CZASOWNIKI NIEREGULARNE-jak najlepiej się nauczyć??
Sposoby nauki

0

Hejka mam problem. Muszę się nauczyć czsowników nieregularnych i nie wiem jak najefektowniej to zrobić.:?:
Myślicie, że lepiej wkówać na pamięć ze słownika, czy wszystko sobie z czymś kojarzyć. A możę jeszcze inaczej. Prosze pomóżcie.

Z góry dzięki :?

Uwagi moderatora

BoSko: Przenoszę temat z działu Introduction do Sposoby Nauki

0

Myślę, że niestety na pamięć :( pzdr

0
Sponsor (Gość)
Wto Sty 15, 2008, 13:35

0

Zrób sobie małe karteczki, po jednej stronie polskie nazewnictwo po drugiej odmiane i noś je zawsze ze sobą, w drodze do pracy czy szkoły przekłądaj je i pytaj sie sama. Świetna metoda szybko wchodzi:) :) :) POWODZENIA

0

tu nie ma zadnej filozofii- trzeba cram.. czyli wykuć :-) Cwic robiac kolumne po ang- zaslaniaj i pisz po polsku, nastepnie nowo otrzymana kolumne zaslaniasz i robisz wersje ang itd.. Przynajmniej ja sobie tak robie a raczej robilem jak sie uczylem irregurali hehe

0

musisz nauczyc sie tego by heart - na pamiec. Ale z tymi karteczkami tez dobre. Moj facet od niemca polecil nam to do nauki slowek. Bardzo pomocne;)

Zycze powodzenia. :)

0

Wg mnie zależy do czego Ci to jest potrzebne. Jeśli po to żeby coś zdać/zaliczyć to rzeczywiście - zrób karteczki i wykuj.

Ale jeśli chcesz je stosować i mówić poprawnie to niestety wymaga praktyki. To może brzmieć jak lata nauki, ale idzie dość szybko. Dużo większe problemy z tego co obserwuje mają ludzie z wyeliminowaniem błędów z dodawaniem/niedodawaniem s. Mi też zajęło dłużej, czasowniki nieregularne (przynajmniej te najczęściej używane) na poziomie upperintermediate ma się już praktycznie opanowane.

0

a ja mam taki sposob najpierw wypisuje sobie wszystki czasowniki nieregularne(ok.200=))i numeruje je od 1 do....póżniej codziennie losuje sobie kilka numerkow np.25,57,89,135,169,24 i sprawdzam te czasowniki nastepnie przez cały dzien patrze na nie są na kompie,przy obiedzie,podczas przerwy w filmie,w autobusie,kolejce do sklepu itd. gwarantuje że po ok.2 tygoniach bedziecie umieli czasowniki nieregularne na wyrywki
pozdrawiam i życze miłej nauki
M@ja :D

0

Jest kilka pomocy naukowych - sprofilowanych dla osób, które mają problemy z nieregularnymi, np. z wyd. Cztery Głowy - Fiszki, DIM Nauka i Multimedia, wyd. Edgard Czasowniki nieregularne z ćwiczeniami. Musisz poszukać na stronach wydawnictw albo na merlinie i wybrać to co dla ciebie jest najlepsze.

0

Wiesz, może podsunę Ci pomysł co do tego jak :kuć". Po prostu wypisz sobie najpierw tylko te czas. ktore są w 3 formach identyczne, potem te, w których dwie ostatnie są te same, odkryj jakieś związki między nimi, pogrupuj je i zacznij powtarzać. To naprawdę pomaaga, nie tylko w angielskim :D.

Pozdrawiam.,

0

ja najpierw wypisałam wszystkie czasowniki a potem codziennie co jakiś czas czytałam je. te słówka pamiętam do dzisiaj i nie muszę powtarzać :D

0

Co to są 'fiszki' ??? :P jak ja zaczynalem nauke to chyba czegos takiego nie bylo.. :p

0

fiszki to są takie małe karteczki, po jednej stronie jest polskie słówko a po drugiej tłumaczenie na angielski. śa też bardziej rozbudowane fiszki np. jest jakies pytanie i do wyboru trzy odpowiedzi na drugiej stronie jest prawidłowa odp. i wyjaśnienie. fiszki ostatnio są wydawane w poniedziałek z gazetą wyborczą.

0

[Dodano: Czw Mar 20, 2008 15:57 ]
hej! ja sobie pisalam w pokoju na tablicy i to bylo tak widoczne ze pare nascie razy na dzien to widzialam i pare razy powtorzylam i juz umialam zycze powodzenia :) :D

0

Dużo ćwiczen robic gramatycznych, DUUUUZO DUUUUUUUUUUUUUUUUZO wtedy same wchodzą czasowniki każdej formy. Ja się nigdy ich nie uczyłam, po prostu intuicyjnie wpoiłam sobie wszystkie robiąc miliony ćwiczeń na czasy , stronę bierną, conditionale i mowe zależną :D

0

Ja tam nigdy nie robie zadnych cwiczen :-) Czytam teorie i ide na kolokwium sprawdzic czy umie. Ale wiem, ze panny odemnie z filologii robia cwiczenia i ostro kują. Ja jednak jestem z tych leniwych typow, ktorzy chca zdac wszystko minimalnym nakładem pracy. Jak dotad mi sie w wiekszosci przypadkow to udaje :-) No ale wiadomo- kazdy ma swoje sposoby nauki

Temat przeniesiony do archiwum. Nie można udzielać odpowiedzi
Serwis e-ANG.pl nie bierze odpowiedzialności za treści publikowane przez użytkowników.
Najefektywniej nauczysz się języka angielskiego z e-ANG.pl jeśli się zalogujesz.
Zalogowane osoby mogą korzystać z Systemu Powtórek Słówek, mają dostęp do Panelu Edukacyjnego oraz mogą tworzyć własne zestawy słówek.

Informacja

Zachęcamy do zalogowania się

Forum językowe e-ANG.pl to miejsce na dyskusje, zadawanie pytań oraz platforma wymiany wiedzy o języku angielskim. Zachęcamy do zapoznania się z zagadnieniami gramatycznymi oraz systemem nauki słówek angielskich udostępnionym bezpłatnie na e-ANG.pl

Ostatnio na forum
Cześć
Gabela.aa, 16 czerwca 2025, 22:45
Witam
Koziołek, 11 czerwca 2025, 23:54
Serio? Type of music? a dlaczego nie KIND?
atakromana, 2 czerwca 2025, 21:47