|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» Gość
()
Wto Wrz 14, 2010 19:20
pytanko o czasy
matura rozszerzona z angielskiego
Które z ponizszych czasow trzeba umiec na ową maturę??
Past perfect continuous
Present perfect continuous
Future perfect
future perfect continuous
???
[/b]
» czarna.pantera
( Młodszy Specjalista -346) 
Wto Wrz 14, 2010 20:11
nie wiem czy to Cie z martwi, ale wszystkie trzeba umiec!
_________________ Pisze prace po angielsku (typu: listy, wypracowania, eseje, itp.), moje gg 3732905
» Gość
()
Wto Wrz 14, 2010 20:28
are you kidding me? xD Masz jakis link do wymagań na mature roz ? xD
» mrtom
( Specjalista -1161) 
Wto Wrz 14, 2010 20:33
tak się nie przejmuj, to przecież tylko aspekty czasów podstawowych. do matury masz jeszcze czas ;)
_________________ Pomogłem Ci? Zajrzyj tutaj:
Unleashed English - Więcej niż musisz wiedzieć o angielskim
» magwas1107usa
(Born-5)
Wto Wrz 14, 2010 21:47
Re:pytanko o czasy
wszystkie, wszystkie:) ale nie martw sie nie jest to az tak trudne, najwazniejsze to wychwycic glowne roznice miedzy poszczegolnymi czasami - kiedy sie je stosuje i dlaczego (+jaka dokladnie jest kostrukcja gramatyczna). Jak sie tego nauczysz, inne zagadnienia jak np. mowa zalezna oraz stron bierna (ktore takze sa na maturze) beda dla Ciebie o niebo latwiejsze:)))
Powodzena!
Pozdrawiam,
Magda
» Nutcracker
( Specjalista -1049) 
Wto Wrz 14, 2010 22:09
nie zapomnij o "future in the past perfect continous" !
A tak na poważnie to wiesz, możesz nie znać tych czasów, z gramatyki na dobrą sprawę przecież jest jedno zadanie za 2,5 pkt. I to też transformacje które po przerobieniu odpowiedniej ilości robi się automatycznie. (Zauważyłem ze lubują się w Future Perfect w transformacjach - kompletnie nieużywanym w praktyce, ale to maksimum jedno zdanie za 0,5 pkt na całą maturę, i więcej tego czasu nie uświadczysz)
W wypowiedziach pisemnych choćbyś operował płynnie wszystkimi 16 "czasami" raczej nie będziesz miał okazji wykazać się tą znajomością.
Ważne jest coby rozumieć te czasy w tekstach - nie musisz nimi operować w mowie czy piśmie - na przykład taki past perfect rzadko występuje w mowie ( choć czasem się przydaje), natomiast jak otworzysz pierwszą z brzegu powieść po angielsku to będzie to czas wiodący i wszechobecny.
_________________ www.korepetycje.tychy.prv.pl
» Gość
()
Sro Wrz 15, 2010 14:27
dziekuje pięknie za bardzo mądre słowa
 Ważne jest coby rozumieć te czasy w tekstach - nie musisz nimi operować w mowie czy piśmie
Jakie macie sposoby na naukę słowek, ja wypisuje wszystkie słowka które nie potrafie do wielkiego zeszytu i ciągle tam dopisuje i sie ucze co jakis czas, a wasze sposoby?? :)
Pozdrawiam
» mrtom
( Specjalista -1161) 
Sro Wrz 15, 2010 21:06
no i to najlepszy sposób.. popieram tradycyjne metody bez udziwnień ;)
_________________ Pomogłem Ci? Zajrzyj tutaj:
Unleashed English - Więcej niż musisz wiedzieć o angielskim
» Nutcracker
( Specjalista -1049) 
Sro Wrz 15, 2010 21:36
Dobrze też jest porobić sobie "fiszki". No i uczyć się słówek w kontekście, czytać kilkakrotnie tekst z którego były wyciągnięte owe słówka, a nie tylko uczyć się wyizolowanych słów. Do każdego słowa można pisać sobie całe zdanie, pod nim napisać je po polsku i powtarzać nie pojedyncze słówka tylko całe zdania.
_________________ www.korepetycje.tychy.prv.pl
|