Jak zrozumieć piosenki?
Sposoby nauki

0

zrozumienie języka normalnie mówionego jakoś mi idzie, ale z piosenkami mam duży problem, jak się nauczyć wyłapywać te wszystkie zlewające się słowa i dziwne zjawiska fonetyczne garagirpap (gotta get up - youtube.com ), albo gari (got it - youtube.com ) i inne podobne

a nawet gdybym to opanował to bym nie dal rady zrozumieć wielu zlewających się i szybko wymawianych słów

prosze o pomoc bo chcę nauczyć ucho typowych dla piosenek dźwięków by słuchając muzyki łącząc przyjemne z pożytecznym

0

Kiedyś też miałam z tym problem i moim zdaniem najpierw należy zacząć od poprawnej wymowy, poznać podstawowe zasady. Wtedy nasze ucho łatwiej wyłapuje słowa. Poza tym dobrym treningiem jest stopniowanie poziomu trudności. Najpierw zaczynamy od słuchania zwykłego czytanego przez kogoś tekstu, później wolniejszych piosenek i tych w szybszym tempie. Oczywiście nie każdemu musi to pomóc. Piszę na podstawie własnego doświadczenia, ale trening czyni mistrza.

0
Sponsor (Gość)
Pon Wrz 6, 2010, 14:13

0

Najważniejsza jest praktyka. Jest wiele ćwiczeń na przykładzie piosenek. Drukujesz sobie tekst piosenki bez niektórych słów (w necie powinny być gotowe egzemplarze) I słuchając piosenki uzupełniasz powoli, Potem sprawdzasz z oryginałem. W ten sposób uczysz się wymowy i nowych słówek :)

0

"ewis" napisał:
w necie powinny być gotowe egzemplarze

Daleko nie trzeba szukać: http://www.e-ang.pl/clip.php
...

Temat przeniesiony do archiwum. Nie można udzielać odpowiedzi
Serwis e-ANG.pl nie bierze odpowiedzialności za treści publikowane przez użytkowników.
Najefektywniej nauczysz się języka angielskiego z e-ANG.pl jeśli się zalogujesz.
Zalogowane osoby mogą korzystać z Systemu Powtórek Słówek, mają dostęp do Panelu Edukacyjnego oraz mogą tworzyć własne zestawy słówek.

Informacja

Zachęcamy do zalogowania się

Forum językowe e-ANG.pl to miejsce na dyskusje, zadawanie pytań oraz platforma wymiany wiedzy o języku angielskim. Zachęcamy do zapoznania się z zagadnieniami gramatycznymi oraz systemem nauki słówek angielskich udostępnionym bezpłatnie na e-ANG.pl

Ostatnio na forum
Hello
sylwia.pisanko, przedwczoraj o 11:44
Witam
justynawegrecka, 2 dni temu, 20:28
Hello everyone
ania202525, 3 dni temu, 13:53
Dzień dobry
alborg1973, 4 dni temu, 09:39
Dżem Dobry.
atakromana, 8 maja 2025, 17:34