|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» Gość
()
Pią Mar 25, 2011 19:39
what would you do if someone you love, don't love you ?
Spotkałam na necie zdanie "what would you do if someone you love, don't love you ?" i mam takie pytanie czemu jest "don't love you" a nie "didn't love you"? czy nie tak powinno być czy mi się coś myli?
» xyz_47
(Executive Member-294) 
Pią Mar 25, 2011 22:29
Stosowanie czasownika modalnego would nie ogranicza się tylko do drugiego okresu warunkowego.
Tutaj would zostało użyte jako grzeczniejsza, bardziej miękka wersja will. Ale to tylko moim zdaniem, a ja anglistą nie jestem.
_________________ 1. Nie daje gwarancji, że to co doradzam jest dobrze... ale się staram (:
» Gość
()
Pią Mar 25, 2011 23:36
xyz_47 zauwaz ze nie to jest pytanie
» Gość
()
Pią Mar 25, 2011 23:40
chodzi o to ze nie odpowiadasz na jego pytanie
» Gość
()
Sob Mar 26, 2011 14:26
Re:what would you do if someone you love, don't love you ?
Xyz_47, ale jakby było tak jak Ty mówisz to by to znaczyło "Co zrobisz jeśli ktoś kogo będziesz kochać cię nie będzie kochać" a chyba bardziej sensowne jest zdanie "co zrobiłbyś jeśli ktoś kogo kochałbyś nie kochałby cię"??
I masz może jakieś źródła gdzie piszę, że will można wymieniać na would ot tak?
No bo już nie wiem... :(
» Gość
()
Sob Mar 26, 2011 14:28
Re:what would you do if someone you love, don't love you ?
*ktoś kogo kochasz
» xyz_47
(Executive Member-294) 
Sob Mar 26, 2011 16:01
Tak jak ty chcesz czyli:
What would you do if someone you love didn't love you ?
To można powiedzieć na pewno - second conditional (past + would) i gra muzyka.
Natomiast co do tego czy można powiedzieć:
What would you do if someone you love doesn't love you ?
To też wydaje mi się wydaje, że można i uzasadniłem to wcześniej.
Niemniej jednak mógłby się wypowiedzieć jakiś specjalista, gdyż ja angielskiego nie znam, tylko się go uczę i często popełniam błędy.
_________________ 1. Nie daje gwarancji, że to co doradzam jest dobrze... ale się staram (:
|