Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować aby w pełni korzystać z serwisu..

Forum językowe
    FORUM JĘZYKOWE
ANGIELSKI
   Forum językowe   Język angielski    Blogi angielskie

e-Anglomaniacy są wsród nas... a niektórzy dają korepetycje z angielskiego
Materiały:    Czasy angielskie   •   Struktury   •   Gramatyka   •   Matura   •   Dla początkujących
Ćwiczenia:    Testy on-line   •   Ze słuchu   •   3 testy   •   Phrasal verbs
Słownictwo:   •   Nauka słówek   •   Kurs 1000 słówek
Pomoce:    Wypracowania   •   FCE   •   Korepetycje   •   Idiomy
Inne:    Bajki   •   Czytelnia   •   Gry językowe   •   Tłumaczenia piosenek   •   Slang

ZASADY FORUM - zapoznaj się z regulaminem

kurs czy indywidualna nauka

Forum językowe | dział: Sposoby nauki

Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.

Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki

» copyfax (Born-4)
Sro Wrz 01, 2010 22:49
kurs czy indywidualna nauka

Witam.
Chcę się nauczyć angielskiego do stopnia "komunikatywny";-)
Angielski miałam w szkole średniej. Niestety szkołę skończyłam 6 lat temu i okazało się, że mało pamiętam. Na naukę mam 2 lata- czyli do czasu zrobienia licencjatu. Znajomość angielskiego w moim zawodzie jest wymogiem podstawowym. Na razie uczę się sama. Jednak wiem, że prędzej czy później będę potrzebować pomocy- choćby w konwersacjach. Odwiedziłam wszystkie szkoły językowe w okolicy. Grupy na kursach, które biorę pod uwagę liczą 6-8 osób. Wszędzie zapewniali, że jest możliwe nauczenie się języka w dwa lata. Ale ja mam wątpliwości- czy kurs nie będzie dla mnie za wolny- na innym forum przeczytałam, że kurs idzie torem najwolniejszego ucznia... Dodam, że kasa nie jest najistotniejszym kryterium. O tym, że mam silną motywację do nauki nie muszę chyba pisać;)
Z góry dzięki za odp.

» Assjja88 (Born-3)
Pon Wrz 06, 2010 18:56
Re:kurs czy indywidualna nauka

Powiem Ci, że mam podobny problem jak Ty. Zastanawiałam się nad szkołą językową, ale wydaje mi się, że to nie jest dobry pomysł. Kiedy przeglądałam oferty to w większości szkół jeden poziom robi się min. pół roku, a przeważnie nawet rok. Więc po dwóch latach bym doszła do B2. Ostatecznie zdecydowałam się na indywidualną naukę z pomocą korepetytora. Mam słownik, który czyta mi każde słówko więc z wymową nie mam problemu, gdy nie potrafię czegoś przeczytać. Podobnie jak Ty mam motywację do pracy więc samodzielna nauka się sprawdza. Robię sobie po kolei podręcznik Enterprise i uczę się słówek z tej stronki. No i dziś wzięłam się za gramatykę. A od pażdziernika wybieram się dwa razy w tyg na indywidualne korepetycje, gdzie ktoś pomoże mi konkretnie w tym z czym będę miała problemy przy samodzielnej nauce. A zapisując się do szkoły językowej uczyłabym sie niejako dwutorowo, szkoła swoje, a ja sama swoje. Powiem Ci, że uczę się sama dwa miesiące i naprawdę widzę efekty. Polecam. Zwłaszcza, że ja jestem w gorszej sytuacji, bo angielskiego praktycznie nigdy się nie uczyłam więc zaczynam niemalże od zera. Ty skoro kiedyś go umiałaś w jakimś stopniu jeszcze bardziej powinnaś skorzystać ucząc się w ten sposób:)

» copyfax (Born-4)
Czw Wrz 09, 2010 18:34

Ja w szkole przerobiłam 4 części Enterprise ale nic nie pamiętam... Na razie od miesiąca uczę się słówek by cokolwiek móc powiedzieć. Przypominam sobie również gramatykę ale z tym jest trochę gorzej. Chyba jednak przejdę na naukę z nauczycielem, ale w szkole językowej bo maja lepszą ofertę cenowo w porównaniu do prywatnych lekcji. Na początek wezmę parę lekcji z fonetycznego zapisu bo może sporo ułatwić. No i muszę znaleźć dobry podręcznik. Na razie zastanawiam się czy nie wrócić do E, ale w szkole nie pracowało mi się na nim rewelacyjne, Więc jeszcze poszperam. A za rok zobaczymy jak nam ta nauka idzie :D

» Lejla (Newbie-11)
Pią Wrz 10, 2010 12:10

ja polecam Speak up - szkołę językową, jeden poziom robi się w 3 miesiące, zajęcia odbywają się z nauczycielem w max 5 osobowych grupach. Zajęcia z gramatyki, czytania, pisania odbywają się w max 10-osobowych grupach.

Przed pójściem na lekcje z nauczycielem trzeba chodzić 3 razy w tyg na lekcje na komputerze. Po lekcji trzeba zrobić ćwiczenia w książce i nauczyć się słówek, z których jest się odpytywanym na lekcji z nauczycielem.

Zrobiłam w tej szkole 3 poziomy i bardzo dużo mi to dało, polecam tą szkołę.

» Maltanka (Gość)
Czw Sie 11, 2011 14:24

zdecydowanie najbardziej wartościowe są kursy indywidualne, tylko trzeba zwrócić uwagę na to kto te kursy prowadzi. Nie polecam szukania w ciemno, bo nigdy nie wiadomo na kogo się trafi. Bardzo dobrych nauczycieli, którzy są native speakerami bądź Polakami, którzy skończyli studia kierunkowe ma szkoła HappyHours. Mają w ofercie zajęcia indywidualne ( można skorzystać też z opcji przez skype, która jest tańsza) z dojazdem lektora. Ich zdecydowanym plusem jest to, że na zajęciach indywidualnych program dobierany jest pod kursanta więc jeśli poza tym, że chcesz się po prostu nauczyć języka potrzebujesz go do zawodu ( a wspomniałaś o studiach) to program będziesz miała przygotowany pod tym kątem.

» Emilia Eva (Born-2)
Pon Wrz 05, 2011 16:42

Samodzielna nauka, korepetycje, kursy indywidualne z lektorem, nauka w grupie w szkole językowej...Wybór, jak widać, jest ogromny. I każdy znajdzie coś dla siebie.
Jeśli masz zapał, odpowiednią motywację do pracy i systematyczna nauka nie stanowi dla Ciebie problemu, na początku możesz uczyć się sam/sama (z podręczników typu self study, programów komputerowych, portali internetowych itd.). Na pewnym etapie będziesz jednak potrzebował/-a pomocy nauczyciela (sam/-a ze sobą nie porozmawiasz, nie poprawisz wymowy, nie sprawdzisz swojego zadania pisemnego...).
Jeśli pieniądze nie grają roli, wybierz lekcje indywidualne z profesjonalnym lektorem/nauczycielem. Oczywiście, możesz "zaoszczędzić" i zdecydować się na korepetycje u tzw. "studenciaka" lub osoby, która ledwie zdała maturę z angielskiego i już bierze się za nauczanie innych (o zgrozo!). Zapłacisz 20-25 zł za lekcję, ale niewiele się nauczysz. Ba, jest duża szansa, że taki "specjalista" z brakami wiedzy, który w dodatku nie ma pojęcia o metodyce, po prostu będzie utrwalał Twoje błędy.
Szkoła językowa i nauka w małych grupach (powtarzam: małych, czyli max. 8 osób) to dobry pomysł dla tych, którzy szukają oszczędności i jednocześnie chcą mieć pewność, że uczy ich kompetentny nauczyciel.
Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów!:)

» Mobile English Swarzędz (Born-4)
Wto Wrz 06, 2011 7:51

Wiele zależy od osobowości i oczekiwań danej osoby-niektórzy motywują się w grupie, otwierają się na forum, inni wręcz odwrotnie... Plusem indywidualnej nauki jest z pewnością zindywidualizowane tempo pracy, możliwość dostosowania sposobu prowadzenia zajęć, metody nauczania oraz materiałów dydaktycznych do oczekiwań danej osoby. Koniecznie zwrócić trzeba jednak uwagę, na to by lektor był osobą odpowiednio wykwalifikowaną - Emilia Eva ma tu całkowitą rację!
Życzę owocnej nauki:)

» KrzysztofKolumb (Zbanowany-4)
Sro Wrz 07, 2011 10:48

Jak potrafisz się zmobilizować to lepsza będzie nauka samodzielna - w sumie i tak nikt za ciebie się tego języka nie nauczy.

Zorganizowane kursy polecam tylko w ostateczności dla tych, którym ciężko się zmotywować do nauki a i tu sukces jest wątpliwy.

Samemu możesz się uczyć z wielu źródeł, np. kurs komputerowy (ja korzystam z wuwuwu supermemo kropka pl i wuwuwu supermemo kropka net - hiszpański i angielski)

I internecie jest cała masa darmowych materiałów do nauki różnych języków (wuwuw bbc com, wuwuwu spanishdisct com, czy własnie wuwuwu supermemo net) (w spacje powstawiaj kropki)
Do tego oglądanie filmów, słuchanie wiadomości, czytanie prasy w uczonym języku.
Do tego wystarczy co jakiś czas z kimś pogadać w obcym języku czy to przez skype czy wykupić sobie zwykłą konwersację i sprawa załatwiona. Taniej i pewniej.

Jak ktoś nie ma zacięcia to żadna szkoła nie pomoże, tylko wypłucze Ciebie z kasy.

» Rutenson (Born-3)
Sro Wrz 14, 2011 18:30

ODpowiednia motywacja, podręczniki, kursy z internetu. Ponad to warto wyskoczyć na kilka indywidualnych lekcjigdyz wszystkiego nie można nauczyć się samemu;)

» eltee.pl (Born-3)
Pon Wrz 19, 2011 20:51

Każdy człowiek ma indywidualne predyspozycje, tempo zapamiętywania, każdy ma różne zainteresowania...
Ucząc się języka trzeba pamiętać, że to nie tylko zbiór słówek czy zasad gramatycznych, ale przede wszystkim środek komunikacji między ludźmi, w związku z tym nauka musi być urozmaicona. Należy pamiętać o osłuchiwaniu się z językiem, "zanurzeniu" w język, otaczaniu się z każdej możliwej strony.
Słuchanie, oglądanie filmów, seriali, filmików online, czytanie... to oczywistość. Istnieją ponadto serwisy online umożliwiające kontakt z ludźmi uczącymi się języków, a więc sprzyjają interakcji i aktywizacji języka - warto z nich korzystać. Warto podróżować i rozmawiać z ludźmi, a jeśli nie mamy takiej możliwości, korzystać z Internetu i nawiązywać kontakt z ludźmi mówiącymi w języku, którego się uczymy.

Kurs w grupie czy też kurs indywidualny ma stanowić solidną bazę i motywację do naszego dalszego samokształcenia.

Zarówno na kursie w szkole, jak i na lekcjach indywidualnych przebywamy standardowo 2 razy w tygodniu, a to przecież nie wystarczy, aby "szybko i skutecznie" nauczyć się języka :) Nauka języka to właściwie ciężka praca, która wymaga systematyczności, konsekwencji i motywacji ...

Zajęcia, na które uczęszczamy mają być dla nas przyjemnością, częścią naszego grafiku, na który czekamy z niecierpliwością, by podzielić się zdobytą wiedzą, nowym doświadczeniem, a czasem po prostu jakimś wydarzeniem z naszego życia - oczywiście w języku, którego się uczymy.
Po zajęciach powinniśmy być pełni energii i zapału do dalszej nauki w domu i poza nim - a kwestia czy ten zapał uzyskamy na kursie grupowym czy indywidualnym pozostaje do indywidualnego zweryfikowania. Wracając do początku posta: „każdy jest inny i ma indywidualne predyspozycje”.
Tego właśnie należy oczekiwać szukając kursu dla siebie.

Warto zwrócić uwagę na to, w jaki sposób szkoła czy korepetytor podchodzi do kursów/lekcji/języka...

» Mikiels (Born-3)
Pią Wrz 23, 2011 15:09

Witam

jestem na poziomie średnim ale robię powtórkę od podstaw. Mam pytanie czy używanie słownika Longmana ma sens w rozumienia jakiegoś tam słowa czy lepiej korzystać z polsko-angielskiej wersji. Chodzi mi oto że Longman English Dictionary Online - LDOCE bardziej naprowadza i pokazuje że jakieś dane słowo ma kilka znaczeń ale całe objaśnienie jest tylko po angielsku (nie wszystko w 100 % rozumie ale powiedzmy w 60 %). A w słowniku pol-ang przeważnie jedno lub dwa albo to najbardziej popularne.

» AleksandraPzn (Born-6)
Wto Wrz 27, 2011 16:38

Zdecydowanie jestem za indywidualnymi lekcjami, ALE oczywiście z odpowiednio wykwalifikowaną osobą.

Nie twierdzę tak dlatego, że sama udzielam korepetycji. Pamiętam za to moją drogę do poziomu znajomości języka angielskiego na jakim jestem teraz. Uczęszczałam do kilku szkół językowych i żadna z nich nie pozwoliła mi nauczyć się tego, co korepetytor, do którego ostatecznie trafiłam.

Nie twierdzę, że nie ma dobrych szkół językowych. Jednak indywidualna nauka jest nieoceniona pod względem jej tempa i przede wszystkim efektywności poświęconego na nią czasu. Na korepetycjach cała uwaga jest poświęcona jednej osobie i konsekwentnie ta osoba nie marnuje ani chwili czasu spędzonego na lekcji. Podczas gdy w szkole językowej jest zwykle tak, jak... w szkole. Większość czasu spędzonego na lekcji nie jest efektywnie wykorzystana przez ucznia.

Dodam tylko, że moim zdaniem świetną formą jest nauka w parach. Dwie osoby na podobnym poziomie znajomości języka zyskują podwójnie podczas zajęć, gdyż mają możliwość uczyć się nie tylko na swoich błędach, ale także błędach kolegi/koleżanki... Ponadto, jedna osoba jest też motywacją dla drugiej ('jak to?! On mógł się tego nauczyć, ja przecież też mogę, nie jestem gorszy). Dodatkowo, zajęcia przeprowadzane z dwiema osobami, to czas wykorzystany w 200 procentach. Podczas wypowiedzi jednej osoby, druga monitoruje jej błędy, itp.)

Still, there may be different opinions on the subject..

Krótko mówiąc, polecam korepetycje w parach :)

» Mati178 (Gość)
Czw Wrz 29, 2011 14:35

To zależy od tego jaki rodzaj nauki preferujemy. Ja osobiście zdecydowanie wolę kursy, bo wtedy mam zdecydowanie większą motywację do nauki niż w przypadku pracy z korepetytorem, kiedy nie widzę jak szybko dany materiał przerabiają inni. Wszystko jednak zależy od szkoły. U mnie jest ten plus, że chodzę do szkoły Leader School z której jestem bardzo zadowolony. także w moim wypadku, zaden korepetytor nie wchodzi ww grę

Dyskusja była nieaktywna przez 135 dni, więc została przeniesiona do archiwum.

Strona 1 z 1 (Odpowiedzi: 12| Wyświetleń: 1462)

Wyszukiwanie:

Społeczność e-ANG.pl

Użytkownik:
Hasło:

Zapomniałem hasła
Problemy z logowaniem?
Po co mam zakładać tu konto?

Język angielski to podstawa! Nauka angielskiego online

Korepetycje z angielskiego
Baza korepetytorów języka angielskiego. Szukasz kogoś taniego i dobrego w Twojej okolicy? Wejdź i poszukaj.

Korepetytorzy, którzy wypowiedzieli się w tym wątku:

Emilia Eva korepetytor, Wrocław

Mobile English Swarzędz korepetytor

eltee.pl korepetytor, Warszawa

AleksandraPzn korepetytor, Poznań

Angielski dla początkujących
Zaczynasz swoją przygodę z językiem angielskim? Musisz tu zajrzeć aby opanować podstawy
Matura z angielskiego
Przykładowe wypowiedzi na mature ustną, wybrane sytuacyjki i wskazówki
Lekcje angielskiego
Jest to wirtualna szkoła językowa w ramach której są publikowane lekcje składające się z różnych części: gramatyka, słownictwo, czytanie, mówienie, słuchanie
Ćwiczenia ze słuchu
Teksty piosenek z pousuwanymi wyrazami. Słuchasz, uzupełniasz. Pewnie nigdy nie wsłuchiwałeś się w teksty - teraz masz okazję
.