Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować aby w pełni korzystać z serwisu..

Forum językowe
    FORUM JĘZYKOWE
ANGIELSKI
   Forum językowe   Język angielski    Blogi angielskie

e-Anglomaniacy są wsród nas... a niektórzy dają korepetycje z angielskiego
Materiały:    Czasy angielskie   •   Struktury   •   Gramatyka   •   Matura   •   Dla początkujących
Ćwiczenia:    Testy on-line   •   Ze słuchu   •   3 testy   •   Phrasal verbs
Słownictwo:   •   Nauka słówek   •   Kurs 1000 słówek
Pomoce:    Wypracowania   •   FCE   •   Korepetycje   •   Idiomy
Inne:    Bajki   •   Czytelnia   •   Gry językowe   •   Tłumaczenia piosenek   •   Slang

ZASADY FORUM - zapoznaj się z regulaminem

Matura 2011 scenki z pomorskiego

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
Forum językowe | dział: Matura

Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.

Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki

» Ewelinaaa (Gość)
Sro Maj 18, 2011 14:47

1.jedziesz do Londynu na weekend i musialam zarezerwowac pokoj, opisc jaki
chce pokoj i jak moge dostac sie do hotelu z lotniska
2. mam opowiedziec przyjacielowi o swoim nowym sprzecie elektronicznym
ktory kupilam skad sie dowiedzialam gdzie moge go kupic no ze np. z gazety
3.przebywam w anglii u rodziny ktora ma zuzo zwierzat a ty jestes uczulony
na zwierzeta i musisz powiedziec gospodarzowi o swoim uczuleniu opisac
objawy i podac rozwiazanie

i obrazek to mialam jak wynosili smieci to bylo chyba cos w rodzaju
sprzatania swiata czy cos takiego

» dirty69 (Gość)
Sro Maj 18, 2011 15:20
Re:Matura 2011 scenki z pomorskiego

POMORSKIE.

OBRAZEK :

3 kobiety ( babcia, mama i dziewczynka ) stoją przy wigilijnym stole, dziewczynka zapala świeczkę .

pyt. 1 - dlaczego dziewczynka zapala tę świeczkę,
pyt. 2 - jak spędzasz Święta ?

A. Pracujesz w informacji, rozmawiasz z kobietą z Anglii :
- zapytaj, jak długo planu zostać w Polsce,
- powiedz jej, co ciekawego może w Polsce zwiedzić,
- poinformuj ją, jak ma tam dojechać.

B. opowiadasz nauczycielowi angielskiego, że byłeś w parku i złapała cie burza .
- powiedz, co się stało,
- gdzie się schroniłeś,
- jak burza wpłynęła na Twoje dalsze plany tego dnia.

C. chcecie z kolegą kupić prezent dla wspólnego znajomego.
- zaproponuj jakiś drobiazg i powiedz dlaczego,
- nie zgódź się z kolegą, podaj powód,
- podaj kompromisowe rozwiązanie.

» wdupiemamwymyslanienicku (Gość)
Sro Maj 18, 2011 15:52

Zdałam dziś na 20 pkt, więc nie jest tak strasznie ;)

zestaw chyba 3192 (trzeba przeczytać numer po angielsku)

obrazek: trzy dziewczynki siedzą przy stole, za nimi dwójka ludzi śmiesznie ubranych, jakby clowny na przyjęciu urodzinowym. Facet w dużej zielonej czapce i pomarańczowym garniturze.
pytania: dlaczego facet jest śmiesznie ubrany, jak powinniśmy ubierać się na przyjęcia

A chcesz kupić prezent dla kolegi w londynie
-spytaj sprzedawce co masz kupić
- spytaj o cene tej rzeczy
-spytaj czy można zapłacić kartą

B przez miesiąc leżałeś w domu ze złamaną nogą
-okoliczności złamania
-co odczuwałeś
-jak inni ci pomagali

C jesteś opiekunem wycieczki, uczniowie chcą kupić alkohol
-nie zgódź się i wyjaśnij dlaczego
-zaproponuj coś innego
-powiedz że dokończycie rozmowe wieczorem

» tralalalalalalala (Gość)
Sro Maj 18, 2011 19:28

1. rozmowce mialam powiedziec ze jestem zainteresowana kupnem pamiatki z londynu, dryga kropka to wybranie pamiatki powiedziec jaka pamiatke chce kupic i 3 kropka to mialam powiedziec zeby mi zapakowali ta pamiatke w sklepie :P
2 rozmowka to opisanie swoich wakacji ;p gdzie bylam i z kim, opisac smieszna sytuacje ktora nam sie przytrafila , i powiedziec dlaczego powrot do domu z wakacji nam sie przedluzyl :P
a 3 rozmowka to mialam zwrocic uwage sasiadowi ze za glosno slucha tv i radia , mialam odrzucic jego argumenty i zaproponowac jakis kompromis :P
A obrazek byl do kitu :P bo bylo pelno ludzi na lotnisku i jeden koles na srodku pytal sie jakiejs klientki o cos, i pierwsze pytanie do tego obrazka to jak mysle , co ta kobieta do niego mowi i co mu pokazuje, a drugiego pytania nie za bardzo skumalam

Drugie pytanie to było coś w stylu z jakimi problemami/kłopotami ludzie mogą spotkać się na lotnisku. Już (dzisiaj zdawałam :P) nie pamiętam jak brzmiało dokładnie :)

» Ana ;) (Gość)
Czw Maj 19, 2011 13:43

Ja miałam numer 1475

Jesteś w Londynie. Zgubiłes się.
Było zapytaj o najbliższy hotel?
Gdzie znajdę najbliższy przystanek?
Zapytaj o cenę biletu.

Jesteś na seminarium o uzależnieniach wśród młodzieży.
opowiedz gdzie miało miejsce, jakie tematy zostały poruszone, jakie wrażenia po tym seminarium

kolejne mówisz koleżance dlaczego fajnie jest robić zakupy, ona coś mówi ty się nie zgadzasz i wtedy pytasz czy pójdzie z tobą na zakupy

a obrazek: dwoje mężczyzn w biurze. pracują przy komputerach. w biurze dużo sprzętów biurowych i dużo stanowisk pracy.
pytanie jakie są wady takiej pracy? chodzi konkretnie o wymienienie nazw chorób wynikających z siedzącego trybu pracy
a drugie czy trudno znaleźć interesująca i satysfakcjonującą pracę?

» Kociemba (Gość)
Pon Maj 23, 2011 15:24

1. rozmowce mialam powiedziec ze jestem zainteresowana kupnem pamiatki z londynu, dryga kropka to wybranie pamiatki powiedziec jaka pamiatke chce kupic i 3 kropka to mialam powiedziec zeby mi zapakowali ta pamiatke w sklepie :P
2 rozmowka to opisanie swoich wakacji ;p gdzie bylam i z kim, opisac smieszna sytuacje ktora nam sie przytrafila , i powiedziec dlaczego powrot do domu z wakacji nam sie przedluzyl :P
a 3 rozmowka to mialam zwrocic uwage sasiadowi ze za glosno slucha tv i radia , mialam odrzucic jego argumenty i zaproponowac jakis kompromis :P
A obrazek byl do kitu :P bo bylo pelno ludzi na lotnisku i jeden koles na srodku pytal sie jakiejs klientki o cos, i pierwsze pytanie do tego obrazka to jak mysle , co ta kobieta do niego mowi i co mu pokazuje, a drugiego pytania nie za bardzo skumalam

Drugie pytanie to było coś w stylu z jakimi problemami/kłopotami ludzie mogą spotkać się na lotnisku. Już (dzisiaj zdawałam :P) nie pamiętam jak brzmiało dokładnie :)

Też miałem dzisiaj ten zestaw ;] Nr 3422 jeśli dobrze pamiętam :D

» glsc (Gość)
Pon Maj 23, 2011 17:21

1. Twoi rodzice kupili dom,poinformuj o tym fakcie,powiedz jakie pomieszczenia sa i zaproponuj czy chcialaby zobacyc.
2. Twoja rodzina z USA przygotowuje uroczysty obiad,powiedz po co idziesz do sklepu,jakie danie przygotowujesz i jakie danie bylo daniem glownym wieczoru
3.Kolezanka chce z Toba gdzies wyjsc wieczorem,powiedz dlaczego nauka jest dla Ciebie wazna,zaproponuj inny termin.
Obrazek: ludzie w kinie,nie wszystkie miejsca pelne,widac tylko miejsa do siedzenia a nie ekran,dzies tam w tle jeszcze ludzie stoja,swiatlpo jest wlaczone. pytania: 1. jak myslisz na co czekaja Ci ludzie i dlaczego tak myslisz 2. jakie wydarzenie kulturalne jest Twoim ulubionym i dlaczego.

Dyskusja była nieaktywna przez 368 dni, więc została przeniesiona do archiwum.

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
Strona 5 z 5 (Odpowiedzi: 66| Wyświetleń: 12752)

Wyszukiwanie:

Społeczność e-ANG.pl

Użytkownik:
Hasło:

Zapomniałem hasła
Problemy z logowaniem?
Po co mam zakładać tu konto?

Język angielski to podstawa! Nauka angielskiego online

Korepetycje z angielskiego
Baza korepetytorów języka angielskiego. Szukasz kogoś taniego i dobrego w Twojej okolicy? Wejdź i poszukaj.

Angielski dla początkujących
Zaczynasz swoją przygodę z językiem angielskim? Musisz tu zajrzeć aby opanować podstawy
Matura z angielskiego
Przykładowe wypowiedzi na mature ustną, wybrane sytuacyjki i wskazówki
Lekcje angielskiego
Jest to wirtualna szkoła językowa w ramach której są publikowane lekcje składające się z różnych części: gramatyka, słownictwo, czytanie, mówienie, słuchanie
Ćwiczenia ze słuchu
Teksty piosenek z pousuwanymi wyrazami. Słuchasz, uzupełniasz. Pewnie nigdy nie wsłuchiwałeś się w teksty - teraz masz okazję
.