Awake/Awaken - różnica
Prace domowe, problemy lingwistyczne

0

Pytanie jak w temacie, mam problem z rozróżnieniem kiedy, w jakich sytuacjach powinno się stosować te słówka. Mogę liczyć na to, że ktoś mi wyjaśni różnice między jednym, a drugim?

0

"awake" to przede wszystkim przymiotnik i oznacza "obudzony" np. I am awake - jestem obudzony (nie śpię)
Jest też czasownik "to awake" (awoke, awoken) , ktory oznacza "budzić/obudzić (się)", ale jest rzadko używany (głownie w stylu poetyckim).
Zamiast tego używa się czasownika "wake up".

Co do "awaken" to jest to czasownik (regularny więc czas przeszły tworzymy poprzez dodanie końcówki -ed ---> awakened) i oznacza "wzbudzać" (np. podejrzenia) oraz "budzić/obudzić (się)" i prawdopodobnie jest starą formą czasownika "awake" co znaczy, że również nie jest zbyt często używany.

0
Sponsor (Gość)
Nie Wrz 27, 2009, 12:33

Temat przeniesiony do archiwum. Nie można udzielać odpowiedzi
Serwis e-ANG.pl nie bierze odpowiedzialności za treści publikowane przez użytkowników.
Najefektywniej nauczysz się języka angielskiego z e-ANG.pl jeśli się zalogujesz.
Zalogowane osoby mogą korzystać z Systemu Powtórek Słówek, mają dostęp do Panelu Edukacyjnego oraz mogą tworzyć własne zestawy słówek.

Informacja

Zachęcamy do zalogowania się

Forum językowe e-ANG.pl to miejsce na dyskusje, zadawanie pytań oraz platforma wymiany wiedzy o języku angielskim. Zachęcamy do zapoznania się z zagadnieniami gramatycznymi oraz systemem nauki słówek angielskich udostępnionym bezpłatnie na e-ANG.pl

Ostatnio na forum
Cześć!
magdapk1604, dzisiaj o 13:07
Cześć, jestem Adam.
Francuz30, przedwczoraj o 21:12
Hej, jestem Pyska
Miłosz Pysia, 20 lipca 2025, 20:13
Cześć
Gabela.aa, 16 czerwca 2025, 22:45
Witam
Koziołek, 11 czerwca 2025, 23:54