|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» mumps47
(Newbie-23)
Sob Paź 09, 2010 21:45
filologia angielska
Witam. Jestem dopiero w I klasie LO, jednak już zastanawiam się nad tym, gdzie pójdę na studia, ponieważ w mojej szkole już niedługo trzeba bedzie rozszerzyć wybrane przedmioty, które będzie się zdawać na maturze.
Angielskiego uczę się już 10 rok, jednak dotychczas nie przykładałam się szczególnie do nauki języka. Dodatkowo trzy lata uczę się języka niemieckiego (umiem raczej podstawy :))
Mam kilka pytań do tych, ktorzy skonczyli filologię angielską lub są w trakcie studiów :)
1. Jakie przedmioty trzeba zdawać na maturze oprócz rozszerzonego anglika (czy trzeba zdawać drugi język nowożytny) ? Czy ciężko jest się dostac na filologię?
2. Czy studia są ciekawe i czy są bardzo trudne ? :)
3. Czy ktoś studiował/uje może na IFA na UAMie i wie jakie specjalizacje można tam wybrać?
4. No i wreszcie jak ze znalezieniem pracy?
Jeśli ktoś będzie wstanie odpowiedzieć mi na te pytania będę bardzo wdzięczna :) Pozdrawiam.
_________________ 'The future starts today, not tomorow.'
» lusia90
(Occasional Member-94) 
Nie Paź 10, 2010 7:59
mumps47 napisał(a):1. Jakie przedmioty trzeba zdawać na maturze oprócz rozszerzonego anglika (czy trzeba zdawać drugi język nowożytny) ? Czy ciężko jest się dostac na filologię?
Na UW wymagane są: język angielski, język polski i od tego roku matematyka. Wiem, że na niektórych uczelniach brana pod uwagę jest też historia. Filologia każdego roku jest popularnym kierunkiem wybieranym przez wiele osób, więc nie mogę powiedzieć, że jest się łatwo dostać.
mumps47 napisał(a):2. Czy studia są ciekawe i czy są bardzo trudne?
To wszystko zależy od indywidualnych zainteresowań i predyspozycji. Jak na każdym kierunku są mniej lub bardziej ciekawe zajęcia. Ja np. bardzo lubię fonetykę, gramatykę praktyczną (przedmiot przez wielu nielubiany), ale za to moją zmorą jest historia Wielkiej Brytanii.
|