|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» seron98
(Born-1)
Sro Sty 19, 2011 20:19
Różnica między "within" a "plus or minus"
Może mi ktoś wytłumaczyć jaka jest różnica między tymi znaczeniami słów?? Kiedy używa się "within" a kiedy "plus or minus" ?? Bo w książce mam napisane tak: "On some situations, engineers describe tolerances using plus or minus, for example +/- 1mm, and in other situations as within, for example within 1mm" Nie wiem czy dobrze rozumiem. Czy jeśli używam "plus or minus 1mm" plus 1mm i minus 1mm?? a w przypadku "within" czyli w granicy 1mm? bo nie wiem jak to rozumować. A tak na marginesie to siema wszystkim, bo to mój pierwszy post i nie wiem czy w dobrym dziale, jutro mam kolokwium z anglika z dziedziny "architektura i inżynieria" i nie wiem tylko tego... proszę o pomoc. Z góry dziękuję :)
» marta_s
(Born-9)
Sob Paź 01, 2011 19:18
Re:Różnica między "within" a "plus or minus&a
"plus or minus 1 mm" oznacza około 1 mm czyli troszkę mniej albo troszkę więcej niż 1 mm. "within 1 mm" to "w granicach/w obrębie 1 mm". trochę trudno wytłumaczyć na takim przykładzie, bo to malutka jednostka... łatwiej np. na minutach. jeżeli powiesz "plus or minus 20 minutes" może to oznaczać, że będzie to np. 17 minut albo 24 minuty. w przypadku "within 20 minutes" może to być 12, 15 albo 17 minut ale nie będzie więcej niż 20. główna różnica jest właśnie w tym, że przy "within" nie możemy wyjść poza tę granicę (czyli może być mniej, ale nie może być więcej) :wink:
niestety dopiero po chwili zauważyłam datę powyższego postu :P
» Nutcracker
( Specjalista -1049) 
Nie Paź 02, 2011 0:14
within - w obrębie
plus or minus - około
_________________ www.korepetycje.tychy.prv.pl
|