|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» Red_Rose
(Born-6)
Sro Lis 09, 2011 10:21
Jakie są Wasze sposoby nauki słówek?
Poza nauką języka na zajęciach szkolnych starałam się w domu we własnym zakresie robić dużo różnych ćwiczeń z nowymi słówkami:
- dzieliłam je w tabeli na: czasowniki, rzeczowniki, przymiotniki i inne części mowy;
- dzieliłam je na kategorie, tak jak na tym forum (np. człowiek, podróże itp.);
- robiłam fiszki - z jednej strony było polskie znaczenie, a z drugiej strony angielskie i dodatkowo układałam jedno angielskie zdanie z danym słówkiem, czasem robiłam sobie małe rysuneczki na fiszkach;
- swego czasu miałam również dostęp do jednego z programów komputerowych do nauki języka.
Może komuś się wyda, że to strasznie dużo czasu zajmuje, ale:
- im więcej czasu poświęcamy na "zabawę" z nowymi słówkami tym łatwiej i szybciej je zapamiętujemy;
- takie tabelki, listy i fiszki robione na bieżąco są jak znalazł tuż przed sprawdzianem.
Zróbmy "burzę mózgów": jakie są wasze sprawdzone sposoby na naukę nowych słówek?
» aniamama4
(Born-1)
Wto Lis 15, 2011 17:20
Re:Jakie są Wasze sposoby nauki słówek?
Patrzę że na razie burza nie grzmi ani nawet nie błyska więc może ja zacznę. Moim ulubionym sposobem i chyba dość nietypowym jest nauka za pomocą fiszek multimedialnych. Nigdy nie mogłam zapamiętać odmiany czasowników nieregularnych z języka angielskiego, ale kiedy trafiłam na stronę z fiszkami online, nie mam już z tym problemów.
fiszkoteka.pl
» symbianowiec
(Fresh Member-25)
Sro Lis 16, 2011 16:55
To może i ja dołożę swoje trzy grosze.
W celu poznawania nowych słówek wziąłem się za czytanie książki w języku angielskim. Nieznane i moim zdaniem istotne słowa lądowały na fiszkach tworzonych wg schematu podanego przez Red_Rose, rzecz jasna z pominięciem rysunków :D Dzięki starannie dobranej książce i silnej woli przebrnąłem przez wszystkie 500 stron, lokując w czeluściach umysłu 400 nowych słów i zwrotów.
» Izabela Kaszuba
(Born-1)
Sro Lis 16, 2011 20:00
Bardzo pomocnym narzędziem jest program "Anki", który można ściągnąć w internecie. To rodzaj internetowych fiszek, które wypełniamy sami (wpisując najpierw słowo polskie, a następnie angielskie). Wymaga on jednak systematyczności, gdyż kontroluje ilość słówek do powtórzenia w danym dniu. Działa na zasadzie sprawdzianu - pokazuje słowo polskie, a następnie, po drugim kliknięciu, pokazuje prawidłowe tłumaczenie. Jeśli odpowiedzieliśmy bardzo dobrze, słowo pokazuje się w powtórce ponownie po paru dniach, jesli źle, zawsze można spróbować znowu w tej samej powtórce.
» tala1992
(Born-1)
Czw Lis 24, 2011 21:09
ja to przepisuje i przepisuje az sie naucze i robie sobie sprawdziany :mrgreen:
» mania_099
(Born-3)
Pon Gru 19, 2011 21:02
OOoo ja ostatnio odkrylam metode "fiszek" :) Nie chce mi sie ich robic samodzielnie i dlatego dostalam na mikolajki fajne zestawy. Takie w granatowo bialych opakowaniach. Jeden to zestaw dla poczatkujacych 1000 najwazniejszych slow i zdan a drugi to pakiet do nauk idiomow z cwiczeniami. Bardzo fajne i jednak przekonalam sie do tej formy nauki. polecam :)
» annaikx
(Gość)
Sro Sty 04, 2012 8:48
ja z kolei zapisuję sobie nowo poznane słówka na kolorowych karteczkach, żeby później przyklejac je w różnych miejscach w pokoju :) nawet moja 6 letnia siostra z tego korzysta, też chodzi na angielski, choć jej szkoła językowa ( Mała Lingua, mają sieć szkół w Polsce) idzie nieco innym trybem niż moja, ze względu na to, że przyjmują małe dzieci :)
|