|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» LEVEL27
(Newbie-21)
Czw Lis 22, 2007 12:05
EASY ENGLISH - NEW METHOD
Chciałbym napisać kilka przemysleń o języku angielskim dla poczatkujących być moze się komus przyda.Wszystko o czym napiszę nie pochodzi z zadnych ksiażek a jest jedynie fragmentem metody którą praktykuję i nauczam od kilku lat, metody biologicznych podstaw nabywania języka.Brzmi zawile ale zaraz wytłumaczę o co chodzi.Najprostszy przykład - dlaczego dziecko nabywa język szybciej i wydajniej niz dorosły? - poniewaz nie uczy sie gramatyki.
Nie jestem przeciwnikiem gramatyki - jestem przeciwnikiem gramatyki w wydaniu takim jakie jest dostepnę na rynku poniewaz zamiast ułatwiać komplikuje jeszcze bardziej , ale o tym za chwilę.
Wracając do dziecka; dziecko ucząc sie języka nie wie co to gramatyka nie zna liter i nie potrafi pisać a jednak rozmawia płynnie dlaczego?
Dla dziecka wyrazy ; see cinema possible to wyrazy z jednej rodziny, dla dorosłego 3 rózne wyrazy do zapamiętania i do nauki.
Dziecko nie znajac pisowni uczy sie tych wyrazów w następujacy sposób:
see - wyraz główny, (see)nema, po(see)ble = see+able dopiero dalsza nauka w szkole, nauka liter zasad pisowni itd "zabija" proces naturalnego nabywania języka.
Stąd tez im sie jest starszym tym gorzej idzie nauka jezyków obcych.( Na szczescie proces ten da sie odtworzyć :) )
Dlaczego tak sie dzieje ze pisownia rózni sie od wymowy?
Pisownia powstaje duzo pózniej, nie nadarza za mową.
Krótko o największej zmorze dla Polaków - czasach
- nauka 16 czasów albo róznice miedzy Simple Past i Present Perfect to dla wielu osób bariera nie do pokonania dlaczego?
Ponieważ sposób postrzegania czasu w jezyku brytyjskim wyglada inaczej niz w polskim. Tzw czasy angielski powstały jako gramatyka a nie naturalny system.
Ktoś chciał dobrze a wyszło niezaciekawie :).Juz sam wyraz TENSE mówi nam ze to jakaś spietość czyli fragment wiedzy objety w ramy stad Present Perfect Tense itd.......gdyby to był czas nazywał by sie TIME, nieprawdaż.
To dlatego jesli spytaś Anglika o czasy otwiera oczy ze zdziwienia bo nie wie o co go pytasz. Zaden anglik w szkole nie uczy sie 16 tensów więc ty tez nie musisz :)
- dalej - tzw operatory have will would........to nie są operatory, gramatyka je tak nazwała zeby "posegregować" wiedzę. Te wyrazy mają konkretne znaczenia niestety nie spotkalem narazie ksiazki która by to objasniała w dostepny sposób.
Odnośnie tłumaczeń - pamietajcie ze nie da sie w 100% prztłumaczyć zadnego wyrazu z jednego jezyka do drugiego.Dzieje sie tak poniewaz litery przenoszą same w sobie znaczenie i energię.Chyba najlepiej było by nie robić kalki w tłumaczeniu - kilka prozaicznych przykładów:
myszka Miki - w angielskim to mysz Miki a nie ona
death - śmierć w angielskim jest również rodzaju męskiego stąd bardzo ciezko przetłumaczyć wiersz poruszajacy to zagadnienie.
wish - to chyba najczestszy bład, wiekszość osób tłumaczy ten wyraz jako "szkoda ze" np I wish I could fly. Niestety słowo wish nie przenosi negatywnych emocji, jest wyrazem woli,chęci, zyczenia zrobienia czegoś czyli pozytywnych wibracji :) wiec nalezy przetłumaczyć chciałbym umieć latać.
Proponuje również poszukać samemu analogi znaczeń jak np.
busy - business ( tłumaczone jako biznes choć własciwie oznacza to co cię zajmuje :)
hi - pochodzi od "high" dlatego najczęsciej podnosimy reke do góry przy tym wyrazie :) - w przeciwienstwie do hello (od heLOW) gdzie czynimy lekkie zgiecie głowy w celu podkreslenia ukłonu, niskości Low
Na zakończenie prosiłbym potraktowaćc ten tekst jako moje przemyslenia a nie cheć wymądrzania sie.Mam nadzieję ze posłuzy Wam do własnych poszukiwań i przemysleń.
Pozdrawiam
» konto usunięte
(Gość)
Sro Lis 28, 2007 21:23
Jeśli chcesz, stworzę i umieszczę na swoim serwerze i subdomenie stronę dla Ciebie w zamian za zapewnienie treści na nią i dowolne wykorzystanie miejsca reklamowego na stronie przeze mnie. Byłaby ona oparta na gotowym silniku i skórce, więc wystarczyłoby zalogować się do panelu i dodawać nowe treści. Na stronie tej byłaby opcja komentowania artykułów. Zadbałabym również o jej wysokie pozycje w Google.
W razie czego mój mail to martunia_82(malpa)wp.pl
» LEVEL27
(Newbie-21)
Sro Lis 28, 2007 22:05
Dzieki, czemu nie, metoda wzbudzila spore zainteresowanie na innych forach.
moje gg 10665190
Pozdrawiam Serdecznie
» Enchantress
(Fresh Member-38)
Czw Lis 29, 2007 12:11
Ciekawa metoda ... ! :wink:
Bardzo mi się podoba :wink:
» LEVEL27
(Newbie-21)
Sro Gru 05, 2007 21:18
Dobry wieczór
Ponizej przedstawiam link do dosyć zażartej dyskusji na temat mojego postu który podziałała jak czerwona płachta na byka w stosunku do przyszłych filologów i tłumaczy.
ang.pl/forumw.php?IDt=59027&w=2
Proszę wybrać opcję chronologicznie zamiast "drzewko" aby przeczytać wszystkie komentarze.
Przypominam ze zachęcam do dyskusji w której nie zamierzam nikomu nic na silę udowadniać lub kogoś obrażać, niestety fora internetowe poziomem kultury nie grzeszą.
Proszę o dokładne przeczytanie tego co już zostało napisane bo sporo osób komentuje coś czego nie napisałem.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich anglomaniaków.
W razie pytan prosze na gg 10665190
» Gość
()
Pią Sty 04, 2008 0:35
Logiczne te twoje przymyslenia. Ciesze sie , że ktoś łatwiej i prościej przedstawił możliwośc uczenia sie języka. Tym bardziej , że twoj post działa dośc motywująco. Widziałbym rozwinięcie tej myśli o zbudowanie schematu nauki dla początkujących jako formę kursu. Ja jestem juz chetny.
pozdrawiam,
Lucart
» LEVEL27
(Newbie-21)
Pią Sty 04, 2008 11:59
» konto usunięte
(Gość)
Sob Sty 05, 2008 1:13
"link do dosyć zażartej dyskusji na temat mojego postu który podziałała jak czerwona płachta na byka w stosunku do przyszłych filologów i tłumaczy."
A jak ludzie mają reagować jeśli piszesz, że nie odpowiesz na ich pytania, bo nie będziesz się zniżać do ich poziomu i to dla ciebie strata czasu?? To była bodajże druga twoja odpowiedź na zadane pytania i takim tonem kontynuujesz do końca.
» LEVEL27
(Newbie-21)
Sob Sty 05, 2008 10:21
|