Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować aby w pełni korzystać z serwisu..

Forum językowe
    FORUM JĘZYKOWE
ANGIELSKI
   Forum językowe   Język angielski    Blogi angielskie

e-Anglomaniacy są wsród nas... a niektórzy dają korepetycje z angielskiego
Materiały:    Czasy angielskie   •   Struktury   •   Gramatyka   •   Matura   •   Dla początkujących
Ćwiczenia:    Testy on-line   •   Ze słuchu   •   3 testy   •   Phrasal verbs
Słownictwo:   •   Nauka słówek   •   Kurs 1000 słówek
Pomoce:    Wypracowania   •   FCE   •   Korepetycje   •   Idiomy
Inne:    Bajki   •   Czytelnia   •   Gry językowe   •   Tłumaczenia piosenek   •   Slang

W tym dziale forum poprawimy to co napisałeś, ale nikt nie napisze za Ciebie!

dla leni jest dział Nie chce mi się
ZASADY FORUM - zapoznaj się z regulaminem

tłumaczenie tematu pracy mgr.

Forum językowe | dział: Tłumaczenia / Translations

Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.

Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki

» tomtytus (Born-2)
Nie Maj 25, 2008 11:27
tłumaczenie tematu pracy mgr.

Witam.

Jak w temacie, chciałem zasięgnąć porady, jak poprawnie przetłumaczyć temat pracy magisterskiej na język angielski. Brzmi on następująco:

Człowiek wobec wyzwań globalizacji.

Z góry dziękuję za pomoc.

» Archideus (Fresh Member-30)
Pon Maj 26, 2008 7:25

Dosłownie raczej nie da się tego przetłumaczyć. Moje propozycje to:
Humanity facing globalization challenges, Humanity and the globalization challenges, Man and the challenges of globalization, Facing the challenges of globalization... i tak by jeszcze można długo, przy czym w niektórych przypadkach można użyć zamiast challenges - issues, problems, dillemas...

» tomtytus (Born-2)
Pon Maj 26, 2008 11:50

No właśnie miałem problem bo wiem, że nie ma odpowiednika słowa "wobec". Nie miałem równiez pewności, czy słowo "challange" będzie odpowiednie.

Wg mnie najlepiej brzmi "Humanity and the globalization challenges".
Miejmy nadzieję, że jest to w miarę poprawne i oddające sens sformułowanie...i że nikt nie będzie tego wnikliwie sprawdzał.

» Archideus (Fresh Member-30)
Pon Maj 26, 2008 14:24

Pozostaje jeszcze kwestia, może będę lekko offtopował, ale temat ten moim zdaniem jak na mgr jest za krótki. Sam własnie jestem w trakcie pisania i z rewelacji mego promotora wiem, że powinien zawierać możliwie jak najtreściwsze ujęcie problemu w minimum słów. Czyli po polsku rzecz mówiąc, ktoś kto weźmie do rąk twoją pracę, musi wiedzieć o czym ona będzie traktowała. Tak czy inaczej ujęty temat globalizacja i ludzie jest w mojej opinii zbyt ogólny.

Dyskusja była nieaktywna przez 1461 dni, więc została przeniesiona do archiwum.

Strona 1 z 1 (Odpowiedzi: 3| Wyświetleń: 433)

Wyszukiwanie:

Społeczność e-ANG.pl

Użytkownik:
Hasło:

Zapomniałem hasła
Problemy z logowaniem?
Po co mam zakładać tu konto?

Język angielski to podstawa! Nauka angielskiego online

Korepetycje z angielskiego
Baza korepetytorów języka angielskiego. Szukasz kogoś taniego i dobrego w Twojej okolicy? Wejdź i poszukaj.

Angielski dla początkujących
Zaczynasz swoją przygodę z językiem angielskim? Musisz tu zajrzeć aby opanować podstawy
Matura z angielskiego
Przykładowe wypowiedzi na mature ustną, wybrane sytuacyjki i wskazówki
Lekcje angielskiego
Jest to wirtualna szkoła językowa w ramach której są publikowane lekcje składające się z różnych części: gramatyka, słownictwo, czytanie, mówienie, słuchanie
Ćwiczenia ze słuchu
Teksty piosenek z pousuwanymi wyrazami. Słuchasz, uzupełniasz. Pewnie nigdy nie wsłuchiwałeś się w teksty - teraz masz okazję
.