|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» A-tinka
(Born-9)
Czw Sty 31, 2008 14:33
Wyrażenie"picking oakum" i "ma'am"
picking oakum
Tak właściwie to nie wiem, czy to w ogóle jest wyrażenie, ale za nic nie mogę tego przetłumaczyć.
Całe zdanie jest takie:
"Tomorrow morning, you will begin picking oakum"
ma'am
Takie to trochę dziwne. Może mi ktoś powiedzieć czy istnieje w ogóle coś takiego czy to tylko błąd w druku?
Znalazłam to w wypowiedzi:
"Yes ma'am"
Pozdrawiam,
A-tinka
_________________ zakupoksiążkoholiczka
» Gość
()
Czw Sty 31, 2008 15:34
oakum to pakuły - Pakuły, szczeliwo hydrauliczne, pasma włókien konopnych lub lnianych, zwilżone minią ołowianą rozrobioną pokostem. Stosowane są jako materiał do uszczelniania połączeń rurowych skręcanych.
ma'am uprzejma forma zwracania się do kobiety lub królowej lub kobiety ( w wojsku, policji )wyższej rangą
» zielonatara9
(Gość)
Czw Sty 31, 2008 16:35
conditioning and re conditioning
» A-tinka
(Born-9)
Czw Sty 31, 2008 17:02
Dzięki za odpowiedź:)
» Pauliśka
(Gość)
Czw Lut 21, 2008 18:00
ma'am znacz "tak prosze pani" lub "słucham prosze pani" lub takie formy grzecznościowe
» Szuwar
(Gość)
Pon Mar 31, 2008 12:26
Żeby było do końca jasne: "ma'am" to skrócona forma od "madam", co jest odpowiednikiem "sir" przy zwracaniu się do mężczyzn.
» A-tinka
(Born-9)
Pon Mar 31, 2008 15:32
Tak, tak już wiem, bo się tego uczyłam:P
|