Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować aby w pełni korzystać z serwisu..

Forum językowe
    FORUM JĘZYKOWE
ANGIELSKI
   Forum językowe   Język angielski    Blogi angielskie

e-Anglomaniacy są wsród nas... a niektórzy dają korepetycje z angielskiego
Materiały:    Czasy angielskie   •   Struktury   •   Gramatyka   •   Matura   •   Dla początkujących
Ćwiczenia:    Testy on-line   •   Ze słuchu   •   3 testy   •   Phrasal verbs
Słownictwo:   •   Nauka słówek   •   Kurs 1000 słówek
Pomoce:    Wypracowania   •   FCE   •   Korepetycje   •   Idiomy
Inne:    Bajki   •   Czytelnia   •   Gry językowe   •   Tłumaczenia piosenek   •   Slang

W tym dziale forum poprawimy to co napisałeś, ale nikt nie napisze za Ciebie!

dla leni jest dział Nie chce mi się
ZASADY FORUM - zapoznaj się z regulaminem

Opowiadanie falling meteor

Forum językowe | dział: Tłumaczenia / Translations

Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.

Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki

» Hatt (Gość)
Sob Wrz 18, 2010 14:26
Opowiadanie falling meteor

Musze napisać opowiadanie po ang. Napisałem je po polsku i angielsku, lecz nie jestem pewien czy dobrze
wszystko przetłumaczyłem. Jeśli ktoś zobaczy jakieś błędy proszę napisać.

Wersja polska :
Był dwunasty grudzień 2012 roku. Wtedy nikt nie wiedział, że coś się stanie. Byłem w Warszawie stolicy Polski. Jadłem obiad kiedy ktoś zadzwonił do drzwi. Kiedy otworzyłem, mój sąsiad powiedział mi, że widział spadający meteor. Śmiałem się z niego, ale on wyglądał na poważnego. Kiedy chciałem mu powiedzieć, że jest szalony nagle na niebie pojawiły się setki spadających gwiazd. Szybko zawołałem rodzinę i kazałem się im spakować. Potem włączyłem telewizje i usłyszałem jak w wiadomościach reporter mówi "Koniec świata ludzie!!. Byłem przerażony. Kazałem schować się rodzinie do piwnicy a sam pojechałem do
sklepu kupić żywność. Był to ostatni raz kiedy widziałem moją żonę i małą córeczkę. Kiedy wróciłem ze sklepu, zobaczyłem że mój dom jest zupełnie spalony i zniszczony. Wiedziałem już wtedy, że zostałem
zupełnie sam. Wsiadłem do samochodu i pojechałem do domu moich rodziców. Tam także nikogo nie zastałem, więc wziąłem zapasy żywności i schowałem się do piwnicy. Siedziałem tam 3 tygodnie, kiedy
wyszedłem na zewnątrz wszystko było zniszczone. Wokół nie było nikogo, zostałem sam. Od tej katastrofy minęły 3 lata. Żyje sam w domu moich rodziców. Muszę żyć z myślą, że ktoś mnie odnajdzie.

Wersja angielska :
It was 12 21 2012 rok. That day noone (albo nobody) didn't know, that something terrible will happend. I was in Warshaw, capital of Poland. I was eathing dinner, when somebody rang to the door. When I had opened the door my neighbor said, that he saw falling meteor. I was laughing at him, but he looked serious. When I wanted to tell him that he is crazy, suddenly I saw hundreds falling stars. I told my family, that they must pack now. After that, I turned on tv and I heard in news like someone says : "End of the world people! I was scared. I told my family, that they must hide in basement. I ride to shop, because I must bought some food. That was last time when I saw my wife and little daughter. When I had came back, I saw that my house was crashed. Then I knew, that I am alone now. I drove to my parents house, but home was empty, so I took food and hide in basement. I was there 3 weeks. When I had went outside, I saw that everything was destroyed. There was nothing around me, I was alone. Since that disaster passed 3 years. I have been living alone in my parents house. I think, that finally someone will find me.

» Hatt (Born-5)
Sob Wrz 18, 2010 17:08

Tam literówkę już widzę eating a nie eathing.
Jak nie ten dział to proszę o przeniesienie.
I proszę o szybką odpowiedz.
Mam też prośbę jak już dostanę odpowiedz to czy mógłby ktoś po 24 godzinach skasować temat?

» Nutcracker ( Specjalista -1049) Platinum Member
Nie Wrz 19, 2010 0:19

It was the 21st of december 2012. That day nobody knew that something terrible was going to happen. I was in Warsaw, the capital of Poland. I was eating dinner, when somebody rang the doorbell. When I (had) opened the door my neighbor said, that he had seen a falling meteor. I laughed at him, but he looked serious. When I wanted to tell him that he was crazy, suddenly I saw hundreds of falling stars. I told my family, that they had to pack then. After that, I turned on the tv and I heard in news someone saying : "End of the world people!" I was scared. I told my family, that they had to hide in the basement. I drove to the shop, because I had to buy some food. That was the last time I saw my wife and my little daughter. When I (had) came back, I saw that my house had been (past perfect - jak już to tutaj) destroyed. Then I knew, that I was alone. I drove to my parents' house, but the house was empty, so I took food and hid in the basement. I had been there for 3 weeks. When I went outside, I saw that everything had been destroyed. There was nothing around me, I was alone. 3 years have passed since that disaster . I have been living alone with my parents. I think, that someone will find me eventually.

Niech to ktoś jeszcze sprawdzi bom śpiący! ;P

» Hatt (Born-5)
Nie Wrz 19, 2010 8:23

Dzięki za odpowiedz, ale chciałbym spytać czemu tutaj :
That day nobody knew that something terrible was going to happen. Jest was going to? A dobra już znalazłem : przewidywaniach, kiedy istnieje dowód na to, że czynność zdarzy się w przyszłości. Ok teraz dalej :
When I (had) opened the door my neighbor said, that he had seen a falling meteor. Chodzi mi o had seen, czemu akurat past perfect tutaj? Dalej :
I told my family, that they had to pack then (bez then na końcu chyba). Te had to, to jest 2 forma (w past simple) od must? Dalej :
When I (had) came back, I saw that my house had been (past perfect - jak już to tutaj) destroyed. Tutaj chyba rozumiem swój błąd bo to, że dom został zniszczony jest wcześniej od tego, kiedy to zobaczyłem.
No tam gdzie popełniłem błąd a nie napisałem tego tutaj to rozumiem co zrobiłem źle. Proszę jeszcze o odpowiedzenie na pytania powyżej. Z góry dziękuję serdecznie.

» Nutcracker ( Specjalista -1049) Platinum Member
Nie Wrz 19, 2010 10:04

When I (had) opened the door my neighbor said, that he had seen a falling meteor. - w pierwszej części Past perfect jest niepotrzebny, czynności nastepują po sobie i zdanie jest zrozumiałe bez uzycia past perfect. Natomiast w drugiej czesci już trzeba użyć bo sąsiad widział metor zanim Ci powiedział - zresztą to wynika z mowy zależnej i timeshiftu:
The neighbour said :"I saw a metheor"
The neighbour said that he had seen a meteor.

I told my family, that they had to pack then - nie możesz uzyć now bo opowiadasz o przeszłości - wtedy się musieli pakować a nie teraz. A must w czasie przeszłym to "had to"

When I (had) came back, I saw that my house had been (past perfect - jak już to tutaj) destroyed. - tak, w drugiej częsci zdania jest potrzebny past perfect, natomiast w pierwszej jest on zbędny, wręcz zaburza zdanie i miesza.

When the man came home his wife had already eaten dinner - gdy przyszedł żona już była po obiedzie
When the man came home his wife ate dinner - gdy przyszedł zona zjadła

Tu masz tę drugą sytuacje, dwie czynności nastepujące od razu po sobie. Najpierw wrciłem, a potem zobaczyłem.

» Hatt (Born-5)
Nie Wrz 19, 2010 10:12

Dziękuję bardzo za odpowiedz :)
Niby normalnie umiem użyć tych czasów, ale jak już przychodzi co do czego, żeby napisać coś dłuższego to już się wszystko miesza. Można usunąć temat

Dyskusja była nieaktywna przez 614 dni, więc została przeniesiona do archiwum.

Strona 1 z 1 (Odpowiedzi: 5| Wyświetleń: 384)

Wyszukiwanie:

Społeczność e-ANG.pl

Użytkownik:
Hasło:

Zapomniałem hasła
Problemy z logowaniem?
Po co mam zakładać tu konto?

Język angielski to podstawa! Nauka angielskiego online

Korepetycje z angielskiego
Baza korepetytorów języka angielskiego. Szukasz kogoś taniego i dobrego w Twojej okolicy? Wejdź i poszukaj.

Korepetytorzy, którzy wypowiedzieli się w tym wątku:

Nutcracker korepetytor, Tychy

Angielski dla początkujących
Zaczynasz swoją przygodę z językiem angielskim? Musisz tu zajrzeć aby opanować podstawy
Matura z angielskiego
Przykładowe wypowiedzi na mature ustną, wybrane sytuacyjki i wskazówki
Lekcje angielskiego
Jest to wirtualna szkoła językowa w ramach której są publikowane lekcje składające się z różnych części: gramatyka, słownictwo, czytanie, mówienie, słuchanie
Ćwiczenia ze słuchu
Teksty piosenek z pousuwanymi wyrazami. Słuchasz, uzupełniasz. Pewnie nigdy nie wsłuchiwałeś się w teksty - teraz masz okazję
.