Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować aby w pełni korzystać z serwisu..

Forum językowe
    FORUM JĘZYKOWE
ANGIELSKI
   Forum językowe   Język angielski    Blogi angielskie

e-Anglomaniacy są wsród nas... a niektórzy dają korepetycje z angielskiego
Materiały:    Czasy angielskie   •   Struktury   •   Gramatyka   •   Matura   •   Dla początkujących
Ćwiczenia:    Testy on-line   •   Ze słuchu   •   3 testy   •   Phrasal verbs
Słownictwo:   •   Nauka słówek   •   Kurs 1000 słówek
Pomoce:    Wypracowania   •   FCE   •   Korepetycje   •   Idiomy
Inne:    Bajki   •   Czytelnia   •   Gry językowe   •   Tłumaczenia piosenek   •   Slang

ZASADY FORUM - zapoznaj się z regulaminem

Matura rozszerzona z języka angielskiego

Forum językowe | dział: Matura

Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.

Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki

» klaudyynaa (Gość)
Sro Gru 21, 2011 20:48
Matura rozszerzona z języka angielskiego

Witam, chciałabym w w tym roku szkolnym przystąpić do matury rozszerzonej z języka angielskiego. Pisałam już maturę ale niestety nie podeszłam do rozszerzenia;/ Obecnie studiuję,ale na studiach nie mam języka angielskiego, tak więc od czerwca nie miałam do czynienia z językiem ... Obawiam się czy dam radę zdać,tak więc chciałabym sie zapytać o jakieś skuteczne metody nauki, czy książki dzięki którym w maju uda mi się zdać maturę;p Z góry dzięki;)

» MalwiRAF (Fresh Member-43)
Pią Gru 30, 2011 19:31
Re:Matura rozszerzona z języka angielskiego

Najskuteczniejsza metodą w nauce języka jest raczej systematyczność:-) Wiem że to słowo znienawidzone przez uczniów, ale jeżeli chce się dobrze mówić w danym język to właśnie systematyczność pozwala na opanowanie go.

Ze słówkami proponuje nie robić listy, tylko skupiając się na gramatyce, analizując różne teksty, wypisywać słówka które są dla nas nowe, robić popularne fiszki i wracać do słówek z przed tygodnia, miesiąca, kilku miesięcy. Tak aby utrwaliły się. A najlepiej wykorzystywać je rozmawiając.

Na rynku jest wiele pozycji dostępnych przygotowujących do matury. Dobra księgarnią jest Pol-Aglo. Tm można znaleźć wiele książek do samodzielnego powtórzenia przed maturą. Z pozycji do nauki z nauczycielem polecam "Matura Solutions". Ciekawe materiały, współcesna tematyka. Na maturę rozszerzoną przydałby się poziom Intermediate. Do powtórzenia i wogóle uczenia sie gramatyki tylko English Grammar in Use Murphy'ego.

Pozdrawiam

» natalkaa92 (Occasional Member-141) Occasional Member
Pią Gru 30, 2011 20:35

Ja bym proponowała własnie jakies cwiczenia i moze korepetycje.
Jak sie robi przerwe bardzo duzo sie zapomina nawet takich podstawowych rzeczy.. wiem po sobie . Poza tym nie ma czym sie przejmowac az tak bardzo bo w tym roku np. matura rozszerzona nie byla taka trudna, sama zaluje ze nie sprobowalam :)

» angielski.na.5 (Newbie-24)
Pią Sty 13, 2012 2:10

Polecam podręczniki i workbooki np. z serii Upstream. Zauważyłem, że uczniowie uczący się z tych podręczników są stosunkowo dobrze przygotowani do matury. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przerobić Gold lub English File. Na tych podręcznikach raczej nie warto oszczędzać.

Polecam również np. Słownik Hornby'ego, czyli Oxford Advanced Learner's Dictionary of Current English. Taki lub podobny słownik jest zupełnie niezbędny do matury rozszerzonej. Słowniki typu "Learner's" są optymalnie przystosowane dla uczniów z krajów nieanglojęzycznych.

Słowniki synonimów i antonimów są zwykle zupełnie lekceważone przez uczniów; chciałbym polecić je gorąco, ponieważ korzystanie z nich to dobry sposób na wzbogacenie słownictwa.

Matura to testy, więc rozwiązywanie testów jest najprostszym sposobem praktycznego przygotowania się do matury. Rozwiążcie 100 próbnych matur, a wasza 101. matura będzie rozwiązana bezbłędnie lub prawie bezbłędnie.

» adamo716 ( Friend -526) Loyal Member
Pią Sty 13, 2012 9:08

Jeżeli tak twierdzisz to zacznę próbować ;)

» Nutcracker ( Specjalista -1049) Platinum Member
Sob Sty 14, 2012 14:27

angielski.na.5 napisał(a):
Polecam podręczniki i workbooki np. z serii Upstream.

zgadzam się, jednak do tego jeszcze dołożyć trzeba jakąś gramatykę, i tu polecam serię grammarway

Dyskusja była nieaktywna przez 132 dni, więc została przeniesiona do archiwum.

Strona 1 z 1 (Odpowiedzi: 5| Wyświetleń: 772)

Wyszukiwanie:

Społeczność e-ANG.pl

Użytkownik:
Hasło:

Zapomniałem hasła
Problemy z logowaniem?
Po co mam zakładać tu konto?

Język angielski to podstawa! Nauka angielskiego online

Korepetycje z angielskiego
Baza korepetytorów języka angielskiego. Szukasz kogoś taniego i dobrego w Twojej okolicy? Wejdź i poszukaj.

Korepetytorzy, którzy wypowiedzieli się w tym wątku:

MalwiRAF korepetytor, Polska

angielski.na.5 korepetytor, Warszawa

Nutcracker korepetytor, Tychy

Angielski dla początkujących
Zaczynasz swoją przygodę z językiem angielskim? Musisz tu zajrzeć aby opanować podstawy
Matura z angielskiego
Przykładowe wypowiedzi na mature ustną, wybrane sytuacyjki i wskazówki
Lekcje angielskiego
Jest to wirtualna szkoła językowa w ramach której są publikowane lekcje składające się z różnych części: gramatyka, słownictwo, czytanie, mówienie, słuchanie
Ćwiczenia ze słuchu
Teksty piosenek z pousuwanymi wyrazami. Słuchasz, uzupełniasz. Pewnie nigdy nie wsłuchiwałeś się w teksty - teraz masz okazję
.