|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» PaulaM
(Gość)
Wto Gru 21, 2010 18:18
pytanie o konto na fb
Jak przetłumaczyć pytanie - czy masz konto/profil na facebooku? jeśli macie inne propozycje żeby zgrabnie brzmiało to bardzo proszę :)
I teraz... w zależności co dana osoba odpowie, jak dalej ciągnąć rozmowę, może jakieś przykłady?
» damian88
(Frequent Member-195) 
Wto Gru 21, 2010 21:13
Re:pytanie o konto na fb
Dosłownie:
Do you have an account/a profile on Facebook?
Znacznie lepiej:
Do you have a Facebook account/profile?
Można nawet nieformalnie pominąć "account" (czy "profile"): Do you have a Facebook?
Albo: Do you use Facebook? (Czy używasz Facebook'a?)
A dalsza rozmowa w dużym stopniu zależy od tego, co druga osoba odpowie...
» PaulaM
(Gość)
Sro Gru 22, 2010 10:17
Dziękuję pięknie Damianie za odpowiedź...
Co do dalszej części załóżmy, że odpowiedź będzie twierdząca i teraz jak dalej? Jak Cię znaleźć? Coś w tym stylu?:)
» damian88
(Frequent Member-195) 
Sro Gru 22, 2010 12:24
PaulaM napisał(a):Jak Cię znaleźć?
How can I find you?
» LukeE
( Native Speaker -433) 
Sro Gru 22, 2010 13:49
Nigdy nie słyszałem "Do you have a Facebook?", ale zgadza się, że istnieje takie sformułowanie. Dla mnie strasznie głupio brzmi, bo co, jest wiele Facebooków i ja mam jeden z nich?
Polecam dla mnie najbardziej typowe:
Are you on Facebook?
» damian88
(Frequent Member-195) 
Sro Gru 22, 2010 16:13
LukeE napisał(a):Nigdy nie słyszałem "Do you have a Facebook?", ale zgadza się, że istnieje takie sformułowanie. Dla mnie strasznie głupio brzmi, bo co, jest wiele Facebooków i ja mam jeden z nich?
Ja po prostu traktuje to jako skróconą formę "Do you have a Facebook (account/profile)?" (stąd "a").
I rzeczywiście, "Are you on Facebook?" brzmi chyba najlepiej, miałem nawet o tym wspomnieć w poprzednim poście, ale uznałem, że już chyba jest trochę za późno.
|