|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» hellbike
(Gość)
Pon Paź 08, 2007 16:20
past simple oraz past continuous w jednym zdaniu oraz ....
czy po past simple mozna uzyc past continuous? w jednym zdaniu, np. when i worked, they was driving.
zawsze spotykam sie z konstrukcja past simple + past perfect.
czy czynnosc dokonana w przeszlosci mozna traktowac jako terazniejszosc i uzyc czasu simple lub continuous.
np. yesterday i bought jacket. - tutaj terazniejszoscia jest yesterday, wiec mozna uzyc czasu simple lub continuous.
czy tak samo mozna traktowac czynnosci dokonane.
tzn, chodzi mi o to, ze : czasu simple oraz continuous dotycza czynnosci, ktore dzieja sie podczas innego okresu czasu, ktory jest terazniejszoscia.
czasy perfect i continuous odnosza sie do czynnosci wykonywanych przed pewnym okresem czasu.
i jesli ten okres czasu jest czynnoscia ktora zostala zakonczona, jak naprzyklad worked lub wrote - czy mozna powiedziec, ze podczas tego wydarzenia wydarzylo sie cos innego - np. when they wrote book i was making dinner.
troche zakrecilem, ale mam nadzieje ze post jest dosc zrozumialy :]
» Omnislash
(Occasional Member-101) 
Pon Paź 08, 2007 16:51
hellbike napisał(a):czy po past simple mozna uzyc past continuous? w jednym zdaniu, np. when i worked, they was driving.
zawsze spotykam sie z konstrukcja past simple + past perfect.
Można oba.
Patrz:
http://www.ang.pl/past_perfect_continuous.html?tab=3
http://www.ang.pl/past_continuous.html?tab=3
reszty nie bardzo rozumiem bo często operujesz słowami 'continious', 'simple' i 'perfect' bez określenia czasu. I nie bardzo czaje o co chodzi z tymi dokonanymi i niedokonanymi. Może ktoś inny poczai bardziej :P
Pozdrawiam.
_________________ ~Dazed & Confused~
Jeśli pomyliłem się, popraw mnie. Pomożesz mi.
|