combine it with pleasure.We can watches swimmers and sunburn.I know that this is responsible job but I have swim card and first aid course so this is not hard.In addition,lifeguard job is well paid.I doesn’t pictures 1 and 3 are a good choice because this jobs are very boring and low paid. In addicted,work on the picture 1 is too hard for me. I would have to work fast and precisely.For teenager this is too stressful to the body.after the work ache your hands.In picture number 3 job is dangerous because I can get burned or hurt. I can’t cook and I don’t like to cook.
1.Dlaczego ludzie wyjeżdzają za granicę?- Why do people go abroad?
People go abroad because in their country isn’t working and abroad easy find job. Work in abroad is well paid. Sometimes people go abroad on holiday because in abroad is a lot of interesting monuments.
Czego oczekują młodzi ludzie wyjeżdżają za granice do pracy?-What expect Young pe ople go abroad to work?
Young people want earn more and gualify. They expect that they save money and return to the country.
Zestaw 21
I.razem z kolega z ang urzadzasz przyjecie ur
-miejsce
-dania
-gosci
-niespodzianki dla gosci
-thanks that you want help me to organize my birthday party.my mather allowed me to do this party in my home. What do you think about it?
-…
-Ok,… My mum promised me that she help us prepare food. She will do 5 hot dishes and we must buy biscuit birthday cake and crisps. do you know where we buy cheap?
-…
Ok,I think that this is good idea. And what about invitations? I would like to invite all of our class and I bought a lot of invitations but I ugly writing. Could you write it for me?
-…
-ok, I will ask my sister. I want do some surpise for the guests. Have you thought about this?Maybe you suggest something?
-…
-Ok, thanks for your help.
II. Obrazek. Mężczyzna oglądający uszkodzony samochód. Nad nim zmartwiona kobieta. Prawdopodobnie mieli wypadek. Są na drodze. Bok samochodu jest wgnieciony.
In the picture I can see Man, who looking damaged car and worried woman.They are probably the family.they are on the way and probably they had a car accident.A side of the car is dented.
1.dlaczego kobieta jest zmartwiona?-Why the woman are worried?
I think that the woman is worried because she had a car accident and his car is damagted. She will have to give a lot of money to repair the car.
2.opowiedz swój wypadek.-tell us your event
Last year I traveled with my friend to the cinema and when we stayed at the red light, in the back of the car struck another car. Fortunately nothing had happened to us, and the car broke bumper. Man, who walking next to the accident called the police. The case ended successful. The police gave mandate second driver . After all, I drove to mechanic to repair my car.
III.organizujesz akcje promującą spędzanie wolnego czasu przez nastolatków
-2 dzieczyny przed laptopem
-chlopak spi
-dziewczyna z ciężarkami
I choose picture number 3 because it shows how healthy young people can spend their free time. Sports Exercise is good for our Dobies. Such spending time is interesting. We can exercise with other and this can be fun.If we exercise we feel better.
I don’t think picture 1 is a good choice because in this picture boy sleeps.This is passive spending time. we shouldn’t free time spend too lazy and sleep we can at night.we should spend time with friends in the fresh air. I would not choose picture 2 because this is also passibe spending time. When we sitting at the computer,our eyes get tired. Long sitting at the computer causes the defect of the spine. The braindoes not get oxygen.
Czy wg Cb sport jest wystarczająco promowany wśród nastolatków?- Do you think sport is sufficiently promoted among teenagers?
I think that yes. More and more young people are starting practice a sport and more often appear on television advertising about healthy spending time and how the sport is important for young people.Moreover las Saturday I found in my letterbox brochure fitness club, which promoted sporting life.
zestaw 22.
Na początku pytania o przyjaciela, ulubioną porę roku itp., później proponujesz wyjazd w góry na narty, opis obrazka, na którym jest widok na salę pełną uczniów(pewnie egz.), pytania o naukę, zawód i coś tam jeszcze. Ostatnie zadanie, a szczególnie obrazki trochę dziwne, bo są pokazanie 3 biurka i należy wybrać, na którym chciałbyś się uczyć. Następnie jakieś proste pytania.
zestaw 25.
Pytanie rozgrzewkowe:
-co lubie w mojej przyjaciołce
-czemu lubie swoj pokoj
- czy chcialabym byc nauczycielem
-jakie jest moje ulubione danie
Zad 1
Zgubilam bagaz na lotnisku
- w jakich okolicznosciach to sie stalo
- jak wygladala ta torba
- co bylo w niej cennego
- jakich kontakt w razie znalezienia
Zad 2
3 dziewczynki w kuchni i gotuja jakies ciasto ogolnie byl tam balagan troche:P
Pyt:
- z jakiej okazji dziewczyny pieka to ciasto i czemu tak mysle
- nie pamietam:P
-opowiedziec o moich ostatnich urodzinach
Zad 3
Robie plakat o adopcji psow ktory wybieram
Pierwszy: 4 zdj psow za kratami na DRUGIM na czarno tle biale pytania: kawalek lapki psa i reka ludzka
pyt:
-jakie korzysci płynom z posiadania psa
- czy uwazam ze psy powinny miec brelok z numerem ewidencyjnym ( chyba:p)
Zestaw 27
1. Rozmowa: Kurs angielskiego: Koszty, materiały, termin, co masz po kursie.
2. Obrazek: ojciec z małym dzieckiem na korcie
3. Który obrazek zamieściłbym na ścianie u siebie, odrzuc dwa pozostałe
Owoce, palmy, postać kobiety
Dwóch kumpli miało ten zestaw, z Bełchatowa i z Łodzi.
Zazdroszczę co niektórym co śmigają z angielskiego. W bólu przyłączam się do kolekcjonerów zestawików ;)zestaw chyba 28(jesli juz byl podany to przepraszam,przegladalam wszystkie strony ale nie spotkalam tego)
pytania na rozgrzewkę :
-opisz swój pokój
-w co lubię się ubierać
-jaki przedmiot w szkole lubie najbardziej
zad.1
jestes w londynie , wraz z kolezanka wybierasz sie do sklepu ,omow kwestie :
-do jakiego sklepu
-jak dostać się do sklepu
-lunch po zakupach
-co potrzebujesz kupić
zad2.
na zdjęciu dwoje małych dzieci które rozlaly biala farbe i bawia sie w niej.pomalowana podloga,tv,kawalek stolu i kanapy
-co stanie sie po tej sytuacji
-jakie jest moje ciekawe przezycie w dziecinstwie
-jaki jest najlepszy wiek/okres w zyciu czlowieka
zad.3
wybierasz sie na wakacje wybierz w ktore miejsce pojechalbys najbardziej
3 obrazki na kazdym morze,na pierwszym morze,plaza i budynki w tle ,na 2 plaza,morze i palmy, na 3 morze i palmy (bez plazy)
-jakie sa korzysci z wyjazdow do egzotycznych krajow
-dlaczego ludzie spedzaja wakacje w domu
zestaw 32
pytania wstępne:
1. w jakich ciuchach najabrdziej lubię chodzić.
2. jakie najbardziej lubię miejsce w moim domu i dlaczego.
ZAD.1
polecasz swojej koleżance wyjazd do pracy w hiszpani. 4 kwestie:
-jaka praca
-korzyści wynikające z tej pracy
-dodatkowe koszty związane z tym wyjazdem
-zarobki
ZAD.2
na ulicy dwóch młodzieńcow siedzi i grają na bębnach. wokół nich są ludzie.
Pytania:
1.dlaczego młodzi ludzie grają na bębnach
2.- nie pamiętam
ZAD.3
2 obrazki ., jeden wybrać i odrzucic. na 1 obrazku bylo ukazane spacerowanie po górach i na drugim wspinaczka i wybrać którą formę wypoczynku byś wolał
pytania:
1.atrakcyjna oferta spędzania aktywnego czasu na wakacjach jaka i dlaczego? np windsurfing
2. zalety spędzania waakacji z rodzicami
Zestaw 34
1. popros o zastepstwo kolezanka/kolege
- jakie ma korzysci
-czas pracy
- kiedy
-wynagrodzenie
2. na obrazku jakas kobitka na zakupach i pytania czy lubisz zakupy, (drugiego nie pamietam) a trzecie to opowiedziec jakies zdarzenie na zakupach
3. dwa obrazki o technice. pytania to czy naukowcy sa potrzebni.
reszty nie pamietam ale mam nadzieje ze pomogłam
ZESTAW 37
WSTEPNA:
gdzie chcialabym mieszkac w przyszlosci?
czy chcialabym mieszkac w duzym miescie np. Nowy Jork
jakie jest moje ulubione pomieszczenie w domu?
ZAD1
Organizujesz przedstawienie i szukasz kandydata na uczestnika:
- jego wyglad
- doswiadczenie
- umiejetnosci taneczne i wokalne
-dyspozycyjnosc
ZAD 2
obrazek: dziewczyna siedzaca w slepie rozmawia przez komorke i trzyma w reku jakas bluzke
pytania: o czym moze ona rozmawiac? co mysle o wystawach sklepowych? i czy kupilam kiedys komus prezent ktory byl bardzo trafiony
ZAD 3
dwa plakaty reklamujace kluby fitness
Zestaw 39
1 Chcecie się zapisać do szkoły tańca
2 Opis dziewczyn w bibliotece, dlaczego korzystają w niej z komputera, opisać jak pomogłem koledze z problemem komputerowym
3 3 ulotki o zdrowym trybie życia, dlaczego ludzie poddają się operacjom plastycznym
ZESTAW 40
Rozmowa wstępna:
1) Czy lubie jeść poza domem?
2) Jaki jest mój pokój?
3) Co robie ze znajomymi w wolnym czasie.
1. Zachęć kolegę do kupowania w internecie:
-korzyści
-cena
-czas oczekiwania
-co kupiłeś
2. Obrazek na lekcji geografii nauczyciel schylony tłumaczy dziecku coś. Widać na ścianie mapę. Pytania:
1) Jaki jest twój ulubiony przedmiot i dlaczego?
2) Opowiedz o niesamowitej sytuacji która miała miejsce na lekcji.
3) Dlczego młodzi ludzie mają problemy ze znalezieniem pracy.
Zadanie 3:
Dwa plakaty: zabiegane kobiety. Na jednym na czarnym tle jest kobieta na wokół niej patelnia, dziecko, a na drugim na mieście dziecko ciągnie za rękę mamę i gada przez telefon.
Pytania:
1) Jakie masz obowiązki ze zwierzątkiem domowym.
a drugiego już nie pamiętam...
zestaw 42. Wstepne pytanka; jaki jest twoj ulubiony aktor, opisz jak chcialbys aby wygladal twoj pokoj ZAD1.ogranizujesz przyjecie z kolezanka w chmurkach; kogo zaprosisz , miejsce, jedzenie, jaki zespol zaprosisz. 2 jakis dziadek wychodzacy z pociagu z psem na smyczy. pytania byly czy sadzisz ze pies jest szczeniakiem, opowiedz o sowim psie. 3 beznadziejne; dwa rysunki na jednym paspieros a w srodku naboje takie jak z pistoletu a na drugim reka z zastrzykiem, papieros w ksztalcie zastrzyka,pyt dlaczego ludzie zaczynaja palic a drugiego nie zrozumiala.
zestaw 43
zad1.
zalecasz diete koledze i chmurki:
*co powinien jesc
*jakie sa tego minusy [np nie lubisz warzyw]
*dlaczego kolega musi zmienic diete
*ma czym ma ona polegac
pytania
-czy nie uwazasz ze jest to za drogie?
-czy bedzie widac jakies efekty?
-po jakim czasie je ujrzysz?
-co z miesem? ile powinno sie go jesc?
zad2.
obrazek- 3 kucharzy w jakims fastfoodzie, dosc ciemne pomieszczenie, maja czarne czapki, fartuchy, jeden cos przygotowuje, reszta z tylu, duzo polmiskow z jedzeniem, jedn usmiechniety, reszta smutna
pytania
-czy uwazasz, ze sa szczesliwi z pracy? [ciezko stwierdzic, gdyz jeden sie usmiecha, reszta smutna]
-czemu moga byc niezadowoleni z pracy?
-kim chcialbym zostac w przyszlosci?
-czy wykonalem jakas prace?
zad3. 3 obrazki sposrod ktorych wybierasz 1 na temat- nauka jezyka angielskiego jest bardzo istotna- znalazlem prawie identyczne
1.typowy clipart- nauczyciel i dziecko z ksiazka
2- napis learn english na zielonym tle
3- rece a na nich namalowana mapa swiata [w google grafika wpiszcie hands world, 3 obrazek] ten wybralem
pytania-
-dlaczego angielski jest jednym z najwazniejszych jezykow w dzisiejszym swiecie?
-jakie umiejetnosci [nie cechy!] nalezy miec, by dostac dobra prace
zestaw 44
1 zadanie: jestes chory nie mozesz wychodzic z domu, opisz objawy, co ci polecil lekarz, co moze zrobic dla ciebie osoba z ktora rozmawiasz i co bedize robil jak wyzdrowiejesz
2 drugie zadanie, masz babke i goscia stojacych przed maszyna do sprzedazy biletow na jakims peronie opisz obrazek, pytania: czy wolisz taki sposob kupna biletu czy tradycyjny, jaki ubior preferujesz i kiedy mialem ostatnio problem z urzadzeniem elektronicznym i co wtedy zrobilem
3. 3 zdanie: byly 3 domy na obrazku wybierz w ktorym chcialbys mieszkac a w ktorym nie, jeden byl nowoczesny, jeden taka stara chata duza, a jeden jakby z d**py wziety, rozmazany ze nie bylo widac co to jest, do tego pytania czy mlodzi ludzie moga sobie pozwolic na kupno domu, co sadzisz o mieszkaniu na osiedlu z blokami
Zestaw 45
Wstęp:1. Czy lubisz jeść poza domem?- Do you like eating out?
No, I don’t. I prefer eating at home. My mum cooking very well so I dislike eating out. Sometimes we go to the restaurant.
2. Czy wolisz jeździć sama na wycieczki czy z przyjaciółmi?- Do you prefer to go alone on trips or with friends?
I prefer trips with my friends because then I enjoy better.I like spend time with my friends. We like talking and with my friend I never bored.they have interesting idea.
3. Czy chciałabyś zostać policjantka?
Yes I want because I think that this is very interesting and well paid job. I want have a gun and I like emotions.
4. co sądzisz o dietach?
I. Robisz z koleżanką prywatkę. Musicie ustalić szczegóły na temat:
-miejsce i czas zabawy//goście
-atrakcje
-menu
-muzyka
-…
-…
II. obrazek:mężczyzna wysiada z autobusu.trzyma na smyczy psa(jasny labrador )
In the picture I can see Man who is coming out with bus. He holds the dog on a leash.this situation is at a bus stop.I think that this man is dog owner and probably he is ill.
Czy sądzisz że jest to zwierzę domowe czy do pomocy?- Do you think this is a pet or for help?
I think that this is dog for help because this man looks like ill and Labrador is a breed for this people.
Czy masz psa?-have you a dog?
Yes, I have dog. I have big white Labrador and It called Max. It is calm dog.
3.opisz sytuacje jaK Ty lub twoj znajomy SIĘ opiekowałeś zwierzęciem.- describe the situation when you Take care of Animals.
Last year my dog Max get run over by a car. fortunately it lived but it had a broken leg. I and my sister take care of Max. Every day we gave him something to eat and we changed a bandage which the vet recommended to use. Months later, my dog started to run. I was happy.
III. wybierz plakat przeciwko paleniu
-papieros z nabojami(zamiast tytoniu)
-ręka, tak jakby się zażywało narkotyki tylko zamiast narkotyków jest papieros
I would choose poster number 1 because this poster is clearly and easy to understand. The picture shows that smoking kills people. It looks a bit like an gun and It gives people for thinking. I think that this picture is extremely suggestive. I wouldn’t choose poster number 2 because I don’t understand very well this picture and I think that a lot of people will have this problem. I think this piture will be better against drugs.
1.jakie jest Twoim zdaniem najniebezpieczniejsze uzależnienie?- In your opinion, what is the most dangerous addiction?
I think that the most dangerous addiction are drugs. People life in fanstastic world, they have hallucinations. A lot of drug addict die of an overdose.
2.dlaczego ludzie palą papierosy?- why people smoke cigarette?
People smoke cigarette because they are nervous and this is relaxed for them. A lot of young people smoke for kicks and they smoke because then they feel as adults.
3. Co trzeba zrobić aby ludzie przestali sięgać po narkotyki?
Zestaw nr 47
pytania wstępne:
- "What make you angry?"
- Czy mam jakieś zwierze w doumu (tak) opisać to zwierze
-... (?)
Zad 1
(mniej więcej,średnio pamiętam) Znalazłeś kota i wziąłeś go do domu,omów z kolegą/koleżanką
-co z nim zamierzasz dalej zrobić
-stosunek rodziców do trzymania zwierza w domu
-gdzie znalazłem kota i kiedy
-wygląd kota
Zad 2
Opis obrazka,na którym jest kobieta w średnim wieku,siedząca na kanapie z kilkoma prezentami w ręku i na kolanach (w tle choinka),jak to z kobietami bywa trudno zinterpretować wyraz jej twarzy,raczej zadowolona ale sprawia wrażenie zmęczonej,być może coś jej dolega
Zad 3
Myślisz nad zrobieniem przyjęcia urodzinowego,wybierz spośród poniższych restauracji jedną i uzasadnij swój wybór (mniej więcej)
[oba obrazki przedstawiały bardzo podobne restauracje,mało było ''charakterystycznych cech'', przedmiotów do wyłapania ]
Zestaw 48.
Wstępne:
Co Cię denerwuje?
Jakie ciuchy lubisz nosić?
1 zadanie.
Zaprosić koleżankę na "Dzień sportu"
-czas i miejsce wydarzenia
-atrakcje
-kto organizuje je
-jakie będą sporty uprawiane
2.Obrazek:
Dziewczyna z parasolką tak dziwnie stoi, jakby tańczyła. Chłopak kuca , jest odwrócony tyłem i robi tej dziewczynie zdjęcie. Pada deszcz. Prawdopodobnie są w jakimś mieście.
Pytania:
1.Czy uważasz że dziewczyna lubi tą pogodę? (Tak, ponieważ się uśmiecha i tańczy)
2. nie pamiętam..
3. Opisz plany z których musiałaś zrezygnować przez złą pogodę.
3. Tata kazał Ci kupić sukienkę dla mamy na urodziny. Musisz zdecydować do którego sklepu byś się wybrała.
2 obrazki: pierwszy taki jakby lumpeks mały, drugi wyglądał na taki droższy sklep.
Pytania:
1.Dlaczego młodzież częściej kupuje ciuchy?
2.Jak sądzisz czy centra handlowe powinny być otwarte w niedzielę czy nie?
Zestaw 49
Wstep:
-czy chciałabyś spedzić czas nad rzeką- Do you wish spend time at the river.?
Yes, I want. I like spęd my free time AT the River. There is a quiet and beautiful. I like to swim in the river.
-czy wolisz podróżować sama czy z kimś - if you prefer to travel alone or with someone?
I prefer travel with someone, because I hate travelling alone. I like to talk when I go somewhere and I think that then the time passes quickly.
Rozmowa bardzo przyjemna gdyz kolezanka czuje sie obco i chce przedstawić jej swoich znajomych
-jacy są
-czym sie interesują
-jak spedzamy razem czas
-plany na popołudnie czy wieczór czy cos takiego
-Don’t worried. you will feel better when you meet new people here. If you want I can introduce you to my friends. would you to meet them?
-Please, don’t refuse me. They are a great people. They are helpful and funny. they are interested in music and dance So I think that you will like each other.what do you think?
-…, we spend a lot of us free time. We talking about everything, go to a disco Or to the ciemna. Sometimes we play volleyball In us volleyball Fields. would you like to go with us at twenty ‘o clock go to the cinema?
Obrazek wizyta u lekarza. lekarz bada małego chłopca obok stoi kobieta
In the picure I can see Man, who is a doctor, Young boy, who is a patient and a woman. Probably the waman is mother of the boy. doctor examines a young patient's health status. They are In a consulting room .
-czy chłopiec się boi ( był usmiechniety na obrazku) - if the boy is afraid?
I think that He isn’t afraid because He is smiling.
- czy często chodzisz do lekarza - Do you often go to the doctor?
No, I don;t because My health condition is very good and I’m seldom ill.
-kiedy ostatni raz byłam chora- when last time you were a doctor?
I was a doctor last Monday because I had stomach ache. My doctor made me a medical examination and She told me that the cause of pain is stress. She had written me a recipe with herbs medicines and now I feel very better.
III. 2 plakaty
chłopak podłaczony do urzadzen takich jak laptop itp.,
ktos jedzie samochodem i uzywa telefonu przez co powoduje na jezdni totalny chaos.
I miałam wybrac ten który lepiej nadaje sie do kampanii promującej własciwe używanie nowoczesnych urządzeń czy jakos tak czy tam który pokazuje negatywne skutki niewłasciwego używania( chyba to było jednak niewłasciwe używanie:P)
I would choose pictur number 2 because I think that this picture is clearly and easier to understand. It show bad consequences of the use of modern equipment. Here the mobilephone. Sometimes we can’t good use it and we coused chaos. We can caused an accident and kill people too. I think that this picture is extremely suggestive. I wouldn’t choose picture number 2 because a lot of people can’t don’t understand this picture. This picture will be better to promoted modern equipment.
1. czy wyobrażam sobie zycie bez komutera- Do you imagine life without a computer?
No, I don’t because every Day I use it. I communicate with my brother on Skype and now I can faster find a job.I can write a lot of documents on the computer, for example CV.I have e-mail and I send a lot of message for my friend.
- czy zgadzam sie ze stwierdzeniem ze życie bez nowoczesnych urządzeń było by łatwiejsze- Do you agree with the statement that life without modern equipment would be easier?
I disagree because I think that modern equipment makes life easier.
Some modern medical equipment save people's lives. By mobile photne we can contact who we want.by computer we can quickly find a lot of information.
Jakie są negatywne skutki powstawania nowych technologii?- What are the negative consequences of the emergence of newtechnologies?
I think that by the new technologies Children seldom go outside and older people have a problem to use this technologies. New technologies destroy the environment too. new equipment divide people into rich and poor.
ZESTAW 50
pytania wstępne:
co mnie złości?
ulubiona pora roku?
Zad. 1
chciałam zwiedzić Anglię i powiedziec o:
*zabytkach
*przewodniku
*środku transportu
*zakupach
Zad. 2
Na obrazku były 4 dziewczynki świętujące urodziny.
pytania:
*jak myślę, dlaczego tam są same dziewczynki?
*drugiego niestety nie pamiętam
*kazali mi opisać jakieś przyjęcie rodzinne na którym byłam nie dawno
Zad. 3
miałam wybrać szkołę w której chciałabym dalej się uczyć. I trzy fotografie:
*szkoła przy której była plaża i morze
*szkoła na jakimś zielonym polu z koniami
*szkoła w wielkim zatłoczonym mieście
ja mature mam jutro;/ ojj co to bedzie...
Nr. 43
Rozmowa wstępna:
- czy lubisz latać samolotem?
- Co sprawia że jesteś szczęśliwa
- Gdzie chciałabyś pojechać na wakacje
1. Chcę przejść na dietę rozmawiasz o tym z koleżanką spróbuj ją do tego przekonać:
- rodzaj diety
- możliwe działania niepożądane
- efekty jakie chce osiągnąć
- powód pójścia na dietę
2. Obrazek jakieś coś jak szybki bar trzech kolesi jeden robi chyba tortille albo coś
- czy myślisz ze oni lubią swoją pracę?
- Kim chciałabyś zostaw w przyszłości i dlaczego
- Opowiedz o tym jak musiałaś kiedyś komuś pomóc i w czym
3. Wybierz plakat do kampanii zachęcającej do nauki j. Angielskiego
- pierwszy jakiś pan i chłopiec (obrazek rysunkowy) i napis że nauka angielskiego to zabawa
- drugi to zielone tło i napis język angielski
- trzeci to dłonie a na nich mapa
pierwsze: czy uważasz że język angielski jest ważny każdego dnia
drugie: co można zrobić żeby w przyszłości ludzie sprawniej uczyli się angielskiego(np. jakieś gadżety)
Nr. 44
Wstępne:
- jaki jest twój ulubiony film?
- Jaka jest moja przyjaciółka
- co chciałabym robic w przyszłości?
1. Jesteś chory i nie możesz wychodzić z domu. W rozmowie z kolegą omów 4 kwestie:
- objawy
- zalecenia lekarza
- plany po wyzdrowieniu
- twoje prośby
2. Obrazek bankomat w ścianie dwoje ludzi stoi tyłem i coś trzymają (nie dużo można o tym powiedziec)
- jaki mają problem?
- Opisz sytuację kiedy miałeś problem z urządzeniem elektronicznym i co zrobiłeś.
3. Wybrać dom w którym chciałbyś mieszkać.
- Pierwszy – nowoczesny,
- Drugi – wielki stary dom,
- Trzeci – trawa i w oddali dom
1. czy młodzi ludzie wolą mieszkać w mieszkaniu czy domku?
2. Co sądzisz o mieszkaniu na osiedlu z blokami?
Forum językowe e-ANG.pl to miejsce na dyskusje, zadawanie pytań oraz platforma wymiany wiedzy o języku angielskim. Zachęcamy do zapoznania się z zagadnieniami gramatycznymi oraz systemem nauki słówek angielskich udostępnionym bezpłatnie na e-ANG.pl