|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» elwiral
(Born-7)
Nie Lut 05, 2012 14:43
Past Simple vs Past Continous
cześć,
właśnie rozwiązuję testy gdzie mam wybrać odpowiedni czas i mam problem z jednym zdaniem: Me and my sister were helping our mother in the kitchen all day yesterday. Dlaczego w tym zdaniu jest Past Continous, skoro wiemy, że czynność się zakończyła i jest określony czas kiedy trwała?
elwira
» mrtom
( Specjalista -1161) 
Nie Lut 05, 2012 14:56
bo mówimy: pomagałyśmy mamie, a nie pomogłyśmy mamie (Past Simple). Podkreślamy ciągłość tej czynności -- nie było to krótkie, powiedzmy punktowe, zdarzenie.
_________________ Pomogłem Ci? Zajrzyj tutaj:
Unleashed English - Więcej niż musisz wiedzieć o angielskim
» adamo716
( Friend -526) 
Nie Lut 05, 2012 14:57
Re:Past Simple vs Past Continous
Me and my sister were helping our mother in the kitchen all day yesterday
pomagały cały dzień mamie i dlatego jest were helping nie wiadomo czy zakonczyly te czynnosc
» elwiral
(Born-7)
Nie Lut 05, 2012 15:20
Re:Past Simple vs Past Continous
a gdyby było yesterday to wtedy był by Past Simple?
» mrtom
( Specjalista -1161) 
Nie Lut 05, 2012 15:20
a w zasadzie to jest bład w tym zdaniu: My sister and I were helping our mother in the kitchen all day yesterday.
z tego zdania nie wynika, że pomogłyśmy jej we wszystkim, do końca.
[ Dodano: Nie Lut 05, 2012 15:21 ]
[quote="elwiral"] a gdyby było yesterday to wtedy był by Past Simple?[/quote]
to zależy cze się chce powiedzieć, że się pomogło czy się pomagało.
_________________ Pomogłem Ci? Zajrzyj tutaj:
Unleashed English - Więcej niż musisz wiedzieć o angielskim
|