Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować aby w pełni korzystać z serwisu..

Forum językowe
    FORUM JĘZYKOWE
ANGIELSKI
   Forum językowe   Język angielski    Blogi angielskie

e-Anglomaniacy są wsród nas... a niektórzy dają korepetycje z angielskiego
Materiały:    Czasy angielskie   •   Struktury   •   Gramatyka   •   Matura   •   Dla początkujących
Ćwiczenia:    Testy on-line   •   Ze słuchu   •   3 testy   •   Phrasal verbs
Słownictwo:   •   Nauka słówek   •   Kurs 1000 słówek
Pomoce:    Wypracowania   •   FCE   •   Korepetycje   •   Idiomy
Inne:    Bajki   •   Czytelnia   •   Gry językowe   •   Tłumaczenia piosenek   •   Slang

ZASADY FORUM - zapoznaj się z regulaminem

50 zestawów

Forum językowe | dział: Matura

Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.

Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki

» anka00 (Gość)
Pon Maj 09, 2011 18:56
50 zestawów

z tego co ja wiem to na cala Polske jest 50 zestawow tylko numery zmieniaja sie w danym wojewodztwie . Ponizej zebralam te zestawy w calosc chyba ze wszytkich watkow, mysle ze bedzie cos nie tak wiec piszcie(tam gdzie napisane mazowieckie to nie jest istotne)
1.Na obrazku byli 2 mężczyźni jeden młody ktory malowal, 2 starszy ciemnoskory zbierał jakies roslinki:)
Pytania do obrazka:
- dlaczego oni pracuja razem
- czemu ludzie remontuja swoje mieszkania

Dialogi:

Uzyskiwanie informacji:
Jestes gdzies tam i pytasz kogos tam:
- jakie jest jego ulubione danie
- dlaczego takie danie jest jego ulubione
- kto przygotowywuje ci to danie

Relacjonowanie wydarzeń:
Byles swiadkiem kradzieży
- kto ukradł, co i komu
- jak wyglądał złodziej
- ile miał lat

Negocjowanie:
Z kolega idzesz na mecz piłki nożnej
- nie zgodz sie na to
- podaj inne rozwiazanie
- dlaczego jest lepsze od meczu pilkarskiego

2.Obrazek: Gość stoi w kuchni i coś gotuje. Miesza coś w garnku, na rękach trzyma małą dziewczynkę (pewnie córkę), obok stoi dwóch małych chłopców (zapewne jego synowie), Jeden z nich trzyma pluszowego misia. Na stole obok garnka leżą pomidory, za gościem widać okno.
Pytania do obrazka: Czemu on gotuje? Czy facet powinien zajmować się takimi rzeczami jak kobiety, obowiązkami domowymi, pracami typowo kobiecymi? Dlaczego, lub dlaczego nie? (drogie Panie, przepraszam ale to nie ja układałem pytania ;p)

Rozmówki:
1. Przeszedł huragan/tornado.
- Zapytaj gdzie Twój kolega/ Twoja koleżanka znalazła schronienie
- Dowiedz się jakie były zniszczenia
- Zapytaj czy były ofiary śmiertelne

2. Opowiedz swojemu nauczycielowi że spędzileś wakacje pod namiotem
- jakie miejsce wybrałeś i dlaczego
- co robiłeś
- Dlaczego wybrałeś taką formę spędzania czasu

3. Twój znajomy/znajoma przyjechała do Polski. Chce kupić pamiątki.
- Zaproponuj małe sklepiki w centrum
- Nie zgódź się z jego propozycją robienia zakópów w centum handlowym.
- Zaproponuj inne rozwiązanie
3. Obrazek taki przyjemny: trzy dziewczyny grają na boisku w hokeja. Z tyłu jakiś chłopak (powiedziałam że to ich trener bo w sumie miał taką koszulkę w paski i tyle. Pytania do obrazka: -Czy uważasz że te dziewczyny grają mecz czy tylko trenują. - Dlaczego zajęcia z wf są tak ważne dla młodzieży szkolnej
i to tyle

1) Rozmawiasz z anglojęzycznym kolegą na temat twojej szkoły. Powiedz:
-jakich przedmiotów uczycie się w szkole
-ile godzin tygodniowo macie języków obcych
- jakie dodatkowe zajęcia pozalekcyjne są prowadzone w twojej szkole
2) Jesteś na obozie w południowej Polsce i jest powódź.
-co robiłeś w czasie powodzi
-jak na powódź zareagowali inni uczestnicy obozu
-jakie szkody spowodowała powódź
3) Wybierasz się gdzieśtam z koleżanką i ona chce jechać autostopem
- nie zgódź się i powiedz dlaczego
- nie zgódź się z jej argumentem i zaproponuj inny środek transportu
- generalnie znów się nie zgódź i coś tam ale już nie pamiętam
4. 1) rezerwacaj pokoju w hotelu
- powiedziec, jaki pokoj chce zarezerwowac
- kiedy konczy sie doba w hotelu
- gdzie moge znalesc jakas restaracje, zeby cos zjesc

2) dokładnie nie pamiętam,ale było coś związane z organizacją
groźnych zwierząt. Mialam się wypowiedzieć na ten temat

3) kolezanka sądzi, ze mlodzi ludzie nie powinni rozwijac sie poza lekcjami czyli brac
jakies dodatkowe lekcje. NIe zgodz sie z tym i powiedz dlaczego sie nie zgadzasz.
Co daje rozwinięcie swoich umiejętnosci

4) obrazek-
mężczyzna siedzący z biurze przy komputerze
oczywiscie opis i 2 pytanka;
- jak myslisz, kim on jest z zawodu?
- czy komputery sa potrzebne w zyciu
5.obrazek przedstawiał ludzi kąpiących się w morzu i stojących na pomoście. jedna z dziewczyn stojących na pomoście była przykryta chustką druga była w kostiumie kąpielowym a facet trzymał w ręku rurkę do nurkowania.
1 scenka: twój kolega przeprowadza się do nowego domu zapytaj się:
-kiedy się przeprowadza do nowego domu
-jak ten dom wygląda
-powiedz kiedy przyjedziesz zobaczyć nowy dom
2 scenka: jakoś wyleciało mi z głowy
3 scenka: organizujesz imprezę urodzinową twoja sąsiadka czepia się że jesteś za głośno i ogólnie nie pasuje jej to:
-powiedz o okolicznościach imprezy
-powiedz że wcale nie organizujesz często imprez
-powiedz jak rozwiążesz tą sytuację
6. Ulica zalana wodą, jak po powodzi, do okola budynki, na srodku ulicy 6-7 dziecki stoja w wodze po pas i graja w pilke. Sa usmiechniete. W tle inne budynki i woda.

Pytania :

1. Czy uwazam ze te dzieci sa bezpiecznie?
2. Jak bym im pomogl ?

Dialogi :

Uzyskiwanie informacji :

Wracasz z wakacji, chcesz kupic prezent rodzicom, zapytaj kolege
-co moglbys kupic?
-jak dojsc do sklepu z tym czyms?
- ile moze to kosztowac?

Relacjonowanie :

Miales wypadek na ulicy, opowiedz o tym :
-co sie stalo, jak do tego doszlo?
-Kto udzielil ci pomocy?
-jak wplynelo to na twoje plany ?

Negocjowanie :

Kolezanka chce isc z toba do teatru, ale ty nie chcesz isc:
-odmow wyjnscia
-powiedz dlaczego?
-zaproponuj kompromis
7. Twoja kolezanka interesuje sie kultura polska
- zapytaj co interesuje ja najbardziej
- powiedz dokad powinna pojsc
- zapytaj czy chce zebys jej towarzyszyl

2. Ogladales ostatnio program edukacyjny
- powiedz kiedy ogladales program
- o czym byl program
- co najbardziej utkwilo Ci w pamieci

3. Bedziesz dzielil pokoj z kolega
- ustal obowiazki dotyczace sprzatania
- wyraz opinie o przyjmowaniu gosci po 22
- zgodz sie na pomysl kolegi dotyczacy zakupow

OBRAZEK : duzo ludzi na jakiejs ulicy, jak w wielkim miescie
1. czy myslisz ze oni sie spiesza (czy cos takiego)
2. czy mieszkanie na wsi jest lepsze od mieszkania w miescie i dlaczego.
8. 1. Powiedziec ze znalazlam psa, gdzie go znalazlam i w jakich okolicznosciach. W jaki sposob mu pomoglam i co robilam zeby odnalesc jego wlasciciela.

2. Jestem na promie z kolezanka i Ona zle sie poczula. Mam sie jej zapytac co jej jest. Zapytac czy wezwac pomoc i zapytac co moge zrobic zeby poczula sie lepiej (czy zaproponowac juz nie pamietam sama :P)

3. Przyjechala do mnie kolezanka i mam isc z nia do kina. Kolezanka zaproponowala mi zebysmy pojechaly taksowka. Ja mialam sie nie zgodzic i zaproponowac inny srodek transportu i na koncu kompromisowe rozwiazanie :P

4. Rysunek: Mialam narysowanych 3 ludzi - 2 kobiety i mezczyzne. Ktorzy ogladali jakies obrazki na scianach. Jedna z nich cos notowala. i szczerze mowiac nie wiem co wiecej bo wokol byly biale sciany i podloga i za duzo o tym rysunku nie dalo sie powiedziec :P ewentualnie opisac jak byly ubrane te osoby :P a pytanie do rysunkow, to ze moim zdaniem po co ta dziewczyna cos notuje i drugie czy uwazam ze muzeum jest popularne i dlaczego (wiec mozna domyslec sie ze to pomieszczenie na rysunku to muzeum)
9. 1) Lokator z którym mieszkasz wyjezdza na 3 dni, prosi Cie bys zajela sie jego psem:
-spytaj sie jak czesto musisz go wyprowadzac
-co je
-co masz zrobic jesli zachoruje
2) Twoj kolega w Anglii zgubil pieniadze, opowiadasz o tym znajomemu:
-jak doszło do tego zdarzenia
-kto i w jaki sposob mu pomógł
-jakie byly tego konsekwencje
3) Współlokator, z ktorym mieszkasz chce zapalic w waszym pokoju:
-popros go aby nie palil przy Tobie
-przedstaw argumenty
-zaproponuj rozwiązanie (np ja dalam zeby wszyszedl na balkon)
OBRAZEK:
kobieta stojąca w już wysprzątanej kuchni, trzyma w ręku miotłę, papier i płyny domycia, wygląda na zmęczoną, za nią są półki, kuchenka,...
Pytania:
1.Czy młodzi ludzie chętnie pomagają w porządkach?
2. Czy kobiety lubia sprzątać i czy często to robią
10. 1.zapytać się kiedy otwierają tower of London
-(godziny otwarcia) jak jest cena biletu wstępu i jak tam można dojechac
2. opisać imprezę urodzinową
-gdzie była co się działo i jaką dostałam prezent-niespodziankę
3. negocjowanie że jaki prezent proponuję dla opiekuna wycieczki
-(egzaminator proponuje książkę) nie zgodzić się z argumentami rozmówcy i podać własne(on proponował książkę) i zaproponować kompromisowe rozwiązanie

OBRAZEK:
babka ubrana w czerwoną bluzkę i dzinsy trzyma w jednej ręce telefon a w drugiej kubek z kawą siedzi na schodach przed domem
Pytania:
dlaczego ona wydaje się być szczęśliwa i czy utrzymujesz kontakt z przyjaciółmi i jeśli tak to jak to robisz
11. a) Twój kolega przyjechał do Polski
- zapytaj ile zostanie
-powiedz co warto zobaczyć w Polsce
-powiedz czym najlepiej podróżować
b) Opowiedz koledze jak szukałeś mieszkania
-gdzie szukałeś
-jakie wystąpiły problemy
-jak je rozwiązałeś
c) Chcesz iść do klubu a kolega nie chce
- zaproponuj wyjście do klubu
-odrzuć propozycje pozostania w domu
-zaproponuj kompromis.
OBRAZEK:
dwóch policjantów, którzy zatrzymali mężczyznę w czarnych samochodzie
Pytania:
co ten zatrzymany pan czuje
12. udzielanie informacji:
opowiedziec o pracy w Danii!!
kto najczęsciej przyjeżdza, w jakim terminie, w jakie miejsca, gdzie szukają pracy, gdzie pracują i jako kto.
b). relacjonowanie
bylam w londynie, w supermarkecie kupic jakies pamiatki. i bylam swiadkiem morderstwa; O powiedz w jakim celu bylas w sklepie, co sie wydarzylo jak sie zakonczylo , "jak pomogł Ci sprzedawca"
c). negocjacje
wybieram sie w podroz po europie
mam przekonac swoja kolezanke do roweru (ona chciala samochodem) . i ustalic ostateczną opcje.

OBRAZEK:
do opisania miałam mlodego trenera koszykówki,a przed nim na podłodze siedzialo 3 uczniów (na sali gimnastycznej)
Pytania:
-co przekazuje uczniom nauczyciel/co moze trener przekazac swoim zawodnikom?
-drugie pyt: dlaczego młodzi ludzie powinni uprawiac sport
13. OBRAZEK:
wielka ciężarówka, w której jest mnóstwo paczek. Na zdjęciu są 4 osoby w tym dwie- to żołnierze ubrani w zielone mundury. wszyscy zapakowują te paczki do ciężarówki. Są na jakimś podwórku. W tle widać duży biały dom i drugą taką samą ciężarówkę.

Pytania do obrazka: 1. nie zrozumiałam bo babka strasznie niewyraźnie mówiła.

2. W jakich sytuacjach takie akcje są organizowane?(chodziło o powodzie, pożary itp.)

Dialogi:

Uzyskiwanie informacji:
- Dzownisz do hotelu w Anglii;
-powiedz kiedy chcesz przyjechać
-ile kosztuje wynajęcie podwójnego pokoju ( w sensie dla 2 osób) ze śniadaniem?
-czy jest zniżka dla studentów.

Relacjonowanie wydarzeń:
-opowiadasz koeledze, że byłaś na Szkockim przyjęciu
-powiedz kiedy i gdzie ono było
-jakie atrakcje
-jak się czujesz, jak się bawiłaś

Negocjowanie:
-kolega przyjeżdza do Ciebie z jakiegoś tam kraju, chcecie zwiedzić miasto- proponuje transport publiczny
- nie zgadzasz się z tym, proponujesz taxi i dlaczego
-nie pamiętam 3 kropki ale chyba było kompromisowe rozwiązanie
14. 1.Dialogi
A. Dzwonisz do księgarni, w rozmowie:
- informujesz, że chcesz zamówić książkę
- pytasz się o cenę tej książki
- pytasz się o termin realizacji zamówienia
B. Będąc w Nowym Jorku byłeś świadkiem kradzieży. W rozmowie z policjantem opowiedz:
- co zostało ukradzione i gdzie to się stało
- jak wyglądał złodziej
- jaka była reakcja ofiary
C. Jesteś zwolennikiem naturalnej żywności. Twój kolega/koleżanka stoi na przeciwnym biegunie, nie uznaje tego rodzaju żywności. W rozmowie z nią
- przekonaj ją do naturalnej żywności(w domyśle podać zaletę)
- nie zgódź się z jej argumentem i podaj powód, dla którego się nie zgadzasz
- znajdź kompromis

OBRAZEK:
Na obrazku znajdowała się grupka małych dzieci i przedszkolanka/nauczycielka. Dzieci znajdowały się przed szkołą, przedszkolem, na trawniku i bawiły się(leżały jakieś łopatki, wiaderka)
Pytania pierwszego nie pamiętam
Pytanie drugie: jak bawiłeś się w ich wieku??
15. na obrazku ludzie manifestujący coś na pierwszym planie facet w czapce żółtej okularach
z flagą i megafonem ah ta manifestacja jest koło białego domu

pyt.
dlaczego manifestują koło białego domu?
co manifestują?

rozmowa

A chcesz zapisać się na kurs języka
spytaj o ofertę
powiedz jaki jest twój stopień zaawansowania
kiedy odbywają się zajęcia

B byłaś na imprezie sportowej
jak wyglądały przygotowania
jedno ciekawe wydarzenie
co dostali zwycięzcy

C jedziesz do hotelu z koleżanką zaproponuj hotel
czemu chcesz tam jechać
odrzuć propozycję koleżanki
i coś jeszcze nie pamiętam
16. Obrazek: Dwóch kolesi obiera ziemniaki, w tle jest jezioro i las, a także jakiś koleś pod czymś nie za bardzo wiem jak to określić Pytania do obrazka: Dlaczego oni przygotowują jedzenie na dworze, a drugie to czy lubisz gotować jeśli tak to dlaczego, a jeśli nie to też powiedzieć dlaczego.

Rozmowy:

Jesteś gdzieś tam w Safari i dzwonisz do kolegi. Mówisz, w jakiej części Safari jesteś, jakie widzisz zwierzęta/rośliny i jaką pamiątkę mu przywieść

Opowiadasz, że byłeś na obozie sportowym i informujesz kolegę o tym: jak długo trwał obóz, jakie sporty uprawialiście i jak wyglądał typowy dzień w obozie sportowym

Robisz z kolegą przesłuchanie na pracownika sklepu: nie zgadzasz się na kandydata, którego zaproponował kolega i mówisz dlaczego, mówisz kto według Ciebie powinien zostać pracownikiem sklepu i dlaczego, a także nie zgadzasz się z opinią kolegi i ją uzasadniasz.
17. 1. Rozmawiasz z sekretarką Uniwersytety Dublińskiego:
*powiedz, na jakie studia chcesz iść,
*zapytaj, jak możesz wpłacić pieniądze za studia
*zapytaj, gdzie możesz ubiegać się o pracę dorywczą

2. Opowiedz swoim znajomym Hiszpanom o wydarzeniu artystycznym w którym ostatnio brałeś udział:
*opisz okoliczności wydarzenia
*powiedz, dlaczego było dla ciebie ważne,
*opisz jak zareagowała twoja rodzina

3. Twoi sąsiedzi urządzają głośną imprezę. Twoim współlokatorom to przeszkadza, chcą wezwać policję:
*nie zgódź się z opcją współlokatorów,
*zaproponuj własne rozwiazanie,
*pójdź na kompromis.

Obrazek: 5 osobowa rodzinka, kobieta w ciąży, cieszy się, za nimi koń, są w stadninie albo w zoo
18. Obrazek.

Kobieta krzycząca na chłopca. Chłopiec siedział na pomarańczowej sofie za założonymi rękami i naburmuszoną miną. Akcja działa się w pokoju. Z tyłu stał stolik z książkami, na stoliku filiżanka i lampa. Babka miała biały sweterek i ciemne spodnie (albo spódnicę), długie kręcone, ciemne włosy, miała ok. 30 lat, była zła i machała rękami, koleś miał czerwoną bluzę i jeansy, ciemne, krótkie włosy, był zły i obrażony na cały świat.

Pytania:
a) jakie są wady bycia nastolatkiem?
*powiedziałam, że trzeba słuchać zdania rodziców, chodzić do szkoły, ma się problemy z cerą i z chłopakami (WTF? oO)*
b) jak sądzisz, dlaczego ta kobieta jest zła na tego chłopca?
*bo dostał złą ocenę w szkole, nie posprzątał pokoju, nie pozmywał naczyń albo zrobił coś złego*

2. relacjonowanie.
- byłam na otwarciu hipermarketu opowiedzieć o promocjach
*nie powiedziałam, że cukier był tańszy haha*
- opowiedzieć o koncercie który miał tam miejsce z okazji otwarcia
*powiedziałam, że zagrał lokalny zespół, fajnie grali a ludzie tańczyli*
- powiedzieć o swoich ogólnych wrażeniach z tego dnia.
*bardzo mi się tam podobało, spotkałam wielu znajomych, dobrze się bawiłam i zrobiłam zakupy w atrakcyjnych cenach*

3. negocjowanie
- zaproponować grillowanie w swoim ogródku
*egzaminatorka się nie zgodziła, zaproponowała wyjście do włoskiej restauracji*
- nie zgodzić się z rozmówcą
*powiedziałam, że nie zgadzam się na wyjście do wloskiej restauracji bo nie lubię włoskich potraw*
- zaproponować kompromisowe rozwiązanie.
*zaproponowałam przygotowanie czegoś do zjedzenia w domu*

4. Udzielenie informacji.
- organizujesz wycieczkę, powiedz w jakim terminie
*powiedziałam że 6 sierpnia o godzinie 6 rano*
- opisać trasę wycieczki
*nie wiem leciałam na żywioł, Częstochowa, Warszawa, Kraków itp*
- ile będzie trwała wycieczka
*3dni*

19. Obrazek: Kobieta siedząca tyłem do tablicy. Miała długie czarne włosy kolczyki ubrana było w niebieską bluzkę w paski. Na biurku lub ławce leżała książka. Na tablicy były jakieś liczby. Kobieta się uśmiechała
Pytania do obrazka:
1)jak się czuje kobieta na obrazku
2) czy edukacja jest ważna
Scenki:
1 rozmowa nie pamiętam z kim na temat miasta. masz powiedzieć dlaczego interesujesz się tym miastem. zapytać co się zmieniało w ostatnich 50 latach. i powiedzieć że zamierzasz zorganizować wystawę
2)Rozmowa z koleżanką na temat twojej klasówki. Powiedz jaki materiał obowiązywał na klasówce. jaki był stopień trudności. i ile czasu się przygotowywałaś do klasówki
3) właściciel chce ci podnieść czynsz wynajmu mieszkania powiedz że się nie zgadzasz powiedz dlaczego i podaj kompromisowe rozwiązanie
20. obrazek : u fryzjera, fryzjerka obcina jakiejs blondynie wlosy.
Pytania do obrazka :
1) jak mysle, czy to profesjonalna fryzjerka czy nie ?
2) czy duzo ludzi dba o swoj wyglad osobisty czy to jest wazne i dlaczego ?
Scenki :
a) opowiedziec o najbardziej popularnych sportach w moim kraju. zapytac jaki sport uprawia ? gdzie najblizej jest jakies miejsce do uprawiania tego sportu ?
b) relacja z koncertu. skad mialam bilety, jak przebiegal koncert, jak zachowywala sie publicznosc i czy jej sie podobalo
c) dyskusja na temat fast fooda. wolalabym isc do innej restauracji i dlaczego chce tam
21. Obrazek: Kobieta siedząca tyłem do tablicy. Miała długie czarne włosy kolczyki ubrana było w niebieską bluzkę w paski. Na biurku lub ławce leżała książka. Na tablicy były jakieś liczby. Kobieta się uśmiechała
Pytania do obrazka:
Scenki:
1 rozmowa nie pamiętam z kim na temat miasta. masz powiedzieć dlaczego interesujesz się tym miastem. zapytać co się zmieniało w ostatnich 50 latach. i powiedzieć że zamierzasz zorganizować wystawę
2)Rozmowa z koleżanką na temat twojej klasówki. Powiedz jaki materiał obowiązywał na klasówce. jaki był stopień trudności. i ile czasu się przygotowywałaś do klasówki
3) właściciel chce ci podnieść czynsz wynajmu mieszkania powiedz że się nie zgadzasz powiedz dlaczego i podaj kompromisowe rozwiązanie (ostatniej scenki zbyt dobrze nie pamiętam ale coś w takiego)

22… mazowieckie OBRAZEK:
wielka ciężarówka, w której jest mnóstwo paczek. Na zdjęciu są 4 osoby w tym dwie- to żołnierze ubrani w zielone mundury. wszyscy zapakowują te paczki do ciężarówki. Są na jakimś podwórku. W tle widać duży biały dom i drugą taką samą ciężarówkę.

2. W jakich sytuacjach takie akcje są organizowane?(chodziło o powodzie, pożary itp.)

Dialogi:

Uzyskiwanie informacji:

Relacjonowanie wydarzeń:
-jakie atrakcje

Negocjowanie:
-kolega przyjeżdza do Ciebie z jakiegoś tam kraju, chcecie zwiedzić miasto- proponuje transport publiczny
- nie zgadzasz się z tym, proponujesz taxi i dlaczego( ja powiedziałam, że będą ataki terrorystyczne na publiczny :P)

23… mazowieckie1. Dialogi
A. Dzwonisz do księgarni, w rozmowie:
- informujesz, że chcesz zamówić książkę
- pytasz się o cenę tej książki
- pytasz się o termin realizacji zamówienia
B. Będąc w Nowym Jorku byłeś świadkiem kradzieży. W rozmowie z policjantem opowiedz:
- co zostało ukradzione i gdzie to się stało
- jak wyglądał złodziej
- jaka była reakcja ofiary
C. Jesteś zwolennikiem naturalnej żywności. Twój kolega/koleżanka stoi na przeciwnym biegunie, nie uznaje tego rodzaju żywności. W rozmowie z nią
- przekonaj ją do naturalnej żywności(w domyśle podać zaletę)
- nie zgódź się z jej argumentem i podaj powód, dla którego się nie zgadzasz
- znajdź kompromis

24… mazowieckie
Na obrazku znajdowała się grupka małych dzieci i przedszkolanka/nauczycielka. Dzieci znajdowały się przed szkołą, przedszkolem, na trawniku i bawiły się(leżały jakieś łopatki, wiaderka)
Pytania pierwszego nie pamiętam
Pytanie drugie: jak bawiłeś się w ich wieku??

25…mazowieckie Obrazek: Kobieta siedząca tyłem do tablicy. Miała długie czarne włosy kolczyki ubrana było w niebieską bluzkę w paski. Na biurku lub ławce leżała książka. Na tablicy były jakieś liczby. Kobieta się uśmiechała
Pytania do obrazka:
Scenki:
3) właściciel chce ci podnieść czynsz wynajmu mieszkania powiedz że się nie zgadzasz powiedz dlaczego i podaj kompromisowe rozwiązanie (ostatniej scenki zbyt dobrze nie pamiętam ale coś w takiego)

26… mazowieckie obrazek : u fryzjera, fryzjerka obcina jakiejs blondynie wlosy.
Pytania do obrazka :
1) jak mysle, czy to profesjonalna fryzjerka czy nie ?
2) czy duzo ludzi dba o swoj wyglad osobisty czy to jest wazne i dlaczego ?
Scenki :
a) opowiedziec o najbardziej popularnych sportach w moim kraju. zapytac jaki sport uprawia ? gdzie najblizej jest jakies miejsce do uprawiania tego sportu ?
b) relacja z koncertu. skad mialam bilety, jak przebiegal koncert, jak zachowywala sie publicznosc i czy jej sie podobalo
c) dyskusja na temat fast fooda. wolalabym isc do innej restauracji i dlaczego chce tam

27.. mazowieckie 1opowiedziec o pracy w Danii!!
kto najczęsciej przyjeżdza, w jakim terminie, w jakie miejsca, gdzie szukają pracy, gdzie pracują i jako kto.
(niby wszystko ok - ale dlaczego k*rwa Dania?!)
b). relacjonowanie
bylam w londynie, w supermarkecie kupic jakies pamiatki. i bylam swiadkiem morderstwa; O powiedz w jakim celu bylas w sklepie, co sie wydarzylo jak sie zakonczylo (i najlepsze..) "jak pomogł Ci sprzedawca" (mi?! ocb? ahahaha na początku nie wiedzialam o co chodzi; / no ale wybrnęlam..)
c). negocjacje
mam przekonac swoja kolezanke do roweru (ona chciala samochodem) . i ustalic ostateczną opcje.
ja tak wymieniam te zalety roweru bla bla bla a pani egzaminator do mnie "a co bedzie jak będzie brzydka pogoda?" hmm
"tak. pojedzmy pociągiem"
OBRAZEK:
do opisania miałam mlodego trenera koszykówki,a przed nim na podłodze siedzialo 3 uczniów (na sali gimnastycznej)
Pytania:
-co przekazuje uczniom nauczyciel/co moze trener przekazac swoim zawodnikom?
-drugie pyt: dlaczego młodzi ludzie powinni uprawiac sport

4. negocjacje
ja tak wymieniam te zalety roweru bla bla bla a pani egzaminator do mnie "a co bedzie jak będzie brzydka pogoda?" hmm
"tak. pojedzmy pociągiem" :D hahaha

28 mazowieckie… OBRAZEK:

Dialogi:

Uzyskiwanie informacji:

Relacjonowanie wydarzeń:
-jakie atrakcje

Negocjowanie:
- nie zgadzasz się z tym, proponujesz taxi i dlaczego( ja powiedziałam, że będą ataki terrorystyczne na publiczny :P)

29 mazowieckie… OBRAZEK:
-dziecko lepiące bałwana
-wielbłądy
-ludzi którzy wpatrują się w jakiś zabytek -robią zdjęcia, notują
-koń i dziecko na rękach matki

W dialogu ktoś chciał wynająć mieszkanie.

30.. mazowieckie obrazek : u fryzjera, fryzjerka obcina jakiejś blondynie włosy.
Pytania do obrazka :
1) jak myślę, czy to profesjonalna fryzjerka czy nie ?
2) czy dużo ludzi dba o swój wygląd osobisty czy to jest ważne i dlaczego ?

Scenki :
a) opowiedzieć o najbardziej popularnych sportach w moim kraju. zapytać jaki sport uprawia ? gdzie najbliżej jest jakieś miejsce do uprawiania tego sportu ?
b) relacja z koncertu. skąd miałam bilety, jak przebiegał koncert, jak zachowywała się publiczność i czy jej się podobało
c) dyskusja na temat fast foodów. wolałabym iść do innej restauracji i dlaczego chce tam.

31… mazowieckie Obrazek: Kobieta siedząca tyłem do tablicy. Miała długie czarne włosy kolczyki ubrana było w niebieską bluzkę w paski. Na biurku lub ławce leżała książka. Na tablicy były jakieś liczby. Kobieta się uśmiechała
Pytania do obrazka:
Scenki:

32.. mazowieckie obrazek: siedzi babka i facet na przeciwko siebie przy biurku babka daje facetowi jakas kartke chyba cv to jest prawdopodobnie rozmowa o prace.

a)jestes w sklepie zapytaj czy maja rzecz ktora cie interesuje
zapytaj gdzie mozna to przymierzyc.
czy mozna oddac ta rzecz w ciagu tygodnia.

b)jakie jest najmilsze zwierze twoim zdaniem
jakie zwierze miales w dziecinstwie jakie było
jakie plusy masz z tego ze masz to zwierze

c) jestes za granica zachorowałeś lekarz proponuje ci pozostac w szpitalu
zasugeruj ze to nie jest dobry pomysl
powiedz ze pojdziesz to lekarza po powrocie do domu
obiecaj ze bedziesz do tego czasu brał lekarstwa.

33.. mazowieckie 1. Znalazłeś ogłoszenie o pracy w pubie. W rozmowie tel. Zapytaj:
O czas pracy
Oczekiwania pracodawcy co do wyglądu
Wynagrodzenie

2. Brałeś udział w spotkaniu z walijskim pisarzem. Opowiedz o:
Miejscu spotkania
Liczbie uczestników
Pytaniach jakie zadawał

3. Twoja znajoma chce kupić mieszkanie
Zaproponuj Warszawę
Nie zgódź się, że mieszkania w Warszawie są drogie
Zaoferuj pomoc w znalezieniu 2 pokojowego mieszkania
OBRAZEK
Stoi chłopak tyłem i patrzy na stary budynek w okolo chodza ludzie, jedni patrza na mape, inni wychodza ze sklepu z pamiatkami, jeden robi foto w otoczeniu cos w rodzaju starówki, chłopak w srodku jest ubrany na czarno ma czarna torbe, z tylu jakas brama.
pytania do obrazka
jakie miejsca w polsce ludzie odwiedzaja najczesciej i dlaczego
co ten chlopak w srodku i inni ludzie obserwują

34…mazowieckie
1. Jesteś na lotnisku Okazało się, że pomyliłeś budynek terminalu, z którego odlatuje Twój samolot do Warszawy. Rozmawiasz z pracownikiem lotniska: zaczyna egzaminator
Poinformuj go o sytuacji
Zapytaj, jak najszybciej dostać się do budynku terminalu
Poproś o sprawdzenie, o której odlatuje Twój samolot
2. Podczas pobytu w Irlandii, byłeś świadkiem kradzieży płyty CD w domu towarowym. W rozmowie z policjantem powiedz:
Gdzie byłeś gdy dokonano kradzieży
Jak wyglądała osoba, która ukradła płytę
Kogo poinformowałeś o tym zdarzeniu
3. Rozmawiasz z kolegą z USA na temat wspólnych planów wakacyjnych:
Zaproponuj wspólny wyjazd do Grecji
Odrzuć propozycję pozostania w Polsce
Wyraź zainteresowanie jego pomysłem spędzenia kilku dni w Pradze
OBRAZEK- ulica, sklepy, ludzie na ulicy, z reklamówkami idą, w kurtkach.
PYTANIA- What do you think the people in the picture are shopping for?
Where do you prefer to go shopping- in small shops or shopping centres?

35..mazowieckie
1. Przeprowadzasz sondę na temat warunków życia w Brighton. Zapytaj mieszkańca:
Jak długo mieszka w Brighton
Co by zmienił w wyglądzie miasta
Co najbardziej interesuje turystów

2. Nie mogłeś spotkać się z kolegami z powodu choroby. Powiedz:
Na co chorowałeś
Jakie były zalecenia lekarza
Ile dni spędziłeś w domu

3. Wybierasz się na 18-te urodziny kolegi z koleżanką:
Nie zgódź się na kupno płyty Madonny i podaj powód
Zaproponuj kupienie czegoś taniego, ale oryginalnego
Zaakceptuj rozwiązanie koleżanki
Obrazek: Jezioro, pochmurna pogoda, dziecko i facet na pomoście karmią chlebem łabędzie czy jakieś kaczki. Koleś w czerwonej bluzie z kapturem na głowie i w dżinsach a dzieciak różowe buty czarna kamizelka i szara bluza. Na obrazku tez widać wodna roślinne ...trzcina.

Dlaczego oni karmia te ptaki?
jakie masz zwierzęta w domu? I co lubisz z nimi robić? / Czy przygarnęłabym zwierze do domu i dlaczego

36… mazowieckie 1. Podczas pobytu w USA zainteresowałeś się historią miasta, w którym przebywasz. W trakcie rozmowy z mieszkańcem: rozpoczyna egzaminator
Poinformuj go o swoim zainteresowaniu historią miasta
Zapytaj, jak miasto zmieniło się na przestrzenie ostatnich 50 lat
Powiedz mu, że sam masz zamiar zorganizować wystawę na temat historii miasta
2. Twój znajomy Anglik rozmawia z Tobą o klasówce z angielskiego, którą pisałeś kilka dni wcześniej. Opowiedz mu: rozpoczyna zdający
Jaki zakres materiału obejmowała klasówka
Jak oceniasz stopień trudności klasówki
Ile czasu się do niej przygotowywałeś
3. Podczas pobytu w Anglii wynajmujesz razem z koleżanką mieszkanie. Okazuje się, że właściciel mieszkania chce podnieść opłatę z wynajem. W rozmowie z nim: zaczyna egzaminujący
Wyraź swoje niezadowolenie z zaistniałej sytuacji
Nie zgódź się z proponowaną stawką czynszu podając powód
Zaproponuj kompromisowe rozwiązanie

OBRAZEK- dziewczyna w szkole, siedzi przy biurku, uśmiechnięta, długie włosy, z tyłu tablica, cyfry na tablicy, nauczycielka matematyki lub uczennica, kalkulator, zadowolona
PYTANIA- How do you think his girl is feeling?
How important is a person’s education?

37 mazowieckie…
1. Zapomniałeś wypłacić pieniądze z bankomatu a sklep nie akceptuje karty:
Poinformuj sprzedawcę o sytuacji
Zapytaj o najbliższy bankomat?
Poproś o odłożenie towarów
2. Opowiadasz o ciekawym miejscu w Polsce
Co to za miejsce i kiedy tam byłeś ostatnio
Co ciekawego widziałeś
Jaką pamiątkę przywiozłeś
3. Negocjacje.
Opowiadasz swoim kolegom z Walii o swojej ostatniej wycieczce do jakiegoś ciekawego miejsca w Polsce
powiedz kiedy ostatnio tam byłaś
co ciekawego zwiedziłaś
jaką pamiątkę przywiozłaś ze sobą

OBRAZEK dziewczynka, która lepi bałwana jest z mamą na dworze
i pytania :1.Dlaczego dziewczynka lubi lepienie bałwana ?
2. Czy sądzisz że sporty zimowe są w Twoim kraju popularne?

38…mazowieckie 1. Dzwonisz do hotelu w Londynie:
Zapytaj o konieczność dokonania rezerwacji w pokoju jednoosobowym na trzy dni
Podaj termin pobytu
Spytaj o najtańszy sposób dostania się lotniska do hotelu
2. Opowiadasz koledze o zorganizowaniu wystawy promującej zdrowy tryb życia
Za co byłeś odpowiedzialny
Jak wyglądała wystawa
Jakie były Twoje wrażenia
3. Negocjowanie
Przyjaciółka zaprosiła cię na uroczystą kolację, ale Ty musisz np. uczyć do egzaminów
odmów i wytłumacz dlaczego
zaproponuj inny termin
zgódź się na propozycję

OBRAZEK: przedstawiał kobietę która trzymała na kolanach małe dziecko ( ubrane w różowy kubraczek ) i pracowała na komputerze. To było w jakimś pokoju albo biurze. Były półki z książkami, drukarka.

39… Mazowieckie 1. Jesteś na lotnisku w Bristolu, spotykasz koleżankę z Walii. Podczas rozmowy: zaczyna egzaminujący
Powiedz, jaki jest cel Twojego pobytu
Poinformuj, czym się obecnie zajmujesz
Zapytaj, kiedy wybiera się do Polski
2. W trakcie letnich wakacji w Szkocji przydarzyła Ci się zabawna historia. Opowiedz o tym: zaczyna zdający
Poinformuj co się wydarzyło
Opisz, jak zareagowałeś na to wydarzenie
Powiedz, dlaczego zapamiętasz tę historię na długo
3. Wynajmujesz mieszkanie w Londynie. Nie ma ciepłej wody. W rozmowie z administratorem budynku: zaczyna egzaminujący
Wyraź swoje niezadowolenie z zaistniałej sytuacji
Odrzuć argumentację administratora
Zażądaj obniżenia czynszu

OBRAZEK- święta, choinka, bombki, matka z dzieckiem obok choinki, happy
PYTANIA- Why are the mother and a child happy?
Do you like to celebrate Christmas in a traditional way? Why?

40… mazowieckie 1. Opowiadasz o swoim nowym chłopaku
Gdzie się poznaliście
Jak długo się znacie
Spytaj czy możesz przesłać zdjęcie sympatii
2. Opowiadasz o pobycie na Wyspach Owczych
Dlaczego wybrałeś to miejsce
Jaka była pogoda
Twoje odczucia
3. Podczas wakacji na Mazurach koleżanka proponuje jednodniowy rejs statkiem wycieczkowym:
Powiedz dlaczego podoba Ci się jej pomysł
Zaproponuj inna formę spędzenia tego dnia
Wyraź zadowolenie z zaakceptowania Twojego pomysłu
obrazek
na głownym planie wielki samolot na nim napis : british airlines, on chyba zaczynał lecieć dopiero bo nisko nad ziemią był stoją obok niego ludzie chyba np. patrzą na niego, i to było na jakiejś plaży, nad morzem czy coś. Widać było ładną pogodę.

pytania:
jak myślisz na co patrzą/na co czekają ludzie (nie pamiętam dokładnie)
jak myślisz dlaczego podróżowanie samolotem jest tak popularne

41 mazowieckie… 1. W czasie pobytu w Anglii zdecydowałeś zapisać się do tutejszej biblioteki w celu dostępu do książek potrzebnych na studia. Podczas rozmowy z bibliotekarką: zaczyna egzaminujący
Wyjaśnij swój cel wizyty w bibliotece
Zapytaj o dokumenty które są wymagane podczas zapisywania się do biblioteki
Powiedz jakie książki Cię interesują
2. Podczas wakacyjnego pobytu w Nowym Jorku brałeś udział w akcji promującej ekologiczny tryb życia i ochronę środowiska naturalnego Opowiadasz o tym koledze z Anglii. Powiedz: zaczyna zdający
Jaki był cel akcji
Kto w niej uczestniczył
Jakie działania – co zrobiliście
3. Wraz ze znajomymi ze Szkocji wybieracie się na zakupy w Londynie: zaczyna egzaminujący
Zaproponuj miejsce gdzie można zrobić tanie zakupy
Odrzuć propozycję udania się na zakupy do dużego centrum handlowego podając powód
Przekonaj znajomych, że Twoja propozycja zrobienia zakupów w małym sklepie jest korzystniejsza
obrazek: tańcząca dziewczyna np. niej jeszcze parę osób
pyt1 jak myślisz jak czuje np. ta dziewczyna?
pyt2 czy muzyka w twoim życiu jest ważna?

42 mazowieckie… 1. Chcesz kupić plecak w sklepie sportowym
Poproś o pokazanie niedrogiego plecaka
Podaj przedział cenowy
Spytaj kiedy będą wyprzedaże
2. Rozmawiasz na temat konferencji, w której uczestniczyłeś:
Jaki był temat konferencji, o czym była
Kogo znanego spotkałeś
Jakie były Twoje wrażenia
3. Rozmawiasz o wadach i zaletach mieszkania w dużym mieście:
Przedstaw swój punkt widzenia i uzasadnij
Wyraź zdziwienie, że Twój rozmówca ma inne zdanie
Przekonaj go do swoich argumentów
Obrazek: 3 osoby biegną w jakimś wyścigu, 2 mężczyzn i jedna babka raczej wszyscy np. 50 lat. W tle jakaś góra albo wzgórze. Wszyscy są w czapkach.
Pytania do obrazka miałem takie:
a) Jak myślisz dlaczego ci ludzie zdecydowali np. brać udział w tym biegu
b) Dlaczego ogólnie ludzie uprawiają sporty.

43. 2 ludzi ktorzy stoja z usmiechami na twarzy. Za nimi znajduje sie jakis targ.
Pytania do obrazka:
Po co oni tam poszli.
Drugiego nie pamietam

Dialogi:

Uzyskiwanie informacji:
Boli cie brzuch powiedz co dokladnie ci dolega, co powiedzial lekarza i zaproponuj wyjscie do vegetarianskiej restauracji.

Relacjonowanie wydarzeń:
Podczas pracy zepsol ci sie sprzed elektorniczny. Poinformuj jak to sie stalo, jak sobie poradziles, co na to powiedzil twoj szef.

Negocjowanie:
Nie pamietam dokladnie ale chodzilo o przygotowanie jakiegos projektu na temat zwierzat. I trzeba bylo sie nie zgodzic i pojsc na kompromis
44. Obrazek : Przedział(Mama,tata,dziecko) Pytania: Dlaczego oni podróżują pociągiem. Czy uważasz,że dziecko jest szczęśliwe. Sytuacje:
1
*O której jest otwarte muzeum
* Czy są zniżki dla uczniów
*Czy można robić zdj. w muzeum.
2
* Gdzie znalazłaś pracę/jaką
*Co potem zrobiłaś?
*O czym rozmawiałaś ?
3
*Nie zgódź się na mieszkanie w na obrzeżach miasta.
*powiedz dlaczego chcesz mieszkać w centrum
*Kompromis zaproponuj.
45. obrazek przedstawiał ludzi kąpiących się w morzu i stojących na pomoście. jedna z dziewczyn stojących na pomoście była przykryta chustką druga była w kostiumie kąpielowym a facet trzymał w ręku rurkę do nurkowania.
1 scenka: twój kolega przeprowadza się do nowego domu zapytaj się:
-kiedy się przeprowadza do nowego domu
-jak ten dom wygląda
-powiedz kiedy przyjedziesz zobaczyć nowy dom
2 scenka: jakoś wyleciało mi z głowy
3 scenka: organizujesz imprezę urodzinową twoja sąsiadka czepia się że jesteś za głośno i ogólnie nie pasuje jej to:
-powiedz o okolicznościach imprezy
-powiedz że wcale nie organizujesz często imprez
-powiedz jak rozwiążesz tą sytuację
46. Obrazek:
Mężczyzna ubrany w zielone ubranko, stetoskop na szyi (lekarz to był), siedzi przy biurku, na biurku laptop, notatki, książki, segregator, taki manekin ktory przedstawia budowę organizmu (nie wiem jak to się nazywa), na ścianie zegarek, mężczyzna wygląda na zmęczonego.
Pytania do obrazka:
- Jak myślisz dlaczego on jest zmęczony?
- Kim chcesz zostać w przyszłości i dlaczego?
Dialogi:

Uzyskiwanie informacji:
- kiedy odjezdza pociąg do Edynburga?
- ile będzie trwać podróż?
- ile kosztuje bilet dla ucznia?

Relacjonowanie wydarzeń:
Pracowałaś w czasie wakacji powiedz:
- czym się zajmowałaś?
- jak wyglądał twój dzień pracy?
- co było dla ciebie najtrudniejszą rzeczą?

Negocjowanie:
Ktoś chce otworzyć okno , a ty nie :
- poproś aby nie otwierał okna.
- odrzuć argumenty i podaj powód
- zaproponuj kompronis.
47. 1. Zamierzasz się zapisać na kurs za granicą, przeprowadzasz rozmowę z przewodniczącym tych kursów:
- Mówisz jaki poziom ciebie interesuje,
- Jaka jest cena wybranego kursu i z jakiego zagadnienia chcesz odbyć te zajęcia,
- Pytasz się z ilu członków składają się grupy,

2. Spotykasz się ze znajomymi i wymieniacie się wspomnieniami z zeszłych wakacji, niestety twój wyjazd okazał się pechowy i doświadczyłeś przykrej sytuacji, doznałeś np. kontuzji:
- Mówisz co tobie dolegało i jakie były symptomy choroby (np. ból głowy, miałem nudności i wysoką temperaturę),
- W jaki sposób opiekun starał się tobie pomóc (np. przewiózł Cię do szpitala),
- Jakie były zalecenia lekarza (np. że trzeba zostać w łóżku i się kurować)

3. Spotykasz się ze znajomą, która jest bardzo rozrzutna i ma szał na punkcie wydawania pieniędzy, jej rodzice czują się bezradni i nie wiedzą jak zapobiec ich bankructwu.
- proponujesz jej tymczasową pracę dorywczą,
- wysłuchawszy negatywnej opinii na twoją sugestię, nie zgadzasz się z jej argumentami podając uzasadnienia,
- po raz kolejny znajoma przyjmuje to z niechęcią więc proponujesz rozwiązanie kompromisowe.

II Obrazek i pytania:

Zwykła standardowa sala gimnastyczna jak w każdej szkole: drewniany parkiet, z tyłu pod ścianą podparty materac, po lewej stronie drabinki przy ścianie, u góry 4 okna, z tyłu kosz do koszykówki. Na środku ustawiona w szeregu grupka dzieciaków w białych koszulkach i krótkich spodenkach.

Pytanie 1: Dlaczego dzieci nie wykonują ćwiczeń tylko stoją (przykładowa odp. czekają na swojego nauczyciela wf, nauczyciel wf jest w trakcie sprawdzania obecności)

Pytanie2: Jaki jest twój ulubiony sport uprawiany przez ciebie, jakie ci daje korzyści i jaką satysfakcję z niego czerpię
48. Obrazek: Jakaś dziewczyna, która tańczyła nowoczesny taniec, była w jakiejś sali, a w tle ludzie siedzieli na podłodze i pytania jak się czuje i czy ważna jest dla mnie muzyka

Rozmówki:
A. jesteś studentem i chcesz się zapisać do lokalnej biblioteki, bo chcesz mieć łatwiejszy dostęp do książek. Pytasz się, jakie dokumenty są potrzebne i mówisz jakie książki lubisz czytać.

B. Byłeś na akcji o ekologicznym stylu życia i dbaniu o środowisko i masz powiedzieć jaki był cel akcji, kto tam był i co ustaliliście

C. wspólnie z koleżanką zamierzacie iść na zakupy i masz ją przekonać, że robienie zakupów w centrum miasta nie jest dobrym pomysłem, że lepiej w mniejszych sklepach i dlaczego
49. obrazek to dwóch policjantów, którzy zatrzymali mężczyznę w czarnych samochodzie. Pamiętam jednak tylko jedno pytanie do niego a mianowicie co ten zatrzymany pan czuje. A rozmówki były następujące:
A. Twój kolega przyjechał do Polski:
- zapytaj ile zostanie
-powiedz co warto zobaczyć w Polsce
-powiedz czym najlepiej podróżować
B. Opowiedz koledze jak szukałeś mieszkania
-gdzie szukałeś
-jakie wystąpiły problemy
-jak je rozwiązałeś
C. Chcesz iść do klubu a kolega nie chce
- zaproponuj wyjście do klubu
-odrzuć propozycje pozostania w domu
-zaproponuj kompromis.
50. obrazek: goscie panna mloda ktora stoi przy fontannie fotograf im wszystkim robi zdj
pyt do obrazka: 1 co oni robia
2 jesli bys mial slub jak by wygladalo przyjecie dla gosci w sensie gdzie by sie odbylo ilu gosci by bylo itd..

1 - zapytaj kol czy jest to mozliwe ze niepelnosprawni ludzie moga dostac prace
- jakie w polsce ludzie niepelnosprawni maja udogodnienia ( ze sa te podjazdy windy itd)
- koleznaka nie pamieta :(
2 - rozmawiasza z gospodarzem u ktorego mieszkales opowiedz swoj dzien ktory byl meczacy co musialas robic ze jestes zmeczona
3 chce kupic prezent ur dla koleznaki. skladam sie na niego wraz z inna kolezanka ta kolezanka proponuje by kupic jej obraz zaproponnuj inne rozwiazanie

» GOŚĆ qaz (Gość)
Pon Maj 09, 2011 19:47
Re:50 zestawów

Ja mam takie głupie pytanie, czyli każde województwo ma oddzielne zestawy i w każdej szkole sie może powtarzać??

» anka00 (Gość)
Pon Maj 09, 2011 20:00

mi jedna nauczycelak gadala ze jest 50 zestawow na cala polske i tylko nr zestawu sie zmieniaja czyli jak ktos wylosuje np w mazowieckiem nr zestawu 1 to w lozdzkim moze to byc ten sam zestaw tresc jego a tylko moze miec nr 5 czyli tylko roznia sie numerami

» madzior20 (Gość)
Pon Maj 09, 2011 20:09

hej. skad ogólnie wziełaś te wszystkie zestawy???

» anka00 (Gość)
Pon Maj 09, 2011 20:30

wzielam je z tych dzisiejszych watkow ktore sa zamieszane od rana tak mi sie wydaje ze wszystkie je zamiesilam ale jak tam cos znajdziecie to piszcze

» Gość ()
Pon Maj 09, 2011 20:34

jest 400 zestawow po 50 na kazde OKE ktorych jest 8, tak bylo w tamtych latach i teraz tez tak jest

» anka00 (Gość)
Pon Maj 09, 2011 20:46

no nie wiem jest na cala polske 50 tak mi sie cos wydaje

» Kaśulka95 (Gość)
Wto Maj 10, 2011 9:55

ale to chyba nie są z tego roku, bo ja robiłam już parę zestawów i się powtarzają tu rozmówki :) ... ciekawe skąd tyle tego wzięłaś jak ja od rana siedzę i nie mogę nic znaleźć. ale i tak dzięki wielkie :)

» pAtRyCjA6476 (Gość)
Wto Maj 10, 2011 19:00

POLECAM TE ARKUSZE, BO WiELE ZESTAWÓW SIE POWTÓRZYŁO DZIŚ NA NA NASZEJ MATURZE USTNEJ. małopolska

» ;) (Gość)
Sro Maj 11, 2011 12:45

Niektore scenki masz po 4 razy:P

moj kolega mial dzis zestaw25 mazowieckie

obrazek dwie kobiety w sklepie

1.urodziny 70letniej babci
-kto organizowal
co dostala
co czuła

2znajomy che jechac w gory
-musisz powiedziec czemu lepiej nad morze
3nie pamieta

Dyskusja była nieaktywna przez 380 dni, więc została przeniesiona do archiwum.

Strona 1 z 1 (Odpowiedzi: 9| Wyświetleń: 4046)

Wyszukiwanie:

Społeczność e-ANG.pl

Użytkownik:
Hasło:

Zapomniałem hasła
Problemy z logowaniem?
Po co mam zakładać tu konto?

Język angielski to podstawa! Nauka angielskiego online

Korepetycje z angielskiego
Baza korepetytorów języka angielskiego. Szukasz kogoś taniego i dobrego w Twojej okolicy? Wejdź i poszukaj.

Angielski dla początkujących
Zaczynasz swoją przygodę z językiem angielskim? Musisz tu zajrzeć aby opanować podstawy
Matura z angielskiego
Przykładowe wypowiedzi na mature ustną, wybrane sytuacyjki i wskazówki
Lekcje angielskiego
Jest to wirtualna szkoła językowa w ramach której są publikowane lekcje składające się z różnych części: gramatyka, słownictwo, czytanie, mówienie, słuchanie
Ćwiczenia ze słuchu
Teksty piosenek z pousuwanymi wyrazami. Słuchasz, uzupełniasz. Pewnie nigdy nie wsłuchiwałeś się w teksty - teraz masz okazję
.
Polecane

Unleashed English
  angielski bez tajemnic
Serwis e-ANG.pl nie bierze odpowiedzialności za treści publikowane przez użytkowników
korepetycje angielski Leszno korepetycje angielski Jelenia Góra Szkoły językowe

2006-2012 © e-ANG.pl

AdvancedBoard, sql:3