|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» Hatt
(Gość)
Sob Wrz 18, 2010 14:26
Opowiadanie falling meteor
Musze napisać opowiadanie po ang. Napisałem je po polsku i angielsku, lecz nie jestem pewien czy dobrze
wszystko przetłumaczyłem. Jeśli ktoś zobaczy jakieś błędy proszę napisać.
Wersja polska :
Był dwunasty grudzień 2012 roku. Wtedy nikt nie wiedział, że coś się stanie. Byłem w Warszawie stolicy Polski. Jadłem obiad kiedy ktoś zadzwonił do drzwi. Kiedy otworzyłem, mój sąsiad powiedział mi, że widział spadający meteor. Śmiałem się z niego, ale on wyglądał na poważnego. Kiedy chciałem mu powiedzieć, że jest szalony nagle na niebie pojawiły się setki spadających gwiazd. Szybko zawołałem rodzinę i kazałem się im spakować. Potem włączyłem telewizje i usłyszałem jak w wiadomościach reporter mówi "Koniec świata ludzie!!. Byłem przerażony. Kazałem schować się rodzinie do piwnicy a sam pojechałem do
sklepu kupić żywność. Był to ostatni raz kiedy widziałem moją żonę i małą córeczkę. Kiedy wróciłem ze sklepu, zobaczyłem że mój dom jest zupełnie spalony i zniszczony. Wiedziałem już wtedy, że zostałem
zupełnie sam. Wsiadłem do samochodu i pojechałem do domu moich rodziców. Tam także nikogo nie zastałem, więc wziąłem zapasy żywności i schowałem się do piwnicy. Siedziałem tam 3 tygodnie, kiedy
wyszedłem na zewnątrz wszystko było zniszczone. Wokół nie było nikogo, zostałem sam. Od tej katastrofy minęły 3 lata. Żyje sam w domu moich rodziców. Muszę żyć z myślą, że ktoś mnie odnajdzie.
Wersja angielska :
It was 12 21 2012 rok. That day noone (albo nobody) didn't know, that something terrible will happend. I was in Warshaw, capital of Poland. I was eathing dinner, when somebody rang to the door. When I had opened the door my neighbor said, that he saw falling meteor. I was laughing at him, but he looked serious. When I wanted to tell him that he is crazy, suddenly I saw hundreds falling stars. I told my family, that they must pack now. After that, I turned on tv and I heard in news like someone says : "End of the world people! I was scared. I told my family, that they must hide in basement. I ride to shop, because I must bought some food. That was last time when I saw my wife and little daughter. When I had came back, I saw that my house was crashed. Then I knew, that I am alone now. I drove to my parents house, but home was empty, so I took food and hide in basement. I was there 3 weeks. When I had went outside, I saw that everything was destroyed. There was nothing around me, I was alone. Since that disaster passed 3 years. I have been living alone in my parents house. I think, that finally someone will find me.
» Hatt
(Born-5)
Sob Wrz 18, 2010 17:08
Tam literówkę już widzę eating a nie eathing.
Jak nie ten dział to proszę o przeniesienie.
I proszę o szybką odpowiedz.
Mam też prośbę jak już dostanę odpowiedz to czy mógłby ktoś po 24 godzinach skasować temat?
» Nutcracker
( Specjalista -1049) 
Nie Wrz 19, 2010 0:19
It was the 21st of december 2012. That day nobody knew that something terrible was going to happen. I was in Warsaw, the capital of Poland. I was eating dinner, when somebody rang the doorbell. When I (had) opened the door my neighbor said, that he had seen a falling meteor. I laughed at him, but he looked serious. When I wanted to tell him that he was crazy, suddenly I saw hundreds of falling stars. I told my family, that they had to pack then. After that, I turned on the tv and I heard in news someone saying : "End of the world people!" I was scared. I told my family, that they had to hide in the basement. I drove to the shop, because I had to buy some food. That was the last time I saw my wife and my little daughter. When I (had) came back, I saw that my house had been (past perfect - jak już to tutaj) destroyed. Then I knew, that I was alone. I drove to my parents' house, but the house was empty, so I took food and hid in the basement. I had been there for 3 weeks. When I went outside, I saw that everything had been destroyed. There was nothing around me, I was alone. 3 years have passed since that disaster . I have been living alone with my parents. I think, that someone will find me eventually.
Niech to ktoś jeszcze sprawdzi bom śpiący! ;P
_________________ www.korepetycje.tychy.prv.pl
» Hatt
(Born-5)
Nie Wrz 19, 2010 8:23
Dzięki za odpowiedz, ale chciałbym spytać czemu tutaj :
That day nobody knew that something terrible was going to happen. Jest was going to? A dobra już znalazłem : przewidywaniach, kiedy istnieje dowód na to, że czynność zdarzy się w przyszłości. Ok teraz dalej :
When I (had) opened the door my neighbor said, that he had seen a falling meteor. Chodzi mi o had seen, czemu akurat past perfect tutaj? Dalej :
I told my family, that they had to pack then (bez then na końcu chyba). Te had to, to jest 2 forma (w past simple) od must? Dalej :
When I (had) came back, I saw that my house had been (past perfect - jak już to tutaj) destroyed. Tutaj chyba rozumiem swój błąd bo to, że dom został zniszczony jest wcześniej od tego, kiedy to zobaczyłem.
No tam gdzie popełniłem błąd a nie napisałem tego tutaj to rozumiem co zrobiłem źle. Proszę jeszcze o odpowiedzenie na pytania powyżej. Z góry dziękuję serdecznie.
» Nutcracker
( Specjalista -1049) 
Nie Wrz 19, 2010 10:04
When I (had) opened the door my neighbor said, that he had seen a falling meteor. - w pierwszej części Past perfect jest niepotrzebny, czynności nastepują po sobie i zdanie jest zrozumiałe bez uzycia past perfect. Natomiast w drugiej czesci już trzeba użyć bo sąsiad widział metor zanim Ci powiedział - zresztą to wynika z mowy zależnej i timeshiftu:
The neighbour said :"I saw a metheor"
The neighbour said that he had seen a meteor.
I told my family, that they had to pack then - nie możesz uzyć now bo opowiadasz o przeszłości - wtedy się musieli pakować a nie teraz. A must w czasie przeszłym to "had to"
When I (had) came back, I saw that my house had been (past perfect - jak już to tutaj) destroyed. - tak, w drugiej częsci zdania jest potrzebny past perfect, natomiast w pierwszej jest on zbędny, wręcz zaburza zdanie i miesza.
When the man came home his wife had already eaten dinner - gdy przyszedł żona już była po obiedzie
When the man came home his wife ate dinner - gdy przyszedł zona zjadła
Tu masz tę drugą sytuacje, dwie czynności nastepujące od razu po sobie. Najpierw wrciłem, a potem zobaczyłem.
_________________ www.korepetycje.tychy.prv.pl
» Hatt
(Born-5)
Nie Wrz 19, 2010 10:12
Dziękuję bardzo za odpowiedz :)
Niby normalnie umiem użyć tych czasów, ale jak już przychodzi co do czego, żeby napisać coś dłuższego to już się wszystko miesza. Można usunąć temat
|