Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować aby w pełni korzystać z serwisu..

Forum językowe
    FORUM JĘZYKOWE
ANGIELSKI
   Forum językowe   Język angielski    Blogi angielskie

e-Anglomaniacy są wsród nas... a niektórzy dają korepetycje z angielskiego
Materiały:    Czasy angielskie   •   Struktury   •   Gramatyka   •   Matura   •   Dla początkujących
Ćwiczenia:    Testy on-line   •   Ze słuchu   •   3 testy   •   Phrasal verbs
Słownictwo:   •   Nauka słówek   •   Kurs 1000 słówek
Pomoce:    Wypracowania   •   FCE   •   Korepetycje   •   Idiomy
Inne:    Bajki   •   Czytelnia   •   Gry językowe   •   Tłumaczenia piosenek   •   Slang

W tym dziale forum poprawimy to co napisałeś, ale nikt nie napisze za Ciebie!

dla leni jest dział Nie chce mi się
ZASADY FORUM - zapoznaj się z regulaminem

List z Angielskiego - błagam o pomoc!!

Forum językowe | dział: prace domowe, problemy lingwistyczne

Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.

Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki

» pawelos666 (Gość)
Sob Lis 24, 2007 17:02
List z Angielskiego - błagam o pomoc!!

prosze niech mi ktos sprawdzi zadanie czy jest poprawnie napisane gramatycznie i poprawi jeśli będą jakieś błedy...
tylko w miare szybko bo mam je na jutro..... Z Góry Wielkie Dzieki

Tu jest tytul.....

Byłeś (jako ja facet ;) ostatnio na pogadance na temat sposobu zdrowego odżywiania się. W liście do znajomych napisz:
*o czym była pogadanka i kto ja prowadził
*kiedy i gdzie była
*jakich porad i przestróg udzielała osoba prowadząca
*co sądzisz o tych wskazówkach i czy masz zamiar którąś z nich zastosować

Dear frends

Thanks for your letter. It was a nice surprise to hear from your again ofter o many months. I'm sorry I haven't written for so long. I writte because be recently in conversation into subject healthy eating, and I want divide with you my information. the conversation had been organised on 20th October in my school. Lead it Doctor Stefan Spilsberg. During the conversation Doctor speak which effect into us organism exert bad food. Doctor give us a lot of pointer how life healthy. He say that eating a lot of fruits and vegetables is very prafitable for functions unscre organism, buouse contain much vitamin which need. And says that vitamin lengthen a live. I decide that will be direct alles principle, berouse I want live a long. i think that Doctor have right and one should listen him.

» pawelos666 (Gość)
Wto Lis 27, 2007 13:44

Proszę o sprawdzenie pisowni i gramatyki:

może chociaz ktos sprawdzi mi ten list:

Dear Mike,
Many thanks for your last letter. I'm sorry I haven't written for such a long time but I was busy preparing for my driving licence for last few weeks.
I know you're looking to hear all about the meeting I've recently been on. Subject of the meeting was hathly food. It took place in our school last Monday. The person who lead it was Doctor Stefan Spilsberg. During the conversation Doctor was talking about effects into our organism exert bad food. Doctor also gave us a lot of directives how to live healthy. He said that eating fruits and vegetables is very important for our organism because it contains lots of vitamins. I decide that I'll start eating fruits and vegetables because I want to live healthly. I think that Doctor has right and I should listen him.
Please drop me a line soon.

Best Wishes,
Pawel.

» mieszko (Occasional Member-55) Occasional Member
Wto Lis 27, 2007 22:32

Nie jest najgorzej, ale za bardzo kombinujesz z czasami.
Po pierwsze - pamietaj, że w poprawnej pisanej angielszczyźnie unika się skrótów typu didn't. wasn't - zamiast tego did not, was not. Ale jak piszesz list do kumpla, to jest znośne.
pawelos666 napisał(a):
I'm sorry I haven't written

I am sorry I didn't write
pawelos666 napisał(a):
I know you're looking to hear all

ma byc: you are looking forward to hear everything
(wszytsko to everything, all to każdy, wszyscy - znaczenia niby podobne, ale tu nie pasuje all)

pawelos666 napisał(a):
The person who lead it was Doctor Stefan Spilsberg

Doctor St. Sp. lead this meeting. albo It was Dr St Sp who lead this meeting. druga wersja kładzie nacisk na osobę. Twoja wersja jest raczej mało poprawna
pawelos666 napisał(a):
During the conversation Doctor was talking about effects into our organism exert bad food

During the conversation Doctor was speaking about negative effects which unhealthy food has on our bodies.
pawelos666 napisał(a):
because it contains lots of vitamins

lot a nie lots - wyrzuć 's'

pawelos666 napisał(a):
I think that Doctor has right and I should listen him.

ma być: ....that Doctor WAS right and that I should listen To him.
Dobrze pracujesz. jestes jedną z niewielu osób na forum, która chce się uczyć, a nie zrzynać gotowce

» konto usunięte (Gość)
Sro Lis 28, 2007 0:15

"pamietaj, że w poprawnej pisanej angielszczyźnie unika się skrótów typu didn't"
"Ale jak piszesz list do kumpla, to jest znośne."

Mylisz się. To list do znajomych, czyli list nieformalny, w którym wskazane jest (a nie tylko "znośne") używanie form ściągniętych.

"I am sorry I didn't write"
Błąd. Poprzednia wersja z present perfect jest poprawna, a Twoja wersja jest niedopuszczalna, jeśli w zdaniu występuje "for", czyli słówko charakterystyczne dla present perfect.

"ma byc: you are looking forward to hear everything"
Nie, po zwrocie z "to look forward to" występuje czasownik z końcówką "ing".

"Twoja wersja jest raczej mało poprawna"
Jego wersja jest OK, chociaż lepiej zacząć od "The person who..."

"lot a nie lots"
Błąd. Wcześniej było dobrze. Samo "lot" występuje w zwrocie "a lot of" a nie "lots of".

"ma być: ....that Doctor WAS right"
Nie potrzeba tu czasu przeszłego. Może być teraźniejszy.

"jestes jedną z niewielu osób na forum, która chce się uczyć, a nie zrzynać gotowce"
A ja mam wrażenie, że widziałam to wypracowanie już w innym temacie, ale o tej porze nie mam już siły ani go szukać, ani poprawiać na nowo tego listu.

» pawelos666 (Gość)
Nie Gru 02, 2007 12:59

czyli jest w miare dobrze napisany??? Pisalem to sam wzielem z wzor samej tylko tresci z tego pierwszego... ktory byl zle napisany..........

» konto usunięte (Gość)
Nie Gru 02, 2007 13:08

pawelos666 napisał(a):
czyli jest w miare dobrze napisany?

No niestety tego nie mogę powiedzieć. Mylisz czasy, stosujesz złe konstrukcje zdań i nie zwracasz uwagi na dodawanie końcówki "s" w przypadku 3 osoby liczby pojedynczej. Nie wiem, w której jesteś klasie, ale na miejscu nauczyciela postawiłabym za to jakieś 3-. Dużym plusem jest jednak to, że zawarłeś w tym liście wszystkie wymagane informacje - gdybyś ominął chociaż jedną, odbiłoby się to na ocenie.

» kk (Gość)
Pon Gru 03, 2007 19:51

czy ktos mi pomoze przetłumaczyc pare zwrotów

» kk (Gość)
Pon Gru 03, 2007 19:53

np. jeżeli nie bedziecie mieli wolnych terminów w tym czasie prosze o zwrot kosztó za kurs lub w ramach rekompensaty prosze o jakiś słownik języka angielskiego

» xironek (Born-1)
Czw Kwi 24, 2008 15:25
list o zdrowym odżywianiu

temat już znany
Byłaś ostatnio na pogadance na temat sposobu zdrowego odżywiania się. W liście do znajomych napisz:
*o czym była pogadanka i kto ja prowadził
*kiedy i gdzie była
*jakich porad i przestróg udzielała osoba prowadząca
*co sądzisz o tych wskazówkach i czy masz zamiar którąś z nich zastosować
proszę o sprawdzenie :)

Dear Tina,
How are you? I hope you are well. I am sorry I did not written for so long, but I was busy preparing for my driving licence for last few weeks.
I know you are looking forward to hear everything about the meeting I've recently been on. Subject of the meeting was hathly food. It took place in our school last Monday. Doctor Tom Brown lead this meeting. During the conversation Doctor was speaking about negative effects which unhealthy food has on our bodies. Doctor also gave us a lot of directives how to live healthy. He said that eat fresh fruits and vegetables and eat wholemeal bread. We should eat breakfast and dairy products. I decide that I'll start eating fruits and vegetables because I want to live healthly. I think that Doctor was right and that I should listen to him.
Please write soon.

Best wishes,
xyz

» Pawełos666 (Gość)
Sob Lip 26, 2008 11:20

Witam wątek jest nie aktualny czy mogę prosić moderatora o jego trwałe usunięcie? nie chce mieć śladu w internecie :)

Z góry dziękuje.

Dyskusja była nieaktywna przez 1399 dni, więc została przeniesiona do archiwum.

Strona 1 z 1 (Odpowiedzi: 9| Wyświetleń: 5366)

Wyszukiwanie:

Społeczność e-ANG.pl

Użytkownik:
Hasło:

Zapomniałem hasła
Problemy z logowaniem?
Po co mam zakładać tu konto?

Język angielski to podstawa! Nauka angielskiego online

Korepetycje z angielskiego
Baza korepetytorów języka angielskiego. Szukasz kogoś taniego i dobrego w Twojej okolicy? Wejdź i poszukaj.

Angielski dla początkujących
Zaczynasz swoją przygodę z językiem angielskim? Musisz tu zajrzeć aby opanować podstawy
Matura z angielskiego
Przykładowe wypowiedzi na mature ustną, wybrane sytuacyjki i wskazówki
Lekcje angielskiego
Jest to wirtualna szkoła językowa w ramach której są publikowane lekcje składające się z różnych części: gramatyka, słownictwo, czytanie, mówienie, słuchanie
Ćwiczenia ze słuchu
Teksty piosenek z pousuwanymi wyrazami. Słuchasz, uzupełniasz. Pewnie nigdy nie wsłuchiwałeś się w teksty - teraz masz okazję
.