|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» Nutcracker
( Specjalista -1002) 
Wto Sie 31, 2010 18:24
Fruit
http://www.e-ang.pl/51,Rzeczowniki_nieregularne.html
Ciekawostka:
Rzeczownik fruit nie ma liczby pojedynczej. (tak jak polskie drzwi)
fruit - owoce
Może się mylę, ale wydaje mi się że fruit to zarówno liczba poj. jak i mn.
One fruit - two fruit - po prostu w liczbie pojedynczej tak samo wygląda. Gdyby "fruit" nie miało liczby pojedynczej to przecież nie mógłbym powiedzieć:
An orange is a fruit
Gdyby "fruit" nie miało liczby pojedynczej to byłoby przecież rzeczownikiem niepoliczalnym...
_________________ www.korepetycje.tychy.prv.pl
» Mor
(Gość)
Wto Sie 31, 2010 21:01
Re:Fruit
Bardzo ciekawy wątek :)
Wydaje mi się, że wszystko zależy od tego, co rozumiemy pod pojęciem 'fruit'
1) Jeżeli jest to owoc w znaczeniu ogólnym, jak 'Lubię owoce' / 'I like fruit' lub 'Jedliśmy owoce na śniadanie' / 'We had (some) fruit for breakfast' - wówczas 'fruit' traktowany jest jako rzeczownik zbiorowy, można dodać do niego 'some' i 'any' (w zależności od zdania)
2) Jeżeli natomiast mówimy o rodzajach owoców, jak banany, jabłka itd., wówczas możemy, ale nie musimy, z powodzeniem dodać 's', jak 'Jakie owoce widzisz na obrazku?' / 'What fruits (lub: What fruit) can you identify in the picture?' lub 'Ananas jest dużym owocem tropikalnym'/'Pineapple is a large tropical fruit'
Zwróć też uwagę, że to samo dzieje się ze słowami 'food' i 'fish' - w podręcznikach szkolnych wyrazy te zawsze są niepoliczalne, a wystarczy przejść się po ulicach w Anglii, czy nawet obejrzeć jakiś angielski film, żeby w uszy/oczy rzuciło się 'foods' i 'fishes' - wszystko zależy od kontekstu.
'Fruit' może być traktowany, jak rzeczownik policzalny, tylko trzeba włożyć to w odpowiedni kontekst. :)
To moim skromnym zdaniem :)
» Nutcracker
( Specjalista -1002) 
Wto Sie 31, 2010 22:30
ale fish nie jest traktowany jako niepoliczalny w podręcznikach. Przecież jest jedna ryba:
A fish - two fish - po prostu liczba mnoga wygląda tak samo jak pojedyncza. Ale nie jest to rzeczownik niepoliczalny.
I właśnie tak samo funkcjonuje fruit. Nie jest niepoliczalny, tylko jego liczba mnoga wygląda tak jak pojedyncza.
I bought a fruit / I bought two fruit - jak widać jest policzalny
I like fruit - lubię owoce, tu liczba mnoga
I ate a fruit - zjadłem jeden owoc
An apple is a fruit - jest owocem, jednym
» Mor
(Gość)
Sro Wrz 01, 2010 0:27
Wiesz, zależy od książki. W niektórych (ok, to nie to samo, co 'zawsze') chociażby 'fish' traktuje się jako niepoliczalny. Dawno nie miałam styczności z poziomami podstawowymi, ale pamiętam, że w podręcznikach na tym poziomie traktowało się te rzeczy, jak niepoliczalne.
Po drugie wcale nie twierdzę, że 'fruit' nie jest policzalny i nie przeczę, że 'fruit' to też jest liczba mnoga. I zgadzam się z tym, co piszesz :)
» ddante
(Occasional Member-78) 
Sro Wrz 01, 2010 6:43
Podobnie jest z news: A news - two news
I read a news - Przeczytałem wiadomość/nius
I read few news - Przeczytałem kilka wiadomości/niusów
Fruit ma podobnie...
_________________ Derp
» Mor
(Gość)
Sro Wrz 01, 2010 8:55
Może gdzieś mi umknęło podczas nauki, ale cały czas wydawało mi się, że nigdy nie można powiedzieć 'a news', ewentualnie 'a piece of news', żeby podkreślić, że jedna wiadomość. Nigdy też nie słyszałam, żeby ktoś mówił 'a news'. Mogę wiedzieć skąd jest ta informacja?
» ddante
(Occasional Member-78) 
Sro Wrz 01, 2010 22:03
A no rzeczywiście, głupi jestem :oops:
Ale I read one news mogłoby pasować?
_________________ Derp
» Mor
(Gość)
Sro Wrz 01, 2010 22:29
'News' to 'singular uncountable noun', czyli a) nie można policzyć, a skoro nie można policzyć to b) nie można dać 'one' :)
Jeżeli jestem w błędzie, to czekam na kogoś, kto mnie z niego wyprowadzi ;)
» Nutcracker
( Specjalista -1002) 
Czw Wrz 02, 2010 8:47
news tak jak milk jest niepoliczalny, a nie możesz powiedzieć : I drink a milk everyday. ;)
» yurek
( Specjalista -744) 
Czw Wrz 02, 2010 10:16
Może tak powiedzieć, podobnie jak może powiedzieć a coffee, a beer (albo 2 beers), an icecream - jeśli ma na myśli porcję; filiżankę, szklankę, kubek itp.
Podobnie, jeśli przed tego rodzaju wyrazami jest przymiotnik; np. She likes a good wine.
Natomiast z news to inna sprawa gdyż - jak information, money, furniture i kilka innych - należy do rzeczowników nie posiadających liczby pojedynczej, więc traktowanych jak niepoliczalne. Dlatego gadając o jednej informacji rzeczywiście używamy zwykle a piece (a bit) of...
_________________ www.angielskitarnow.republika.pl
» Nutcracker
( Specjalista -1002) 
Czw Wrz 02, 2010 11:55
"I drink a milk everyday" - no fakt, tylko, że to by znaczyło tyle co - wypijam karton mleka codziennie. W restauracji jak powiemy "can I have a milk" to wiadomo, że chodzi o szklankę, natomiast w życiu codziennym domyślną porcją mleka jest karton. Jeśli chcę powiedzieć po prostu, że piję mleko to bez "a" "I drink milk everyday", a jeśli jakąś inna porcję niż domyślny karton to np. "I drink a glass of milk everyday"
» yurek
( Specjalista -744) 
Czw Wrz 02, 2010 12:11
Nutcracker napisał(a):I drink a glass of milk everyday"
Nie wnoszę sprzeciwu. Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach.
_________________ www.angielskitarnow.republika.pl
» Adrrian1991
(Gość)
Wto Lis 16, 2010 19:16
Co do news- nie mowimy "a piece of news", tylko "an item of news" :D
» Nutcracker
( Specjalista -1002) 
Wto Lis 16, 2010 19:37
Może być też item, ale dużo rzadziej używane. Zresztą wklep sobie w google:
"piece of news" = Około 1,720,000 wyników
"item of news" = Około 94,900 wyników