the USA
Improve your language

0

I'm curious what do you think about this country? Did you travel there or speak/write with someone from the USA?

0

Jestem ciekawy, co sądzisz o tym kraju? Czy podróżowałeś tam lub rozmawiałeś/pisałeś z kimś z USA?

0
Sponsor (Gość)
Wto Kwie 2, 2024, 12:53

0

Tak . Podróżowałam oraz rozmawiałam . Jest to kraj mający swoje zasady ale jest piękny na swój sposób . Osobiście nie zamieszkałabym tam . Język jak to język . Różni ludzie mają różny akcent . fajnie się rozmawia z amerykanami ale widać różnice między nimi a mieszkańcami Wielkiej Brytanii .
A ty co sądzisz ?
Pozdrawiamm miłego dzionka !!

0

USA znam tylko z filmów i wiadomości telewizyjnych... więc obraz jest mocno wykoślawiony - połowa myśli to: "fajny kraj pełen możliwości i pełen otwartych, przyjaznych ludzi", druga połowa to myśli w stylu: "jest tylu psycholi/bandytów/narkomanów, chyba ciężko wyjść na 15 min spacer, żeby nie narażać się na otrzymanie postrzału".

Zacząłem bawić się w penpalling m.in. z tego względu - żeby zweryfikować i urealnić ten obraz USA. Na razie krótko się tym zajmuję, ale mogę powiedzieć, że ludzie są naprawdę otwarci i przyjacielscy, chętnie dzielą się opinią o USA, są też ciekawi naszego kraju. W sumie nie dowiedziałem się na razie nic zaskakującego, jeśli wierzyć,że to co pisali jest prawdą to:
- część ludzi nie wyobraża sobie życia poza USA, choć są świadomi wad kraju
- niektórzy nie lubią rządu lub zasad w kraju i czasem marzą o życiu w innym miejscu
- bywają miejsca, gdzie ludzie wręcz przywykli do strzelanin: słyszą strzały, upewniają się, że wszystko ok z najbliższymi i dalej zajmują się swoimi sprawami jeśli nie są bezpośrednio zagrożeni...
- nawet dziewczyny wychowują się w otoczeniu broni i potrafią się nią posługiwać (nie tylko Texas), ale w innych stanach niektórzy nawet nie posiadają żadnej broni, po prostu żyją w całkiem bezpiecznej dzielnicy.

Ogólnie dużo z nich jest zainteresowanych Europą, nawet Polską i są chętni wymieniać maile. Da się spotkać ludzi z polskimi korzeniami. W Bufallo, NY, są polskie parady i znają śmingus-dyngus :)

Jak pisałem wcześniej, mi podoba się, że to kraj możliwości, wydaje mi się, że ludzie są bardziej otwarci, chyba łatwiej jest realizować idee i pomysły, oni potrafią zrobić biznes z wielu szalonych rzeczy (bo u nas czasem przeważa mentalność "nie da się/nie opłaca się").
Z drugiej strony niepokojące jest to, że w niektórych miejscach bardziej widoczna jest przestępczość. Oni stosują inny przelicznik (liczba przestępstw na 1000 mieszkańców), ale jak próbowałem porównywać, to raczej wychodzi, że u nas jest bezpieczniej. Trochę odstręcza mnie bardziej kapitalistyczny styl: wiem, że mają mniej dni wolnych od pracy. Wydaje się, że bezrobotny jest ciężej niż u nas, ale to pewnie też zależy od stanu.

A co najbardziej Tobie się nie podobało, że jednak nie zamieszkałabyś tam?

Temat przeniesiony do archiwum. Nie można udzielać odpowiedzi
Serwis e-ANG.pl nie bierze odpowiedzialności za treści publikowane przez użytkowników.
Najefektywniej nauczysz się języka angielskiego z e-ANG.pl jeśli się zalogujesz.
Zalogowane osoby mogą korzystać z Systemu Powtórek Słówek, mają dostęp do Panelu Edukacyjnego oraz mogą tworzyć własne zestawy słówek.

Informacja

Zachęcamy do zalogowania się

Forum językowe e-ANG.pl to miejsce na dyskusje, zadawanie pytań oraz platforma wymiany wiedzy o języku angielskim. Zachęcamy do zapoznania się z zagadnieniami gramatycznymi oraz systemem nauki słówek angielskich udostępnionym bezpłatnie na e-ANG.pl

Ostatnio na forum
Hello :)
jacek.szulc, przedwczoraj o 22:34
Hello
krisdubla4, 4 dni temu, 23:00
Przedstawienie się
xvbzc, 7 lipca 2026, 23:03
Hello :-)
Norbial, 3 lipca 2026, 17:29