|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» Gość
()
Pon Sie 15, 2011 23:56
matura rozszerzona/słownictwo
Zależałoby mi na tym żeby zdawać rozszerzony angielski (od września idę do trzeciej klasy więc wiele czasu na naukę już nie zostało :().
W sumie dopiero dziś pierwszy raz zajrzałam do arkusza z matury rozszerzonej z tamtego roku i stwierdzam, że o ile żadne ćwiczenia z poziomu podstawowego nie sprawiają mi większego problemu o tyle z rozszerzonym jest już gorzej.
W szkole zaczęliśmy dopiero jakoś w maju podręcznik na poziomie intermediate i myślę, że raczej dobrze mi idzie, mam 5.
Nie dojdziemy do poziomu matury rozszerzonej, ale ja bym sobie wzięła korepetycję...
Myślicie, że mam szanse się jakoś w miarę przygotować?
I jeszcze jedno pytanie:
Skąd powinnam się uczyć słownictwa żeby umieć to niezbędne na poziomie matury rozszerzonej?
Z góry dzięki za odpowiedź ;)
» Gość
()
Pon Wrz 19, 2011 16:33
Re:matura rozszerzona/słownictwo
to samo pytanie
» Piotrq
(Born-5)
Pon Wrz 19, 2011 20:45
Słownictwo można sobie grupować kategoriami maturalnymi - to co było w podręczniku +uzupełnić sobie ze słownika/repetytorium. Nie ma sensu kupowania książek tylko pod słownictwo.
Moim zdaniem dobrym pakietem na rozszerzenie jest "Repetytorium. Poziom rozszerzony" wyd. Express Publishing (starą wersję znam; w nowej dali listę słów zamiast tylko trudniejszych wyrazów i pare innych bajerów) oraz "Matura Companion. Struktury leksykalno-gramatyczne" <- to jest super. Jeżeli czynności życiowe są zagrożone bez książki do słownictwa, to słyszałem pozytywne opinie o tym Lektorett (sory za przekręcenie nazwy jakby co).
Uważam, że, jeżeli korkodawca będzie dobry, to masz szanse zdać rozszerzenie przyzwoicie. Teraz niemal każdy bierze się za dawanie lekcji więc warto popytać o opinie o danym delikwencie.
|