|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» Joasia16
(Gość)
Nie Gru 17, 2006 15:29
list formalny
Znalazłaś w prasie anglojęzycznej ogłoszenie o wakacjach pod namiotem w
różnych zakatkasz Szkocji. Napisz list do organizatora takich wakacji z
prośbą o szczegóły.
*Napisz, gdzie znalazłaś ogłoszenie i ile osób chciałoby skorzystać z
takiej oferty.
*Zapytaj o warunki na polach namiotowych i cenę pobytu.
*Dowiedź sie, czy organizator gwarantuje posiłki i czy są one wliczone w
cenę pobytu.
*Poproś o przesłanie katalogu z ofertami i formularza zgłoszeniowego.
No właśnie to ten list-Bardzo proszę o jakakolwiek pomoc, z góry dziekuję
za jakikolwiek przejaw zainteresowania.
przeczytałam poprzednie posty i w zwiazku z tym aby troszkę pomóc, wstawiłam jak by to mogło brzmieć w języku polskim
Szanowny pan ....
Mam na imią Mirka Nowak i piszę w zwiazku z ogłoszeniem z dnia 6.12.2006 dotyczącego wakacji pod namiotem w różnych zakątkach Szkocji, które znalazłam w gazecie The sun . Interesują mnie szczegółowe informacje na temat tych wakacji m.in Jakie są warunki na polach namiotowych? Jaka jest cena pobytu i czy jest jakaś znizka dla grupy?? Ta ofertą byłoba zainteresowana grupa 29 osób. Czy organizuje Pan posiłki, jesli tak to jakie i jak jest ich cena??- a może są wliczone w cenę pobytu?? Interesuje mnie rozkład miejsc w których posiada Pan pola namiotowe, bo w ogłoszeniu było, że " w róznych zakatkach Szkocji"
Bardzo bym prosiła o przesłanie katalogu z Pańskimi ofertami i formularza zgłoszeniowego.
Z niecierpliwościa czekam na odpowiedź.
» Joasia16
(Gość)
Wto Gru 19, 2006 20:04
badziewie
Wiecie co na tym forum to samo badziewie, tu sobie można pisać, i tak wam nikt nie pomoże... o
» Gość
()
Wto Gru 19, 2006 20:14
Jest za dużo pytających a za mało odpowiadających. Każdy chce tylko w swoją stronę: pomogą to nara, nie przyjdzie na myśl żeby pomóc słabszym od siebie. Więc się nie dziw, skoro sama tak postępujesz.
Każdy chce czegoś od nas ale nie chce nic dać w zamian.
» Joasia16
(Gość)
Wto Gru 19, 2006 21:05
to nie tak
To nie jest tak, ja nie umię angielskiego , dlatego zwracam sie o pomoc, po prostu wcześniej uczyłam sie niemieckiego i hiszpańskiego. A sama bardzo pomagam innym słabszym, na innych forach- bardzo często pomagam rozwiazywać problemy matematyczne, na forum matematycznym, czy sam piszę listy tylko po hiszpańsku- a angielskiego nie umię wiec zwracam się o pomoc. Gdybym mogła pomóc to chetnie bym to zrobiła. Zawsze czytam wszystkie posty z tej strony i po prosu ja tego nie umię wiec nie będę komuś żle robiła jakiegoś zadania. Polecam sie jako pomoc przy pisaniu wypracowań z polskiego, dobrze umię fizykę i całkiem nieźle matematykę. Żbiologi też jestem nie naj gorsza.
» Aimertume
(Newbie-15)
Wto Gru 19, 2006 22:29
Jeśli podają Ci, co masz zawrzeć w takim liście, to naprawdę żaden problem go napisać, choćby najprostszymi zdaniami. Pamiętaj tylko, że w listach formalnych nie powinniśmy zadawać pytań w mowie niezależnej (np. nie: "Jaka jest cena pobytu?", a "Chciałabym wiedzieć, jaka jest cena pobytu"). No chyba że byłyby to baaaardzo grzecznościowe formy. Nie musisz też, a nawet nie powinnaś pisać na wstępie, jak się nazywasz. I tak przecież podpiszesz się na końcu.
To po kolei według instrukcji:
Dear Sir/Madam (używamy zawsze, gdy nie znamy nazwiska odbiorcy)
I najłatwiej jak to tylko możliwe, najściślej, jak mogę:
I am writing to ask for more information about the camping holiday in Scotland. I have found your advertisement in The Sun. I and 2 of my friends are very interested in the holiday, but we need some more details.
Firstly, i have to know what the price of the holiday is. I would also like to ask whether you organise meals for us, and whether we are supposed to pay extra money for them.
What i am always very worried about is conditions of the holiday. I would be grateful if you could tell me something more about the camping sites that we are to stay on.
I am still not completely sure if I will decide to spend my holidays in Scotland. That is why i would like you to send me a catalogue of all your offers and a notification form.
Jak widzisz - szybko, bez owijania w bawełnę... A tak po prawdzie, to najlepiej po prostu przetłumaczyć na angielski te zdania z instrukcji, trochę je przekształcić i posklejać w całość.
I look forward to hearing from you. (Najlepiej zawsze kończyć tak list)
Yours faithfully,
(Jeśli znamy nazwisko odbiorcy, jeśli go nie znamy używamy: "Yours sincerely")
XYZ (W takich zadaniach typu "po prostu napisz", nie wpisujemy żadnych imion, po prostu XYZ... Tak nas przynajmniej uczą w szkole do matury)
W liście angielskim wszystko, począwszy of Dear Sir, a skończywszy na XYZ, piszemy z lewej strony. Najlepiej po każdym akapicie rób linijkę odstępu - będzie bardziej przejrzyście.
Słówek nie liczyłam... Nie wiem czy mieści się w limicie. No, ale z tym już sobie poradzisz. Najwyżej dopiszesz jakieś zdanko lub coś wykreślisz. :wink:
» joasia16
(Gość)
Wto Gru 19, 2006 22:33
wielkie dzieki
Jak mogę sie odwdzieczyć?? super
» Aimertume
(Newbie-15)
Wto Gru 19, 2006 23:21
Po prostu, zapamiętaj choć odrobinę z tego, co napisałam. Pisząc, bądź poprawiając prace, sama się uczę. A tak poza tym, bardzo chciałabym, żeby ludzie, szczególnie Polacy, umieli biegle posługiwać się angielskim. :wink:
» Joasia16
(Gość)
Sro Gru 20, 2006 21:44
wielkie dzięki
Wielkie dzięki- zapamiętam!!! Też chciałabym tak umieć angielski jak Ty!
|