Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować aby w pełni korzystać z serwisu..

Forum językowe
    FORUM JĘZYKOWE
ANGIELSKI
   Forum językowe   Język angielski    Blogi angielskie

e-Anglomaniacy są wsród nas... a niektórzy dają korepetycje z angielskiego
Materiały:    Czasy angielskie   •   Struktury   •   Gramatyka   •   Matura   •   Dla początkujących
Ćwiczenia:    Testy on-line   •   Ze słuchu   •   3 testy   •   Phrasal verbs
Słownictwo:   •   Nauka słówek   •   Kurs 1000 słówek
Pomoce:    Wypracowania   •   FCE   •   Korepetycje   •   Idiomy
Inne:    Bajki   •   Czytelnia   •   Gry językowe   •   Tłumaczenia piosenek   •   Slang

ZASADY FORUM - zapoznaj się z regulaminem

CZASOWNIKI NIEREGULARNE-jak najlepiej się nauczyć??

Idź do strony 1, 2  Następny
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu Forum językowe | dział: Sposoby nauki

Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.

Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki

» Wikita (Born-4)
Pon Sty 14, 2008 17:27
CZASOWNIKI NIEREGULARNE-jak najlepiej się nauczyć??

Hejka mam problem. Muszę się nauczyć czsowników nieregularnych i nie wiem jak najefektowniej to zrobić.:?:
Myślicie, że lepiej wkówać na pamięć ze słownika, czy wszystko sobie z czymś kojarzyć. A możę jeszcze inaczej. Prosze pomóżcie.

Z góry dzięki :?

BoSko: Przenoszę temat z działu Introduction do Sposoby Nauki

» husky2005 (Born-8)
Wto Sty 15, 2008 13:35

Myślę, że niestety na pamięć :( pzdr

» labamb (Gość)
Sro Sty 23, 2008 11:48
czasowniki nieregularne

Zrób sobie małe karteczki, po jednej stronie polskie nazewnictwo po drugiej odmiane i noś je zawsze ze sobą, w drodze do pracy czy szkoły przekłądaj je i pytaj sie sama. Świetna metoda szybko wchodzi:) :) :) POWODZENIA

» ozzy ( Specjalista -683) Gold Member
Sob Sty 26, 2008 0:58

tu nie ma zadnej filozofii- trzeba cram.. czyli wykuć :-) Cwic robiac kolumne po ang- zaslaniaj i pisz po polsku, nastepnie nowo otrzymana kolumne zaslaniasz i robisz wersje ang itd.. Przynajmniej ja sobie tak robie a raczej robilem jak sie uczylem irregurali hehe

Nie oczekuję wieńców, pokłonów ani pomników ale 'dziękuję' to by kur** wypadało powiedzieć nieraz :-|

» Davido18 (Born-2)
Pią Lut 08, 2008 18:15

musisz nauczyc sie tego by heart - na pamiec. Ale z tymi karteczkami tez dobre. Moj facet od niemca polecil nam to do nauki slowek. Bardzo pomocne;)

Zycze powodzenia. :)

» xoni (Born-5)
Nie Lut 17, 2008 11:50

Wg mnie zależy do czego Ci to jest potrzebne. Jeśli po to żeby coś zdać/zaliczyć to rzeczywiście - zrób karteczki i wykuj.

Ale jeśli chcesz je stosować i mówić poprawnie to niestety wymaga praktyki. To może brzmieć jak lata nauki, ale idzie dość szybko. Dużo większe problemy z tego co obserwuje mają ludzie z wyeliminowaniem błędów z dodawaniem/niedodawaniem s. Mi też zajęło dłużej, czasowniki nieregularne (przynajmniej te najczęściej używane) na poziomie upperintermediate ma się już praktycznie opanowane.

» M@ja (Born-9)
Nie Lut 17, 2008 15:54

a ja mam taki sposob najpierw wypisuje sobie wszystki czasowniki nieregularne(ok.200=))i numeruje je od 1 do....póżniej codziennie losuje sobie kilka numerkow np.25,57,89,135,169,24 i sprawdzam te czasowniki nastepnie przez cały dzien patrze na nie są na kompie,przy obiedzie,podczas przerwy w filmie,w autobusie,kolejce do sklepu itd. gwarantuje że po ok.2 tygoniach bedziecie umieli czasowniki nieregularne na wyrywki
pozdrawiam i życze miłej nauki
M@ja :D

» OlgaK (Gość)
Pon Lut 25, 2008 8:39
Czasowniki nieregularne

Jest kilka pomocy naukowych - sprofilowanych dla osób, które mają problemy z nieregularnymi, np. z wyd. Cztery Głowy - Fiszki, DIM Nauka i Multimedia, wyd. Edgard Czasowniki nieregularne z ćwiczeniami. Musisz poszukać na stronach wydawnictw albo na merlinie i wybrać to co dla ciebie jest najlepsze.

» Hihi (Gość)
Pon Lut 25, 2008 16:18

Wiesz, może podsunę Ci pomysł co do tego jak :kuć". Po prostu wypisz sobie najpierw tylko te czas. ktore są w 3 formach identyczne, potem te, w których dwie ostatnie są te same, odkryj jakieś związki między nimi, pogrupuj je i zacznij powtarzać. To naprawdę pomaaga, nie tylko w angielskim :D.

Pozdrawiam.,

» violet (Fresh Member-41)
Czw Lut 28, 2008 16:23

ja najpierw wypisałam wszystkie czasowniki a potem codziennie co jakiś czas czytałam je. te słówka pamiętam do dzisiaj i nie muszę powtarzać :D

Czw Lut 28, 2008 23:57

Co to są 'fiszki' ??? :P jak ja zaczynalem nauke to chyba czegos takiego nie bylo.. :p

Nie oczekuję wieńców, pokłonów ani pomników ale 'dziękuję' to by kur** wypadało powiedzieć nieraz :-|

» violet (Fresh Member-41)
Nie Mar 02, 2008 10:46

fiszki to są takie małe karteczki, po jednej stronie jest polskie słówko a po drugiej tłumaczenie na angielski. śa też bardziej rozbudowane fiszki np. jest jakies pytanie i do wyboru trzy odpowiedzi na drugiej stronie jest prawidłowa odp. i wyjaśnienie. fiszki ostatnio są wydawane w poniedziałek z gazetą wyborczą.

» Basiaa1991 (Born-3)
Czw Mar 20, 2008 15:57

[ Dodano: Czw Mar 20, 2008 15:57 ]
hej! ja sobie pisalam w pokoju na tablicy i to bylo tak widoczne ze pare nascie razy na dzien to widzialam i pare razy powtorzylam i juz umialam zycze powodzenia :) :D[b][/b]

» Marika (Frequent Member-165) Frequent Member
Czw Mar 20, 2008 15:59

Dużo ćwiczen robic gramatycznych, DUUUUZO DUUUUUUUUUUUUUUUUZO wtedy same wchodzą czasowniki każdej formy. Ja się nigdy ich nie uczyłam, po prostu intuicyjnie wpoiłam sobie wszystkie robiąc miliony ćwiczeń na czasy , stronę bierną, conditionale i mowe zależną :D

W razie wątpliwości : gg:4420090

Pią Mar 21, 2008 20:20

Ja tam nigdy nie robie zadnych cwiczen :-) Czytam teorie i ide na kolokwium sprawdzic czy umie. Ale wiem, ze panny odemnie z filologii robia cwiczenia i ostro kują. Ja jednak jestem z tych leniwych typow, ktorzy chca zdac wszystko minimalnym nakładem pracy. Jak dotad mi sie w wiekszosci przypadkow to udaje :-) No ale wiadomo- kazdy ma swoje sposoby nauki

Załóż nowy wątek w dziale Sposoby nauki | Odpowiedz w tym wątku

Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2 (Odpowiedzi: 21| Wyświetleń: 11042)

Wyszukiwanie:

Społeczność e-ANG.pl

Użytkownik:
Hasło:

Zapomniałem hasła
Problemy z logowaniem?
Po co mam zakładać tu konto?

Język angielski to podstawa! Nauka angielskiego online

Korepetycje z angielskiego
Baza korepetytorów języka angielskiego. Szukasz kogoś taniego i dobrego w Twojej okolicy? Wejdź i poszukaj.

Korepetytorzy, którzy wypowiedzieli się w tym wątku:

ozzy korepetytor, Preston

Angielski dla początkujących
Zaczynasz swoją przygodę z językiem angielskim? Musisz tu zajrzeć aby opanować podstawy
Matura z angielskiego
Przykładowe wypowiedzi na mature ustną, wybrane sytuacyjki i wskazówki
Lekcje angielskiego
Jest to wirtualna szkoła językowa w ramach której są publikowane lekcje składające się z różnych części: gramatyka, słownictwo, czytanie, mówienie, słuchanie
Ćwiczenia ze słuchu
Teksty piosenek z pousuwanymi wyrazami. Słuchasz, uzupełniasz. Pewnie nigdy nie wsłuchiwałeś się w teksty - teraz masz okazję
.
Udziel odpowiedzi:

Twoje imię

Wpisz 3 ostatnie zielone znaki z obrazka