|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» lyons18
(Born-1)
Czw Lip 07, 2011 22:39
Matura Międzynarodowa a NCAA
Witam.
To mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość.
Mam 16 lat i pochodzę z Płocka. W przyszłym roku szkolnym zacznę chodzić do Liceum im. Stanisława Małachowskiego, jednej z najstarszych szkół w Polsce.
Moim marzeniem jest wyjazd do Stanów na koszykarskie parkiety NCAA. Nie miałem dotąd pojęcia jak to zrobić, ale usłyszałem co nieco o Maturze Międzynarodowej, pozwalająca na studiowanie w USA. Niestety nie ma takiej matury u mnie w szkole, lecz za rok mają ją wprowadzić do Płocka. I teraz mam takie pytanie (szukałem na ten temat bardzo długo, jednak nie znalazłem właściwej odpowiedzi):
Czy jeśli zdam maturę międzynarodową, to będę mógł wyjechać do Collegu, czy na Uniwersytet? (dokładnie nie wiem, jak wygląda szkolnictwo w Stanach i jakie szkoły sie tam kończy po kolei), czy w ogóle do szkoły, która jest przeznaczona tylko na studia naukowe? Czy będę mógł tam z powodzeniem zacząć grać w kosza, czy po prostu będę potrzebował jakiegoś oddzielnego stypendium sportowego? Bo nie wiem, czy warto się brać za coś, co mnie nie doprowadzi do celu. Chciałbym się dowiedzieć, czy posiadanie takiej matury pozwoli mi na wyjazd i zawodową grę w koszykówkę na uniwersyteckich parkietach.
Tylko proszę o normalne odpowiedzi. Potrzebuje pomocy, a nie komentarzy w stylu: "Jakiś głupi dzieciak wymyślił sobie, że może grać w NBA". Dziękuje bardzo.
Dokładnie nie wiedziałem do jakiego działu mam zamieścić ten temat. Skoro nawiązuje (dość luźno, ale jednak) do matury, to pozwoliłem sobie umieścić go tutaj. Przepraszam, jeśli wybrałem zły dział.
» Marta2233
(Gość)
Pią Sie 12, 2011 1:24
Well, it's been a month, but maybe you'll read it.
Firstly, I do assume you know English very, as you will have to take a few exams. Other than that they could not care less about your Matura Miedzynarodowa.
If the above is correct, let me know I will tell you what to do next if you want. And yes you would be able to play college basketball.
I do not know about NCAA basketball, you would have to be very good, I mean veeeeeery good. I assume you are a player with a few years behind you. Let me know.
Oh I forgot to mention, money is involved. You will have to pay for those exams.
» annie94
(Born-1)
Pon Lis 14, 2011 20:53
Matura międzynarodowa (IB) może Ci ułatwić naukę w Stanach, jej program jest po angielsku. Jeśli masz IB nie musisz zdawać egzaminów które udowodniłyby, że znasz angielski. Mieszkam w UK i jestem teraz na programie IB (a propos, po IB idzie się na uniwersytet). Nie znam się, ale jeśli jesteś związany ze sportem to może mógłbyś się starać o jakieś scholarship?
|