|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» aniakowlaska
(Gość)
Sob Lip 26, 2008 16:47
Bezpłatne studia po angielsku w Danii
Witam wszystkich,
Ja wyjezdzam na studia do Danii w ramach studiujwdanii.pl
Kontaktowałam się z nimi, są biurem 6 uczelni z Danii: VIA University College Vitus Bering, Aarhus Business College, Design and Business School TEKO, Vejlby Agricultural College, Aarhus Technical College, Roskilde Business College.
Studia są bezpłatne, i o to mi chodziło, duży wybór kierunków: produkcja, inżynieria, projektowanie multimediów, studia programistyczne, kierunki biznesowe, informatyka, elektronika, budownictwo, architektura, chemia, biotechnologie, ekologia, ochrona środowiska, farmerstwo, a nawet projektowanie mody :P
Wszystko oczywiscie po angielsku i mozna pracowac sobie w trakcie i sie utrzymac samemu (duuze zarobki w porownaniu do Polski).
No dobra, ale pytanie, czy ktokolwiek tam sie teraz wybiera tez w tym roku?
Jestem juz po rozmowach (kawalek temu) i pozytywnie.
Mam tam troche kolezanek juz na studiach, ale wiadomo one starsze niz ja i juz tam sa :)
Dzięki za odpowiedzi.
» aniakowlaska
(Gość)
Sob Lip 26, 2008 16:48
Witam wszystkich,
Ja wyjezdzam na studia do Danii w ramach studiujwdanii.pl
Kontaktowałam się z nimi, są biurem 6 uczelni z Danii: VIA University College Vitus Bering, Aarhus Business College, Design and Business School TEKO, Vejlby Agricultural College, Aarhus Technical College, Roskilde Business College.
Studia są bezpłatne, i o to mi chodziło, duży wybór kierunków: produkcja, inżynieria, projektowanie multimediów, studia programistyczne, kierunki biznesowe, informatyka, elektronika, budownictwo, architektura, chemia, biotechnologie, ekologia, ochrona środowiska, farmerstwo, a nawet projektowanie mody :P
Wszystko oczywiscie po angielsku i mozna pracowac sobie w trakcie i sie utrzymac samemu (duuze zarobki w porownaniu do Polski).
No dobra, ale pytanie, czy ktokolwiek tam sie teraz wybiera tez w tym roku?
Jestem juz po rozmowach (kawalek temu) i pozytywnie.
Mam tam troche kolezanek juz na studiach, ale wiadomo one starsze niz ja i juz tam sa :)
Dzięki za odpowiedzi.
» haniak
(Newbie-10)
Nie Sty 18, 2009 19:56
ddfdf
[ Dodano: Nie Sty 18, 2009 19:59 ]
Witam,
przygotowuję maturzystów do egzaminu juz od paru lat i wiem, ze na maturze I'm i I am to są 2 słowa.
A to, ktore wybierzemy, zależy od formy wypowiedzi - jesli jest nieformalna to I'm, jesli formalna to I am.
pozdrawiam maturzystów ;)
» Seadog
( Specjalista -445) 
Pon Sty 19, 2009 16:50
A tu Cię, Haniu, zaskoczę: od zeszłego roku (maj 2008) na maturze pisemnej słowa liczy się od spacji do spacji. Czyli "I am" = 2 słowa, zaś "I'm" = 1 słowo. Głupota pierwszej wody, ale zgaduję, że wymyślono tak po to, żeby mniej kumatym anglistom (my wszak humanisty) łatwiej się słowa liczyło. Bo do tej pory musieli pamiętać, że "don't" = 2 słowa, a "can't" = 1 słowo i się wszystko kiełbasiło. Taka jest moja spiskowa teoria tej (cichej i nagłej!) zmiany.
A skoro już jesteśmy w temacie, to nie mogę nie pomarudzić na samą ideę liczenia. Jaki idiota wymyślił, że człowiek nie ma co w majowe weekendy robić, tylko słówka liczyć, jakby od tego cokolwiek zależało. Poważne egzaminy (tak, z całą odpowiedzialnością sugeruję, że matura jest niepoważna!) narzucają limit słów, i owszem, ale jest on tylko guideline. Jeśłi ktoś napisze za mało, to nie zawrze wszystkich informacji i/lub na bakier będzie z formą. Jeśli napisze za dużo, będzie miał zdania zbędne, nierelewantne, dostanie więc po łbie za lanie wody (czyli głównie kompozycja). I tyle. Tak działają np. egzaminy Cambridge.
_________________ KONTEKST, kuchta, KONTEKST!!!
» werka.90
(Fresh Member-42)
Pią Lut 13, 2009 10:38
widze że tylko ja zdaje angielski by go zdać. wy szyscy za tym przedmiotem wiążecie wyjazdy stududia zagraniczne . a ja po prostu chce zadać tą mature chociaż na 30% z anglika. ale wiem że pewnie będą poprawki. pisałam ostatnio wiadomość o rozmowach streowanyc ale chba ktoś je wykasował :( szkoda liczyłam ze ktoś z was mi pomoże . :(
» Penelope19
(Gość)
Wto Lip 28, 2009 14:32
Cj Vivid
Mnie świetnie przygotowali do matury lektorzy z Vividu, rozszerzoną zdałam na 87% ustną na 20 pkt. Kursy maturalne są w grupach od 4-8 osób, ucza i gramatyki i konwersacji(nativi sa naprawde kompetentni) no i ceny są normalne;) Polecam
» Marcin23
(Gość)
Sro Lip 28, 2010 21:19
Re:Przygotowania do matury czas zacząć
witam
chciałem sie spytać czy jest możliwe przygotowanie do matury z podstawowego angielskiego
mówie to bo do tej pory przez wszytkie lata sie obijałem sciągałem i załatwiałem sobie lewe testy i nie wiem od czego zacząć bo matura w maju a ja mam pusto w głowie
proszę o dobre rady .
» czarna.pantera
( Młodszy Specjalista -334) 
Czw Lip 29, 2010 7:56
siadasz na tyłek od zaraz i zaczynasz sie uczyc! mozesz kupic sobie jakoś ksiązke przygotowującą do matury z poziomu podstawowego, albo wybrac sie na korepetycje i tam juz Cie ktos dokladnie pokieruje. jak zaczniesz juz, to spokojnie poradzisz sobie z maturą w maju. pozdrawiam
_________________ Pisze prace po angielsku (typu: listy, wypracowania, eseje, itp.), moje gg 3732905
» magwas1107usa
(Born-5)
Wto Wrz 14, 2010 21:57
czesc Marcin,
oczywiscie, ze przyotowanie sie do matury w maju jest mozliwe!
najwazniejsze to systematycznosc, czyli albo sam kupujesz w ksiegarni dobre repetyturium z plytami CD (co znaczniej ulatwi ci nauke) i uczysz sie sam albo uczysz sie sam z niewielka pomoca lektora, ktory np razw tygodniu bedzie sprawdzal twoja wiedze, zwracla uwage na najwazniejsze kwestie:)
wazne jest tez to, ze gdy bedziesz wybierac repetytorium do nauki i inne pomoce naukowe, bys wybral naprawde te pozycje, ktore ci najbardziej opowiadaja -przejrzystosc, w prosty sposob wyjasnione zagadnienia gramatyczne, itd.
zycze powodzenia!!!
pozdrawiam,
Magda
» Martines
(Born-3)
Czw Wrz 30, 2010 19:06
Ja natomiast przygotowuję się do matury rozszerzonej :c
czy ilość słów do napisania w formie np.listu jest większa na rozszerzeniu niż podstawie?
» Seadog
( Specjalista -445) 
Czw Wrz 30, 2010 22:58
Chodzisz do szkoły? Masz nauczyciela angielskiego? Jego/jej obowiązkiem jest podać Ci te informacje. Jeśli nie - jest leszczem, a informacje i tak musi Ci podać dyrekcja. Jeśli jedno i drugie zawiedzie, lub chcesz podejść do matury eksternistycznie, koniecznie powinnaś (powinieneś) zapoznać się z oficjalnymi informacjami CKE, np. tu: http://www.cke.edu.pl/images/stories/0012_...08_godz_12_40.pdf
To bardziej pewne niż cokolwiek, co ktokolwiek tu mógłby Ci napisać.
_________________ KONTEKST, kuchta, KONTEKST!!!
» Sylwusiaa91
(Gość)
Czw Kwi 07, 2011 17:12
kiedy sie najlepiej przygotowywac do matury miesiac przed matura?
|