Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować aby w pełni korzystać z serwisu..

Forum językowe
    FORUM JĘZYKOWE
ANGIELSKI
   Forum językowe   Język angielski    Blogi angielskie

e-Anglomaniacy są wsród nas... a niektórzy dają korepetycje z angielskiego
Materiały:    Czasy angielskie   •   Struktury   •   Gramatyka   •   Matura   •   Dla początkujących
Ćwiczenia:    Testy on-line   •   Ze słuchu   •   3 testy   •   Phrasal verbs
Słownictwo:   •   Nauka słówek   •   Kurs 1000 słówek
Pomoce:    Wypracowania   •   FCE   •   Korepetycje   •   Idiomy
Inne:    Bajki   •   Czytelnia   •   Gry językowe   •   Tłumaczenia piosenek   •   Slang

ZASADY FORUM - zapoznaj się z regulaminem

Przygotowania do matury czas zacząć

Idź do strony Poprzedni  1, 2
Forum językowe | dział: Matura

Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.

Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki

» aniakowlaska (Gość)
Sob Lip 26, 2008 16:47
Bezpłatne studia po angielsku w Danii

Witam wszystkich,

Ja wyjezdzam na studia do Danii w ramach studiujwdanii.pl

Kontaktowałam się z nimi, są biurem 6 uczelni z Danii: VIA University College Vitus Bering, Aarhus Business College, Design and Business School TEKO, Vejlby Agricultural College, Aarhus Technical College, Roskilde Business College.

Studia są bezpłatne, i o to mi chodziło, duży wybór kierunków: produkcja, inżynieria, projektowanie multimediów, studia programistyczne, kierunki biznesowe, informatyka, elektronika, budownictwo, architektura, chemia, biotechnologie, ekologia, ochrona środowiska, farmerstwo, a nawet projektowanie mody :P

Wszystko oczywiscie po angielsku i mozna pracowac sobie w trakcie i sie utrzymac samemu (duuze zarobki w porownaniu do Polski).

No dobra, ale pytanie, czy ktokolwiek tam sie teraz wybiera tez w tym roku?
Jestem juz po rozmowach (kawalek temu) i pozytywnie.

Mam tam troche kolezanek juz na studiach, ale wiadomo one starsze niz ja i juz tam sa :)

Dzięki za odpowiedzi.

» aniakowlaska (Gość)
Sob Lip 26, 2008 16:48

Witam wszystkich,

Ja wyjezdzam na studia do Danii w ramach studiujwdanii.pl

Kontaktowałam się z nimi, są biurem 6 uczelni z Danii: VIA University College Vitus Bering, Aarhus Business College, Design and Business School TEKO, Vejlby Agricultural College, Aarhus Technical College, Roskilde Business College.

Studia są bezpłatne, i o to mi chodziło, duży wybór kierunków: produkcja, inżynieria, projektowanie multimediów, studia programistyczne, kierunki biznesowe, informatyka, elektronika, budownictwo, architektura, chemia, biotechnologie, ekologia, ochrona środowiska, farmerstwo, a nawet projektowanie mody :P

Wszystko oczywiscie po angielsku i mozna pracowac sobie w trakcie i sie utrzymac samemu (duuze zarobki w porownaniu do Polski).

No dobra, ale pytanie, czy ktokolwiek tam sie teraz wybiera tez w tym roku?
Jestem juz po rozmowach (kawalek temu) i pozytywnie.

Mam tam troche kolezanek juz na studiach, ale wiadomo one starsze niz ja i juz tam sa :)

Dzięki za odpowiedzi.

» haniak (Newbie-10)
Nie Sty 18, 2009 19:56

ddfdf

[ Dodano: Nie Sty 18, 2009 19:59 ]
Witam,
przygotowuję maturzystów do egzaminu juz od paru lat i wiem, ze na maturze I'm i I am to są 2 słowa.
A to, ktore wybierzemy, zależy od formy wypowiedzi - jesli jest nieformalna to I'm, jesli formalna to I am.

pozdrawiam maturzystów ;)

» Seadog ( Specjalista -445) Devoted Member
Pon Sty 19, 2009 16:50

A tu Cię, Haniu, zaskoczę: od zeszłego roku (maj 2008) na maturze pisemnej słowa liczy się od spacji do spacji. Czyli "I am" = 2 słowa, zaś "I'm" = 1 słowo. Głupota pierwszej wody, ale zgaduję, że wymyślono tak po to, żeby mniej kumatym anglistom (my wszak humanisty) łatwiej się słowa liczyło. Bo do tej pory musieli pamiętać, że "don't" = 2 słowa, a "can't" = 1 słowo i się wszystko kiełbasiło. Taka jest moja spiskowa teoria tej (cichej i nagłej!) zmiany.

A skoro już jesteśmy w temacie, to nie mogę nie pomarudzić na samą ideę liczenia. Jaki idiota wymyślił, że człowiek nie ma co w majowe weekendy robić, tylko słówka liczyć, jakby od tego cokolwiek zależało. Poważne egzaminy (tak, z całą odpowiedzialnością sugeruję, że matura jest niepoważna!) narzucają limit słów, i owszem, ale jest on tylko guideline. Jeśłi ktoś napisze za mało, to nie zawrze wszystkich informacji i/lub na bakier będzie z formą. Jeśli napisze za dużo, będzie miał zdania zbędne, nierelewantne, dostanie więc po łbie za lanie wody (czyli głównie kompozycja). I tyle. Tak działają np. egzaminy Cambridge.

» werka.90 (Fresh Member-42)
Pią Lut 13, 2009 10:38

widze że tylko ja zdaje angielski by go zdać. wy szyscy za tym przedmiotem wiążecie wyjazdy stududia zagraniczne . a ja po prostu chce zadać tą mature chociaż na 30% z anglika. ale wiem że pewnie będą poprawki. pisałam ostatnio wiadomość o rozmowach streowanyc ale chba ktoś je wykasował :( szkoda liczyłam ze ktoś z was mi pomoże . :(

» Penelope19 (Gość)
Wto Lip 28, 2009 14:32
Cj Vivid

Mnie świetnie przygotowali do matury lektorzy z Vividu, rozszerzoną zdałam na 87% ustną na 20 pkt. Kursy maturalne są w grupach od 4-8 osób, ucza i gramatyki i konwersacji(nativi sa naprawde kompetentni) no i ceny są normalne;) Polecam

» Marcin23 (Gość)
Sro Lip 28, 2010 21:19
Re:Przygotowania do matury czas zacząć

witam
chciałem sie spytać czy jest możliwe przygotowanie do matury z podstawowego angielskiego
mówie to bo do tej pory przez wszytkie lata sie obijałem sciągałem i załatwiałem sobie lewe testy i nie wiem od czego zacząć bo matura w maju a ja mam pusto w głowie
proszę o dobre rady .

» czarna.pantera ( Młodszy Specjalista -334) Executive Member
Czw Lip 29, 2010 7:56

siadasz na tyłek od zaraz i zaczynasz sie uczyc! mozesz kupic sobie jakoś ksiązke przygotowującą do matury z poziomu podstawowego, albo wybrac sie na korepetycje i tam juz Cie ktos dokladnie pokieruje. jak zaczniesz juz, to spokojnie poradzisz sobie z maturą w maju. pozdrawiam

» magwas1107usa (Born-5)
Wto Wrz 14, 2010 21:57

czesc Marcin,

oczywiscie, ze przyotowanie sie do matury w maju jest mozliwe!
najwazniejsze to systematycznosc, czyli albo sam kupujesz w ksiegarni dobre repetyturium z plytami CD (co znaczniej ulatwi ci nauke) i uczysz sie sam albo uczysz sie sam z niewielka pomoca lektora, ktory np razw tygodniu bedzie sprawdzal twoja wiedze, zwracla uwage na najwazniejsze kwestie:)

wazne jest tez to, ze gdy bedziesz wybierac repetytorium do nauki i inne pomoce naukowe, bys wybral naprawde te pozycje, ktore ci najbardziej opowiadaja -przejrzystosc, w prosty sposob wyjasnione zagadnienia gramatyczne, itd.

zycze powodzenia!!!

pozdrawiam,

Magda

» Martines (Born-3)
Czw Wrz 30, 2010 19:06

Ja natomiast przygotowuję się do matury rozszerzonej :c
czy ilość słów do napisania w formie np.listu jest większa na rozszerzeniu niż podstawie?

» Seadog ( Specjalista -445) Devoted Member
Czw Wrz 30, 2010 22:58

Chodzisz do szkoły? Masz nauczyciela angielskiego? Jego/jej obowiązkiem jest podać Ci te informacje. Jeśli nie - jest leszczem, a informacje i tak musi Ci podać dyrekcja. Jeśli jedno i drugie zawiedzie, lub chcesz podejść do matury eksternistycznie, koniecznie powinnaś (powinieneś) zapoznać się z oficjalnymi informacjami CKE, np. tu: http://www.cke.edu.pl/images/stories/0012_...08_godz_12_40.pdf

To bardziej pewne niż cokolwiek, co ktokolwiek tu mógłby Ci napisać.

» Sylwusiaa91 (Gość)
Czw Kwi 07, 2011 17:12

kiedy sie najlepiej przygotowywac do matury miesiac przed matura?

Dyskusja była nieaktywna przez 310 dni, więc została przeniesiona do archiwum.

Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2 (Odpowiedzi: 26| Wyświetleń: 23901)

Wyszukiwanie:

Społeczność e-ANG.pl

Użytkownik:
Hasło:

Zapomniałem hasła
Problemy z logowaniem?
Po co mam zakładać tu konto?

Język angielski to podstawa! Nauka angielskiego online

Korepetycje z angielskiego
Baza korepetytorów języka angielskiego. Szukasz kogoś taniego i dobrego w Twojej okolicy? Wejdź i poszukaj.

Korepetytorzy, którzy wypowiedzieli się w tym wątku:

haniak korepetytor, Szczecin

czarna.pantera korepetytor, Wrocław

magwas1107usa korepetytor, Lodz

Angielski dla początkujących
Zaczynasz swoją przygodę z językiem angielskim? Musisz tu zajrzeć aby opanować podstawy
Matura z angielskiego
Przykładowe wypowiedzi na mature ustną, wybrane sytuacyjki i wskazówki
Lekcje angielskiego
Jest to wirtualna szkoła językowa w ramach której są publikowane lekcje składające się z różnych części: gramatyka, słownictwo, czytanie, mówienie, słuchanie
Ćwiczenia ze słuchu
Teksty piosenek z pousuwanymi wyrazami. Słuchasz, uzupełniasz. Pewnie nigdy nie wsłuchiwałeś się w teksty - teraz masz okazję
.