Witam!!!
Mam problem z some i any. Mógł by mi ktoś napisać regułki ich używania i wszystkie wyjątki od tych reguł, ja wiem tylko że some można używać tylko w pytaniach grzecznościowych a any w twierdzących zdANIACH TYLKO W CONDITIONALACH ale podobno jest więcej takich wyjątków. Pomóżcie PROSZE!!!!!!
"some" uzywamy raczej w zdaniach twierdzacych np: I've got some interesting ideas"
a "any" w pytaniach np: Have you got any idea? "some" moze oznaczac kilka jak w zdaniu powyzej albo tez nieduzo czegos jak: I need some water. Mozesz uzyc "some"
w pytaniu grzecznosciowym na ktore spodziewasz sie odpowiedzi "tak" jak np:
Could I have some biscuits? Would you like some coffee?
"any" uzywa sie w przeczeniach: I don't have any money, i w wiekszosci zdan z "if"
jak np: If you get any message, let me know.
"any" uzywa sie tez w polaczeniu ze slowami "never", "without", "hardly" jak np:
...without any problem.
mam problem z regulkami a,an pomuscie plz :)
plz odpowiedcie potrzebuje tej iformacji
a/an - uzywamy przed rzeczownikiem w liczbie poj. , jesli po raz pierwszy o czyms mowimy, rzeczowniki policzalne
a- rzecz. zaczyna sie od spolgloski
an- rzecz. zaczyna sie od samogloski
MOZE MI KTOS WYTLUMACZYC KIEDY DODAC SOME KIEDY ANY A KIEDY A AN
pomoze mi ktos z som i any
:D
no plis to ważne ja to muszę to wiedzieć :o :o :o
Wyraz some używany jest w zdaniach twierdzących i pytaniach, na które oczekujemy odpowiedzi twierdzącej.
Wyraz any jest używany w zdaniach przeczących i w pytaniach ogólnych, a także w zdaniach twierdzących, które są nacechowane negatywnie.
,, :D any"jeż stawiamy w przeczeniach
wytłumaczycie mi lepiej kiedy uzywac some any a/an plx
jak cos gg 360799
ja tez mam problem kiedy stawiac some i kiedy any... na prawde nie moge tego pojąć.. :(
Any- jakieś, żadne, trochę, kilka
stawiamy go przed rzeczownikami w l. mn.
używamy w pytaniach i przeczeniach
I don't have any bananas.
Do you have any bananas??
Some- kilka, trochę, parę
stawiamy go przed rzeczownikami w l. mn. niepoliczalnymi
używamy w twierdzeniach
Some używamy w pytaniach w
1. przypuszczamy ze odpowiedz będzie twierdzącą (na podstawie informacji)
2. gdy coś oferujemy, częstujemy np. ciastkami.
Do you have some bananas???
Wold you like some bananas???
A- rzecz. policzalne w l.poj np. a knife
jezeli pierwszy raz wymieniamy tą rzecz.
The- jeżeli mówimy o rzeczowniku po raz któryś.
a/an- używamy przed rzeczownikami w l.poj, jezeli po raz pierwszy o czymś mówimy, rzecz. policzalne
A- rzecz., zaczyna sie na spółgłoskę
An- rzecz., zaczyna sie od samogłoski
piszcie na gg czy dobre
8147644
Ymmm :D Mam pytanie :P Kiedy używa się w pytaniu "are oyu" a kiedy "do you" ? np. CZemu "are you hungry" a nie "do you hungry" albo "do you want something from shop" a nie "are you want something from shop" ? Jest jakaś reguła na to keidy użyć Are, a kiedy Do ?
GG:9154427
Forum językowe e-ANG.pl to miejsce na dyskusje, zadawanie pytań oraz platforma wymiany wiedzy o języku angielskim. Zachęcamy do zapoznania się z zagadnieniami gramatycznymi oraz systemem nauki słówek angielskich udostępnionym bezpłatnie na e-ANG.pl