|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» mashque
(Gość)
Czw Gru 13, 2007 21:51
Direct and indirect question
Czy moglibyście sprawdzić mi zadanie domowe? Nie jestem pewna, czy je dobrze zrobiłam.
1.How many hours of classes are there a week
How many hours of classes are there a week?
Could you tell me how many hours of classes there are a week?
2.The cost of the course
What`s the cost of the course?
Could you tell me what`s the cost of the course?
3.Where you can stay
Where can I stay?
Could you tell me where I can stay?
» Biohazard
(Gość)
Czw Gru 13, 2007 21:54
wydają się być dobrze. Inna sprawa że nie znam polecenia
» Raspberry
(Occasional Member-88) 
Pią Gru 14, 2007 0:01
Rzeczywiście, przydałoby się polecenie, bo nigdy nic nie wiadomo :wink:
_________________ I live my life the way I want, I`ve got nothing to hide, nothing at all...
» eye
(Gość)
Nie Maj 04, 2008 13:00
Wiem, że to daleko po terminie lecz uważam że przykład nr 2 jest źle ponieważ gdyby pominąć skrót what's to byłoby what is co nadal jest formą pytającą a nie twierdzącą więc to zdanie powinno chyba brzmieć Could you tell me what the cost of the course is. Może dziwnie wygląda ale sądze, że tak jest poprawnie. Pozdro.
» ozzy
( Specjalista -683) 
Nie Maj 04, 2008 13:34
fiu fiu.. Nie ma to jak odpowiadać na pytania po pół roku od ich zadania :P
_________________ dictionary + google = solution
Nie oczekuję wieńców, pokłonów ani pomników ale 'dziękuję' to by kur** wypadało powiedzieć nieraz :-|
|