some i any
Prace domowe, problemy lingwistyczne

0

Witam!!!
Mam problem z some i any. Mógł by mi ktoś napisać regułki ich używania i wszystkie wyjątki od tych reguł, ja wiem tylko że some można używać tylko w pytaniach grzecznościowych a any w twierdzących zdANIACH TYLKO W CONDITIONALACH ale podobno jest więcej takich wyjątków. Pomóżcie PROSZE!!!!!!

0

"some" uzywamy raczej w zdaniach twierdzacych np: I've got some interesting ideas"
a "any" w pytaniach np: Have you got any idea? "some" moze oznaczac kilka jak w zdaniu powyzej albo tez nieduzo czegos jak: I need some water. Mozesz uzyc "some"
w pytaniu grzecznosciowym na ktore spodziewasz sie odpowiedzi "tak" jak np:
Could I have some biscuits? Would you like some coffee?
"any" uzywa sie w przeczeniach: I don't have any money, i w wiekszosci zdan z "if"
jak np: If you get any message, let me know.
"any" uzywa sie tez w polaczeniu ze slowami "never", "without", "hardly" jak np:
...without any problem.

0
Sponsor (Gość)
Wto Maj 8, 2007, 21:00

0

mam problem z regulkami a,an pomuscie plz :)

0

plz odpowiedcie potrzebuje tej iformacji

0

a/an - uzywamy przed rzeczownikiem w liczbie poj. , jesli po raz pierwszy o czyms mowimy, rzeczowniki policzalne

a- rzecz. zaczyna sie od spolgloski

an- rzecz. zaczyna sie od samogloski

0

MOZE MI KTOS WYTLUMACZYC KIEDY DODAC SOME KIEDY ANY A KIEDY A AN

0

pomoze mi ktos z som i any
:D

0

no plis to ważne ja to muszę to wiedzieć :o :o :o

0

Wyraz some używany jest w zdaniach twierdzących i pytaniach, na które oczekujemy odpowiedzi twierdzącej.

Wyraz any jest używany w zdaniach przeczących i w pytaniach ogólnych, a także w zdaniach twierdzących, które są nacechowane negatywnie.

0

,, :D any"jeż stawiamy w przeczeniach

0

wytłumaczycie mi lepiej kiedy uzywac some any a/an plx
jak cos gg 360799

0

ja tez mam problem kiedy stawiac some i kiedy any... na prawde nie moge tego pojąć.. :(

0

Any- jakieś, żadne, trochę, kilka
stawiamy go przed rzeczownikami w l. mn.
używamy w pytaniach i przeczeniach
I don't have any bananas.
Do you have any bananas??

Some- kilka, trochę, parę
stawiamy go przed rzeczownikami w l. mn. niepoliczalnymi
używamy w twierdzeniach
Some używamy w pytaniach w
1. przypuszczamy ze odpowiedz będzie twierdzącą (na podstawie informacji)
2. gdy coś oferujemy, częstujemy np. ciastkami.
Do you have some bananas???
Wold you like some bananas???

A- rzecz. policzalne w l.poj np. a knife
jezeli pierwszy raz wymieniamy tą rzecz.

The- jeżeli mówimy o rzeczowniku po raz któryś.

a/an- używamy przed rzeczownikami w l.poj, jezeli po raz pierwszy o czymś mówimy, rzecz. policzalne

A- rzecz., zaczyna sie na spółgłoskę

An- rzecz., zaczyna sie od samogłoski

0

piszcie na gg czy dobre
8147644

0

Ymmm :D Mam pytanie :P Kiedy używa się w pytaniu "are oyu" a kiedy "do you" ? np. CZemu "are you hungry" a nie "do you hungry" albo "do you want something from shop" a nie "are you want something from shop" ? Jest jakaś reguła na to keidy użyć Are, a kiedy Do ?

GG:9154427

Temat przeniesiony do archiwum. Nie można udzielać odpowiedzi
Serwis e-ANG.pl nie bierze odpowiedzialności za treści publikowane przez użytkowników.
Najefektywniej nauczysz się języka angielskiego z e-ANG.pl jeśli się zalogujesz.
Zalogowane osoby mogą korzystać z Systemu Powtórek Słówek, mają dostęp do Panelu Edukacyjnego oraz mogą tworzyć własne zestawy słówek.

Informacja

Zachęcamy do zalogowania się

Forum językowe e-ANG.pl to miejsce na dyskusje, zadawanie pytań oraz platforma wymiany wiedzy o języku angielskim. Zachęcamy do zapoznania się z zagadnieniami gramatycznymi oraz systemem nauki słówek angielskich udostępnionym bezpłatnie na e-ANG.pl

Ostatnio na forum
Introductions
Cliffy, wczoraj o 13:26
Hi
aleksandra.sadlocha4543, 4 dni temu, 21:24
Hello, my name is Bartek
BartekRW, 25 sierpnia 2025, 15:57
Cześć!
Maddalenka, 24 sierpnia 2025, 17:39
Witam
kwilczynska71, 18 sierpnia 2025, 14:31