|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» Gość
()
Czw Wrz 08, 2011 13:41
Pytanie do osób po anglistyce
Mam zamiar rozpocząć studia II st na kierunku linwistyka stosowana - filologia angielska, konwencja bolonska pozwala na rozpoczecie takich studiów jesli posiada się mgr innego nawet niehumanistycznego kierunku i CPE, tak właśnie jest w moim przypadku.
Postawiono jednak warunek że w ciągu najbliższego roku bede musiała zdać nastepujące egzaminy: językoznastwo, literaturę i kulturę anglosaską (pierwsze dwa w ciągu pierwszego semestru)
Powiedzcie mi proszę czy jest to wykonalne? czy rzucam się z siekierą na słońce?
» Miya
(Born-1)
Czw Wrz 08, 2011 14:32
Re:Pytanie do osób po anglistyce
Uważam, że wszystko zależy od motywacji. Z pewnością na początku będzie trudno, gdyż językoznawstwo (oraz gramatyka opisowa) to chyba w większości wypadków zmora studentów filologii angielskiej.
Ten kierunek niczym nie przypomina kursu jaki można odbyć w prywatnych szkołach językowych. Powiedziałabym nawet, że większy nacisk kładzie się na przedmioty takie jak literatura, gramatyka opisowa itd. Wszystko to po to żeby poznać język z każdej strony.
Nie martwiłabym się czy zaliczysz przedmioty tylko czy dasz radę napisać pracę mgr, bo z doświadczenia wiem, że najwięcej nauczyłam się na studiach licencjackich, nie magisterskich. A do napisania pracy będziesz potrzebował/a konkretnej wiedzy z wybranego przedmiotu, a nie oszukujmy się na studiach II stopnia to już jest tylko szybka powtórka tego co było na licencjacie.
Podsumowując, jeśli zależy Ci na rzetelnej wiedzy i umiejętnościach wybrałabym studia I stopnia, a jeśli chcesz mieć papierek to II.
Aczkolwiek, samo zaliczenie przedmiotów, moim zdaniem, jest jak najbardziej do wykonania, przy odpowiedniej motywacji oczywiście. :)
» Gość
()
Czw Wrz 08, 2011 16:30
Dziękuję za odpowiedź, masz 100 % rację, że najlepiej byłoby zacząć normalnie od 1 roku ale niestety istnieje więcej niż jedno ale np koszty 2 lata to nie to samo co płacenie za 5 lat (strona finansowa jest dla mnie równiez ważna)
poza tym słyszałam, że 1 rok licencjatu w trybie zaocznym to poziom naprawdę niziutki, a mój angielski jest raczej dobry (mam cpe, kilka lat pracowałam w instytucie w Iowa U.S, obecnie pracuję jako lektor) wybrałam więc zaoczne na prywatnej. Nie ukrywam jednak, że w dużej mierze robie to dla papierka, mimo to jestem pewna obaw gdyż moje pierwsze studia nie miały nic wspólnego z naukami humanistycznymi. Zdaję sobie jednak sprawę, że filologia to coś więcej niż znajomość samego języka, a ponieważ zdecydowałam się pracować w zawodzie nauczycielskim nie mam większego wyboru jak 'to take a plunge into unknown'
|