|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» xyz_47
(Executive Member-294) 
Sro Mar 16, 2011 13:49
may/might have +3f i can/could have +3f różnice
Witam !
Chciałbym prosić o bardzo dokładnie wytłumaczenie na czym polega tak na prawdę różnica między tymi zwrotami, gdyż spotkałem się ze sprzecznymi informacjami...
Mój nauczyciel mówi że can/could have +3f używa się kiedy jesteśmy czegoś pewni tak na 50%
czyli wtedy, kiedy nie było zbyt wielu możliwości zrobienia czegoś
lub mieliśmy jakiś wybór który po prostu mogliśmy zrobić albo nie zrobić
np. You could have told me (mogles mi powiedzieć ale nie powiedziałeś - czyli 2 opcje mogłeś powiedzieć albo mogłeś nie powiedzieć)
Mój nauczyciel mówi także, że may/might have + 3f to jest tak 10% pewności czyli bardziej prawdopodobieństwo czegoś - jedna z wielu możliwości
np. You might have bought yellow card (mogłeś kupić żółtą kartkę - spośród wielu kolorów)
W internecie natomiast znalazłem odwrotną informację
mianowicie may/might have +3f to jest właśnie jakieś 50% natomiast can/could have + 3f to jest te 10% ta jedna możliwość z wielu.
Pytanie czy pomylił się mój nauczyciel ? czy ktoś wypisał bzdury na stronie internetowej ?
I jeszcze jedno czym różni się samo can od could i may od might nawiązując oczywiście do modal verbs in the past ?
1. She can have done homework
2. She could have done homework
Jaka jest różnica między zdaniem 1 a 2 ? (jest żadna czy jednak jakaś jest ?)
1. She may have done homework
2. She might have done homework
Tutaj to samo pytanie czy jest jakaś różnica między zdaniem 1 a 2 ?
Proszę o odpowiedź
» Aneta Urban
(Occasional Member-70) 
Sro Mar 23, 2011 18:44
could + perf. inf. używamy spekulując lub zgadując na temat przeszłości np.she could have gone off with her friends
albo mowiąc o niezrealizowanej przeszłej możliwości np. you could have told me you had invited people for dinner
ale w ogóle can tu nie pasuje
may i might mówi o możliwości czy coś się wydarzyło, przy czym might jest nieco mniej pewne. Najsilniejsze jest must, potem may i might (=could)
Nie używa się wszystkich tych czterech modalnych czasowników do tego samego zdania, chociażby can zazwyczaj używa się z zaprzeczeniem i ma wtedy zupełnie inne zabarwienie.
Trudno to wszystko krótko wytłumaczyć, proponuje zajrzeć do angielskiej gramatyki np. Practical English Usage Michael'a Swan'a
» xyz_47
(Executive Member-294) 
Sro Mar 23, 2011 21:22
Ślicznie dziękuje za odpowiedź :)
Rozumiem, że wyrażenie may/might have wyraża tak jakby "silniejszą możliwość". Could jest natomiast słabsze.
Co do tej książeczki to też bardzo dziękuje, bo chyba wiem do kogo się po nią zgłosić :)
_________________ 1. Nie daje gwarancji, że to co doradzam jest dobrze... ale się staram (:
|