Intensywny kurs wakacyjny - dobry czy zły pomysł?
Sposoby nauki

0

Jestem w klasie 1 liceum (jeszcze tylko przez 2 tygodnie :P), chodzę do szkoły językowej, od września mam uczęszczać na kurs pre FCE. Zastanawiam się jednak poważnie nad tym, czy nie warto by było pójść na intensywny kurs wakacyjny (spotkania 3 razy w tygodniu po 3-4 godziny lekcyjne, przez całe wakacje). Pewne jest, że to lepsze niż zmarnowanie dwóch miesięcy na np. spanie i siedzenie przed komputerem. Ale czy tak intensywna nauka języka jest faktycznie skuteczna? Czy uda mi się faktycznie nauczyć się tyle, co podczas całego roku szkolnego?

Jeśli pójdę na ten kurs, to od września będę chodzić na zwykły kurs na poziomie FCE. Czy mam szansę zdać test CAE za trzy lata, czyli na pierwszym roku studiów (a jeśli między 2 a 3 klasą liceum też pójdę na ten kurs wakacyjny)? Dodam, że nie wybieram się na studia do Anglii, czy coś, po prostu lubię angielski i chcę dobrze się go nauczyć, a jeśli postawię sobie tak konkretny i poważny cel jak ten egzamin, to na pewno będzie mi łatwiej się zmobilizować do nauki.

0

a nie wolisz wakacji wykorzystać na odpoczynek jednak zamiast chodzić do szkół? :D myślę że lepiej byłoby gdybyś sobie pooglądał filmy w oryginale bez napisów i w ten sposób podszkolisz i język i więdze o filmie :D

0
Sponsor (Gość)
Pon Lip 5, 2010, 11:32

0

To wszystko zależy od Twoich chęci. Jeśli wiesz, że znajdziesz czas i zapał do intensywnej pracy w wakacje, a po nich nie stracisz całkowicie motywacji i chęci do dalszej nauki języka, to jak najbardziej możesz się zapisać, ale myślę, że można zrobić bardzo dużo w domu urozmaicając naukę np. tak jak napisał ktoś wyżej, oglądając filmy. To wszystko zależy od tego, czego chcesz się nauczyć, jaką masz motywację i jaką partię materiału chcesz opanować.

0

dajcie spokoj i nie zniechcecajcie goscia jak chce sie uczyc w wakacje to powodzenia :D

0

Nikt nikogo nie zniechęca. Tylko warto rozważyć za i przeciw. Łatwo jest zapisać się na taki kurs, ale czy człowiek będzie na niego uczęszczał to już inna sprawa.

0

ale ja tylko zartuje :D sam chodze do Tekst usunięty przez moderatora na kurs i wiem jak to jest sie uczyc na kursie;)

Temat przeniesiony do archiwum. Nie można udzielać odpowiedzi
Serwis e-ANG.pl nie bierze odpowiedzialności za treści publikowane przez użytkowników.
Najefektywniej nauczysz się języka angielskiego z e-ANG.pl jeśli się zalogujesz.
Zalogowane osoby mogą korzystać z Systemu Powtórek Słówek, mają dostęp do Panelu Edukacyjnego oraz mogą tworzyć własne zestawy słówek.

Informacja

Zachęcamy do zalogowania się

Forum językowe e-ANG.pl to miejsce na dyskusje, zadawanie pytań oraz platforma wymiany wiedzy o języku angielskim. Zachęcamy do zapoznania się z zagadnieniami gramatycznymi oraz systemem nauki słówek angielskich udostępnionym bezpłatnie na e-ANG.pl

Ostatnio na forum
Cześć
Gabela.aa, 16 czerwca 2025, 22:45
Witam
Koziołek, 11 czerwca 2025, 23:54
Serio? Type of music? a dlaczego nie KIND?
atakromana, 2 czerwca 2025, 21:47