opisz ulubiona dziedzine sportową
Prace domowe, problemy lingwistyczne

0

Ja musze opisać swoją ulubiona dziedzine sportową, chciałabym, żeby to było pływanie. Poniżej jest zapisany tekst który napisałam po polsku i proszę o przetłumaczenie go na angielski. Jeżeli czegos nie bedzieice wiedziec, możecie przetłumaczyc troche mniej lub w skrócie albo cos dodać. Z góry dziekuje za pomoc.

Pływanie to jedna z najprzyjemniejszych i najpolularniejszych sportów wodnych. Mozna go uprawiać w basenie, nad morzem, oceanem a nawet nad rzeką. Z pewnością zainteresuje on osoby w każdym wieku.

Umiejętność pływania znana jest już od czasów prehistorycznych. Pierwsze rysunki skalne odnaleziono w "jaskini pływaków" niedaleko Sury w południowo-wschodnim Egipcie. Rysunki najprawdopodobniej ukazują Egipcjan pływających "pieskiem" lub "żabką".
Egipskie gliniane naczynia datowane na 4000 i 9000 lat p.n.e. ukazują 4 pływaków, którzy najprawdopodobniej pływają kraulem.
Grecy nie zaliczyli pływania do Starożytnych Igrzysk Olimpijskich, jednakże często uprawiali ten sport i budowali wiele łaźni wraz z basenami. Greckie grobowce pełne są rysunków przedstawiających pływaków. Podobno Juliusz Cezar był świetnym pływakiem.

W średniowieczu pływanie było jedną z siedmiu umiejętności rycerskich, wliczając w to pływanie w zbroi.

W 1538 Nicolas Wynman, niemiecki lingwista, napisał pierwszą książkę o tematyce pływackiej. Celem Nicolasa nie były ćwiczenia ale raczej jak unikać tonięcia w wodzie.
W tym samym czasie, E. Digby w Anglii również wydał książke w której stwierdził że ludzie są w stanie pływać szybciej od ryb.

W 1603 pierwszy związek pływacki został założony w Japonii. Cesarz Go-Yozei ogłosił, że każde dziecko w wieku szkolnym powinno podjąć nauke pływania.

Pierwsza zadaszona pływalnia została wybudowana w Anglii w 1862.

Sprzęt do pływania nie jest bardzo drogi, mozna go kupić w sklepie sportowym. Składa się on z: stroju kapielowego, okularów, maski tlenowej, butli tlenowej, błetw. Jednak bez tych sprzętów też da się pływać.

Jeszcze raz dziękuję! (tego nie tłumaczcie :D)

0

no właśnie widze jak sama napisałaś!!!!!
plywanie.net

nie myśl że Ci ktoś pomoże oszuście!

0
Sponsor (Gość)
Wto Mar 27, 2007, 17:29

0

Ja wybrałam co najwazniejsze z tamtąd i troche dopisałam, to co miałam to z głowy zmyślić?

0

"harcerz" napisał:
no właśnie widze jak sama napisałaś!!!!!
plywanie.net

nie myśl że Ci ktoś pomoże oszuście!
[list][/list:u]

Temat przeniesiony do archiwum. Nie można udzielać odpowiedzi
Serwis e-ANG.pl nie bierze odpowiedzialności za treści publikowane przez użytkowników.
Najefektywniej nauczysz się języka angielskiego z e-ANG.pl jeśli się zalogujesz.
Zalogowane osoby mogą korzystać z Systemu Powtórek Słówek, mają dostęp do Panelu Edukacyjnego oraz mogą tworzyć własne zestawy słówek.

Informacja

Zachęcamy do zalogowania się

Forum językowe e-ANG.pl to miejsce na dyskusje, zadawanie pytań oraz platforma wymiany wiedzy o języku angielskim. Zachęcamy do zapoznania się z zagadnieniami gramatycznymi oraz systemem nauki słówek angielskich udostępnionym bezpłatnie na e-ANG.pl

Ostatnio na forum
Cześć
Gabela.aa, 16 czerwca 2025, 22:45
Witam
Koziołek, 11 czerwca 2025, 23:54
Serio? Type of music? a dlaczego nie KIND?
atakromana, 2 czerwca 2025, 21:47