Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować aby w pełni korzystać z serwisu..

Forum językowe
    FORUM JĘZYKOWE
ANGIELSKI
   Forum językowe   Język angielski    Blogi angielskie

e-Anglomaniacy są wsród nas... a niektórzy dają korepetycje z angielskiego
Materiały:    Czasy angielskie   •   Struktury   •   Gramatyka   •   Matura   •   Dla początkujących
Ćwiczenia:    Testy on-line   •   Ze słuchu   •   3 testy   •   Phrasal verbs
Słownictwo:   •   Nauka słówek   •   Kurs 1000 słówek
Pomoce:    Wypracowania   •   FCE   •   Korepetycje   •   Idiomy
Inne:    Bajki   •   Czytelnia   •   Gry językowe   •   Tłumaczenia piosenek   •   Slang

ZASADY FORUM - zapoznaj się z regulaminem

Studia na kierunku filologia angielska - poradzę sobię?

Forum językowe | dział: Studia językowe

Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.

Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki

» Mati19 (Born-8)
Wto Lip 12, 2011 13:53
Studia na kierunku filologia angielska - poradzę sobię?

Witam. Zastanawiam się nad studiami zaocznymi - filologia angielska, lecz mam obawy i nie wiem, czy sobie poradzę. Z angielskiego poziom podstawowy z pisemnego na maturze mam tylko 72 % i wiem, że to mało jest. Z ustnego mam 90 %. Z rozszerzenia w ogóle nie pisałem, bo nawet nie myślałem, że pójdę na studia, ale teraz bym chciał. Na anglistyce słyszałem, że jest bardzo ciężko... poza tym idąc już na studia anglistyczne trzeba mieć bardzo dobrze opanowany język.

» Gość ()
Wto Lip 12, 2011 17:23
Re:Studia na kierunku filologia angielska - poradzę sobię?

Witaj Mati. Gratuluje zdanej matury. Ja ukończyłem filologię i muszę przyznać, że miałem sporo słabych osób w grupach. Każda uczelnia prezentuje jednak inny poziom i prestiż, więc musisz się rozejrzeć. Często jest możliwość zrobienia roku zerowego (ale to chyba tylko oferują prywatne uczelnie z wiadomych nam powodów). Wybierając studia byłem zafascynowany językiem angielskim. Nie miałem z nim nigdy też problemów.Jeżeli masz chęci, to sobie pewnie poradzisz. Musisz się jednak zastanowić, co chcesz w życiu robić. Anglistów jest w moim rejonie dość sporo i konkurencja jest duża. Znajomość angielskiego lub innego języka obcego to dopiera część sukcesu. Już teraz powinieneś wiedzieć, jakie specjalizacje chcesz robić lub ewentualnie wybrać drugi kierunek studiów.

» Mati19 (Born-8)
Wto Lip 12, 2011 18:25

Na drugi kierunek na pewno nie pójdę bo muszę pracować, żeby zarobić na studia, dlatego wybrałem właśnie filologie angielską zaocznie. Jestem po technikum informatycznym.
Mówisz, że ciężko z pracą po tym kierunku?
Ale zawsze się ten język zna, można wyjechać do Anglii np, lub gdzie indziej pracować, niekoniecznie w zawodzie, a język spotkałem się, że przy ofertach pracy jest wymagany często.
Może lepiej już kurs sobie zrobić a ze studiami dać sobie spokój.

» justynianka4 (Born-1)
Pon Sie 22, 2011 13:27

Bez względu na poziom uczelni, na filologii angielskiej wszystkie przedmioty kierunkowe są wykładane w języku angielskim. Dlatego trzeba dobrze rozumieć tekst mówiony, czytany a także znać reguły gramatyczne i ortograficzne. Oprócz nauki jęyka będziesz miał takie przedmioty jak historia W. Brytanii, historia USA, literatura tych krajów, gramatyka opisowa (nie ma wiele wspólnego ze (zwykłą gramatyką) historia jezyka itp.
Zanim zdecydujesz sie na te studia, przemyśl dokładnie czy chcesz je robić.

» ona90 (Gość)
Czw Paź 06, 2011 19:16

Hej ja też dopiero zaczęłam filologię angielską i tutaj spotkałam sie z takm czymś jak fonetyka czy fonologia... Wprost kosmos dla mnie nigdy z takim czymś nie miałam do czynienia i mam podobne wyniki jak Mati z mat podstawowej , rozszerzonej nie zdawałam. Nie wiem czy sobie poradze alesie boje...yyy.. dobra rada jesli nie czujecie sie pewnie nie bierzcie sie za to ;)

Dyskusja była nieaktywna przez 232 dni, więc została przeniesiona do archiwum.

Strona 1 z 1 (Odpowiedzi: 4| Wyświetleń: 866)

Wyszukiwanie:

Społeczność e-ANG.pl

Użytkownik:
Hasło:

Zapomniałem hasła
Problemy z logowaniem?
Po co mam zakładać tu konto?

Język angielski to podstawa! Nauka angielskiego online

Korepetycje z angielskiego
Baza korepetytorów języka angielskiego. Szukasz kogoś taniego i dobrego w Twojej okolicy? Wejdź i poszukaj.

Korepetytorzy, którzy wypowiedzieli się w tym wątku:

justynianka4 korepetytor, Szczecin

Angielski dla początkujących
Zaczynasz swoją przygodę z językiem angielskim? Musisz tu zajrzeć aby opanować podstawy
Matura z angielskiego
Przykładowe wypowiedzi na mature ustną, wybrane sytuacyjki i wskazówki
Lekcje angielskiego
Jest to wirtualna szkoła językowa w ramach której są publikowane lekcje składające się z różnych części: gramatyka, słownictwo, czytanie, mówienie, słuchanie
Ćwiczenia ze słuchu
Teksty piosenek z pousuwanymi wyrazami. Słuchasz, uzupełniasz. Pewnie nigdy nie wsłuchiwałeś się w teksty - teraz masz okazję
.