|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» tylko gość
(Gość)
Sob Lut 23, 2008 12:14
problemy z wyborem wariantów studiów- anglistyka
Witam
W tym roku zdaję maturę i chciałabym studiować anglistykę. Chcę później uczyć w centrum językowym i pracować w firmie (lub otworzyć własną- planuję podyplomowe z zarządzania).
Interesuje mnie specjalizacja: język w biznesie. A teraz moje dylematy:
- iść od razu na magisterskie z języka biznesu (znacie może uczelnie, która to oferuje?)
- 3lata licencjackie (anglistyka) i później zrobić mgr (ze specjalizacją) te przenoszenia itp. troszkę mnie przerażają chociaż ten wariant wydaje mi się najlepszy.
Chciałabym prosić osoby, które są na anglistyce o radę bo kilka mądrych słów na pewno mi się przyda w podjęciu decyzji ;)
Jeżeli znacie uczelnie, które odnoszą się do moich wariantów proszę o podanie (wiem, to nie sztuka wpisać w Google- posprawdzać, ale mimo wszystko chciałabym zobaczyć wasze sugestie).
» ozzy
( Specjalista -683) 
Pią Lut 29, 2008 0:04
Ja studiuje ang. ale nie mam takich inf ktora uczelnia co oferuje. Na razie robie licencjat a potem mgr.
Powiem tylko, ze studia jezykowe wymagaja ogromnej pracy i systematycznosci. Nie ma lekko- to jest pewne. I sa lepsze dla dziewczyn bo faceci- waidomo, brak organizacji, olewka na wszystko, ja nie robie notatek tylko kseruje, nie chce sie na wyklady chodzic. A panny to oczywiscie szlaczki nawet robia w tych swoich kajecikach ;-)
Jesli chodzi o przedmioty, ktore mam to zebys wiedziala napisze co Cie czeka:
Historia Anglii, Stanow, Wiedza o Anglii, Stanach, gramatyka opisowa, praktyczna, kontrastywna, historyczna, listening, reading, conversation, writing, jezykoznastwo, literatura angielska i Stanow, tlumaczenia, remedial (slowka, idiomy itd), zapewne dodatkowy jezyk, historia literatury i wiele wiele innych 'ciekawych' rzeczy.
Jak masz jeszcze jakies konkretne pytania to pisz najlepiej na priv.
_________________ dictionary + google = solution
Nie oczekuję wieńców, pokłonów ani pomników ale 'dziękuję' to by kur** wypadało powiedzieć nieraz :-|
» nBuffy
(Newbie-21)
Wto Mar 04, 2008 21:31
Hej, tutaj "tylko gość", niestety mimo rejestracji nie mogę pisać na priv (za krótko tu jestem:P).
Wiem, że wiele mnie czeka (i to co wypisałeś odpowiada mi), jednak mimo że nie robię szlaczków, nie koloruję słówek itp. to myślę, że sobie poradzę :)
Ogólnie chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej o specjalizacji język w biznesie, słyszałeś coś o tym?
Pozdrawiam i dziękuję za wcześniejszą odpowiedź :)
» Gość
()
Czw Lip 31, 2008 12:17
ja wybieram sie na jezyk angielski specjalnosc nauczycielska.czy ktos moze mi cos blizej napisac o tych stuudiach/
» vard
( Specjalista -343) 
Czw Lip 31, 2008 21:49
a co właściwie chcesz wiedzieć?
» Gapcia1986
(Occasional Member-87) 
Pią Sie 01, 2008 20:47
hmm i raczej teraz nie dostaniesz się nigdzie na 5cio letnie gdyż jest teraz w użyciu tzw. system boloński czyli studia dwustopniowe, czyli Iszego 3 lata <licencjat> i IIgo 2 lata <magisterka>
ja ci polecam wziąć sobie pedagogiczne jakieś skoro chcesz zostać lektorem w szkole < nawet językowej> to raz a na magisterce możesz pociągnąć język w biznesie :)
Gość napisał(a):ja wybieram sie na język angielski specjalność nauczycielska.czy ktoś może mi coś bliżej napisać o tych studiach/
no cóż studia doś fajne, ukończyłam do standardowych zajęć jak:
PNJA < reading, grammar, writing, listening speaking>
Kultura UK i USA
językoznawstwo literatura UK i USA
gramatyka : kontrastywna, syntax, fonetyka+fonologia
literaturoznawstwo
historia języka
lektorat z j obcego
wf
sa także
historia filozofii,
pedagogika
glottodydaktyka
psychologia
metodyka
wykład humanistyczny
chyba wszystko ujęłam, no i odbywa się praktykę w szkole :) super sprawa :D
_________________ I'm too sexy for this site:P
» julius
(Born-3)
Pią Lut 13, 2009 22:51
Gapcia1986 napisał(a):no cóż studia doś fajne, ukończyłam do standardowych zajęć jak:
PNJA < reading, grammar, writing, listening speaking>
Kultura UK i USA
językoznawstwo literatura UK i USA
gramatyka : kontrastywna, syntax, fonetyka+fonologia
literaturoznawstwo
historia języka
lektorat z j obcego
wf
sa także
historia filozofii,
pedagogika
glottodydaktyka
psychologia
metodyka
wykład humanistyczny
Widze że jesteś dobrze obeznany w tych sprawach więc mam pytanie czym różnią się egzaminy FCE od tych LTE pearsonpte.com/polish/Pages/Exams.aspx
|