|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» renia0809
(Gość)
Czw Cze 05, 2008 21:16
czy po filologii ang można nauczać w szkole?
stoję przed wyborem studiów, chciałabym po ich ukończeniu nauczać języka w szkole, słyszałam jednak że samo ukonczenie filologii ang nie daje takiej możliwości i trzeba jeszcze kończyć drugi kierunek-pedagogikę, czy to prawda?mam jeszcze jedno pytanko, jaka jest różnica między studiowaniem na kierunku anglistyka a filologia angielska :?:
» Seadog
( Specjalista -445) 
Pią Cze 13, 2008 10:43
"Anglistyka" to potoczna nazw kierunku "filologia angielska".
Jeśli w ciągu studiów na tymże kierunku oprócz obowiązkowego (przynajmniej w W-wie) podstawowego kursu metodyki nauczania odbędziesz ileś-tam (do sprawdzenia, ew. zapytaj na dniach otwartych) godzin zajęć z metodyki oraz odbędziesz wymagane prawem praktyki w szkole, wówczas wraz z dyplomem otrzymujesz zaświadczenie o przygotowaniu pedagogicznym i możesz nauczać w szkole. Inna opcja - po zakończeniu studiów zapisujesz się na kurs metodyczny (mozna znaleć intensywne, które trwają np. 3 miesiące); po zakończeniu kursu również dostajesz takie zaświadczenie. Nie trzeba więc drugiego kierunku studiów.
» vard
( Specjalista -343) 
Pią Cze 13, 2008 11:33
z tego co wiem, na większości filologii wybiera się specjalizację - jeśli weźmiesz nauczycielską, uprawnienia do nauczania masz 'w pakiecie' razem z dyplomem ukończenia studiów. osobiście jestem studentką Kolegium Kształcenia Nauczycieli Języka Angielskiego przy UW. na filologię miałam za słabe wyniki i wybrałam KNJA jako coś, co "od biedy może być", ale teraz, po roku, jestem naprawdę zadowolona. Od filologii (którą mamy w tym samym budynku, piętro wyżej) różni nas to, że oni nastawiają się ogólnie na kulturę (czyli takie trochę wszystko i nic) a my na sam język i metodykę (chociaż takie przedmioty jak literatura i historia też mamy. naprawdę, polecam zainteresowanym ten kierunek, chociaż o takich kolegiach jak moje niby różnie się mówi.
» LadyLonely
(Gość)
Sob Cze 14, 2008 14:53
:)
Seadog, to niestety nieprawda, że kursy metodyczne trwają 3 miesiące. Według nowych przepisów muszą trwać 240 h, czyli 3 semestry. Opłaca się więc lepiej iść na studia podyplomowe, bo trwają tyle samo, a papier w przyszłości będzie się bardziej liczył, niż kurs.
renia0809, jeśli pójdziesz na anglistykę i wybierzesz specjalizację nauczycielską, to spokojnie możesz potem uczyć w szkole (po odbyciu obowiązkowych praktyk w szkole).
» Seadog
( Specjalista -445) 
Wto Lip 01, 2008 0:09
LadyLonely: Dzięki za korektę, trochę dawno kończyłem studia, zaś gdy składałem papiery na egzaminatora Nowej Matury (hm, 2003? czy nawet 2002?) rozejrzałęm się po rynku i bodaj w Częstochowie był taki kurs metodyczny, który można było zacząć z początkiem czerwca i na 1 września mieć już papier... kurs był zaoczny, nawet praktyk nie trzeba było robić! Na szczęście nie musiałem z tego potworka korzystać :)
_________________ KONTEKST, kuchta, KONTEKST!!!
|