Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować aby w pełni korzystać z serwisu..

Forum językowe
    FORUM JĘZYKOWE
ANGIELSKI
   Forum językowe   Język angielski    Blogi angielskie

e-Anglomaniacy są wsród nas... a niektórzy dają korepetycje z angielskiego
Materiały:    Czasy angielskie   •   Struktury   •   Gramatyka   •   Matura   •   Dla początkujących
Ćwiczenia:    Testy on-line   •   Ze słuchu   •   3 testy   •   Phrasal verbs
Słownictwo:   •   Nauka słówek   •   Kurs 1000 słówek
Pomoce:    Wypracowania   •   FCE   •   Korepetycje   •   Idiomy
Inne:    Bajki   •   Czytelnia   •   Gry językowe   •   Tłumaczenia piosenek   •   Slang

W tym dziale forum poprawimy to co napisałeś, ale nikt nie napisze za Ciebie!

dla leni jest dział Nie chce mi się
ZASADY FORUM - zapoznaj się z regulaminem

sprawdzenie tłumaczenia

Forum językowe | dział: Tłumaczenia / Translations

Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.

Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki

» pawelskot (Born-3)
Sob Maj 10, 2008 17:59
sprawdzenie tłumaczenia

Witam!
Proszę o sprawdzenie krótkiego streszczenia zakresu pracy dyplomowej.

Tekst polski:

W pracy scharakteryzowano pojęcie audytu energetycznego, jego rolę i zakres. Opisano także wybrane sposoby zmniejszania zużycia energii elektrycznej. Dodatkowo przeprowadzono kompleksowy audyt elektryczny rzeczywistego budynku użyteczności publicznej.

Tekst angielski:

A concept of energy audit, its role and scope was characterized in the thesis. Selected methods reduction of electrical energy consumption were described too. Complex electrical energy audit of real public building was realized additionally.

Proszę o poprawienie ewentualnych nieprawidłowości.
Pozdrawiam!

» Seadog (Gość)
Sob Maj 10, 2008 21:00

Ładnie, ale stylistycznie to nie to. Spróbuj coś w stylu:

The aim of this work (article? thesis? co tam piszesz?) was to identify the concept of energy audit and define its scope and role. In addition, the author describes selected methods of reducing consumption of electricity, and carries out a comprehensive electricity audit of a selected real-life public utility building.

» pawelskot (Born-3)
Nie Maj 11, 2008 9:06

Witam!
Poprawiłem mój tekst. Nie jest on czystym odzwierciedleniem tekstu polskiego ale może tak zostać. Proszę o dodatkowe sprawdzenie.

Tekst angielski:

The aim of this thesis was to realize a complex electricity audit of a real-life public utility building. In addition, the author identify the concept of energy audit and define its role and scope, and describes selected methods of reducing consumption of electricity.

Pozdrawiam!

» Seadog (Gość)
Nie Maj 11, 2008 9:39

Jeszcze trochę poprawmy:

The aim of this thesis was to carry out a comprehensive electricity audit of a real-life public utility building. In addition, the author identifies the concept of energy audit and defines its role and scope, as well as describing selected methods...

pierwsze dwie zmiany nie są konieczne, ale ja się przy nich upieram, bo dużo dają tekstowi. Kolejne dwie to czysta gramatyka, zatem koniecznie. Ostatnia zmiana czysto stylistyczna, żeby uniknąć powtarzania "and"

» pawelskot (Born-3)
Nie Maj 11, 2008 9:49

Dziękuje za pomoc!
Pozdrawiam!

[ Dodano: Nie Maj 11, 2008 11:05 ]
Mógłbym jeszcze prosić o sprawdzenie tytułu pracy.

Tekst polski:

Audyt energetyczny w zakresie gospodarki elektroenergetycznej na przykładzie budynku użyteczności publicznej

Tekst angielski:

An energetic audit in range of electrical management on example of a public utility building

» Seadog (Gość)
Nie Maj 11, 2008 10:45

W miarę dosłownie tytuł pracy by brzmiał "Energy audit with regard to electricity management as exemplified by a selected public utility building"

ale ja bym optował za "Electrical energy auditing: a case study of a public utility building"

Dyskusja była nieaktywna przez 1476 dni, więc została przeniesiona do archiwum.

Strona 1 z 1 (Odpowiedzi: 5| Wyświetleń: 410)

Wyszukiwanie:

Społeczność e-ANG.pl

Użytkownik:
Hasło:

Zapomniałem hasła
Problemy z logowaniem?
Po co mam zakładać tu konto?

Język angielski to podstawa! Nauka angielskiego online

Korepetycje z angielskiego
Baza korepetytorów języka angielskiego. Szukasz kogoś taniego i dobrego w Twojej okolicy? Wejdź i poszukaj.

Angielski dla początkujących
Zaczynasz swoją przygodę z językiem angielskim? Musisz tu zajrzeć aby opanować podstawy
Matura z angielskiego
Przykładowe wypowiedzi na mature ustną, wybrane sytuacyjki i wskazówki
Lekcje angielskiego
Jest to wirtualna szkoła językowa w ramach której są publikowane lekcje składające się z różnych części: gramatyka, słownictwo, czytanie, mówienie, słuchanie
Ćwiczenia ze słuchu
Teksty piosenek z pousuwanymi wyrazami. Słuchasz, uzupełniasz. Pewnie nigdy nie wsłuchiwałeś się w teksty - teraz masz okazję
.
Polecane

Unleashed English
  angielski bez tajemnic
Serwis e-ANG.pl nie bierze odpowiedzialności za treści publikowane przez użytkowników
korepetycje angielski Olsztyn korepetycje angielski Opole Szkoły językowe

2006-2012 © e-ANG.pl

AdvancedBoard, sql:4