|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» MarcinGieros
(Occasional Member-53) 
Pią Sty 21, 2011 9:18
Wh- questions
Doradźcie proszę gdzie znaleźć jakieś mega-sprytne ćwiczenia na wh-questions w Present Simple. Uczeń ma blok w tym temacie i mi się zarówno materiały jak i inwencja twórcza skończyły. Przerobiłem już Vince'a, Martineta i 2 podręczniki dla początkujących. Zwykle nie uczę na tym poziomie. Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.
Sprzedaż materiałów do których nie masz praw autorskich jest NIELEGALNA
» Nutcracker
( Specjalista -1049) 
Pią Sty 21, 2011 11:15
Ja układam zdania do tłumaczenia, uzupełnianie luk jest mało rozwijającym ćwiczeniem.
Możesz wymyślić troche zdań twierdzących po polsku i uczeń musi je przetłumaczyć na angielski i do tego wymylić pytanie ogólne, szczegółowe i przeczenie - to już takie kompleksowe zadanie.
Ja piszę takie zdania wręcz "hobbystycznie", a jesli już naprawdę skończy Ci się inwencja w wymyślaniu zdań to możesz podeprzeć się Szarfembergiem "czasy w języku angielskim" - tam są zadania tego typu.
Tu masz kilka takich zdań ;-)
4. O której godzinie zaczynasz pracę?
8. O której godzinię przylatuje/odlatuje samolot do/z…
12. Jakie imię ma twój pies? Czy to samiec czy samica?
13. Gdzie mieszkają gady?
14. Ile waży słoń?
15. Ile łap mają ssaki?
16. Jakiej długości jest wąż?
17. Jak wysoki jest Tom?
18. Jakiego koloru są płazy?
19. Dlaczego motyle potrafią latać?
20. Jak długo żyją owady?
21. Kiedy się urodziłeś?
22. Kiedy się urodziła Anna?
23. Jak wygladają Japończycy?
24. Co lubią Polacy?
25. Jacy są Hiszpanie?
26. Jak często sprzątasz swój pokój?
27. Czyj to samochód?
28. Który samochód jest twój?
29. Na którym piętrze mieszkasz?
30. Czy lubisz pływać?
Te zdania akurat układałem a` propos jakiejś czytanki w książce w której były akurat słówka typu gady, płazy - ale to też dobre ćwiczenie na korzystanie ze słownika w domu ;)
_________________ www.korepetycje.tychy.prv.pl
» MarcinGieros
(Occasional Member-53) 
Nie Sty 23, 2011 20:46
Dzięki wielkie, podobnie robiłem, ale w pewnym momencie mi ręce opadły i inwencja się skończyła. Dziękuję bardzo i pozdrawiam.
|