|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» Wikita
(Born-4)
Pon Sty 14, 2008 17:27
CZASOWNIKI NIEREGULARNE-jak najlepiej się nauczyć??
Hejka mam problem. Muszę się nauczyć czsowników nieregularnych i nie wiem jak najefektowniej to zrobić.:?:
Myślicie, że lepiej wkówać na pamięć ze słownika, czy wszystko sobie z czymś kojarzyć. A możę jeszcze inaczej. Prosze pomóżcie.
Z góry dzięki :?
BoSko: Przenoszę temat z działu Introduction do Sposoby Nauki
» husky2005
(Born-8)
Wto Sty 15, 2008 13:35
Myślę, że niestety na pamięć :( pzdr
» labamb
(Gość)
Sro Sty 23, 2008 11:48
czasowniki nieregularne
Zrób sobie małe karteczki, po jednej stronie polskie nazewnictwo po drugiej odmiane i noś je zawsze ze sobą, w drodze do pracy czy szkoły przekłądaj je i pytaj sie sama. Świetna metoda szybko wchodzi:) :) :) POWODZENIA
» ozzy
( Specjalista -683) 
Sob Sty 26, 2008 0:58
tu nie ma zadnej filozofii- trzeba cram.. czyli wykuć :-) Cwic robiac kolumne po ang- zaslaniaj i pisz po polsku, nastepnie nowo otrzymana kolumne zaslaniasz i robisz wersje ang itd.. Przynajmniej ja sobie tak robie a raczej robilem jak sie uczylem irregurali hehe
_________________ dictionary + google = solution
Nie oczekuję wieńców, pokłonów ani pomników ale 'dziękuję' to by kur** wypadało powiedzieć nieraz :-|
» Davido18
(Born-2)
Pią Lut 08, 2008 18:15
musisz nauczyc sie tego by heart - na pamiec. Ale z tymi karteczkami tez dobre. Moj facet od niemca polecil nam to do nauki slowek. Bardzo pomocne;)
Zycze powodzenia. :)
» xoni
(Born-5)
Nie Lut 17, 2008 11:50
Wg mnie zależy do czego Ci to jest potrzebne. Jeśli po to żeby coś zdać/zaliczyć to rzeczywiście - zrób karteczki i wykuj.
Ale jeśli chcesz je stosować i mówić poprawnie to niestety wymaga praktyki. To może brzmieć jak lata nauki, ale idzie dość szybko. Dużo większe problemy z tego co obserwuje mają ludzie z wyeliminowaniem błędów z dodawaniem/niedodawaniem s. Mi też zajęło dłużej, czasowniki nieregularne (przynajmniej te najczęściej używane) na poziomie upperintermediate ma się już praktycznie opanowane.
» M@ja
(Born-9)
Nie Lut 17, 2008 15:54
a ja mam taki sposob najpierw wypisuje sobie wszystki czasowniki nieregularne(ok.200=))i numeruje je od 1 do....póżniej codziennie losuje sobie kilka numerkow np.25,57,89,135,169,24 i sprawdzam te czasowniki nastepnie przez cały dzien patrze na nie są na kompie,przy obiedzie,podczas przerwy w filmie,w autobusie,kolejce do sklepu itd. gwarantuje że po ok.2 tygoniach bedziecie umieli czasowniki nieregularne na wyrywki
pozdrawiam i życze miłej nauki
M@ja :D
» OlgaK
(Gość)
Pon Lut 25, 2008 8:39
Czasowniki nieregularne
Jest kilka pomocy naukowych - sprofilowanych dla osób, które mają problemy z nieregularnymi, np. z wyd. Cztery Głowy - Fiszki, DIM Nauka i Multimedia, wyd. Edgard Czasowniki nieregularne z ćwiczeniami. Musisz poszukać na stronach wydawnictw albo na merlinie i wybrać to co dla ciebie jest najlepsze.
» Hihi
(Gość)
Pon Lut 25, 2008 16:18
Wiesz, może podsunę Ci pomysł co do tego jak :kuć". Po prostu wypisz sobie najpierw tylko te czas. ktore są w 3 formach identyczne, potem te, w których dwie ostatnie są te same, odkryj jakieś związki między nimi, pogrupuj je i zacznij powtarzać. To naprawdę pomaaga, nie tylko w angielskim :D.
Pozdrawiam.,
» violet
(Fresh Member-41)
Czw Lut 28, 2008 16:23
ja najpierw wypisałam wszystkie czasowniki a potem codziennie co jakiś czas czytałam je. te słówka pamiętam do dzisiaj i nie muszę powtarzać :D
_________________ Metal and rock forever \m/
» ozzy
( Specjalista -683) 
Czw Lut 28, 2008 23:57
Co to są 'fiszki' ??? :P jak ja zaczynalem nauke to chyba czegos takiego nie bylo.. :p
Nie oczekuję wieńców, pokłonów ani pomników ale 'dziękuję' to by kur** wypadało powiedzieć nieraz :-|
» violet
(Fresh Member-41)
Nie Mar 02, 2008 10:46
fiszki to są takie małe karteczki, po jednej stronie jest polskie słówko a po drugiej tłumaczenie na angielski. śa też bardziej rozbudowane fiszki np. jest jakies pytanie i do wyboru trzy odpowiedzi na drugiej stronie jest prawidłowa odp. i wyjaśnienie. fiszki ostatnio są wydawane w poniedziałek z gazetą wyborczą.
» Basiaa1991
(Born-3)
Czw Mar 20, 2008 15:57
[ Dodano: Czw Mar 20, 2008 15:57 ]
hej! ja sobie pisalam w pokoju na tablicy i to bylo tak widoczne ze pare nascie razy na dzien to widzialam i pare razy powtorzylam i juz umialam zycze powodzenia :) :D[b][/b]
» Marika
(Frequent Member-165) 
Czw Mar 20, 2008 15:59
Dużo ćwiczen robic gramatycznych, DUUUUZO DUUUUUUUUUUUUUUUUZO wtedy same wchodzą czasowniki każdej formy. Ja się nigdy ich nie uczyłam, po prostu intuicyjnie wpoiłam sobie wszystkie robiąc miliony ćwiczeń na czasy , stronę bierną, conditionale i mowe zależną :D
_________________ Our spirits dive in the world of silence... Farther into infinity... Beyond the nothingness...
W razie wątpliwości : gg:4420090
» ozzy
( Specjalista -683) 
Pią Mar 21, 2008 20:20
Ja tam nigdy nie robie zadnych cwiczen :-) Czytam teorie i ide na kolokwium sprawdzic czy umie. Ale wiem, ze panny odemnie z filologii robia cwiczenia i ostro kują. Ja jednak jestem z tych leniwych typow, ktorzy chca zdac wszystko minimalnym nakładem pracy. Jak dotad mi sie w wiekszosci przypadkow to udaje :-) No ale wiadomo- kazdy ma swoje sposoby nauki
|